ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ

14 Προβολές

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι φέτος δε θα υπάρχουν εισακτέοι σε 24 επαρχιακά Τμήματα των ΤΕΙ, Μεταξύ των οποίων και το τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης.

Η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση των 24 ΤΕΙ σε όλη την επικράτεια, η προωθούμενη «χωροταξική αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ», σε συνδυασμό με το διοικητική διάρθρωση του «Καλλικράτη» και την «αυτοτέλεια» των ιδρυμάτων, αποτελεί στρατηγικό στόχο και εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό που χρόνια τώρα επεξεργάζονται τα επιτελεία της ΕΕ.

Επιδιώκουν να προσαρμοστούν ΑΕΙ -ΤΕΙ καλύτερα στις στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Με αφορμή την καπιταλιστική κρίση, σχεδιάζουν μέσα από το λεγόμενο «εξορθολογισμό» να συντηρήσουν και να αναδιατάξουν τα Τμήματα που είναι «ανταποδοτικά» στην εμπορία εκπαιδευτικών προϊόντων, να διατηρήσουν εκείνα τα Τμήματα που ήδη είναι καλοστημένες επιχειρήσεις στα νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτό και μόνο αυτό είναι το κριτήριό τους.

Οι συγχωνεύσεις, τα κλεισίματα Τμημάτων είναι βάση για να δημιουργηθούν ιδρύματα συγκεντρωμένα και ευέλικτα (όχι διάσπαρτα) στη σύναψη εταιρικών σχέσεων με τις επιχειρήσεις. Πολλά από αυτά τα Τμήματα θα δεχτούν την πίεση επιχειρηματικών συμφερόντων για την επιβίωσή τους, τον προσανατολισμό τους.

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι δήμοι, οι διοικήσεις και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΑΕΙ – ΤΕΙ, αφού στην πρώτη φάση του σχεδίου «έπαιξαν» έντεχνα με την «σύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τις τοπικές κοινωνίες» την «αποκέντρωση» και την «αυτοτέλεια», προώθησαν και έφτιαξαν σε κάθε χωριό και πόλη Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Αυτά, χρόνια τώρα, λειτουργούσαν χωρίς επιστημονικά αντικείμενα, χωρίς υποδομές, εργαστήρια λέσχες, εστίες, βιβλία, καθηγητές (κατά κανόνα συμβασιούχους και απλήρωτους), επαγγελματικά δικαιώματα που είναι ήδη καταστρατηγημένα στην ΕΕ, στην αγορά εργασίας. Τους βολεύει ένα φθηνό, μισθωτό επιστημονικό δυναμικό που είναι απαραίτητο στις επιχειρήσεις, κ.ά.

Σήμερα, πιο απροκάλυπτα, επιδιώκουν να ενισχύσουν το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να αναπτύξουν τη δράση τους στην περιφέρεια, αξιοποιώντας τα ΑΕΙ – ΤΕΙ. Προωθούν καταργήσεις, συγχωνεύσεις και συμπτύξεις Τμημάτων, για να φτιάξουν ιδρύματα δια βίου ψευτοκατάρτισης, που θα βγάζουν ακόμα πιο φτηνούς απόφοιτους-χειριστές δεξιοτήτων. Αυτή η πολιτική θα φέρει σε έκταση και ένταση την κατηγοριοποίηση σπουδών, πτυχίων και Τμημάτων, τα οποία θα διαμορφώνουν κριτήρια πρόσβασης για τους φοιτητές-πελάτες, ανάλογα με το βαλάντιο. Το πτυχίο των περισσότερων Τμημάτων, ιδιαίτερα των ΤΕΙ, γίνεται «κουρελόχαρτο» και αντικαθίσταται με υποβαθμισμένες και ακριβοπληρωμένες καταρτίσεις και πιστοποιητικά.

Σε αυτήν την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ –ΛΑΟΣ και οι τοπικοί τους εκπρόσωποι που σήμερα όψιμα επαναστατούν, έχουν συμφωνήσει. Χρόνια τώρα έπαιξαν στις πλάτες εκατοντάδων φοιτητών και λαϊκών οικογενειών. Στην ίδια όμως ρότα και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜ.ΑΡΙΣΤΕΡΑ, που με τις θέσεις του στήριξαν την πολιτική της αυτοτέλειας, της αξιολόγησης, της λεγόμενης ελεύθερης πρόσβασης, και της «τοπικής ανάπτυξης» θολώνοντας τα νερά και αποπροσανατολίζοντας από την ουσία των αντιλαϊκών αλλαγών στην Παιδεία.

Σήμερα, κουβέντα δεν βγάζουν για τους νέους σχεδιασμούς κυβέρνησης-ΕΕ, παρά μόνο κοκορεύονται ότι έκαναν «μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο» στο νομό, αφού στην ουσία ενδιαφέρονται για την λειτουργία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος μόνο ως

παράγοντα για να τονώσουν την «τοπική ανάπτυξη». Σήμερα «με κραυγές και αγώνες» επιδεικνύουν υποκριτικά ενδιαφέρον, αφού θα είναι αυτές που θα παραδώσουν τα ΤΕΙ στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών συμφερόντων με το δίλημμα να μην κλείσουν. Αυτές οι δυνάμεις και μέσα από την Τοπική Διοίκηση έπαιξαν και θα παίξουν ενεργό ρόλο στην υπηρέτηση των νέων πεδίων κερδοφορίας του κεφαλαίου (πράσινη ανάπτυξη, ενέργεια κλπ.), με πίεση για αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, τμημάτων, σχολών, σεμινάρια, επιμόρφωση, μοιράζοντας «με το αζημίωτο» πιστοποιητικά.

Η Ν.Ε Λασιθίου του ΚΚΕ θεωρεί ότι το κόστος αυτής της πολιτικής θα το πληρώσουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Θα το πληρώσει το εκπαιδευτικό προσωπικό των κατώτερων βαθμίδων, το βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που για χρόνια σήκωσαν το βάρος της λειτουργίας των περιφερειακών ιδρυμάτων και σήμερα θα πεταχτούν στην ανακύκλωση της ανεργίας.

Σπουδαστές, εκπαιδευτικοί, όλοι οι εργαζόμενοι

που δεν έχουν συνδέσει τη θέση τους με το «επιχειρηματικό» μέλλον των ιδρυμάτων, πρέπει να δώσουν τη δική τους μαζική, αγωνιστική απάντηση :

1. Κανένας φοιτητής – σπουδαστής εκτός πανεπιστημίου – ΤΕΙ. Επιδότηση ενοικίου 600 ευρώ, δωρεάν σίτιση – στέγαση – συγγράμματα – αναλώσιμα – μεταφορές. Κανείς να μην εμποδιστεί να τελειώσει απρόσκοπτα τις σπουδές. Να μη χαθούν μαθήματα, εξεταστικές και εξάμηνα.

2. Καμία απόλυση ή περικοπή ωρών διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού. ʼμεση προκήρυξη θέσεων σταθερής, μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του εκπαιδευτικού προσωπικού σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

3. Έκτακτο κονδύλι ΤΩΡΑ για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες λειτουργίας των Τμημάτων. ΑΜΕΣΑ τα κονδύλια του ΕΣΠΑ (3,3 δισ. ευρώ) που προορίζονται για τη Διά Βίου Μάθηση – εκμετάλλευση και τις επιχειρήσεις να δοθούν για τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης.

* ΌΧΙ στις αυταπάτες του λεγόμενου χωροταξικού σχεδιασμού, που υποτάσσει τη μόρφωση στις ανάγκες της αγοράς και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ένας τέτοιος σχεδιασμός δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

* Μόνο στην πάλη για μια Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας μπορούν να υπάρξει πραγματικά Παιδεία στην υπηρεσία του λαού.

Η υπόθεση της επιστήμης που θα υπηρετεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι τα μονοπώλια, που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες και τον πλούτο της χώρας είναι πρώτα και κύρια υπόθεση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης. Όσο η εξουσία ανήκει στο κεφάλαιο, η επιστήμη, η εκπαίδευση θα είναι εργαλεία του, θα μένουν περιορισμένες στα μέτρα και σταθμά της κερδοφορίας. Η πρόσβαση στην ολόπλευρη γνώση θα είναι προνόμιο των πλουσίων, τα Πανεπιστήμια θα κλείνουν τις πόρτες τους στα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, θα τους δίνουν πιστοποιητικά κατάρτισης για εισιτήρια ανεργίας.

Σήμερα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ολόπλευρη ανάπτυξη της επιστήμης, τη συγκρότηση πραγματικά επιστημονικών αντικειμένων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας άλλης παραγωγής, με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα. Έτσι, μόνο η λαϊκή οικονομία και εξουσία μπορεί να βάλει στη θέση κάθε είδους ανορθολογικών και αντιεπιστημονικών πεδίων που γέννησε ο καπιταλισμός, τις πραγματικές βάσεις μιας επιστήμης και γνώσης που θα αναπτύσσεται πραγματικά ελεύθερα και ταυτόχρονα θα υποτάσσεται στις ανάγκες ανύψωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού».

17/5/2011

Κατηγορία : ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
Η εθελοντική ομάδα «IerapetraV2»
ΛΑΣΙΘΙ
Η εθελοντική ομάδα «IerapetraV2»
H μεγαλύτερη βροχόπτωση του νομού Λασιθίου στη Σητεία- ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 19 – 23 Οκτ. 2020-10-24
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
H μεγαλύτερη βροχόπτωση του νομού Λασιθίου στη Σητεία- ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 19 – 23 Οκτ. 2020-10-24
Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης η γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τένις
ΚΡΗΤΗ
Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης η γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τένις
Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην 1η διαδικτυακή εμπορική έκθεση για τα Ελληνικά Τρόφιμα και Ποτά «FOOD MARKET SHOW 2020»
ΚΡΗΤΗ
Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην 1η διαδικτυακή εμπορική έκθεση για τα Ελληνικά Τρόφιμα και Ποτά «FOOD MARKET SHOW 2020»
Έμπρακτη στήριξη από την Περιφέρεια Κρήτης σε όλες τις ομάδες ποδοσφαίρου της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας
ΚΡΗΤΗ
Έμπρακτη στήριξη από την Περιφέρεια Κρήτης σε όλες τις ομάδες ποδοσφαίρου της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας
Ματαίωση των Αγώνων Στίβου «ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ», λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19)
ΛΑΣΙΘΙ
Ματαίωση των Αγώνων Στίβου «ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ», λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19)
ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
ΛΑΣΙΘΙ
ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Διαδικασία πιστοποίησης χρήσης φυτοφαρμάκων από την Ένωση Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Διαδικασία πιστοποίησης χρήσης φυτοφαρμάκων από την Ένωση Σητείας
Εγγραφές στο Δημοτικό Ωδείο Σητείας «Ο Στρατής Καλογερίδης»
ΣΗΤΕΙΑ
Εγγραφές στο Δημοτικό Ωδείο Σητείας «Ο Στρατής Καλογερίδης»
Διαγραφή Αϊλαμάκη- Παπαδάκη από την ομάδα Καραμανωλάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Διαγραφή Αϊλαμάκη- Παπαδάκη από την ομάδα Καραμανωλάκη