Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την διατήρηση της ΑΣΤΕΑΝ

11 Προβολές

Παρά της δύσκολες καιρικές συνθήκες μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας ανταποκριθήκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Αγίου Νικολάου και συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 13 Μαρτίου 2014, για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού να μετονομάσει την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου (ΑΣΤΕΑΝ) και να τη μεταφέρει στο Ηράκλειο.

Hχηρό μήνυμα στάλθηκε στην Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη ή οποία αρνείται να συναντήσει αντιπροσωπεία φορέων από Δήμο ʼγιου Νικολάου και να συζητήσει το θέμα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώστηκαν δεκάδες ψηφίσματα ανάμεσα τους των βουλευτών του Νομού, φορέων του Δήμου Αγίου Νικολάου, του Νομού Λασιθίου και όλης της Κρήτης, ενάντια στην άδικη απόφαση του Υπουργείου.

Τον παλμό έδωσαν οι σπουδαστές της Σχολής. Η εκπρόσωπος των σπουδαστών, Χρυσάνθη Ιορδανού χαρακτηριστικά ανέφερε: «Φωνάζουμε δυνατά όχι στη μετακίνηση της σχολής στου Κοκκίνη το Χάνι. Το Υπουργείο δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς, αγνοώντας τα ουσιαστικά προβλήματα της ΑΣΤΕΑΝ και των κατοίκων αυτής της πόλης. Αποφάσεις σαν αυτή, προϋποθέτουν χρόνο, σχεδιασμό και μια σειρά συζητήσεων με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Στα τρία χρόνια φοίτησης μας στη σχολή δεν σημειώθηκε καμία βελτιωτική παρέμβαση από μέρους του Υπουργείου και επί της ουσίας, η λειτουργία της στηρίζεται στην καλή θέληση των καθηγητών, των σπουδαστών και της τοπικής κοινωνίας. Είμαστε μέρος της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού την οποία θα στελεχώσουμε μελλοντικά και την οποία η κοινωνία χαρακτηρίζει ως σωτηρία της χώρας. Εντούτοις δεν μας δίνεται χρόνος να συμμετέχουμε ενεργά στη βελτίωση της Σχολής που φοιτούμε, ούτε όμως έχουμε δει και το ενδιαφέρον της πολιτείας μέχρι αυτή τη στιγμή. Η πρόταση πρέπει να αποσυρθεί από το τραπέζι και να γίνει σοβαρή συζήτηση, με σχεδιασμό και με τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων. Σήμερα παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον για μια καλύτερη ΑΣΤΕΑΝ. Για την παραμονή της στην πόλη που αγαπήσαμε, που αγκάλιασε και φιλοξένησε τη Σχολή και όλοι ενωμένοι θα αποτρέψουμε την μετακίνηση της».

Η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κα Πελαγία Πετράκη τόνισε: «Στον ʼγιο Νικόλαο ρίζωσε η σχολή, αναπτύχθηκε και καρποφορεί πλουσιοπάροχα, γιατί εδώ υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για μια τέτοια εκπαιδευτική δομή. Από την Πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου φωνάζουμε φτάνει πια η αδικία. Φτάνει ο παραγκωνισμός. Φτάνουν τα ύπουλα χτυπήματα. Φτάνουν οι προσβολές. Καταγγέλλω την προκλητική συμπεριφορά της Υπουργού Τουρισμού προς το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου. Απαιτούμε από την κα Υπουργό να δεχτεί το δίκαιο αίτημα μας και να επανορθώσει εμπράκτως αμέσως. Ζητούμε όχι μόνο την παραμονή της Σχολής αλλά και την εγκατάσταση και άλλων δομών ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης στο Νομό μας, για να υπάρξει επιτέλους ισόρροπη ανάπτυξη και δικαιοσύνη».

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης έκλεισε την συγκέντρωση λέγοντας: «Tα τελευταία τρία χρόνια δεχόμαστε τα βάναυσα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές και η τρόικα στη χώρα μας, με θύματα τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αλλά και τις δομές υγείας, Παιδείας, ασφάλισης καθώς και τους Δήμους. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ως κοινωνία και ως Δήμος βρισκόμαστε σε συνεχή άμυνα για να διατηρήσουμε τις στοιχειώδεις υποδομές που έχει ανάγκη η κοινωνία μας, ο τόπος μας, η οικονομία μας.
Οι υποδομές αυτές κατακτήθηκαν με πολύ κόπο διαχρονικά, με μεγάλο κόστος και παρά ταύτα εξακολουθεί να υπάρχει μια άνιση κατανομή σε επίπεδο Κρήτης και γι αυτό το Λασίθι συνολικά διαμαρτύρεται, αντιδρά, διεκδικεί.

Η κατάσταση όμως αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει, η απόκλιση μεγαλώνει και πολλές φορές δημιουργούνται αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα Διαμερίσματα του Νομού οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά και αντιθέτως βολεύουν εκείνους που παίζουν με τις τύχες του τόπου μας.
Δηλώνουμε με κάθε τρόπο και προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι επιθυμούμε και στηρίζουμε τις λίγες υποδομές που υπάρχουν σ΄ όλο το Νομό, στο πλαίσιο μιας ορθολογικής κατανομής και εμείς παράλληλα ως Διοικητικό κέντρο και ως Πρωτεύουσα του Νομού, διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε και έχουν ανάγκη οι πολίτες και η οικονομία μας.

Βλέπουμε συνεχώς να απαξιώνονται, να μεταφέρονται και να κλείνουν δομές και παράλληλα οι πολίτες να ταλαιπωρούνται, να υπόκεινται σε δαπάνες για να μπορέσουν να προσεγγίσουν τις Υπηρεσίες που έχουν ανάγκη.
Είμαστε σε μια συνεχή κινητοποίηση και εγρήγορση αλλά και αγωνιούμε για την έκπτωση των Υπηρεσιών Υγείας δεδομένου ότι τα Νοσοκομεία υπολειτουργούν και δεν μπορούν με κανένα τρόπο να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού και πολύ περισσότερο των επισκεπτών και του τουρισμού.

Η συρρίκνωση των δομών παιδείας χτύπησε πρώτα απ΄όλα το Λασίθι με την απομάκρυνση των Σχολών του ΤΕΙ και μετά από πολλούς αγώνες και προσπάθειες δημιουργήθηκε ένα νέο τμήμα στον Αγιο Νικόλαο. Την ίδια στιγμή βλέπουμε τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται στην υπόλοιπη Κρήτη και σε πείσμα κάθε λογικής, σε αντίθεση με κάθε έννοια ισόρροπης ανάπτυξης και κατανομής, το Λασίθι και η πρωτεύουσά του χάνει συνεχώς πόντους και σ΄αυτό τον τομέα.
Δώσαμε σημαντικούς αγώνες και καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για να ανατρέψουμε μια απόφαση για το κλείσιμο του Υποκαταστήματος ΙΚΑ στον ʼγιο Νικόλαο, του μεγαλύτερου στο Νομό και η προσπάθειά μας δεν έχει τελειώσει γιατί οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί.
Μετρούμε συνεχώς απώλειες Υπηρεσιών Δικαστικών, Στρατιωτικών, Διοικητικών σε μια απαράδεκτη συγκεντρωτική λογική, καταστροφική για τη χώρα και τον τόπο.

Το συγκεντρωτικό κράτος των Αθηνών, με την αδιαφάνειά του, την διαπλοκή του και το δίκτυο συμφερόντων που αναπαράγεται δίπλα του, οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία, την έκπτωση, την παρακμή.
Η αποκέντρωση, η περιφερειακή ανάπτυξη, η ισόρροπη κατανομή που αποτελούν προτάγματα και συνήθη πρακτική σε αναπτυγμένες χώρες, είναι άγνωστο είδος στη χώρα μας και εκτός συζήτησης.

Όλα αυτά που γίνονται έχουν θύμα τους ανθρώπους κυρίως της περιφέρειας, που βλέπουν σταδιακά να διολισθαίνουν, να χάνουν βασικές κρατικές και κοινωνικές δομές. Να αδικούνται σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να ωθείται ο πληθυσμός στην αστυφιλία, με τραγικές συνέπειες για την κοινωνία, την οικονομία, την ανάπτυξη.

Η κρίση ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο όχι μόνο τις εγκληματικές ευθύνες των Κυβερνήσεων, το σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής αλλά και τις πλευρές αυτής της ανάπτυξης που βιώνουμε σήμερα.
Με μεγάλες δυσκολίες, θυσίες ,προσπάθειες, κρατούμε και συντηρούμε τον αδύναμο κοινωνικό και οικονομικό ιστό, για να μην καταρρεύσουμε, για να συντηρηθούμε και να διατηρήσουμε την ελπίδα και τα όνειρα για το αύριο. Βασικός αντίπαλος σ΄ αυτές τις ελπίδες μας αποτελεί το Αθηνοκεντρικό κράτος το οποίο αδιαφορεί πλήρως για τους υπηκόους της ελληνικής επαρχίας.

Ο τόπος μας είναι ωραίος. Είναι ένα εκπληκτικό μέρος για διακοπές που δυστυχώς οι θύλακες του συγκεντρωτισμού τον θυμούνται μόνο το καλοκαίρι. Η κοινωνία μας, ο Δήμος Αγίου Νικολάου κατάφερε με πολλή προσπάθεια, να έχει μια Σχολή, την ΑΣΤΕΑΝ , θέλοντας κυρίως να συνδέσει την εκπαίδευση με τον υψηλό τουρισμό. Κάτι που για άλλες περιοχές είναι αυτονόητο, για μας θεωρείται δώρο και υποβαλλόμαστε σε θυσίες και δαπάνες για να το κρατήσουμε.

Κι όμως με το σχέδιο Νόμου κλείνει η ΑΣΤΕΑΝ, μεταφέρεται αλλού χωρίς ντροπή, χωρίς σκέψη, χωρίς σχέδιο, αδιαφορώντας για την ιστορία της, τη χρησιμότητά της, την αποτελεσματικότητα της, την παρουσία της στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
Δεν υπάρχουν σοβαροί, οικονομικοί, κοινωνικοί, επιχειρησιακοί λόγοι για τη μεταφορά της ΑΣΤΕΑΝ.
Δεν έγινε κανείς διάλογος με θεσμικούς, συνδικαλιστικούς και επιχειρησιακούς φορείς για τη σκοπιμότητα της πρότασης.
Δεν ξέρουμε ποια συμφέροντα, ποια κατεστημένα, ποια νοοτροπία οδήγησε σ΄ αυτή την παράλογη πρόταση.

Ανησυχούμε γιατί μετά από τόσο καιρό η κ. Υπουργός Τουρισμού, η κ. Κεφαλογιάννη, δεν δέχεται την επιτροπή αγώνα και τους εκπροσώπους της κοινωνίας μας για μια ολιγόλεπτη συνάντηση. Αγνοούμε, γιατί ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος αρνείται τόσο καιρό να συζητήσει, όταν μάλιστα σ΄ αυτή την περιοχή ξεκίνησε και αναπτύχθηκε ο υψηλός τουρισμός. Διερωτόμαστε γιατί το αίτημά μας που έχει την στήριξη όλων των κομμάτων και των θεσμικών φορέων της Κρήτης αγνοείται από την κ. Υπουργό με συμπεριφορές που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του νησιού μας. Εμείς επιμένουμε όχι τόσο να συναντηθούμε, όσο το να αποσυρθεί η επαίσχυντη διάταξη ώστε η ΑΣΤΕΑΝ να συνεχίσει το παραγωγικό της έργο.

Η ΑΣΤΕΑΝ είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ζητούμε ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση της κοινωνίας μας καθώς και σεβασμό της αξιοπρέπειας και των αναγκών των ανθρώπων μας.

Καλούμε τους φορείς, τους πολίτες, τους εκπροσώπους μας, να προστατεύσουν την ΑΣΤΕΑΝ, να στηρίξουν το έργο της, να αγκαλιάσουν τους καθηγητές και τους φοιτητές ,ώστε όχι μόνο να σχηματίσουμε ένα δίχτυ προστασίας για να παραμείνει η Σχολή αλλά και για να αναβαθμισθεί.
Παραμένουν επίσης επίκαιρα τα αιτήματά μας για δημιουργία Ανώτατης Σχολής Επιχειρησιακών σπουδών .
Όλοι χωρίς διακρίσεις, στρατευόμαστε τον κοινό αγώνα, δίνουμε τη μάχη γιατί ο αγώνας μας έχει αγωνία, έχει θυμό, έχει παλμό, έχει ενότητα, έχει δίκιο».

O κ. Κουνενάκης διευκρίνησε επίσης ότι αντιπροσωπεία φορέων του Δήμου Αγίου Νικολάου θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα για να απαιτήσει από κοντά συν΄’αντηση με την Υπουργό.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα
Πρωτόγνωρη η φετινή εορτή της Αγίας Αικατερίνης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Πρωτόγνωρη η φετινή εορτή της Αγίας Αικατερίνης
Η Θεία Λειτουργία της Αγίας Αικατερίνης Πολιούχου Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Η Θεία Λειτουργία της Αγίας Αικατερίνης Πολιούχου Σητείας
Ο Εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης σε ζωντανή μετάδοση
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ο Εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης σε ζωντανή μετάδοση
Θετικός στον Covid19 o Γιάννης Πλακιωτάκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Θετικός στον Covid19 o Γιάννης Πλακιωτάκης
Εξιτήριο έλαβε ο αντιδήμαρχος κ. Αϊλαμάκης από το Νοσοκομείο
ΣΗΤΕΙΑ
Εξιτήριο έλαβε ο αντιδήμαρχος κ. Αϊλαμάκης από το Νοσοκομείο
Ερώτηση Θραψανιώτη για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Ερώτηση Θραψανιώτη για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας
3ο Πανελλήνιο Βραβείο για το Γυμνάσιο Χανδρά στον Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
ΣΗΤΕΙΑ
3ο Πανελλήνιο Βραβείο για το Γυμνάσιο Χανδρά στον Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Ενημέρωση πληγέντων παραγωγών Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου για τις ζημιές από την πλημμύρα το διάστημα 6 έως 11 Νοεμβρίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ενημέρωση πληγέντων παραγωγών Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου για τις ζημιές από την πλημμύρα το διάστημα 6 έως 11 Νοεμβρίου
Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με το Δήμαρχο Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με το Δήμαρχο Ιεράπετρας
Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Γ. Στεφανάκη προς τον Πρόεδρο και την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς που αποφάσισαν το κλείσιμο του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος της Πειραιώς στο Δήμο.
ΛΑΣΙΘΙ
Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Γ. Στεφανάκη προς τον Πρόεδρο και την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς που αποφάσισαν το κλείσιμο του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος της Πειραιώς στο Δήμο.