Συμμετοχή της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης στην 5η Γαστρονομική Συνάντηση Κρητικής (video)

45 Προβολές

Το περασμένο τριήμερο 9, 10 και 11 Νοεμβρίου στην πόλη του Αγίου Νικολάου στο έλαβε χώρα IBEROSTAR HERMES HOTEL η 5η Γαστρονομική Συνάντηση Κρητικής Παραδοσιακής Μαγειρικής, καθώς και έκθεση παραδοσιακών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής του νομού Λασιθίου.
Σε αυτή την πανδαισία από γεύσεις και μυρωδιές είχαμε την τιμή και την χαρά να συμμετέχει και το μοναστήρι της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης, εκπροσωπούμενο από τον γράφοντα, Αδελφό της Μονής και Εφημέριο της Ενορίας Καλού Χωριού. Με την ευλογία και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγενίου, και μετά από πρόσκληση του Δήμου Αγίου Νικολάου και της υπεύθυνης του τομέα Τουρισμού της κας Μαρίας Καφετζάκη- Αλέξη, η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης επιλέχθηκε ως η μια εκ των δυο Μονών που θα συμμετείχαν.
Οι εντυπώσεις μας απ’ αυτή την πρωτόγνωρη για εμάς εμπειρία και επαφή με τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι πολύ θετικές. Συναντήσαμε αρκετό κόσμο που επισκέφθηκε τον χώρο όπου διεξήχθησαν όλες αυτές οι δραστηριότητες (των διαγωνισμών, των παράλληλων εκδηλώσεων, των ομιλιών, των προβολών αλλά και η έκθεση με τα παραδοσιακά εδέσματα).
Είδαμε ομάδες παιδιών από σχολεία του Δημοτικού και του Γυμνασίου να προσπαθούν να πρωτοτυπήσουν χρησιμοποιώντας υλικά του τόπου μας. Τους πολιτιστικούς Συλλόγους του Κρούστα και τις Κριτσάς με αγωνία και νεανικό πάθος να ζυμώνουν εφτάζυμο ψωμί, να πλάθουν σκιουφικτά μακαρόνια, να γεμίζουν ομαθιές και να τυροκομούν ζωντανά μπροστά στα μάτια διακεκριμένων αρχιμαγείρων αλλά και πολλών Λασιθιωτών. Με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διακρίνει τους πολιτιστικούς Συλλόγους για διατήρηση, διαφύλαξη και μετάδοση της πλούσιας παράδοσής μας, καθώς επίσης πως αυτή η παράδοση μπορεί να γίνει ο κινητήριος μοχλός του σύγχρονου επενδυτικού αλλά και αγοραστικού ενδιαφέροντος. Τέλος απολαύσαμε αγώνες ευγενής άμιλλας και υψηλής τεχνικής από επαγγελματίες του χώρου της μαγειρικής, προσπαθώντας να κερδίσουν κάποιο βραβείο, την επιβράβευση και την προσοχή των αρχιμαγείρων – κριτών.
Η συμμετοχή της Μονής μας εντάσσονταν στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της διοργάνωσης και ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν 2 ώρες όπου έπρεπε να ζυμώσουμε το ψωμί μας, να παρουσιάσουμε τον τρόπο εκτέλεσης της συνταγής, να απαντήσουμε σε τυχόν ερωτήσεις-απορίες των θεατών, να προσφέρουμε ψημένο ψωμί και τέλος να παρουσιάσουμε με λίγα λόγια την πλούσια ιστορία του Μοναστηριού μας.
Η προσπάθεια της Μονής λειτούργησε επικουρικά και δεν είχε στόχο τον έπαινο ή κάποιο βραβείο αλλά προσδοκούσαμε σε μια σωστή και παραδοσιακή παρουσία και πάνω απ’ όλα ορθόδοξη και καλογερική. Στη Μονή μας υπάρχει ξυλόφουρνος, ξύλινη σκάφη για το ζύμωμα του ψωμιού, πατητές – πατανίες υφαντές στον αργαλειό για να σκεπάσουμε το ψωμί και να ανεβεί-φουσκώσει, τάβλες – πινακωτές όπου θα μεταφέρουμε τα ψωμιά στο ξυλόφουρνο και γενικότερα όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για να φτιάξουμε και να ψήσουμε ένα παραδοσιακό ψωμί.
Γνωρίζοντας τι χρειάζεται και πόσος χρόνος απαιτείται για να φτάσει το ψωμί στα χέρια μας έτοιμο ψημένο και ζεστό θα έπρεπε να προσαρμόσουμε τόσο την συνταγή και τις αναλογίες με το αλεύρι όσο και τα στάδια παρασκευής διότι ο χρόνος ήταν περιορισμένος. Στην προσπάθεια μας αυτή συμμετείχαν και παιδιά της Κατηχητικής Συνάξεως της Ενορίας Καλού Χωριού Μεραμβέλλου. Τα παιδιά έχοντας την εμπειρία στο ζύμωμα και ψήσιμο του ψωμιού από την καλοκαιρινή Κατασκήνωση στο Μοναστήρι μας βοήθησαν καθοριστικά στην όλη προσπάθεια αυτής της παρουσίασης.
Είχαμε έτοιμο προζύμι μαζί μας, μια πήλινη λεκάνη (πετρολεκανίδα), αλεύρι, πατητές, δίσκους, αλλά και έτοιμο ψωμί ζυμωμένο και ανεβασμένο για να ψηθεί στους φούρνους του ξενοδοχείου. Θέλαμε ο κόσμος να μπορεί να δει όλα τα στάδια του ζυμώματος αλλά και να έχει την δυνατότητα να το γευθεί. Και τέλος να μας μείνει χρόνος ικανός να παρουσιάσουμε το Μοναστήρι μας, με προβολή φωτογραφικού υλικού, με φυλλάδια με την ιστορία της Μονής μας στην Ελληνική, Αγγλική και Ρωσική γλώσσα καθώς επίσης και με μια σύντομη ομιλία με την εύρεση της Θαυματουργικής εικόνος της Παναγίας της Φανερωμένης και την ιστορία της Μονής.
Με τη χάρη και τη βοήθεια της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φανερωμένης η προσπάθεια ήταν επιτυχής και αυτό φάνηκε από την ζεστή ανταπόκριση του κόσμου όπου παρευρέθηκε εκεί κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και παρασκευής του ψωμιού. Με τις πολλές απορίες που είχαν σε όλα τα στάδια έδειξαν το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου «για τον άρτον ημών τον επιούσιον». Ακόμα με την προθυμία που εκδήλωσαν ορισμένοι απ’ αυτούς να μας βοηθήσουν στο πλάσιμο των ψωμιών, έδειχναν να το απολαμβάνουν. Και τέλος με την προσοχή που παρακολούθησαν την σύντομη ομιλία για την ιστορία του Μοναστηριού μας.
Η «γεύση» που μας έμεινε, μιας και αναφερόμαστε σε φαγητά, από όλη αυτή την διαδικασία είναι πρωτίστως η ζεστασιά και η οικειότητα που νιώσαμε ανάμεσα σε ειδικούς και εξειδικευμένους στο χώρο της γεύσης. Αισθανθήκαμε πως υπήρχε η ανάγκη της παρουσίας του Χριστού για να νοστιμίσουν και να ευλογηθούν τα φαγητά που μαγειρεύτηκαν. Όπως ακριβώς αισθανόμαστε καθημερινά την ανάγκη αυτή της παρουσίας του Χριστού στη ζωή του σύγχρονου και ταλαιπωρημένου ανθρώπου. Για να δώσει νόημα, άρωμα και γεύση στην ανούσια, άοσμη και άγευστη πραγματικότητα.
Τελειώνοντας την μικρή μας αυτή αναφορά νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου κ. Πελεκανάκη, για την φιλοξενία, για το όμορφο περιβάλλον που είχε διαμορφώσει, καθώς επίσης για την εξυπηρέτηση και την βοήθεια των εργαζομένων στην κουζίνα του ξενοδοχείου. Τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κο Δημήτρη Κουνενάκη και τους συνεργάτες του, και ιδιαιτέρως την υπεύθυνη τομέα Τουρισμού κα Μαρία Καφετζάκη – Αλέξη. Καθώς επίσης και όλους τους διοργανωτές της 5ης Γαστρονομικής Συνάντησης για την άρτια διοργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Αρχιμ. Φιλάρετος Ζαχαριουδάκης

Παραθέτομε την παραδοσιακή συνταγή και τον τρόπο εκτέλεσής της για την παρασκευή παραδοσιακού – Μοναστηριακού ψωμιού.

ΨΩΜΙ (Μιγαδερό – Ανακατερό)

Συνταγή:
2 Kgr αλεύρι λευκό 70%
2 Kgr αλεύρι σταρένιο
1 Kgr αλεύρι κρίθινο
250 ml λάδι
Αλάτι
Ζάχαρη
Προζύμι
Νερό

Χρόνος Εκτέλεσης:

30 λεπτά της Ώρας το ζύμωμα.

2 ώρες περίπου να ανεβεί για το ψήσιμο

1 ώρα ψήσιμο στους 180 – 200 °C ανάλογα με την δύναμη του φούρνου (ηλεκτρικός φούρνος).

Τρόπος Εκτέλεσης
Έχουμε από την προηγούμενη ημέρα ανεπιάσει το προζύμι, το οποίο θα πρέπει να είναι περίπου το 1/3 της ποσότητας από το αλεύρι που πρόκειται να ζυμώσουμε. Αν η ποσότητα του αλευριού είναι μεγάλη τότε θα πρέπει να ανεπιάσουμε το προζύμι τμηματικά, ούτως ώστε, αφ ενός να μπορεί να δυναμώσει και αφ ετέρου να αυξάνεται η ποσότητα του προζυμιού, να είναι δηλαδή αρκετό για να ανεβάσει την επιθυμητή ποσότητα ψωμιού που θέλουμε να ζυμώσουμε.
Την ημέρα που θέλουμε να ζυμώσουμε, έχουμε έτοιμο το προζύμι μας, που το έχουμε διαλύσει με χλιαρό νερό (χυλωμένο) και έχουμε ρίξει το αλάτι και τη ζάχαρη που θέλουμε. Αυτά τα υλικά τα βάζουμε γιατί δίνουν γεύση αλλά και βοηθούν το μύκητα να ανέβει γρηγορότερα (δηλ. να γίνει η ζύμωση).
Το αλεύρι βρίσκεται στην σκάφη (ξύλινη) ή στη λεκάνη (πετρολεκανίδα), κοσκινισμένο χωρίς να έχουμε απομακρύνει τα φύτρα ή το πίτουρο από το αλεύρι (σταρένιο – κρίθινο), αλλά το ανασηκώνουμε για να το «αερίσουμε» – να αφρατέψει. Κάνουμε ένα λάκκο στη μέση στο αλεύρι και ρίχνουμε το αραιωμένο προζύμι. Αρχίζουμε τμηματικά να ζυμώνουμε το ψωμί μας προσθέτοντας, αν χρειάζεται, λίγο νερό (χλιαρό όχι καυτό γιατί θα σκοτώσει το μύκητα). Όταν πια η ζύμη είναι έτοιμη και δεν κολλάει στα χέρια μας, τότε βάζουμε στα χέρια μας λίγο λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Με αυτό τον τρόπο γλυκομαλάσουμε την ζύμη. Όταν τελειώσουμε και αυτό το στάδιο, βάζουμε τη ζύμη στο τραπέζι και αρχίζουμε να πλάθουμε πια τα ψωμιά μας είτε σε φρατζόλες, είτε σε κουλούρες, είτε σε σεβεντούκους (καλογερικά ψωμιά).
Αφού πλάσαμε τα ψωμιά τα βάζουμε πάνω σε τάβλες για να είναι εύκολη η μεταφορά τους στο φούρνο. Στις τάβλες αυτές έχουμε απλώσει κουβέρτες με τις οποίες σκεπάζουμε τα ψωμιά για να ανέβουν, τα σταυρώνουμε και αφήνουμε τα ψωμιά μας να ηρεμίσουν και να ανέβουν.
Όσο περιμένουμε να ανέβει το ψωμί, ετοιμάζουμε τον ξυλόφουρνο. Από την προηγούμενη μέρα ?χουμε μαζέψει ξύλα (ψιλά και χοντρά) – αρκετή ποσότητα – ανάλογα με τον φούρνο και την συχνότητα που τον ανάβουμε. Αρχίζουμε λοιπόν το άναμμα του φούρνου και τον αφήνουμε να ζεσταθεί έως ότου ασπρίσει το κουφάρι του, αλλά και ο πάτος του να ζεσταθεί καλά. Μετά τον πανίζουμε, δηλαδή τον αδειάζουμε από τα κάρβουνα και τα μισοκαμμένα ξύλα, με ένα ειδικό σίδερο και στη συνέχεια τον σκουπίζουμε με βρεγμένα πανιά ώστε ο πάτος να καθαρίσει από τα κάρβουνα και τον άθο (στάχτη) για να μην λερωθούν τα ψωμιά μας. Για να δούμε τώρα ότι πάτος είναι έτοιμος και δεν είναι πολύ πυρακτωμένος, του πασπαλίζουμε λίγο από το αλεύρι και παρακολουθούμε σε πόση ώρα καίγεται. Αν χρειάζεται 2 – 3 δευτερόλεπτα να καπνίσει το αλεύρι που πετάξαμε, τότε ο φούρνος μας είναι έτοιμος, αν καπνίσει αμέσως, τότε σημαίνει ότι έχει πολλή πυρά και πρέπει να τον πανίσουμε ξανά και να τον ξαναδοκιμάσουμε όπως πριν. Αν όμως αργεί πολύ να καπνίσει το σκορπισμένο αλεύρι που του ρίξαμε, σημαίνει πως πρέπει να προσθέσουμε ξύλα για να φτάσουμε στην επιθυμητή θερμοκρασία μας.
Όταν ο φούρνος είναι έτοιμος και τα ψωμιά μας έχουν ανεβεί τότε γρήγορα – γρήγορα, για μην χάνει την πυρά ο φούρνος, τοποθετούμε περιμετρικά και κοντά – κοντά τα ψωμιά μέσα στο φούρνο για να τα βάλει όλα. Κλείνουμε τον πόρο του φούρνου, σταυρώνουμε την πόρτα και τα αφήνουμε να ψηθούν. Παρακολουθούμε τα ψωμιά ανά χρονικά διαστήματα και όταν έχουν ροδίσει και έχει ψηθεί και ο πάτος τους, τότε τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα τραπέζι ζεστά όπως είναι. Τα εναποθέτουμε μπρούμυτα και τα σκεπάζουμε με ένα σεντόνι για να μην «ιδρώσουν».
Αν θέλουμε το ψωμί μας να το κάνουμε παξιμάδι, τότε μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το κομματιάζουμε και το ξαναφουρνίζουμε. Το αφήνουμε στο φούρνο μέχρι την επόμενη μέρα για να παξιμαδιάσει και είναι έτοιμο για φάγωμα. Μπορούμε να το καταναλώσουμε είτε όπως είναι ξερό, είτε βρέχοντάς το.
Καλή επιτυχία.

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα
RAPID test στη Ζάκρο.
ΣΗΤΕΙΑ
RAPID test στη Ζάκρο.
Δημοτική παράταξη “Σητεία Μπροστά”: Ποιος τελικά λέει ψέματα;
ΣΗΤΕΙΑ
Δημοτική παράταξη “Σητεία Μπροστά”: Ποιος τελικά λέει ψέματα;
ΑΝΑΦΟΡΑ βουλευτών του ΚΚΕ της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, με το οποίο αιτείται μέτρα για την προστασία της υγείας του πληθυσμού του Δήμου
ΣΗΤΕΙΑ
ΑΝΑΦΟΡΑ βουλευτών του ΚΚΕ της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, με το οποίο αιτείται μέτρα για την προστασία της υγείας του πληθυσμού του Δήμου
οργάνωση και λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης του Νοσοκομείου Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
οργάνωση και λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης του Νοσοκομείου Σητείας
Ευχαριστήριο ΕΕΕΕΚ Σητείας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο ΕΕΕΕΚ Σητείας
Δελτίο Τύπου Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Δελτίο Τύπου Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων Παλαικάστρου
Έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παρασκευή 15 Ιανουαρίου
ΚΡΗΤΗ
Έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παρασκευή 15 Ιανουαρίου
Μέρες τώρα παρακολουθώ σιωπηλά τα γεγονότα …
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μέρες τώρα παρακολουθώ σιωπηλά τα γεγονότα …
Δήλωση του Σίμου Συμεωνίδη, δημοτικού συμβούλου Σητείας, με αφορμή την απάντηση του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της 7ης ΥΠΕ σε Δημοσίευμα του Ρ/Σ Style 100 fm
ΣΗΤΕΙΑ
Δήλωση του Σίμου Συμεωνίδη, δημοτικού συμβούλου Σητείας, με αφορμή την απάντηση του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της 7ης ΥΠΕ σε Δημοσίευμα του Ρ/Σ Style 100 fm
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΣΗΤΕΙΑΣ: ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ!
Χωρίς κατηγορία
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΣΗΤΕΙΑΣ: ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ!