Παρουσίαση μελέτης για τον Φορέα Διαχείρισης του Φραγματος Αποσελέμη

16 Προβολές

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 13/03/2012, στο Δήμο Αγίου Νικολάου στα γραφεία της ΠΕΔ μετά από πρόσκληση του κ. Αντώνη Κοτσώνη Διευθυντή της Δ6 Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης και Αποχέτευσης – Τμήμα Κατασκευών (Α) του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ./Γ.Γ.Δ.Ε./Γ.Δ.Υ.Ε. προκειμένου να παρουσιαστούν οι προτάσεις της μελέτης για τον «Φορέα διαχείρισης έργων Ύδρευσης Ηρακλείου και Αγίου Νικολάουαπό το Φράγμα Αποσελέμη».

Οι περιοχές οι οποίες προβλέπεται να υδροδοτηθούν από το φράγμα του Αποσελέμη και τα συναφή έργα είναι το Ηράκλειο, ο ʼγιος Νικόλαος, οι οικισμοί κατά μήκος του άξονα Λινοπεράματα –Χερσόνησος – Όρια Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου – Νεάπολη – ʼγιος Νικόλαος.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης & πρόεδρος ΟΑΝΑΚ κ. Αθανάσιος Καρούντζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Νίκος Καστρινάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Δοξαστάκης, ο αντιδήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Στιβακτάκης , ο κ. Γεώργιος Αγαπάκης ο διευθυντής της ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ, η ομάδα μελετητών με επικεφαλής τον κ. Γεώργιο Μαχαίρα Πολ/κό Μηχ. , ο νομικός σύμβουλος κ. Διονύσης Λιβιεράτος και οικονομολόγοι της εν λόγω εταιρείας μελετών , από τη ΔΕΥΑ Αγίου Νικολάου συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Νίκος Πάγκαλος, ο Δ/ντής κ. Γιάννης Πεδιαδίτης και ο υπεύθυνος μελετών κ. Γιώργος Παπαδάκης, εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ Χερσονήσου και Ηρακλείου καθώς και εκπρόσωποι διάφορων φορέων.

Την ενημέρωση για την πορεία του έργου εισηγήθηκε ο κ. Κοτσώνης ο οποίος τονίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου ύδρευσης από το Φράγμα Αποσελέμη επεσήμανε ότι το φράγμα έχει σχεδόν αποπερατωθεί και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της χώρας και κατασκευάζεται για να δώσει λύση στο χρονίζον πρόβλημα ύδρευσης των Βορείων Παράλιων περιοχών της Ανατολικής Κρήτης και κυρίως των πόλεων του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου καθώς και της Τουριστικής περιοχής Χερσονήσου.

«Οι προτάσεις της μελέτης που παρουσιάζονται σήμερα είναι ένα προσχέδιο της κυρίας μελέτης και αφορούν ζητήματα τεχνικά, νομικά, οικονομικά και κυρίως αυτοδιοικητικά. Το εγχειρίδιο λειτουργίας και συντήρησης του έργου καθώς και το μητρώο του έργου θα συνοδεύει την παράδοση του έργου στον φορέα διαχείρισης που πρόκειται να δημιουργηθεί και θα αποτελεί μια τεράστια παρακαταθήκη. Για να υπάρξει ωστόσο η σωστή διαχείριση, ο φορέας θα πρέπει να είναι συγκροτημένος επιστημονικά, ορθολογικά βήμα προς βήμα ώστε να ξέρει τι θα κάνει την επομένη…» πρόσθεσε ο κ. Κοτσώνης .

aposelemi_2.jpg

Η παρουσίαση της μελέτης περιελάμβανε σύντομη περιγραφή των έργων, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Φορέα διαχείρισης, τη νομική μορφή του φορέα όπου έγινε η παρουσίαση τεσσάρων προτάσεων, οι βασικές αρχές οργάνωσης και διοίκησης και η οικονομική ανάλυση του Φορέα Διαχείρισης.

Στη συνέχεια αφού εξετάστηκαν οι προκρινόμενες λύσεις που έχουν διερευνηθεί διεξοδικά τοποθετήθηκαν σχετικά με όσα προτάθηκαν εκφράζοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους ο κ. Καρούντζος Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης & πρόεδρος ΟΑΝΑΚ, ο κ. Καστρινάκης Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Δοξαστάκης, ο αντιδήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Στιβακτάκης, ο κ. Αγαπάκης διευθυντής της ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ κ.α.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης εξέφρασε την άποψη ότι το σπουδαίο αυτό έργο από τη μία δημιουργεί μεγάλες ελπίδες αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν και μεγάλες ανησυχίες δεδομένου ότι το έργο αφορά τη διαχείριση πόρων για τις επόμενες δεκαετίες. Στη συνέχεια είπε ότι χρειάζεται να εξασφαλιστεί η κατασκευή αγωγών προς το Βραχάσι, το Σίσι, την Κριτσά και την Ελούντα. Ακόμα, υπενθύμισε ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν νομικά και διοικητικά οι αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου οι οποίες ανέφεραν την ισχυρή και ισότιμη παρουσία του Δήμου Αγίου Νικολάου καθώς και προγενέστερες αποφάσεις του Δήμου, που θεωρούσαν ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν ετησίως τουλάχιστον 5 εκ. κυβικά για την ύδρευση συνολικά του Μεραμπέλλου. Ο Δήμαρχος σχετικά με το φορέα διαχείρισης προκρίνει τη μορφή μιας εταιρείας όπου θα συμμετέχουν κατά κύριο λόγο ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ο Δήμος Χερσονήσου διότι έχουν τους φυσικούς πόρους αλλά και επιβαρύνονται περισσότερο τις εγκαταστάσεις και στη συνέχεια να συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου και ο ΟΑΝΑΚ. Επεσήμανε επίσης, ότι θα πρέπει να γίνει οικολογική προσέγγιση διαχείρισης των υδάτινων πόρων ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον.

Τέλος, συμφωνήθηκε οι προτεινόμενοι φορείς διαχείρισης να καταθέσουν εντός δύο εβδομάδων τις προτάσεις τους γραπτώς , ο καθένας χωριστά, αναπτύσσοντας τον τρόπο λειτουργίας του φορέα. Στη συνέχεια θα εξετασθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι απόψεις και οι παρατηρήσεις από τη Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, η οποία θα συγκαλέσει εκ νέου σε τελική διαβούλευση τους φορείς ώστε να συσταθεί ο νέος φορέας διαχείρισης.

Ο κ. Κοτσώνης ζήτησε κατηγορηματικά από τους Δημάρχους να υπερασπιστούν στις τοπικές κοινωνίες, τον αναπτυξιακό χαρακτήρα ενός τόσο σημαντικού έργου, το οποίο όπως είπε, δεν πρέπει να απαξιώνεται και να παραμένει αναξιοποίητο. Το φράγμα είναι τελειωμένο και πρέπει να λειτουργήσει , υπογράμμισε.

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα
Ζημιές από τη χαλαζόπτωση στο Μόχλος
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ζημιές από τη χαλαζόπτωση στο Μόχλος
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ.  «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ. «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
ΣΗΤΕΙΑ
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
ΛΑΣΙΘΙ
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΚΡΗΤΗ
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
ΣΗΤΕΙΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ