Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη

10 Προβολές

Ολοκληρώθηκε χθες το πρωί η ευρεία αστυνομική επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε χθες για την εξάρθρωση δύο (2) πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών (κάνναβης), διακίνησης όπλων και ζωοκλοπών.

Στην επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρέθυμνου, συμμετείχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών από διάφορες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, ενώ συνέδραμε και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας,

Συνελήφθησαν στις 13.11.2012, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, δεκαέξι (16) μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και τρεις (3) αστυνομικοί ( Αξιωματικός, Ανθυπαστυνόμος και Αρχιφύλακας).

Οι κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφίες που σχηματίστηκαν, περιλαμβάνουν συνολικά εξήντα επτά (67) άτομα (52 ημεδαπούς και 15 αλλοδαπούς), τα οποία είτε συμμετείχαν στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, είτε συνεργάζονταν με αυτές σε διάφορες παράνομες δραστηριότητες και δοσοληψίες.

Πιο συγκεκριμένα, την 1η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτούσαν 15 μέλη, οκτώ (8) από τα οποία αποτελούσαν τα βασικά «στελέχη» της και οι υπόλοιποι επτά (7) είχαν περιφερειακό ή έμμεσο ρόλο στην παράνομη δράση της.

Την 2η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτούσαν 19 μέλη, δώδεκα (12) από τα οποία αποτελούσαν τα βασικά «στελέχη» της και οι υπόλοιποι επτά (7) είχαν περιφερειακό ή έμμεσο ρόλο στην παράνομη δράση της οργάνωσης.

Τα υπόλοιπα άτομα, που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες ως κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα, εμπλέκονται κυρίως σε δοσοληψίες με τις εγκληματικές οργανώσεις, σχετικά με αγορά και διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, φυσιγγιών και ζώων.

Από τους τρεις αστυνομικούς που συνελήφθησαν, οι δυο (Αξιωματικός και Αρχιφύλακας) κατηγορούνται για συμμετοχή στις εγκληματικές οργανώσεις, ως απλοί συνεργοί και η παράνομη δράση τους – διασύνδεση με τις εγκληματικές οργανώσεις προσδιορίζεται στην παροχή πληροφοριών για διενεργούμενες αστυνομικές επιχειρήσεις.

Επίσης, στην κατοχή του πρώτου βρέθηκε ένα πιστόλι κρότου και 289 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ στην κατοχή του δεύτερου βρέθηκαν 525 βεγγαλικά και 118 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ κατηγορείται και για χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο τρίτος αστυνομικός και συγκεκριμένα ο Ανθυπαστυνόμος εμπλέκεται σε υπόθεση απόπειρας αγοραπωλησίας πολεμικού όπλου Kalashnikov και παράνομη κατοχή 147 φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων ενώ και οι τρεις κατηγορούνται επιπλέον για παράβαση καθήκοντος .

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι τρεις εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες της Κρήτης, τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Σημειώνεται ότι για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων προηγήθηκαν πολύμηνες συστηματικές αστυνομικές έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τις παράνομες δραστηριότητες τους. Οι δυο εγκληματικές οργανώσεις είχαν συσταθεί και δραστηριοποιούνταν τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια. Χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι ότι συνεργάζονταν σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ εκτιμάται ότι από τις παράνομες δραστηριότητες τους έχουν αποκομίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας, μεταξύ άλλων :

διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν τις (2) εγκληματικές οργανώσεις,
διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση,
διακριβώθηκαν οι μεταξύ τους συνεργασίες και διασυνδέσεις,
εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους (modus operandi),
εξατομικεύτηκε και συγκεκριμενοποιήθηκε ο βαθμός συμμετοχής των μελών καθώς και η εμπλοκή των συνεργών τους στις υποθέσεις που διερευνήθηκαν.

Αναλυτικότερα, από την μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, έχει προκύψει η εμπλοκή των εγκληματικών οργανώσεων σε πλήθος υποθέσεων καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών (κάνναβης), εμπορίας – διακίνησης όπλων και φυσιγγίων και ζωοκλοπών.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής:

Εγκατάσταση και καλλιέργεια φυτείας 323 δενδρυλλίων κάνναβης, που εντοπίστηκε την 21.08.2012, σε αγροτική περιοχή του Δ.Δ. Κράσι Κεράς Δ. Χερσονήσου Ηρακλείου.
Εγκατάσταση και καλλιέργεια φυτείας 250 δενδρυλλίων κάνναβης, που εντοπίστηκε την 28.08.2012, στην αγροτική θέση Νησί του Δ.Δ. Ποταμών Δ. Χερσονήσου Ηρακλείου.
Εγκατάσταση και καλλιέργεια φυτείας 131 δενδρυλλίων κάνναβης, που εντοπίστηκε την 14.09.2012, σε αγροτική περιοχή του Δ.Δ. Αστριτσίου Δ. Αρχανών Αστερουσίων Ηρακλείου.
Εγκατάσταση και καλλιέργεια φυτείας 250 δενδρυλλίων κάνναβης, που εντοπίστηκε την 20.09.2012, σε αγροτική περιοχή του Δ.Δ. Χώνου Δ. Μυλοποτάμου Ρεθύμνου.
Δεκαοκτώ (18) περιπτώσεις εμπορίας & διακίνησης ποσοτήτων κάνναβης σε 13 δράστες – αγοραστές (12 ημεδαποί & 1 υπήκοος Αλβανίας).
Προέκυψε και η καλλιέργεια άλλων τριών (3) φυτειών κάνναβης που δεν ανευρέθηκαν, καθώς επίσης και τριών (3) άλλων φυτειών, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί το έτος 2011 και ταυτοποιήθηκαν ιδιοκτησιακά στις προαναφερόμενες εγκληματικές οργανώσεις.
Κλοπή 85 αιγοπροβάτων την 02.08.2012, από την περιοχή Δ.Δ. Κράσι Κεράς Δ. Χερσονήσου Ηρακλείου.
Κλοπή αγνώστου αριθμού αιγοπροβάτων την 18.08.2012, από την περιοχή Δ.Δ. Σίσι Δ. Αγ. Νικολάου Λασιθίου.
Εμπρησμός δασικής έκτασης 4 στρεμμάτων την 20.08.2012, στην περιοχή Δ.Δ. Κράσι Κεράς Δ. Χερσονήσου Ηρακλείου.

Συνολικά από τις αστυνομικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των εμπλεκομένων και σε άλλους χώρους, σε περιοχές των Νομών Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

3 οχήματα
688 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
525 βεγγαλικά – πυροτεχνήματα
το χρηματικό ποσό των (19.200) ευρώ
1 κυνηγετικό όπλο κα 1 πιστόλι κρότου
2 ζυγαριές ακριβείας
λοιπά πειστήρια (μη εύχρηστο πιστόλι, θήκες όπλου, μαχαίρι, τσιγαριλίκι, κ.α.) που σχετίζονται με τις υπό διερεύνηση υποθέσεις.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών, πραγματοποιήθηκε και έρευνα στο Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου κατασχέθηκε δείγμα από τις τοξικολογικές εξετάσεις ατόμου, υποδίκου για υπόθεση καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών. Η συγκεκριμένη υπόθεση διερευνάται περαιτέρω από τον Εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης, παρουσία του οποίου διενεργήθηκε η σχετική έρευνα .

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος των εμπλεκομένων ατόμων αφορούν, τις κατά περίπτωση, κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών, της διακίνησης όπλων, ζωοκλοπών και της παράβασης καθήκοντος.

Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα
646 drive through rabid test covid19 στη Σητεία όλα καθαρά
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
646 drive through rabid test covid19 στη Σητεία όλα καθαρά
Χωρίς νέα κρούσματα το Παλαίκαστρο, επιστροφή στην κανονικότητα
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χωρίς νέα κρούσματα το Παλαίκαστρο, επιστροφή στην κανονικότητα
Ξεκίνησαν τα Drive Through για τον Covid19 στη Σητεία
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ξεκίνησαν τα Drive Through για τον Covid19 στη Σητεία
Άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις κακοτεχνίες στην αποκατάσταση εγκοπών του δρόμου προς Αγία Φωτιά
ΣΗΤΕΙΑ
Άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις κακοτεχνίες στην αποκατάσταση εγκοπών του δρόμου προς Αγία Φωτιά
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων