Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου

19 Προβολές

Με τη δέουσα λαμπρότητα και με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των τοπικών Αρχόντων και πλήθους πιστών εορτάσθηκαν την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Ευγενίου, των αγίων τεσσάρων συμμαρτύρων του και της Αγίας Παρθενομάρτυρος Λουκίας, τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

Το απόγευμα της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο εορτάζων Σεβ. Ποιμενάρχης και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, ενώ έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης και πλειάδα Εφημερίων από τις επαρχίες Σητείας και Ιεράπετρας. Έψαλαν καλλικέλαδα και κατανυκτικότατα δύο χοροί Ιεροψαλτών και μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «ʼγιος Ανδρέας ο Κρήτης», ένας χορός από την Ιεράπετρα και ένας από τη Σητεία.

Εκ μέρους του παρόντων Αρχιερέων ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος ευχήθηκε στον άγοντα τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, σημειώνοντας ότι τα ονομαστήρια του Επισκόπου αποτελούν εορτή σύσσωμης της τοπικής Εκκλησίας, εφόσον ο Επίσκοπος είναι «εις τύπον και εις τόπον Χριστού» κατά τον ʼγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο και το ορατό σημείο ενότητας της Τοπικής Εκκλησίας. Ευχήθηκε δε την κατ? άμφω υγεία, μακροημέρευση, τον επιστηριγμό και τον φωτισμό του Τριαδικού Θεού για τη συνέχιση της θεοφιλούς ποιμαντορίας του.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ευχαρίστησε από καρδίας τους δύο παριστάμενους Σεβ. Αρχιερείς, που παρά το πολικό ψύχος και τις πολλές υποχρεώσεις τους «όδευσαν οδόν μακράν» για να συμπροσευχηθούν μαζί του. Όπως υπογράμμισε, αμετάθετη προταιρεότητά του είναι να παραμένειφύλακας και προασπιστής των ιερών αληθειών, ποιμένας των λογικών προβάτων, κοινός Πατέρας όλων, να βρίσκεται κοντά στους απλοικούς και ευλαβείς κατοίκους της λαχούσης σε αυτόν Μητροπόλεως αυτού του ευλογημένου τόπου με τους εκλεκτούς Κληρικούς και τον ιδιαίτερα ευσεβή και παραδοσιακό λαό. Τέλος, ευχαρίστησε τους παρεστώτες τοπικούς ʼρχοντες για την αγαστή συνεργασία προς το κοινό καλό και την ωφέλεια της τοπικής κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του Ιερού Κλήρου των τοπικών Αρχόντων και του ευσεβούς λαού υποδηλώνει τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας, η οποία είναι άκρως απαραίτητη στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. κ. Ευγένιος, και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία έλαβαν μέρος πολλοί Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, μεταξύ των οποίων ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και πλήθος Εφημερίων από τις επαρχίες Σητείας και Ιεράπετρας, καθώς και ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Στ΄ Περιφερείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού π. Γεώργιος Μαλλιωτάκης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Η΄ Περιφερείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αιδεσιμ. Πρωτ. Γεώργιος Λαμπράκης καί ο Ιερολ. Διάκονος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης π. Νικηφόρος Κουνάλης, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γοργολα?νι ?ρακλείου Αρχιμ. Αρσένιος Σαλούστρος, Ιερομόναχοι και Πρεσβύτεροι.
Τον θείο λόγο κύρυξε και προσφώνησε τον εορτάζοντα Σεβ. Ποιμενάρχη μας ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο οποίος με λόγο θεολογικό και περιεκτικό αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας. Όπως τόνισε απευθυνόμενος στον Σεβ. κ. Ευγένιο: «Και η μνήμη του Μάρτυρος της Αγάπης Ευγενίου μαρτυρούν την ευγενή και αγαπώσα καρδία σας κατά την επέτειο των σεπτών ονομαστηρίων σας και μας συγκέντρωσαν για άλλη μια χρονιά στον παμμέγιστο, μεγαλοπρεπή και περικαλλή αυτό Ναό. Υποστηρίζεται ότι η εορτή του Επισκόπου είναι εορτή ολόκληρης της τοπικής Εκκλησίας. Και πράγματι, κέντρο της Εκκλησίας είναι ο Επίσκοπος, ο οποίος είναι ως εικόνα Χριστού και τύπος Θεού. Ο Επίσκοπος ενσαρκώνει την Εκκλησία» . Ο π. Κύριλλος διερμήνευσε τα αισθήματα υϊικής αφοσίωσης και σεβασμού σύσσωμου του ιερού κλήρου αλλά και του ευσεβούς λαού της Ιεράς Μητροπόλεως προς το σεπτό πρόσωπο του Σεβ.κ. Ευγενίου, ο οποίος για είκοσι ολόκληρα χρόνια ποιμαίνει θεοφιλώς τη λαχούσα σε αυτόν Ιερά Μητρόπολη και αναφέρθηκε στις αρετές και τα χαρίσματα που κοσμούν τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο, κάνοντας ιδαίτερη αναφορά στην άδολη πατρική αγάπη, την ευγένεια της ψυχής, τη σύνεση και το ανύστακτο ενδιαφέρον του για τον λαό του Θεού ποίμνιο, και κατέληξε με τα εξής: «Υπακούοντας και εμείς, ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής λαός της θεοσώστου Επαρχίας σας, στα κελεύσματα του αγίου Ιγνατίου Σας απευθύνουμε εόρτιες ευχές και προσρρήσεις πολύκαρπης και καλλίκαρπης αρχιερατικής διακονίας στον Αμπελώνα του Κυρίου, για να καθοδηγείτε το ποίμνιόν Σας εις νομάς σωτηρίους σε καιρούς χαλεπούς και δυσχειμέρους».
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ευγένιος αντιφώνησε κατάλληλα ευχαριστώντας τους συλλειτουργούντας Κληρικούς και τον περιεστώτα λαό για τη συμμετοχή τους στην εορτή της μνήμης του Αγίου Μάρτυρος Ευγενίου και των συμμαρτύρων του και στα ονομαστήριά του, υπογραμμίζοντας την αδήριτη ανάγκη συνεχούς αγώνα σύμφωνα με τα πρότυπα των αγίων μαρτύρων, η οποία μεταφράζεται σε αγάπη, θυσία και προσφορά προς τον πλησίον, και παρότρυνε να σηκώσουμε τον βαρύ σταυρό μας με την κατά Χριστόν αλληλοπεριχώρηση, αλληλεγγύη και προσωπική συνάντηση και επικοινωνία με τον ουράνιο Θεό και Πατέρα και με τον πάσχοντα συνάνθρωπο για να βρούμε τον αληθινό εαυτό μας και τον το αληθινό νήμα της ζωής μας.
Επίσης, κάλασε όλο το εκκλησίασμα για το καθιερωμένο κέρασμα και τον καφέ που για πρώτη φορά προσφέρθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του νεόδμητου Κέντρου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Μέριμνας, το οποίο θα στεγάσει πολλές ιεραποστολικές και φιλανθρωπικές δράσεις της τοπικής Εκκλησίας.
Ακολούθησε το «πολυχρόνιο» του εορτάζοντος Σεβ. Ποιμενάρχου από τον χορό των Ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «ʼγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιω. Αρώνη.

Σύσσωμο το εκκλησίασμα μεταφέρθη στο νέο κτήριο της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου Ιερός Κλήρος και λαός με επικεφαλής τους τοπικούς άρχοντες ευχήθηκαν δια ζώσης τα δέοντα στον Σεβ. Ποιμενάρχη τους.
Μεταξύ του πλήθους των πιστών ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ. Νεκτ. Παπαβασιλείου, Αντιδήμαρχοι κ. Γ. Προϊστάκης και Μαν. Ζερβάκης, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης, ιεροψάλτες, μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων, εκπρόσωποι τοπικών υπηρεσιών κ.α.

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα
646 drive through rabid test covid19 στη Σητεία όλα καθαρά
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
646 drive through rabid test covid19 στη Σητεία όλα καθαρά
Χωρίς νέα κρούσματα το Παλαίκαστρο, επιστροφή στην κανονικότητα
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χωρίς νέα κρούσματα το Παλαίκαστρο, επιστροφή στην κανονικότητα
Ξεκίνησαν τα Drive Through για τον Covid19 στη Σητεία
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ξεκίνησαν τα Drive Through για τον Covid19 στη Σητεία
Άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις κακοτεχνίες στην αποκατάσταση εγκοπών του δρόμου προς Αγία Φωτιά
ΣΗΤΕΙΑ
Άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις κακοτεχνίες στην αποκατάσταση εγκοπών του δρόμου προς Αγία Φωτιά
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων