Τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου (foto)

349 Προβολές

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκαν την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Ευγενίου, των τεσσάρων συμμαρτύρων του και της Αγίας Παρθενομάρτυρος Λουκίας, τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

      Την παραμονή τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο εορτάζων Σεβ. Ποιμενάρχης και έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Τοπλού π. Φιλόθεος Σπανουδάκης και Καψά π. Μεθόδιος Περάκης και πλήθος Εφημερίων από τις επαρχίες Σητείας και Ιεράπετρας.   

      Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία έλαβε μέρος μεγάλος αριθμός Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού π. Μακάριος Γρινιεζάκης, Ιεροκήρυκας και Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και Καθηγητής της Α.Ε.Α.Κρήτης, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ιερομόναχοι και Πρεσβύτεροι.

      Τον εορτάζοντα Σεβ. Ποιμενάρχης μας προσφώνησε κατάλληλα ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «?η σημερινή εορτή του αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου και των τεσσάρων συμμαρτύρων του, γίνεται αφορμή και τον μεγάλο μάρτυρα της Εκκλησίας να τιμούμε αλλά και να δοξάζουμε κι εμείς η τοπική Εκκλησία της Ιεράπετρας και της Σητείας, το Πανάγιο Όνομα του Αγίου Τριαδικού Θεούμας, διότι εδώ και δεκα οκτώ έτη μας χαρίζει τον εκλεκτό μας Ποιμενάρχη, τον Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο. Τον Ιεράρχη της χάριτος, τον οικονόμο των θείων μυστηρίων, τον γνήσιο και κανονικό Επίσκοπο της Αγιατάτης του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, τον κοινό Πατέρα όλβων μας, τον διδάσκαλο, φύλακα και προασπιστή των ιερών αληθειών, τον άριστο κυβερνήτη της νοητής ολκάδος της Εκκλησίας του Χριστού, τον καλό ποιμένα των λογικών προβάτων, τον ευεργετικό προς πάντας, τον πράο και μειλίχιο, τον σοφό και διδάσκαλο, τον συνετό  καθοδηγητή, τον σθεναρό προασπιστή της ορθοδοξίας, τον θαρραλέο προαστάτη των πτωχών και των χειμαζομένων, τον δακεκριμένο Ιεράρχη της Εκκλησίας Κρήτης και του Πάνσεπτου Οικουμενικού Θρόνου, τον αληθή κατά τον Παύλειο λόγο Επίσκοπο τον οποίο σήμερα σύσσωμος ο κλήρος οι άρχοντες και ο πιστός λαός, αποτίουμε φόρον τιμής και ευγνωμοσύνης, με την παρουσία μας και τη συμπροσευχή μας στα ονομαστήριά του».
    Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ευγένιος κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο, επισημαίνοντας στη σημασία της τιμής των αγίων Μαρτύρων της πίστεώς μας αλλά και του προσωπικού αγώνα στη ζωή του πιστού ως αιτία μεταμόρφωσης του όλου ανθρώπου, όλων των ψυχοσωματικών του δυνάμεων εις «θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευάρεστον τω Θεώ» (Ρωμ. 12,1). Η καθημερινή ζωή του πιστού, με πρότυπα τους αγίους μάρτυρες μεταφράζεται σε λατρεία αγάπης, θυσίας, προσφοράς, με το κρητικό φιλότιμο και την αρχοντιά. Αυτό μαρτυρούν και οι εκκλησιαστικές πανηγύρεις μας. Τα πανηγύρια μας είναι κοινωνικά γεγονότα της Τοπικής Εκκλησίας και της Ενοριακής ζωής. Η ενοριακή λατρευτική σύναξη είναι η μόνη συγκέντρωση, που δεν διακόπηκε ποτέ στην πορεία του Γένους μας.
Ακόμη και σε εμπόλεμη κατάσταση η Εκκλησία επιτελούσε τα ιερά μυστήρια, το Βάπτισμα, το γάμο, το Ευχέλαιο και τη νεκρώσιμη ακολουθία, τα πανηγύρια στις μνήμες των Αγίων, που ασκο?ν δυναμική επιρροή και συνοχή στην κοινωνία μας και λειτουργούν ως οι πιο αβίαστες και φυσικές λαοσυνάξεις. Τα ιερά λείψανα, οι θαυματουργές εικόνες, τι πολλά προσκυνήματα, τα ιερά Μοναστήρια, ασκούν μόνιμη πνευματική επιρροή στο λαό μας και αποβαίνουν σημαντικοί και απαραίτητοι παράγοντες ενότητας του έθνους και συνέχεια της ιστορίας του και σήμερα».

Τελος, ο Σεβ. κ. Ευγένιος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον υποψήφιο Κληρικό κ. Εμμανουήλ Προϊστάκη, του οποίου η εις Διάκονον χειροτονία έχει προγραμματιστεί για τις 26 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας.
Ακολούθησε κέρασμα και ο καφές στην παρακείμενη αίθουσα του πρώην Οικοτροφείου, όπου Ιερός Κλήρος και λαός με επικεφαλής τους τοπικούς άρχοντες ευχήθηκαν στον Σεβ. Ποιμενάρχη τους. Μεταξύ του πλήθους των πιστών ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μαν. Κατρίνης, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας κ. Νεκτ Φρονιμάκης. Ο Σύμβουλος της Περιφ. Ενότητας Λασιθίου κ. Νεκτ. Παπαβασιλείου κ.α.

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα