Προσκυνηματική εκδρομή της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης & Σητείας σε Τήνο – ʼνδρο

20 Προβολές

Πραγματοποιώντας μια προσκυνηματική εκδρομή στη Μεγαλόχαρη της Τήνου, εκπληρώνεις ένα τάμα, μια υπόσχεση! Πολλές φορές, σε περίοδο δοκιμασίας, αβίαστα βγαίνει από τα χείλη των  χριστιανών μια κραυγή αγωνίας και μια παράκληση για την εκπλήρωση κάποιου αιτήματος και η διαβεβαίωση ως ευχαριστήριο στην Παναγία, η προσκύνηση της ιερής της εικόνας στην Τήνο.
Έτσι και εμείς, εκπληρώνοντας οι περισσότεροι ένα τάμα, αξιωθήκαμε να συμμετάσχουμε στην τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Τήνο και στην ʼνδρο που έγινε με πρωτοβουλία και πνευματική καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγενίου.
Σε αυτή της εκδρομή έλαβαν μέρος περίπου 45 άτομα από την Ιεράπετρα, την Σητεία και το Ηράκλειο και την άρτια οργάνωση την είχε το ταξιδιωτικό γραφείο του κ. Θεόδουλου Ζεάκη.
Το απόγευμα της Κυριακής της 28ης Οκτωβρίου, ξεκινήσαμε με το λεωφορείο από την Ιεράπετρα και την Σητεία για το λιμάνι του Ηρακλείου. Φτάνοντας στο λιμάνι πληροφορηθήκαμε ότι λόγω των δυνατών ανέμων δεν θα γινόταν η αναχώρηση των πλοίων. Η προς στιγμή απογοήτευση μετατράπηκε σε ευχάριστη έκπληξη. Με πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτη μας, προγραμματίστηκε το επόμενο πρωινό να επισκεφτούμε παλαιά μοναστήρια της περιοχής του Ηρακλείου.

Δευτέρα πρωί (29/10), αναχωρήσαμε από το Ηράκλειο για την ιστορική Μονή της Παναγίας της Αγκαράθου. Η επόμενη στάση μας ήταν στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη και αμέσως μετά αναχωρήσαμε για την μονή του Αγίου Γεωργίου του Επανωσήφη. Και στα τρία μοναστήρια έγινε ξενάγηση και προσφέρθηκε το παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα. Το μεσημέρι κάναμε μια στάση στις όμορφες και παραδοσιακές Αρχάνες για μεσημεριανό και μια σύντομη περιήγηση. Αργά το απόγευμα φτάσαμε στο λιμάνι του Ηρακλείου από όπου αναχωρήσαμε με το πλοίο «OLYMPIC ANEK» για τον Πειραιά.
Νωρίς το πρωί της Τρίτης (30/10) φτάσαμε στον Πειραιά. Η ημέρα ήταν υπέροχη και τίποτα δεν θύμιζε την χθεσινή κακοκαιρία στο Ηράκλειο. Ο αέρας είχε κοπάσει τελείως και ο ήλιος θύμιζε ανοιξιάτικη ημέρα. Αμέσως επιβιβαστήκαμε σε άλλο πλοίο για να μας μεταφέρει στην Τήνο. Αφήσαμε πίσω μας το λιμάνι του Πειραιά θαυμάζοντας από την πλώρη του πλοίου την πανοραμική θέα. Δεν σταματούσαμε να απολαμβάνουμε το μοναδικό θέαμα της γαλήνιας και ήρεμης θάλασσας και των γραφικών νησιών του Σαρωνικού που άρχισαν να ξεπροβάλλουν μπροστά μας. Πρώτη φάνηκε η Σαλαμίνα, αμέσως μετά η Αίγινα πιο πέρα η Μακρόνησος. Ακολούθησε η Κέα μετά η Κύθνος και η Γυάρος. Όλα τα νησιά ήταν ξεχωριστά για το ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο που τα περιέβαλε, για την εναλλαγή των χρωμάτων, για το μοναδικό ανάγλυφο του εδάφους, για τους γραφικούς απόκοσμους όρμους που σχημάτιζε η στεριά με τη θάλασσα και για τους κατάλευκους οικισμούς που βρίσκονταν κατάσπαρτοι πάνω σε όλα τα νησιά.

Μπροστά μας ξεπρόβαλε η Σύρος. Με το καράβι μας ακολουθούμε την φιδίσια ακτογραμμή δίνοντάς μας την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά τα ηλιόλουστα χωριά με τα παραδοσιακά κάτασπρα σπίτια, διάσπαρτα σε όλο το νησί. Ακολουθεί μια σύντομη στάση για αποβίβαση και επιβίβαση ανθρώπων και οχημάτων στην Ερμούπολη, την πρωτεύουσα του νησιού.
Η Σύρος βρίσκεται στο κεντρικό σημείο των Κυκλάδων και όπως αποδεικνύεται από τις αρχαιολογικές έρευνες, πρωτοκατοικήθηκε στην προϊστορική εποχή (4.000 π.Χ.) και αργότερα κατά την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3.000 π.χ.). Εκείνοι όμως που σφράγισαν με την παρουσία τους το νησί δεν ήταν άλλοι από τους Ενετούς, που έκαναν τη Σύρο ένα σπουδαίο εμπορικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Η μανία όμως των πειρατών, με τον καιρό ανάγκασε τους κατοίκους να μεταφέρουν την πρωτεύουσα στο λόφο, εκεί που σήμερα δεσπόζει ο μεσαιωνικός οικισμός της ʼνω Σύρου, με την εκκλησία του Σαν Τζόρτζη (Αγίου Γεωργίου) .
Όταν το νησί περιήλθε στην κυριαρχία των Γάλλων, η ʼνω Σύρος κατοικήθηκε από καπουτσίνους μοναχούς οι οποίοι ίδρυσαν μια μικρή μονή που λειτουργεί μέχρι και σήμερα.
Σήμερα, η αίγλη του παρελθόντος αντανακλάται στα σπουδαία αρχιτεκτονικά μνημεία των περασμένων αιώνων. Η Ερμούπολη, εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη με το μεγάλο φυσικό λιμάνι της και την υπέροχη σε ομορφιά χώρα. Από μακριά μπορεί κανείς να δει και να θαυμάσει τις εκπληκτικές σε μέγεθος και αρχιτεκτονική εκκλησίες της Αναστάσεως και του Αγίου Νικολάου καθώς και τα πολλά επιβλητικά δημόσια κτήρια.

Αναχωρήσαμε από τη Σύρο αποχαιρετώντας την πάνω από το πλοίο καθώς αγναντεύαμε το Καρνάγιο και παραδίπλα το Ταρσανά, που είναι οι χώροι κατασκευής και επισκευής ξύλινων σκαφών και που βρίσκονται δίπλα στο μεγάλο ναυπηγείο του νησιού, το Νεώριο.
Σε λίγα λεπτά προβαίνει μέσα από το βάθος του ουρανού και της θάλασσας το ιερό νησί της Τήνου. Ο αναθηματικός προορισμός του ταξιδιού μας!  Πλησιάζοντας, τα μάτια όλων μας πέφτουν στο εντυπωσιακό, μεγαλοπρεπές μαρμάρινο κωδωνοστάσιο  του ιερού προσκυνήματος της Μεγαλόχαρης. Η θέα πάνω από το πλοίο που πλησιάζει το νησί είναι ανεπανάληπτη. Η ηλιόλουστη μέρα και ο καλός καιρός μας βοηθάει για να απολαύσουμε το υπέροχο τοπίο. Το ανάγλυφο έδαφος και τα διάσπαρτα κάτασπρα σπίτια και τους οικισμούς που απλώνονται σε όλο το νησί μαρτυρούν το γνήσιο κυκλαδίτικο χαρακτήρα της.  Η Τήνος, είναι νησί του Αιγαίου Πελάγους και ανήκει στις Κυκλάδες. Βρίσκεται ανάμεσα στην ʼνδρο και στην Μύκονο. Είναι το τρίτο σε έκταση νησί των Κυκλάδων. Ίχνη της πρώτης εγκατάστασης στο νησί, ανήκουν στην νεολιθική και πρωτοκυκλαδική  εποχή. Το νησί έχει μεγάλη παράδοση στη μαρμαρογλυπτική και τη ζωγραφική

Η Τήνος έλαβε την ονομασία της από το βασιλιά Τήνο, τον πρώτο οικιστή του νησιού και αρχηγό μιας ομάδας Ιώνων από την Καρία της Μικράς Ασίας, που κατοίκησε εδώ κατά τα προϊστορικά χρόνια. Παλαιότερες ονομασίες της Τήνου ήταν «Υδρούσα», εξαιτίας των άφθονων πηγών και νερών που υπάρχουν στο νησί, αλλά και  «Οφιούσα» ή «Φιδούσα», λόγω της ύπαρξης πολλών φιδιών. Σύμφωνα µε κάποιους μελετητές η τελευταία ονομασία έχει ερμηνευτεί λανθασμένα, αφού «φίδες» ή «εφίδες» είναι κάποιο είδος κέδρου που ευδοκιμούσε στο νησί (σήμερα το συναντούμε &mi

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα
646 drive through rabid test covid19 στη Σητεία όλα καθαρά
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
646 drive through rabid test covid19 στη Σητεία όλα καθαρά
Χωρίς νέα κρούσματα το Παλαίκαστρο, επιστροφή στην κανονικότητα
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χωρίς νέα κρούσματα το Παλαίκαστρο, επιστροφή στην κανονικότητα
Ξεκίνησαν τα Drive Through για τον Covid19 στη Σητεία
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ξεκίνησαν τα Drive Through για τον Covid19 στη Σητεία
Άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις κακοτεχνίες στην αποκατάσταση εγκοπών του δρόμου προς Αγία Φωτιά
ΣΗΤΕΙΑ
Άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις κακοτεχνίες στην αποκατάσταση εγκοπών του δρόμου προς Αγία Φωτιά
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων