Παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Καστρινάκη, παραγόντων της εκπαίδευσης, υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφερειακής Ενότητας, τοπικούς φορείς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Προϊστάμενο της Εκπαίδευσης στην Κρήτη Απόστολο Κλινάκη κ.α., του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη καθώς επίσης και του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Σήφη Αναστασάκη που είχε διατελέσει Νομάρχης, έγινε παραλαβή τριών σχολείων στο Δήμο Αγίου Νικολάου, του 1ου Δημοτικού Νεάπολης, του 2ου Δημοτικού Νεάπολης και του 1ου Δημοτικού Αγίου Νικολάου.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης δήλωσε :
“Στα σχολεία πραγματοποίηθηκαν εργασίες προσθήκης αιθουσών και βελτιώσεις οι οποίες αναβαθμίζουν θετικά το επίπεδο υποδομών των σχολείων και διαθέτουν πλέον καλύτερη λειτουργικότητα. Θεωρώ σημειακή αυτή την παραλαβή εν μέσω μιας βαθύτατης πολυτισμικής κρίσης δεδομένου ότι η κοινωνία φαίνεται πως προτάσσει σε αυτή την κρίση τα αγαθά και τις αξίες της εκπαίδευσης, της παιδείας και γιαυτό το λόγο αποτελεί ένα σπουδαίο εγχείρημα. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Σήφη Αναστασάκη, πρώην Νομάρχη Λασιθίου, τις τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας οι οποίες μελέτησαν και ένταξαν αυτά τα έργα στο ΕΣΠΑ, την Περιφέρεια η οποία τα συνέχισε και όλους τους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες για την ολοκλήρωση των έργων. Είναι γεγονός ότι με αυτά τα σχολεία βελτιώνονται συνολικά οι υποδομές στο Δήμο Αγίου Νικολάου. Όμως , όπως τόνισα και στον Περιφερειάρχη , υπάρχουν ακόμα ελλείψεις στο Δήμο και είναι το 2ο Λύκειο Αγ. Νικολάου, το 3ο Γυμνάσιο, το Δημοτικό Σχολείο Σισίου και το ΕΕΕΕΚ , για τα οποία υπάρχει ήδη πρόταση στον πρώην ΟΣΚ ώστε να περάσουν με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ. Ο κ. Αρναουτάκης δεσμεύτηκε ότι εφόσον η διαδικασία φθάσει σε μια φάση ωρίμανσης, τότε ο Δήμος μαζί με την Περιφέρεια θα θα αναλάβουν να εξετάσουν διάφορες μελέτες και να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση”.
Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων που έγιναν στα σχολεία και χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου, ανέρχεται στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ ύστερα από τις εκπτώσεις των εργολάβων, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων ήταν 7 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για δύο Δημοτικά Σχολεία στη Νεάπολη και ένα στον ʼγιο Νικόλαο. Ειδικότερα τα σχολεία που επισκέφτηκε και παρέδωσε ο κ. Αρναουτάκης, με το ύψος των συμβάσεων και τις εργασίες που έγιναν είναι τα εξής:
– 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης (σύμβαση 917.000 ευρώ) Η προσθήκη αφορά 3 αίθουσες διδασκαλίας, 1 αίθουσα φυσικοχημείας, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και χώρο φαγητού.
-2ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης (σύμβαση 713.000 ευρώ) Το έργο αφορά την ανακαίνιση του παλιού σχολείου και προσθήκη νέας πτέρυγας στην οποία κατασκευάσθηκε μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, μια αίθουσα διδασκαλίας και W.C
– 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου (1.556.000 ευρώ) Η προσθήκη αφορά 10 αίθουσες διδασκαλίας, ένα εργαστήριο υπολογιστών, γραφείο δασκάλων και διευθυντού, γραφείο συλλόγου γονέων, αίθουσα φαγητού, κυλικείο, βιβλιοθήκη και αποθηκευτικούς χώρους.
Για την παράδοση των δημοτικών σχολείων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε: «Είναι τέσσερα σημαντικά κτίρια για τους μαθητές της Π. Ε. Λασιθίου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρώην Νομάρχη Σήφη Αναστασάκη και όλους τους Δημάρχους – και της Νεάπολης και του Αγίου Νικολάου και της Ιεράπετρας- διότι προετοίμασαν όλα αυτά τα έργα που παραδώσαμε σήμερα στους μαθητές μας. Μπορούμε πραγματικά να έχουμε ένα αναβαθμισμένο επίπεδο παιδείας και στο Λασίθι και στη Κρήτη γενικότερα, αρκεί να εντείνουμε τους ρυθμούς συνεργασίας και συνέργιας σε όλα τα επίπεδα».
Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου και πρόεδρος σχολικής επιτροπής Β/βάθμιας Εκπάιδευσης κ. Μιχάλης Μαρής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγίου Νικολάου και πρόεδρος Α/βάθμιας σχολικής επιτροπής κ. Κων/νος Χριστουλάκης καθώς και η κ. Μαρία Φορτετζανού από τη Δημοτική Κοινότητας Νεάπολης.