Συνέντευξη τύπου για το νομοσχέδιο που αφορά την ΑΣΤΕΑΝ

18 Προβολές

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε, σήμερα, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, μετά τη θέση σε διαβούλευση του νομοσχεδίου που αναφέρει ότι το Υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει να μεταφέρει την έδρα της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου (ΑΣΤΕΑΝ) από τον ʼγιο Νικόλαο, όπου λειτουργεί επί χρόνια και μάλιστα σε κτίριο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο.

Στο γραφείο του Δημάρχου παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου κ. Μανόλης Βαρκαράκης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Πελεκανάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Μιχάλης Γαρεφαλάκης, η Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου κα Μαρία Φαζού, ο Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Νίκος Αφορδακός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Κωστής Χριστουλάκης, κ. Στάθης Βιδάλης και η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής κα Μαρία Καφετζάκη, ενώ την ΑΣΤΕΑΝ εκπροσώπησαν η διευθύντρια κα Ευαγγελία Σημαντηράκη και οι διδάσκοντες κ. Γιώργος Κλεισαρχάκης και κα Μαρία Σκυβάλου.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης κατήγγειλε την ενέργεια αυτή, δήλωσε έντονα την αγανάκτηση του για τις συνεχείς δυσοίωνες εξελίξεις στο Λασίθι, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε το νέο νομοσχέδιο όπου μετονομάζει την Ανωτέρα Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου και μεταφέρει την έδρα της στο Ηράκλειο. Ο Δήμος έχει στηρίξει την ΑΣΤΕΑΝ και προσφέρει συνεχώς, έχοντας ακόμα παραχωρήσει το χώρο λειτουργίας της Σχολής. Είναι ντροπή για τους πολιτικούς παράγοντες το γεγονός ότι το Λασίθι φαίνεται εγκαταλελειμμένο και εκτός του χάρτη. Το μόνο που μας αντιπαραβάλλουν κάθε φορά που μιλάμε για ανισόρροπη ανάπτυξη είναι ότι ο Δήμος μας έχει εντάξει έργα 60.000.000€, ξεχνούν όμως ότι η ένταξη αυτή είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλείας μας και δεν μας χαρίστηκε τίποτα. Τρία χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε το ΤΕΙ, το ΙΚΑ, τη Μαρίνα, το Νοσοκομείο, τα αυτονόητα».

Στη συνέχεια, η κ. Διευθύντρια της Σχολής, κ. Σημαντηράκη παίρνοντας το λόγο δήλωσε ότι η ΑΣΤΕΑΝ επιθυμεί να παραμείνει στον ʼγιο Νικόλαο, παρά τα όποια μικροπροβλήματα αντιμετωπίζει.Τέλος, έλαβαν το λόγο έλαβαν οι εκπρόσωποι των τουριστικών παραγόντων οι οποίοι εξέφρασαν την πεποίθηση τους ότι η ΑΣΤΕΑΝ θα πρέπει να παραμείνει εδώ, εδώ εδρεύουν τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της χώρας, ενώ ο τουρισμός αποτελεί τη ‘’βαριά βιομηχανία’’ αυτού του τόπου.

Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014, στις 19:00, συγκαλείται έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, όπου καλούνται, τα κόμματα, οι βουλευτές, οι αιρετοί, οι φορείς και πολίτες του τόπου μας, για να συζητηθούν οι εξελίξεις και να αποφασιστεί ο τρόπος αντίδρασης καθώς και οι περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Η επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου στην Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία κοινοποιείται στους φορείς και παράγοντες του τουρισμού, αναφέρει τα εξής:

κα Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε λόγω καταγωγής, υπάρχει μια άδικη και ανισομερής κατανομή Υπηρεσιών, δομών, Σχολών σε βάρος πάντα του Λασιθίου.
Η ισόρροπη ανάπτυξη και ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι άγνωστο είδος στην Κρήτη και υπάρχουν διαχρονικές και μεγάλες ευθύνες γι αυτή την κατάσταση.
Ο Νομός Λασιθίου και η πρωτεύουσά του ο Δήμος Αγίου Νικολάου, βλέπουν συνεχώς να χάνονται οι ελάχιστες δομές που υπάρχουν, ν΄αποψιλώνονται υπηρεσίες και βεβαίως ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει για μια χωροθέτηση στη βάση μιας δίκαιης κατανομής .
Ο Αγιος Νικόλαος, που κρατά τα σκήπτρα του ποιοτικού τουρισμού, φιλοξενεί εδώ και χρόνια την ΑΣΤΕΑΝ με στόχο να συνδεθεί η εκπαίδευση με την παραγωγή.
Ως κοινωνία, δια του Δήμου και όχι μόνο, έχουμε προσφέρει πάρα πολλά για τη λειτουργία της Σχολής, η οποία μάλιστα παρά τους κλυδωνισμούς, λόγω των μέτρων, έχει μια ανοδική πορεία.
Έκπληκτοι όμως, εξοργισμένοι και απογοητευμένοι ,πληροφορούμαστε την πρόθεσή σας να μεταφερθεί η μοναδική δομή τουρισμού του Αγίου Νικολάου, στον διπλανό Νομό του Ηρακλείου.
Προφανώς δεν μπορείτε να επικαλεστείτε οικονομικά κριτήρια δεδομένου ότι ο Δήμος έχει προσφέρει ένα ιδιόκτητο χώρο για τη στέγαση της Σχολής .
Θέλοντας επίσης να στηρίξουμε την προοπτική της Σχολής, έχουμε παραχωρήσει χώρο 15 στρεμμάτων στον τότε ΟΤΕΚ και στο Υπουργείο σας σήμερα ,για την εξασφάλιση μονιμότερων εγκαταστάσεων που θα έχουν κι άλλες προοπτικές.
Δεν κατανοούμε ως εκ τούτου αυτή την πρόθεση και θεωρούμε ότι βαλλόμεθα ευθέως, αδικούμαστε κατάφωρα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπου προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι να στηρίξουμε τον τουρισμό μας με τα λίγα μέσα που μας αφήσατε για να μπορέσουμε να περάσουμε στο αύριο.
Καταθέτουμε τις απόψεις μας στη Διαβούλευση και ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν σώφρονες κινήσεις που θα οδηγήσουν όχι στη μετακίνηση αλλά στη στήριξη και αναβάθμιση της ΑΣΤΕΑΝ.
Καλούμε τα Κόμματα, τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη, τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, τους φορείς, τους πολίτες να προχωρήσουν στο αυτονόητο, στην στήριξη των προτάσεών μας, στην αντίδραση για τη μεταφορά της Σχολής, στην διεκδίκηση των δικαίων του τόπου μας, στην εφαρμογή κανόνων ισονομίας και ισοπολιτείας καθώς και ισόρροπης ανάπτυξης σε επίπεδο Κρήτης.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Δημήτρης Ι. Κουνενάκης

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα
Ζημιές από τη χαλαζόπτωση στο Μόχλος
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ζημιές από τη χαλαζόπτωση στο Μόχλος
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ.  «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ. «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
ΣΗΤΕΙΑ
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
ΛΑΣΙΘΙ
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΚΡΗΤΗ
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
ΣΗΤΕΙΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ