Μ.Μαστοράκης: “…Αποστολή εξετελέσθη”!

12 Προβολές

Παραιτείται από τη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας ο Μανώλης Μαστοράκης, μετά από 6 μήνες στο “τιμόνι” του νοσηλευτικού ιδρύματος, κι αφού ανέλαβε να διαχειριστεί τα προβλήματα του νοσοκομείου εν μέσω περιόδου κρίσης, τόσο οικονομικής, όσο και γύρω από την “επιβίωση” του νοσοκομείου. Με ανακοίνωσή του, ο κ. Μαστοράκης δηλώνει ότι η αποστολή που ανέλαβε εξετελέσθη, ενώ μετά και την ανακοίνωση των νέων διοικήσεων των νοσοκομείων, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας υποβάλλει την παραίτησή του, ζητώντας, μάλιστα, να μη ληφθεί υπόψη, στη σύσταση των οργάνων διοίκησης του νοσοκομείου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πριν έξι μήνες περίπου, παρά το ότι είχα αποφασίσει και είχα υλοποιήσει την αποχώρησή μου από τα Δημοτικά κοινά, το Δημοτικό μας Συμβούλιο, με συντριπτική – και συγκινητική για μένα — πλειοψηφία, ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να με ορίσει Διοικητή του Νοσοκομείου μας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για το Γεραπετρίτικο Ίδρυμα φάση, στην οποία κρινόταν, ουσιαστικά, η συνέχιση της ύπαρξής του.

Προτάθηκα για «να βγάλω το φίδι από την τρύπα», είχε λεχθεί χαρακτηριστικά στη σχετική συνεδρίαση του Οργάνου που θεσμικά εκφράζει τη θέληση του Γεραπετρίτικου Λαού.

Παράλληλα προς την παραπάνω απόφαση, ο Σύλλογος Εργαζομένων αλλά και άλλοι βασικοί παράγοντες του Νοσοκομείου μας, πρότειναν και ζήτησαν να αναδεχθώ την ευθύνη της διοίκησής του.

Με τα παραπάνω πιεστικά δεδομένα, μου ήταν αδύνατο να αρνηθώ κωφεύοντας στη φωνή του Τόπου μου, σε μια πολύ δύσκολη προσπάθειά Του, όταν, μάλιστα, με έχει τόσο πολύ τιμήσει.

Έτσι, από τον περασμένο Φεβρουάριο, χωρίς οικονομικό κίνητρο, συμμετέχω ως Διοικητής στη μάχη που δώσαμε για το Νοσοκομείο μας.

Η αποστολή που μου ανατέθηκε ήταν συγκεκριμένη:

ʼμεση αντιμετώπιση των κατεπειγόντων προβλημάτων του ακέφαλου Νοσοκομείου μας και μέριμνα για τη διασφάλιση των υπηρεσιών περίθαλψης των Συντοπιτών μας, εν όψει της αναδιάταξης των Μονάδων Υγείας που η Κυβέρνηση είχε εξαγγείλει.

Σήμερα αισθάνομαι και «λαμβάνω την τιμήν να αναφέρω, ότι αποστολή εξετελέσθη», όπως λέγαμε στο στρατό…

Το Νοσοκομείο μας κατάφερε να λειτουργήσει ικανοποιητικά, παρά τα πρόσθετα προβλήματα που πρόσθεσαν οι ασθένειες γιατρών βασικών ειδικοτήτων, με τη λειτουργία των βασικών κλινικών μας ολόκληρο το μήνα, σήμερα εκτός της Παθολογικής. (Για την Παθολογική, ο μοναδικός υποψήφιος γιατρός με τον οποίο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, πολύ πρόσφατα προσλήφθηκε κατ’εξαίρεση και έχει ειδοποιηθεί, σύμφωνα με το νόμο, για ανάληψη καθηκόντων, δυστυχώς όμως, και ενώ, όπως ο ίδιος μας πληροφόρησε, είχε ετοιμάσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, απρόσμενα μας δήλωσε άρνηση, στην οποία ελπίζουμε να μην επιμείνει. Πάντως, έστω προσωρινή λύση, θα έχει την αρμοδιότητα να δώσει και η νέα Διοίκηση των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων του Νομού μας).

Το Νοσοκομείο μας, επίσης, με τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων Οργάνων της Πολιτείας, θα συνεχίσει να λειτουργεί με εβδομήντα πέντε (75) κλίνες έναντι των εβδομήντα δύο (72) σήμερα ανεπτυγμένων, χωρίς να χαθεί καμιά κλινική του, κανένα από τα ουσιαστικά θετικά στοιχεία του. Παράλληλα, δημιουργούνται προϋποθέσεις για αντιμετώπιση αρνητικών, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που συνεπάγεται η διασύνδεση των Νοσοκομείων του Νομού (π.χ. ως προς τις διοικητικές – υποστηρικτικές υπηρεσίες, οι οποίες σήμερα καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια όντας τελείως ανεπαρκείς, λόγω μεγάλων ελλείψεων στο προσωπικό).

Ακόμα, για πρώτη φορά, σε επίσημα κυβερνητικά κείμενα καταγράφεται ο στρατηγικός στόχος της δημιουργίας του νέου πλήρους Νοσοκομείου στο γεωγραφικό και πληθυσμιακό κέντρο του Νομού μας.

Αποκρούστηκε, λοιπόν, ο μεγάλος κίνδυνος που έγινε φανερός με την αρχική πρόταση του Υπουργείου, αυτήν που είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο και, ουσιαστικά, οδηγούσε στην αποδυνάμωση του Νοσοκομείου μας, προδιαγράφοντας την ουσιαστική «απορρόφησή» του από αυτό άλλης πόλης του Νομού. Παράλληλα, αφού τεκμηριώθηκε πολλαπλά η ανάγκη, η ορθότητα και το εφικτό της λύσης του νέου Κεντρικού Νοσοκομείου, άναψε «πράσινο φως» για την παραπέρα εξέταση και δρομολόγησή της.

Με τις παραπάνω εξελίξεις, τις καλύτερες δυνατές αν λάβει κανείς υπόψη του τα πολλών χρόνων «τετελεσμένα γεγονότα» σε βάρος μας, τώρα νιώθω πως μπορώ να «αποστρατευτώ» και από το Νοσοκομείο μας, χωρίς να θεωρηθεί ότι λιποτακτώ.

Βέβαια, η «επίθεση» αποκρούστηκε, αλλά ο ρεαλισμός επιβάλλει να αντιληφθούμε ότι η απόκρουση αφορά σε αυτήν τη φάση.

Κερδίσαμε μεν τη μεγάλη «μάχη», αλλά ο «πόλεμος» συνεχίζεται.

Είναι γνωστό – και αυτό έχει πλήρως αποδειχθεί τελευταία — ότι έχουμε φανατικούς εχθρούς της ύπαρξης του Νοσοκομείου μας ως σοβαρής Μονάδας Υγείας, όπως, επίσης, και της ιδέας δημιουργίας του νέου, παρά την άποψη και πρόταση των ειδικών επιστημόνων, του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου, της Υγειονομικής μας Περιφέρειας με την προηγούμενη Διοίκησή της, του Περιφερειάρχη Κρήτης.

Είναι γνωστό πως έχει ήδη διορισθεί Διοικητής της Υγειονομικής μας Περιφέρειας, με γνωστές σχετικές απόψεις και ενέργειες, ο οποίος, παρά τις ειλικρινείς προσπάθειές μας, δεν έχει πεισθεί καν για την προφανή δεοντολογική αντίφαση και τον πολιτικό κυνισμό που συνιστά η συνέχιση της συμμετοχής του στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου του Νομού μας και μάλιστα ως επικεφαλής Παράταξης – υποψήφιου Δημάρχου στις τελευταίες εκλογές!!

Συνεπώς, ναι μεν βασικοί όροι είναι τώρα καλύτεροι για την υπόσταση του Νοσοκομείου μας και τον στρατηγικό στόχο του νέου κεντρικού, αλλά είναι όροι αγώνα, ενός αγώνα που χρειάζεται να είναι διαρκής, τεκμηριωμένος, μεθοδικός και ανήκει, θεσμικά και λογικά, κυρίως στους Αιρετούς μας, τους ταγούς της Τοπικής μας Κοινωνίας και εντολοδόχους τους Γεραπετρίτικου Λαού και, βέβαια, στην αιρετή μας Περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική μας εκπροσώπηση.

Αποχωρώντας, λοιπόν, από τη διοίκηση του Νοσοκομείου μας, θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο και το Δημοτικό μας Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου και την άριστη συνεργασία στη μεγάλη προσπάθεια.

Θέλω να ευχαριστήσω τη Διοίκηση και τα Στελέχη της 7ης ΥΠΕ και, ιδιαίτερα, τον απελθόντα Διοικητή κο Μάνο Φραγκιαδουλάκη.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου στο Διοικητικό Συμβούλιο και, φυσικά, το προσωπικό του, ιατρικό – νοσηλευτικό – διοικητικό, στο οποίο περιλαμβάνονται εξαιρετικού φιλότιμου και προσφοράς στελέχη, άξια της ευγνωμοσύνης των Συντοπιτών μας, αυτών που έδειξαν και δείχνουν την απαραίτητη κατανόηση αλλά και συμμετέχουν ενεργά στην κοινή προσπάθεια.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν στην αποστολή μου και αγνόησαν τους λίγους αλλά θορυβώδεις που, χωρίς τεκμηριωμένο λόγο ή/και για δικούς τους λόγους, στάθηκαν απέναντι κακόπιστα και εχθρικά, αρνούμενοι ή αδυνατώντας να ξεχωρίσουν το Συμφέρον του Τόπου μας που βρέθηκε σε έκτακτη ανάγκη, από τις κάθε είδους προσωπικές τους θεωρήσεις και επιδιώξεις.

Δεν διστάζω, επίσης, να σφίξω το χέρι των παραγόντων της Πολιτείας που, τελικά, δεν υποχώρησαν σε ατεκμηρίωτες ή/και αθέμιτες προτάσεις και να (αντ)αποδώσω δικαιοσύνη υπογραμμίζοντας τη δίκαιη στάση του Βουλευτή μας Μιχάλη Καρχιμάκη, που υπήρξε και καταλυτική σε αυτήν την κρίσιμη φάση της παν-Γεραπετρίτικης προσπάθειας.

Ευχόμενος, λοιπόν, να αντιληφθούμε όλοι ότι υπάρχουν και βασικές αντικειμενικές αδυναμίες που δεν αντιμετωπίζονται με νόμους και αποφάσεις (π.χ. απροθυμία γιατρών να στελεχώσουν το Νοσοκομείο μας), ελπίζω να πιστέψουμε όλοι ότι η μόνη σωστή και σίγουρη λύση για τον Τόπο μας, την Ιεράπετρα και το Λασίθι, είναι το πλήρες κεντρικό Νοσοκομείο, ώστε όλοι να παλέψουμε για την απόκτησή του, μέσα στα πλαίσια της Δημοκρατίας μας, χωρίς δηλ. αντιθεσμικές αυθαιρεσίες και επικίνδυνους λαϊκισμούς στην έκφραση της λαϊκής αγωνίας.

Με βάση τα παραπάνω, γεγονότα – απόψεις – συναισθήματα, εν όψει και του επικείμενου διορισμού των νέων διοικήσεων των διασυνδεόμενων Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ, υπέβαλα την παραίτησή μου στον αρμόδιο Υπουργό, την οποία παραθέτω:

Προς

τον Υπουργό Υ.Υ. & Κ.Α., κο Ανδρέα Λοβέρδο

Ιεράπετρα, 9-8-2011

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Ευχαριστώντας Σας για την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου και θεωρώντας ότι έληξε η θητεία μου σύμφωνα με την υποχρέωση που είχα δεχθεί να αναλάβω απέναντι στους Συντοπίτες μου, Σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Διοικητή του Νοσοκομείου & Κ.Υ. Ιεράπετρας.

Επίσης, αυτονόητη είναι η παράκλησή μου να μη με λάβετε υπόψη στη συγκρότηση της νέας διοίκησης των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων του Νομού μας.

Με πολλή εκτίμηση

Μανώλης Ι. Μαστοράκης

Διοικητής Νοσοκομείου & Κ.Υ. Ιεράπετρας

τ. Δήμαρχος Ιεράπετρας

τ. Ευρωβουλευτής

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα
Νεκρός εντοπίστηκε κυνηγός στα βουνά της Σητείας-Ο άνδρας αγνοείτο ενώ είχε πάει για κυνήγι
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Νεκρός εντοπίστηκε κυνηγός στα βουνά της Σητείας-Ο άνδρας αγνοείτο ενώ είχε πάει για κυνήγι
Η αλιεία της Κρήτης και τα προβλήματά της στην τηλεδιάσκεψη της CPMR από τον Αντιπρόεδρο της Γιώργο Αλεξάκη
ΚΡΗΤΗ
Η αλιεία της Κρήτης και τα προβλήματά της στην τηλεδιάσκεψη της CPMR από τον Αντιπρόεδρο της Γιώργο Αλεξάκη
Η BioSitia S.A. ανάμεσα στα elite olive oils!
ΣΗΤΕΙΑ
Η BioSitia S.A. ανάμεσα στα elite olive oils!
Έναρξη λειτουργίας του ελαιουργείου της Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε. – στη Μονή Τοπλού
ΣΗΤΕΙΑ
Έναρξη λειτουργίας του ελαιουργείου της Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε. – στη Μονή Τοπλού
Νέα εποχή για την Ένωση Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Νέα εποχή για την Ένωση Σητείας
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ Αντιπεριφέρειας
ΛΑΣΙΘΙ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ Αντιπεριφέρειας
Διαπεριφερειακή συνεργασία για την ποιότητα των τροφίμων και παράταση της προεδρίας της Περιφέρειας Κρήτης στην Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών “Arepo”
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Διαπεριφερειακή συνεργασία για την ποιότητα των τροφίμων και παράταση της προεδρίας της Περιφέρειας Κρήτης στην Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών “Arepo”
Σητεία-Αλμυρολαγνεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σητεία-Αλμυρολαγνεία
ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
ΛΑΣΙΘΙ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Με μεγάλη ικανοποίηση ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων
ΚΡΗΤΗ
Με μεγάλη ικανοποίηση ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων