Ενημέρωση για το πολιτικό έργο της Δημοκρατικής Αριστεράς

11 Προβολές

Σε λίγες ημέρες θα έρθουν στην Βουλή οι τελικές ρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν από την κυβέρνηση. Και στην τελική αυτή φάση συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με στόχο να παραμείνει η χώρα όρθια στο ευρώ και τα μέτρα να είναι όσο το δυνατόν δικαιότερα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή όπου το κόμμα μας πρέπει να ισορροπήσει στην κόψη του ξυραφιού.υπερασπίζοντας και την απόφαση του να συμμετάσχει στην κυβέρνηση και τα ασθενέστερα στρώματα που πλήττονται από την κρίση . Απαιτείται ψυχραιμία, αντοχή στις πιέσεις , αντιμετώπιση της χωρίς αρχές, μέτρο και συγκεκριμένες προτάσεις κραυγαλέα αντιπολίτευση που ασκούν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Μέχρι την τελευταία ώρα θα αγωνιζόμαστε ώστε να πετύχουμε το καλύτερο για την χώρα και τους εργαζόμενους.

1. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΜΕ. Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ – ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση, η νέα κυβέρνηση υποχρεούται να μειώσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού κατά 5,5% του ΑΕΠ, ή κατά 11,5 δισ. ευρώ, στα έτη 2013 και 2014. Η πρόβλεψη αφορά στην λήψη μέτρων μόνιμης μείωσης των δαπανών. Στόχος είναι μαζί με μια παράλληλη αύξηση εσόδων στο τέλος του 2014 η χώρα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 9,5 δις ευρώ, δηλαδή περίπου να καλύπτει όλες τις δαπάνες συμπεριλαμβανομένης και της επιβάρυνσης των τοκοχρεολυσίων. Προβλήματα και κίνδυνοι που υπάρχουν στη σημερινή φάση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Η απαίτηση της τρόικα να υπάρχει δεσμευτικό σχέδιο για την υλοποίηση μέτρων μόνιμης μείωσης των δαπανών 11,5 δις για το διάστημα 2013-2014 με σαφή δήλωση ότι χωρίς αυτό δεν θα αποδεσμευτεί η δόση των 31,2 δις, γεγονός που θα επιφέρει στέγνωμα της αγοράς, στάση πληρωμών του κράτους και τελικά διολίσθηση σε χρεοκοπία. Ακόμη και σε περίπτωση καταβολής της δόσης, η μη επίτευξη συμφωνίας για τα μέτρα 11,5 δις θα επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της παραμονής της χώρας στο ευρώ, γεγονός που λειτουργεί έτσι και αλλιώς αποσταθεροποιητικά.

Το γεγονός ότι τα μέτρα σχεδιάζονται ενώ ήδη έχουν γίνει σημαντικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η πορεία της οικονομίας είναι καθοδική δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο συνθηκών ζωής για ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού και κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων.

2. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΙΝΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟ. ΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας ώστε να καταλήξουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα.

Οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ, σε συνέχεια της προσπάθειας συμβολής τους για την εξεύρεση μέτρων για περικοπή δαπανών 11,5 δις Ευρώ και της συνεχούς

επικοινωνίας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθ΄ όλο το προηγούμενο διάστημα, κατέθεσαν την 02/09/12, με αφορμή το προσχέδιο που δόθηκε στους 3 αρχηγούς την 29/08/12, ολοκληρωμένο κείμενο συμβολής.

Στο κείμενο των προτάσεων της ΔΗΜΑΡ καταγράφονταν μέτρα, τα οποία πρέπει να εξαιρεθούν και ισοδύναμα μέτρα, που θα μπορούσαν να τα υποκαταστήσουν.

Α. Τα μέτρα που πρέπει να εξαιρεθούν:

1. Οι Περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα (272 εκατ. €)

2. Η οριζόντια περικοπή όλων των δώρων των συνταξιούχων (2,2 δις €)

3. Η Αύξηση των ενσήμων για χορήγηση πλήρους σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 (30 εκατ. €)

Εδώ μπορεί να προβλέπεται ότι από τα 55έτη και πάνω θα ισχύει το παλιό καθεστώς, από τα 50- 55έτη να απαιτούνται 5000 ένσημα και το μέτρο να λειτουργεί ως διαρθρωτικό για τις νεώτερες ηλικίες

4. Η Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών (114 εκατ. €)

5. Η Αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών (40 εκατ. €)

6. Η Κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων (339 εκατ. €)

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του κλιμακίου της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο, τις δύο τελευταίες ημέρες, αναδείχθηκαν και ζητήματα που αφορούν την επιμήκυνση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67 καθώς και στις απολύσεις στο δημόσιο .Επίσης και αυτά τα μέτρα πρέπει να αποκρουσθούν.

Β Ισοδύναμα μέτρα:

Μετά και τη συζήτηση των ισοδυνάμων προτάσεών μας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και τις τοποθετήσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ως ΔΗΜΑΡ καταθέτουμε ισοδύναμα μέτρα που αφορούν μειώσεις δαπανών, λειτουργικές και διαρθρωτικές.

Τα ποσά αφορούν σε μεγέθη επιπλέον των μεγεθών που προτείνονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ:

• Αναδιοργάνωση δομών λειτουργίας των ενόπλων δυνάμενων με διατήρηση του αξιόμαχου αυτών(μείωση λειτουργικών δαπανών, Κλείσιμο/αξιοποίηση στρατοπέδων – νοσοκομείων & αξιοποίηση εξοπλισμού): ΣΥΝΟΛΟ 450 εκατ. €.

• Μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων ΣΥΝΟΛΟ 163 εκατ. €.

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ:

• Πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος ελέγχου των προμηθειών Υγείας, καθιέρωση πρωτοκόλλου εξετάσεων για εξετάσεις άνω των 200€, εσωτερίκευση των μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών των νοσοκομείων: ΣΥΝΟΛΟ 370 ΕΚΑΤ. €

ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:

• Μείωση της επιδότησης ΑΔΙ (Αποδεικτικά Δικαιώματα Ισχύος) και ΜΑΜΚ (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους) στις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου: ΣΥΝΟΛΟ 250 εκατ. €

ΣΥΝΟΛΟ: 1.233 εκατ. €

Είναι αναγκαίος ο επανέλεγχος από μηδενική βάση του συνόλου των εκτεταμένων φοροαπαλλαγών. Με στόχο την συνολική εξοικονόμηση 330 εκατ. €. Η μείωση των φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα (229 εκατ. €), που προβλέπεται στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πρέπει να αντικατασταθεί.

Γ. Η ΔΗΜΑΡ έχει προτείνει τη ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου στα μέτρα των 11,5 δις.

Αυτό σημαίνει:

Τα μέτρα των 11,5 δις €, όπως τελικώς καταλήξουν, ψηφίζονται.

Για ένα τμήμα όμως από το συνολικό πακέτο μέτρων θα υπάρχει η δυνατότητα μη εφαρμογής, εφόσον πετύχουμε ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και εξυγίανση των δαπανών λειτουργίας/προμηθειών. Αν, δηλαδή, για το 2013, 2014 κλπ , απολογιστικά προκύπτει πλεονάζον έσοδο από τα προβλεπόμενα, αυτομάτως θα γίνεται ισοδύναμη αφαίρεση για το επόμενο έτος από το συνολικό πακέτο.

Στη ρήτρα ισοδύναμων (πακέτο μέτρων) πρέπει να ενταχθούν αυτά τα μέτρα, που θεωρούμε ότι είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά δυσβάστακτα.

Η πρόβλεψη που ήδη υπάρχει να επιμεριστούν τα μέτρα στους 2 επόμενους προϋπολογισμούς και όχι μόνο σε αυτόν του 2013, καθώς και το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσης, κάνει δυνατή την κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου με την ενίσχυση του σκέλους των εσόδων.

Η ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου πρέπει να νομοθετηθεί.

Το αίτημα να προβλεφτεί στο νόμο η ρήτρα ισοδύναμου συνιστά (αντιστρόφως) ανάλογη ενέργεια με την πρόβλεψη του Μνημονίου ότι ενδεχόμενη απόκλιση από τους στόχους πρέπει να «ισοφαριστεί» με επιπλέον μέτρα. Δηλαδή όπως η χώρα

«τιμωρείται» όταν δεν πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, έτσι πρέπει να επιβραβεύεται όταν έγκαιρα ανταποκρίνεται.

Δ. Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι απαιτείται η συμπερίληψη στον εφαρμοστικό νόμο του ενδεχόμενου επέκτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για όλα αυτά γίνεται μια συνεχής διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας στην κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο και με την τρόικα. Είναι μια δύσκολη υπόθεση από την οποία προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

3. ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

Για λόγους ουσίας αλλά και για λόγους τακτικής η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Μπήκαμε στην κυβέρνηση γνωρίζοντας τις δυσκολίες και το γεγονός ότι χρειάζεται χρόνος για να αποδώσει μια πολιτική. Προεκλογικά είχαμε ζητήσει εντολή για λύση και είχαμε κατηγορηματικά δεσμευτεί ότι η χώρα δεν θα πάει σε τρίτες εκλογές. Σήμερα οι πάντες αντιλαμβάνονται τι θα σήμαινε για την οικονομία και την διεθνή αξιοπιστία της χώρας μια τρίτη εκλογική περιπέτεια. Η μόνη κυβέρνηση που αριθμητικά και κυρίως πολιτικά μπορούσε να σχηματιστεί ήταν η τρικομματική κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Καμία άλλη λύση δεν υπήρχε στο τραπέζι. Όλα χωρίς εξαίρεση τα κόμματα της αντιπολίτευσης με προεξάρχοντα τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν κυβερνητική πρόταση και ήταν ικανοποιημένα που απέφυγαν το πικρό ποτήρι της συμμετοχής. Εμείς όμως είμαστε η Αριστερά της ευθύνης και δεν είχαμε περιθώρια για τέτοιες «πολυτέλειες». Αλλά πέραν αυτού θα ήταν αυτοκαταστροφικό να αλλάξουμε πορεία στην αρχή (ούτε καν στην μέση) της διαδρομής.

4. ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ;

Μεγαλύτερο πολιτικό κόστος θα καταβάλλουμε αν αλλάξουμε γραμμή πλεύσης. Ξέρουμε ότι τα μέτρα είναι αντιδημοφιλή. Όμως ο ορίζοντας μας δεν είναι το επόμενο τρίμηνο, ταμείο θα κάνουμε πολύ αργότερα όταν θα έχουν οι πολίτες την δυνατότητα να αξιολογήσουν συνολικά και με ψυχραιμία τα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Είναι φυσιολογικό να συναντάμε δυσαρεστημένους πολίτες που πιέζονται οικονομικά. Πρέπει με υπομονή να τους εξηγούμε τις μάχες που δίνουμε(με στοιχεία που μόλις σας παραθέσαμε) και που άλλες θα κερδίσουμε και άλλες θα χάσουμε και ταυτοχρόνως να τους υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση σε αυτήν την πολιτική. Η «άλλη λύση» όπως προκύπτει από τις πανομοιότυπες ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι η χρεοκοπία και η έξοδος από την ευρωζώνη. Αυτό μας εισηγούνται επί της ουσίας άλλοτε σε αντιιμπεριαλιστικό και άλλοτε σε εθνικιστικό περιτύλιγμα. Τα πρώτα μεγάλα θύματα αυτής της πολιτικής και μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι οι εργαζόμενοι και τα πιο

αδύναμα οικονομικά στρώματα. Αντιθέτως αν προχωρήσουν αποφασιστικά οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν ανεξαρτήτως μνημονίου θα μπούμε στον δρόμο της ανάπτυξης και της ανάκαμψης.

5. ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;

Το πείραμα μιας τρικομματικής κυβέρνησης με δυο κόμματα που είχαν εθιστεί να αντιμετωπίζουν το κράτος ως λάφυρο ξέραμε ότι θα έχει δυσκολίες που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε συμβάλλοντας στην διαμόρφωση μιας κουλτούρας συνεργασίας που τόσο θα την χρειαστεί ο τόπος στο μέλλον. Σε κάποιους τομείς αυτό επιτυγχάνεται σε άλλους έχουμε επιβιώσεις ενός κακού παρελθόντος. Υπήρξαν άστοχες και με κομματικά κριτήρια αντικαταστάσεις και προωθήσεις λειτουργών σε υπεύθυνες θέσεις. Επίσης στο μείζον θέμα της συνδιαμόρφωσης της πολιτικής υπήρξαν κενά . Όλα αυτά όχι μόνο εντοπίστηκαν και επισημάνθηκαν αλλά πήραν και τον χαρακτήρα δημόσιας προειδοποίησης. Δείτε την επισυναπτόμενη συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη ( Real News 9-9 2012) με τον χαρακτηριστικό τίτλο: Δεν είμαστε δεδομένοι. . Σας μεταφέρουμε το σχετικό απόσπασμα που αποδίδει την πολιτική που ακολουθούμε: «Θα έλεγα ότι κανείς δεν πρέπει να παρεξηγήσει, να παρερμηνεύσει και να αποπειραθεί να εκμεταλλευτεί την στάση ευθύνης που επιδεικνύουμε. Πολύ περισσότερο να μας θεωρήσει « δεδομένους». Είπα και το επαναλαμβάνω ότι δεν μπήκαμε στην κυβέρνηση για να ρίξουμε μια ματιά και μετά να φύγουμε. Είπα όμως και κάτι άλλο ότι συμμετέχουμε στην κυβέρνηση ως συνδιαμορφωτές της πολιτικής της σε όλα τα επίπεδα. Και σε αυτό θα επιμείνω και από αυτό θα κριθούν πολλά.»

6. ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ;

Ότι ούτε εμείς δεν περιμέναμε αυτό το κρεσέντο ανευθυνότητας, αντιφατικότητας και επιστροφής στις χειρότερες ρίζες και παραδόσεις όχι μόνο της αριστεράς αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Στην προσπάθεια του να γίνει ΠΑΣΟΚ στην θέση του ΠΑΣΟΚ δεν αναλαμβάνει μόνο ανιστόρητες και κωμικοτραγικές πρωτοβουλίες (όπως ο διαγκωνισμός με το ΠΑΣΟΚ για τον εορτασμό της 3ης του Σεπτέμβρη) αλλά εγκαταλείπει και τα τελευταία υπολείμματα των ιδεών και αξιών της ανανεωτικής αριστεράς. Το πιο χαρακτηριστικό είναι η ευκολία με την οποία στελέχη του πρώτης γραμμής (Λαφαζάνης, Στρατούλης πρόσφατα) ερωτοτροπούν με το λόμπυ της δραχμής, η ανευθυνότητα με την οποία ο Α. Τσίπρας εκφράζει την προτίμηση του στην πτωχεύσασα Αργεντινή και οι μονοδιάστατες ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου στις οποίες δεν υπάρχει ίχνος θετικής πρότασης αλλά μόνο μια γενικευμένη άρνηση των πάντων. Στους καλοπροαίρετους συνομιλητές από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ να θέτουμε ένα απλό ερώτημα: «Πείτε μας μια πρόταση, μια μεταρρύθμιση, μια αποκρατικοποίηση με την οποία συμφωνείτε η την οποία προτείνετε».

7. ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ;

Προφανώς πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο που όταν εμείς προεκλογικά το επισημαίναμε άλλοι ήθελαν να το αγνοούν. Η Δημοκρατία οφείλει να αμυνθεί με αυστηρή τήρηση των νόμων και του Συντάγματος. Υπάρχουν κοινωνικά και οικονομικά αίτια που πρέπει να αντιμετωπιστούν η να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται (γιατί για ορισμένα πχ μεταναστευτικό, ανεργία τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα) όμως μέχρι τότε πρέπει αυτοτελώς να αντιμετωπιστούν παράνομες και εγκληματικές συμπεριφορές των νεοναζί. Ξέρουμε ότι σε μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση ενισχύονται τα άκρα και κυρίως η ακροδεξιά. Η Δημοκρατία μας διορθώνοντας σφάλματα και αντιμετωπίζοντας παθογένειες που την κατέστησαν ευάλωτη στην ακροδεξιά δημαγωγία θα αμυνθεί και η ΔΗΜΑΡ θα πρωτοστατήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Κατηγορία : ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
Νέα κρούσματα covid στην περιοχή της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Νέα κρούσματα covid στην περιοχή της Σητείας