Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι ετοιμασίες για την 6η διοργάνωση του Παιδικού Φεστιβάλ Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου

19 Προβολές

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι ετοιμασίες για την 6η διοργάνωση του Παιδικού Φεστιβάλ Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου που φέτος συμμετέχει στον παγκόσμιο εορτασμό του Διεθνούς Έτους Φωτός, Επιστήμης και Τεχνολογίας με το σύνθημα «κάθε χρόνο φωτίΖΟΥΜΕ παιδικά χαμόγελα».
Διοργανωτές και εθελοντές έχουν βάλει στοίχημα να γίνουν ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα του παγκόσμιου εορτασμού για να γνωρίσουν όλα τα παιδιά πως το φως, ορατό και αόρατο, είναι έννοια καταλυτική στις Επιστήμες, κι αυτές με τη σειρά τους σε συνδυασμό με την Τεχνολογία είναι ένα παράθυρο στην εξέλιξη του κόσμου αλλά και καθενός από εμάς!

Στο 6ο Παιδικό Φεστιβάλ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ!

Στο πρόγραμμα, που σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα, ξεχωρίζουν συμμετοχές με επιστημονικό κύρος, που έχουν καταφέρει να φέρουν την Επιστήμη και την Τεχνολογία στα μέτρα των παιδιών!
Το Εργαστήριο Φωτονικών Επικοινωνιών, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχοντας το συντονισμό των δράσεων για το Διεθνές Έτος Φωτός για την Ελλάδα, συμμετέχει με 2 διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά προσχολικής ηλικίας, μαθητές δημοτικού και μία παρουσίαση για μαθητές γυμνασίου-λυκείου αλλά και γονείς, εκπ/κούς.
Οι ειδικοί της διαδραστικής έκθεσης πειραμάτων του Ιδρύματος Ευγενίδου αποκαλύπτουν μυστικά του φωτός παίζοντας με λέιζερ, λάμπες, καθρέφτες και φακούς, ενώ οι επιστημονικοί συνεργάτες του Εργαστηρίου Τεχνολογίας θα μυήσουν τους τυχερούς στην κατασκευή και προγραμματισμό ρομπότ Lego Mindstorms με τη διαδικασία “Engineering Design Process.
Ο Όμιλος Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνάσιου Ηρακλείου σε συνεργασία με το Κέντρο Πληροφορικής Λασιθίου συστήνει τους ρόμποκοπ φίλους τους σε ένα διαδραστικό παιχνίδι με μικρούς και μεγάλους.
Το ΚΠΕ Ιερ/τρας – Νεάπολης «συνομιλεί» με το κοινό προτείνοντας την οικο-εναλλακτική εκμετάλλευση της ενέργειας του φωτός μέσα από δυο διαδραστικά εκθεσιακά project: τον Ηλιακό φούρνο και τον ηλιακό ποδηλάτη.
Εκτός των παραπάνω όμως το 6ο Παιδικό Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενεί μια σειρά εικαστικών δημιουργιών με απευθείας αναφορά στο φως (και τη σκιά), καθώς και τους ίδιους τους δημιουργούς.
Ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης και ο «Αθηναϊκός θίασος Σκιών» εγκαινιάζει τις προφεστιβαλικές δράσεις με την έκθεση – αφιέρωμα στο παιχνίδι με το φως και τη σκιά πίσω από το μπερντέ του εθνικού ήρωα καραγκιόζη, παρουσιάζοντας φιγούρες, σκηνικά και αντικείμενα του θεάτρου Σκιών. Η έκθεση πλαισιώνεται από πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.

Ο γνωστός κουκλοπαίχτης, κουκλοποιός και καλλιτέχνης Κωστής Ζαϊμάκης εκθέτει στο χώρο του φεστιβάλ τα οπτικά του παράδοξα και καλεί το κοινό όλων των ηλικιών σε μια διαδραστική συνομιλία με το φως… Ή μήπως είναι οφθαλμαπάτη;

Το εργαστήρι ζωγραφικής της εικαστικού Μαρίας Τσουκνάκη & του Συλλόγου καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης ΚατART-ι αποτυπώνει ζωγραφικά τις σκιές σωμάτων και χώρου σε ένα ομαδικό έργο με την υπογραφή των παιδιών.

Η ομάδα φωτογραφίας του Ανδρέα Λουκάκη συστήνει στους μικρούς συμμετέχοντες την τεχνική light painting (ζωγραφική με φως), μια φωτογραφική τεχνική όπου χρησιμοποιείται η χειροκίνητη μετακίνηση μιας φωτεινής πηγής με σκοπό το σχηματισμό εντυπωσιακών εικόνων με φως.

Κι όλα αυτά, ανάμεσα σε πλήθος άλλων εικαστικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και θεαμάτων, που επιβεβαιώνουν την αρχική δήλωση της οργανωτικής επιτροπής «κάθε χρόνο φωτίζουμε παιδικά χαμόγελα»!
Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Οι συντονιστές των δράσεων του Έτους Φωτός στην Ελλάδα
στο 6ο Παιδικό Φεστιβάλ-«κάθε χρόνο φωτίΖΟΥΜΕ παιδικά χαμόγελα»!
Διεθνές Έτος Φωτός – τι είναι
Το 2015 ανακηρύχτηκε Διεθνές Έτος Φωτός γιατί αποτελεί επέτειο ορισμένων σημαντικών γεγονότων, όπως τα 1.000 χρόνια από την έκδοση ενός μεσαιωνικού έργου οπτικής από τον μουσουλμάνο Αλχάζεν, τα 200 χρόνια από τη δημοσίευση της εργασίας – ορόσημο του Φρεσνέλ για την κυματική φύση του φωτός, τα 150 χρόνια από την καθοριστική εργασία του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τις σύγχρονες τεχνολογίες (από τα λέιζερ και τη φωτονική έως τα κινητά τηλέφωνα), αλλά και τα 100 χρόνια από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Στόχος του Διεθνούς Έτους είναι να αναδείξει, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον τρόπο με τον οποίο το φως και οι τεχνολογίες που βασίζονται σε αυτό επηρεάζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Στις σχετικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται εντός του 2015, συμμετάσχουν 85 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Εκατοντάδες εκδηλώσεις θα φέρουν κοντά διάφορους επιστήμονες (από αστρονόμους και φυσικούς έως γιατρούς και βιολόγους), μηχανικούς και καλλιτέχνες, με κεντρικό στόχο να προβληθεί η σημασία του φωτός και των οπτικών τεχνολογιών για την κοινωνία.
Στο 6ο Παιδικό Φεστιβάλ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ!
Το συντονισμό των δράσεων για το Διεθνές Έτος Φωτός στη χώρα μας έχει το Εργαστήριο Φωτονικών Επικοινωνιών, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ηρακλή Αβραμόπουλο.
Το 6ο Παιδικό Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου «κάθε χρόνο φωτίζουμε παιδικά χαμόγελα» έχει την τιμή να φιλοξενεί στο πρόγραμμά του την επιστημονική ομάδα του κ. Αβραμόπουλου και τον ίδιο προσωπικά για την παρουσίαση 2 διαδραστικών εργαστηρίων για παιδιά (σχολικής και προσχολικής ηλικίας) καθώς και μία παρουσίαση για μαθητές γυμνασίου-λυκείου, γονείς, εκπ/κούς.
Τα εργαστήρια:
Το Σάββατο 13 Ιουνίου ο καθηγητής Ηρακλής Αβραμόπουλος ξεκλειδώνει το εργαστήριο Φωτονικής και περιγράφει στην ομιλία του πώς είναι «Μια μέρα με φως ενός Ηλεκτρολόγου Μηχανικού στο Πολυτεχνείο». Σκοπός της παρουσίασης που απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά, γονείς και εκπ/κούς είναι να τονιστεί η αξία και η χρησιμότητα του φωτός στην καθημερινή μας ζωή και η σχέση ενός επιστήμονα με αυτό.

Την Κυριακή 14 Ιουνίου στο απογευματινό πρόγραμμα του φεστιβάλ οι μαθητές δημοτικού συμμετέχουν στο εργαστήριο με τίτλο: «Το φως, η επικοινωνία και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και ανακαλύπτουν:
Τι σχέση έχει ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών με την επικοινωνία και το φως;
Είχαν οι αρχαίοι πολιτισμοί τηλέφωνο;
Τι είναι το τετράγωνο του Πολύβιου;
Πώς χρησιμοποιείται το laser για να κωδικοποιηθεί μια πληροφορία;
Πως στρίβει το φως και πως βλέπει ο άνθρωπος τα χρώματα;
Στο διαδραστικό εργαστήριο που επιμελήθηκαν οι Νίκος Ηλιάδης και Γιάννης Κανάκης τα παιδιά θα πειραματιστούν με μια δέσμη laser και θα προσπαθήσουν να κωδικοποιήσουν και να αποκωδικοποιήσουν πληροφορία χρησιμοποιώντας το τετράγωνο του Πολύβιου. Τέλος, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τις ιδιότητες του φωτός παίζοντας με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα σε Η/Υ.

Το πρωί της Κυριακής η ομάδα του Ε.Μ.Π. και η Μαρία Αναγνωστοπούλου φέρνουν την Επιστήμη στα μέτρα των πολύ μικρών παιδιών με το εργαστήριο «Με το φως μας οδηγό το ουρανιο τόξο εξερευνώ!»
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και νηπιαγωγείου με αφορμή μια ασυνήθιστη ιστοριούλα θα έχουν τη δυνατότητα ν’ ανακαλύψουν το φαινόμενο του ουράνιου τόξου. Μέσα από τη συζήτηση αλλά και από παιγνιώδεις δραστηριότητες θα μάθουν για τα χρώματα του ουράνιου τόξου αλλά και τη σειρά με την οποία αυτά εμφανίζονται. Θα πειραματιστούν με τα χρώματα, θα χορέψουν με κορδέλες, θα κυνηγήσουν τις σκιές τους και τέλος θα φτιάξουν τα δικά τους μοναδικά ουράνια τόξα!
Σας περιμένουμε λοιπόν για ένα αξέχαστο ταξίδι στον υπέροχο πολύχρωμο κόσμο μας!

Η οργανωτική επιτροπή
6ου Παιδικού Φεστιβάλ

 

 

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα
Αμετάβλητο το ιικό φορτίο στα λύματα Σητείας και Παλαικάστρου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Αμετάβλητο το ιικό φορτίο στα λύματα Σητείας και Παλαικάστρου
Ενημέρωση του δημάρχου στον ΕΟΔΥ- Νέο κρούσμα στο Χαμέζι
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ενημέρωση του δημάρχου στον ΕΟΔΥ- Νέο κρούσμα στο Χαμέζι
Νέα rapid test στο Παλαίκαστρο.
ΣΗΤΕΙΑ
Νέα rapid test στο Παλαίκαστρο.
Κλειστό το τμήμα στο 1o Δημοτικό Σχολείο με το θετικό κρούσμα.
ΣΗΤΕΙΑ
Κλειστό το τμήμα στο 1o Δημοτικό Σχολείο με το θετικό κρούσμα.
Σε Σητεία και Παλαίκαστρο την Δευτέρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης
ΣΗΤΕΙΑ
Σε Σητεία και Παλαίκαστρο την Δευτέρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης
ΚΑΛΕΣΜΑ/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
ΚΑΛΕΣΜΑ/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ
Αιφνιδιαστική επέκταση ωραρίου των νηπιαγωγών»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αιφνιδιαστική επέκταση ωραρίου των νηπιαγωγών»
Ευχαριστίες στην ΚΟΜΥ Λασιθίου, Δήμο Σητείας- Θέλουμε σχολεία ανοικτά και ασφαλή
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστίες στην ΚΟΜΥ Λασιθίου, Δήμο Σητείας- Θέλουμε σχολεία ανοικτά και ασφαλή
Αλλαγή των δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ ΠΡΕΒΕΛΗΣ λόγω απαραίτητων εργασιών και ελέγχου
ΣΗΤΕΙΑ
Αλλαγή των δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ ΠΡΕΒΕΛΗΣ λόγω απαραίτητων εργασιών και ελέγχου
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
ΛΑΣΙΘΙ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ