Πλακιωτάκης:Συζήτηση επ. ερώτησης για αποζημιώσεις λόγω e-coli?

9 Προβολές

Κύριε Υπουργέ, εκπροσωπώ μια περιοχή, την Ιεράπετρα, η οποία είναι η μεγαλύτερη περιοχή σε παραγωγή πρώιμων κηπευτικών στη χώρα, διαθέτει δεκαπέντε χιλιάδες περίπου σύγχρονες θερμοκηπιακές καλλιέργειες και παράγει αρίστης ποιότητας αγροτικά προϊόντα, πιστοποιημένα και υψηλής θρεπτικής αξίας, σε μια εποχή που τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί κατά περίπου 35%, σε μια εποχή που οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης -πάνω από το 90% των οποίων αντιμετωπίζει σοβαρές υποχρεώσεις ιδιαίτερα προς τις τράπεζες- και σε μια εποχή που οι αγρότες μας εμφανίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και το πρόβλημα με την καταβολή των αποζημιώσεων από το βακτήριο e-coli. Συγκεκριμένα, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε εγκριθεί το κονδύλι των 226 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, τελικά απορροφήθηκαν τα 178 εκατομμύρια από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ στη χώρα μας αιτήθηκε 7,7 εκατομμύρια ευρώ περίπου και σύμφωνα με τον πίνακα που εμφανίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση απορρόφησε το 100% της δηλωθείσας αξίας.
Όμως, παρόλο που υπήρξαν λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί -εννοώ ότι θα μπορούσε η χώρα μας να αιτηθεί περισσοτέρων ενισχύσεων- διαπιστώθηκαν και ευτράπελα, όσον αφορά τη διαδικασία αποζημιώσεων των αγροτών μας. Δηλαδή υπήρχαν περιπτώσεις αγροτών οι οποίοι αποζημιώθηκαν ενώ για παράδειγμα είχαν πουλήσει όλα τους τα προϊόντα, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις αγροτών οι οποίοι δεν αποζημιώθηκαν με σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή ή παραγωγοί όψιμων κηπευτικών με το αστείο επιχείρημα της ελάχιστης συγκομιδής μετά την παρέλευση ημερομηνίας ή πολύ απλά διότι δεν ενημερώθηκαν με αποτέλεσμα να επικαλείται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ελλιπή ενημέρωση και να τους απορρίπτει.
Κύριε Υπουργέ, πραγματικά οι αγρότες της περιοχής της Ιεράπετρας περιμένουν μία σαφή και τεκμηριωμένη απάντηση. Έχουν υποβληθεί πεντακόσιες ενενήντα τέσσερις περιπτώσεις επανεξέτασης και πραγματικά ενώ έχει παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ακόμα δεν γνωρίζουν πότε τελικά θα επαναξιολογηθούν οι συγκεκριμένοι φάκελοι κι αν σκοπεύει το Υπουργείο σας να διεκδικήσει μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περισσότερες αποζημιώσεις από το συγκεκριμένο βακτήριο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Δριβελέγκας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, πράγματι και το Λασίθι είναι παραγωγικός νομός και ιδιαίτερα η περιοχή της Ιεράπετρας είναι φημισμένη για τα οπωροκηπευτικά.
Με τις ζημιές που έγιναν λόγω της ασθένειας του e-coli, υπήρξε πρόβλημα με τη διάθεση της παραγωγής. Αμέσως η χώρα μας ενημέρωσε όλες τις κατά τόπου περιφερειακές διευθύνσεις. Επίσης, ηλεκτρονικά και με τον τύπο κ.λπ. έχουν ενημερωθεί όλες οι οργανώσεις παραγωγών και οι αγρότες ώστε να μπορούν να κάνουν τις διαδικασίες, να υποβάλλουν αίτημα για αποζημίωση που δε μπόρεσαν να διαθέσουν τα προϊόντα τους.
Όμως, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, επαναλαμβάνω και σε εσάς ότι υπάρχουν διαδικασίες. Δεν μοιράζουν πλέον χρήματα επειδή κάνεις μία αίτηση. Η χώρα μας είχε υποβάλει αιτήματα και 40 εκατομμύρια ευρώ είχε υποβάλει μόνο η Κρήτη στην αρχή.
Έτσι λοιπόν ήρθε δειγματοληπτικός έλεγχος στο Ηράκλειο και στο Λασίθι, όπου διαπιστώθηκαν πάρα πολλά που δεν ήταν συμβατά -δεν θέλω να τα χαρακτηρίσω αλλιώς- με τις διαδικασίες του Κανονισμού που προέβλεπε αυτήν την αποζημίωση.
Έτσι λοιπόν μας ενέκριναν καταρχάς 17,5 εκατομμύρια. Όμως με την εξέταση μετά το δειγματοληπτικό έλεγχο οι αρμόδιες δικές σας υπηρεσίες και οι δικές μας οι περιφερειακές, στείλαμε ένα ποσό 7,5 εκατομμυρίων το οποίο και διαθέσαμε.

Και προσέξτε αυτό: Μας είπε η Ευρωπαϊκή Ένωση –δεν το γνωρίζετε αυτό- ότι αν δεν κάνουμε όλους τους ελέγχους, αυτά τα 7 εκατομμύρια ευρώ δεν θα μας τα δώσουν. Μάλιστα, θα μας τα ζητήσουν και πίσω. Και εσείς λέτε να ζητήσουμε και παραπάνω. Ζητήσαμε 17 εκατομμύρια ευρώ και δεν είχαμε τα δικαιολογητικά.
Μπαίνουμε στη διαδικασία των ενστάσεων, της επανεξέτασης. Η επανεξέταση γίνεται μέχρι 15 Μαρτίου από τις κατά τόπους περιφερειακές διευθύνσεις. Απευθυνθείτε, λοιπόν, αν είναι για γρήγορα και για το ορθό της διαδικασίας, σε αυτές τις υπηρεσίες. Δεν τις κάνει ούτε ο Υπουργός, ούτε το Υπουργείο.
Έτσι, θα δώσουμε τη δυνατότητα όπου έχουν διαπιστωθεί λάθη ή παραλείψεις ή δεν έγιναν σωστά τα πράγματα, να διορθωθούν και να αποζημιωθούν οι αγρότες.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Είναι γεγονός πως υπήρξε καθυστέρηση η οποία προέκυψε από το ότι αρχικώς είχε διαδοθεί πως η αποζημίωση θα δινόταν βάσει ΟΣΔΕ και στη συνέχεια ανά στρέμμα. Υπήρχαν διάφορες φημολογίες –το γνωρίζετε πολύ καλά- ιδιαίτερα στην περιοχή του Ηρακλείου. Τελικά, όμως, η επανεξέταση αυτή έγινε με βάση την αναμενόμενη παραγωγή.
Σίγουρα υπάρχει –σύμφωνα με πληροφορίες πάντα- ένα ποσό το οποίο ακόμη δεν έχει απορροφηθεί, παρ’ όλο που έχει δηλωθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έχει απορροφηθεί 100% το σύνολο της αποζημίωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κύριε Υπουργέ, προτίθεστε και με ποιο τρόπο, να αποζημιώσετε με βάση το συγκεκριμένο ποσό;
Μας διαβεβαιώσατε επίσης ότι θα γίνουν επανεξετάσεις μέχρι 15 Μαρτίου. Έχω εδώ και το έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επομένως, πιστεύω ότι θα πρέπει να προχωρήσετε το ταχύτερο δυνατόν σε αυτή τη διαδικασία για να τεθεί ένα τέλος στην αγωνία των αγροτών της Ιεράπετρας. Έχουν υποβληθεί πεντακόσιοι ενενήντα τέσσερις φάκελοι και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Πρέπει επιτέλους να τεθεί ένα τέρμα στην αγωνία, στην παραπληροφόρηση. Και εν πάση περιπτώσει πρέπει να υπάρχει μία δίκαιη αντιμετώπιση από την πλευρά του κράτους σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δικαίως, νομίμως και βάσει Συντάγματος έχουν υποβάλει τις ενστάσεις τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Κύριε Υπουργέ, περιμένουμε από εσάς να κινηθούν οι διαδικασίες το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου στην περιοχή. Γνωρίζετε πολύ καλά –το παραδεχτήκατε και ο ίδιος- ότι η περιοχή της Ιεράπετρας είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή όψιμων κηπευτικών. Περιμένουμε άμεσες ενέργειες για να λάβουν οι αγρότες μας αυτά που δικαιούνται.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κατανοώ, κύριε συνάδελφε, το ενδιαφέρον σας γιατί όντως υπάρχει θέμα με τους παραγωγούς, οι οποίοι μη γνωρίζοντας κάποιες διαδικασίες, πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης. Όμως, εμείς εδώ δεν πρέπει να φέρνουμε τέτοια θέματα.
Είναι σαφείς οι διατάξεις και οι εγκύκλιοι για το ποιοι παίρνουν αποζημίωση. Δεν βρήκαμε, όπως λέμε, παπά για να μοιράσουμε λεφτά. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ούτε είναι κουτοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να τους ξεγελάμε εμείς με διάφορα μέτρα. Είναι σαφείς οι διαδικασίες.
Επαναλαμβάνω πως είχαμε 17 εκατομμύρια ευρώ πλαφόν. Δικαιολογήσαμε τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία τους. Και τι σας είπα; Ότι μέχρι το πλαφόν θα επανεξετάσουν τις αιτήσεις οι περιφερειακές διευθύνσεις.
Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι η ευθύνη της γρήγορης επανεξέτασης είναι στις περιφέρειες. ʼρα, εκεί θα πιέσουμε να κάνουν γρήγορα την εξέταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρουν όλοι. Θα πάρουν αυτοί οι οποίοι έχουν τα στοιχεία.
Επαναλαμβάνω: Έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι αιφνίδια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζω να ξέρετε ποια ήταν τα αποτελέσματα, γι’ αυτό «έσφιξα και τα λουριά». Επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά ότι πέρασαν οι εποχές όπου μπορούσαμε να μοιράζουμε χρήματα του ελληνικού λαού χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέτοιες πρακτικές μάς οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν, με κόστος 450 εκατομμύρια από την προηγούμενη πολιτική επί κυρίου Χατζηγάκη. Είχαμε προχθές την Παρασκευή ανεπισήμως –μάς έρχεται και επίσημα- το άλλο «πεσκέσι» των 150 εκατομμυρίων ευρώ, σε τέσσερις μήνες να τα επιστρέψουμε και έντοκα. Γι’ αυτό λοιπόν από δω και πέρα και αυτοί είναι πολύ πιο προσεκτικοί με μας, αλλά κυρίως εμείς οφείλουμε να είμαστε εντάξει. Δόξα τω Θεώ, μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία παρατήρηση και κανένα καταλογισμό γιατί δεν λαϊκίζουμε, δεν «χαϊδεύουμε αυτιά», αλλά τηρούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σας ευχαριστώ

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα
Το εμβόλιο της ελπίδας στη Γαύδο
ΚΡΗΤΗ
Το εμβόλιο της ελπίδας στη Γαύδο
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Παιδί & Έφηβος στην εποχή του COVID-19» (δωρεάν συμμετοχή)
ΣΗΤΕΙΑ
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Παιδί & Έφηβος στην εποχή του COVID-19» (δωρεάν συμμετοχή)
Κύκλος Σεμιναρίων μέσω διαδικτύου, αποκλειστικά για ανθρώπους με προβληματική σχέση με το αλκοόλ
ΣΗΤΕΙΑ
Κύκλος Σεμιναρίων μέσω διαδικτύου, αποκλειστικά για ανθρώπους με προβληματική σχέση με το αλκοόλ
Ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του γενετικού υλικού του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της Σητείας-Παλαικάστρου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του γενετικού υλικού του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της Σητείας-Παλαικάστρου
ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΩΣ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΩΣ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΠΟΓΡΑΦΕΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ 2021
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΠΟΓΡΑΦΕΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ 2021
ΧΑΪΝΗΔΕΣ Η “κλεφτουριά” της Κρήτης Στην Επανάσταση του ‘21
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΧΑΪΝΗΔΕΣ Η “κλεφτουριά” της Κρήτης Στην Επανάσταση του ‘21
Άνοιξαν οι αιτήσεις για το 2nd ReGeneration Academy for Food Innovation του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Άνοιξαν οι αιτήσεις για το 2nd ReGeneration Academy for Food Innovation του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»
To “5ο Sitia Geopark Trail”, πρόκειται διεξαχθεί την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021
ΣΗΤΕΙΑ
To “5ο Sitia Geopark Trail”, πρόκειται διεξαχθεί την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021
Δυο προτάσεις στο «Πράσινο Ταμείο» από τον Δήμο Οροπεδίου για την ανάπλαση-ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων
ΛΑΣΙΘΙ
Δυο προτάσεις στο «Πράσινο Ταμείο» από τον Δήμο Οροπεδίου για την ανάπλαση-ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων