Κατάθεση προβληματισμού και θέσεων του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας,

9 Προβολές

Δεν αποτελεί πλέον καμία έκπληξη η απόφαση της Διοικήτριας των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων να αποσπά γιατρούς από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας προς τον Άγιο Νικόλαο. Η άποψη της ότι το Νοσοκομείο Ιεράπετρας περιττεύει γίνεται πλέον ξεκάθαρη. Και η αιτιολόγηση ότι η απόφαση της είναι καθαρά τυπική απλά για να εγκριθεί η αποπληρωμή εφημεριών που ήδη έχουν υλοποιηθεί είναι τουλάχιστον ψευδής. Η απόφαση της αφορά εφημερίες που μελλοντικά θα εκτελεστούν αποκλειστικά στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου από γιατρούς άλλων Νοσοκομείων του Νομού.
Για να είμαστε συγκεκριμένοι: Η Διοικήτρια των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου κυρία Σπινθούρη Μαρία, με την υπ αριθμόν 1974 της 29ης Ιουνίου 2017, αποφασίζει την μετακίνηση για εκτέλεση εφημεριών στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δύο γιατρών από το Νοσοκομείο Κ.Υ. Νεαπόλεως (Παθολόγο – Παιδίατρο) και δύο γιατρών από το Νοσοκομείο Κ.Υ. Ιεράπετρας (Ορθοπεδικό – Αναισθησιολόγο) για περίοδο 6 μηνών. Όσο και αν αναζητήσει κανείς στην απόφαση αυτή, την οποιαδήποτε υποστήριξη προς το Νοσοκομείο μας δεν θα την βρει. Καμία αμοιβαιότητα, καμία ελπίδα για Παθολόγο, καμία ελπίδα για την έναρξη λειτουργίας του Μαιευτικού- Γυναικολογικού μας τμήματος, καμία υποστήριξη στους Παιδιάτρους και τους Καρδιολόγους μας. Καμία απολύτως πρόβλεψη ότι και το δικό μας Νοσοκομείο μπορεί να χρειαστεί την οποιαδήποτε ενίσχυση από τον Άγιο Νικόλαο. Ή οι γνώσεις της δεν της επιτρέπουν να αντιληφθεί ότι Νοσοκομείο χωρίς Παθολόγο δεν νοείται ούτε στις πιο υποανάπτυκτες περιοχές του πλανήτη μας, ή υιοθετεί την άποψη ότι εφ όσον το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου είναι εντάξει, οι υγειονομικές υποχρεώσεις προς το σύνολο του Λασιθίου έχουν εκπληρωθεί. Αγνοεί παντελώς τις ιδιομορφίες του Νομού με τα τέσσερα αστικά της κέντρα, αγνοεί την υποχρέωση της πολιτείας για ισόρροπη ανάπτυξη στον Νομό, αγνοεί πληθυσμιακά και γεωμορφολογικά δεδομένα και βεβαίως αγνοεί ότι η επιβίωση αυτού του τόπου είναι απόλυτα συνυφασμένη με το Νοσοκομείο του.
Από καιρό επενδύαμε στην έλευση του νέου αναισθησιολόγου ώστε να καταστεί δυνατή η υποστήριξη του Μαιευτικού Γυναικολογικού μας Τμήματος. Από καιρό επίσης ελπίζαμε ότι η έλευση του νέου Αναισθησιολόγου θα έδινε ανακούφιση στους παλαιότερους που έχουν εξουθενωθεί με τα ιδιαίτερα καθήκοντα που τους επιφορτίζει ένα Νοσοκομείο σαν το δικό μας. Γιατί πρέπει κάποιος να ενημερώσει αντικειμενικά την κυρία Σπινθούρη για τα ιδιαίτερα καθήκοντα των δικών μας αναισθησιολόγων. Καθήκοντα που σε καμιά περίπτωση δεν επιβαρύνουν τους δικούς της αναισθησιολόγους και λέμε δικούς της γιατί το Νοσοκομείο Ιεράπετρας αποδεικνύει ότι δεν το θεωρεί καθόλου δικό της. Γι αυτό και καταθέτουμε- και αν μας επιτρέπετε να αναγνώσουμε-, έγγραφο της παλαιότερης Διευθύντριας του Αναισθησιολογικού Τμήματος, που τότε το 2007 απευθυνόταν σε Διοίκηση, ΥΠΕ και Αναισθησιολογική Εταιρία. Στο έγγραφο αυτό τονίζεται ότι «ο Αναισθησιολόγος της Ιεράπετρας δεν δικαιούται να κουραστεί έστω και αν την προηγούμενη νύχτα , παρά τον φόρτο δουλειάς που είχε όλη τη μέρα, με άμεση παρέμβαση του , ανέλαβε επειγόντως να αντιμετωπίσει έναν βαριά πάσχοντα, να τον διασωληνώσει και να τον διακομίσει ο ίδιος σε άλλο Νοσοκομείο . Με το ξημέρωμα , θα πρέπει πάντα να είναι φρέσκος στο πόστο του για την αντιμετώπιση νέων προγραμματισμένων , έκτακτων και επειγόντων περιστατικών . Τα καθήκοντα αυτά τα εκπληρώνει ανεξάρτητα από το είδος της εφημερίας . Τι σημασία έχει άλλωστε αφού εφημερεύει μόνος του . Κανένας δεν του εξήγησε , αν κατά την απουσία της διακομιδής του , τύχει άλλο σοβαρό περιστατικό ποιος φέρει την ευθύνη του , ή ουσιαστικά , ποιος θα του σώσει τη ζωή . Αυτή η συνεχής ένταση που θέλει την εμπλοκή τού Αναισθησιολόγου μέσα σε δευτερόλεπτα, είναι ιδιαίτερα εξαντλητική και ψυχικά φθοροποιός. Βολεύει όλους να φροντίζουν να αγνοούν ότι κάθε περιστατικό που εμπλέκεται αναισθησιολόγος είναι δυνητικά θανατηφόρο . Το «κάντε πως δεν βλέπετε» συνεχίζεται και στην πολυδιάσπαση και ποικιλομορφία των καθηκόντων που ανατίθενται στους Αναισθησιολόγους μόνο του δικού μας Νοσοκομείου. Εκτός από την χορήγηση αναισθησίας για τις χειρουργικές επεμβάσεις προστρέχουν για ενδοσκοπήσεις , ηλεκτρικές ανατάξεις , ανακοπές , τροχαία ή άλλου είδους βαριά τραύματα, επιπλοκές στα τμήματα , κάλυψη κενών από την έλλειψη ΜΕΘ , πόνος χρόνιος και οξύς , αναπνευστικές ανεπάρκειες , δηλητηριάσεις , δύσκολοι καθετηριασμοί , κάθε είδους shock και τόσα άλλα . Κάντε πως δεν βλέπετε ότι ο νόμος προβλέπει ξεχωριστό νοσηλευτικό προσωπικό Αναισθησιολογικού Τμήματος. Κάντε πως δεν βλέπετε ότι οι Αναισθησιολόγοι μας ξεπερνούν κατά πολύ το προβλεπόμενο χρόνο απασχόλησης στο χειρουργείο που είναι μόνον 25 ώρες τη βδομάδα.»
Αυτά και πολλά άλλα λέει η κυρία Μυλωνά στο έγγραφο της το 2007. Δεν άλλαξε τίποτα από τότε. Μόλις προσελήφθη νέος αναισθησιολόγος φρόντισε η κυρία Σπινθούρη να τον πάει στο δικό της Νοσοκομείο γιατί εμάς δικούς της δεν μας θεώρησε ποτέ.
Όσον αφορά την μετακίνηση του νέου μας Ορθοπεδικού, αυτό πραγματικά αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Διοίκησης. Γνωρίζουν την ιδιαίτερη κλίση του Γιατρού στις νέες τεχνικές και την αρθροσκοπική επεμβατική. Σαν Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου μας απασχολεί πως θα βρούμε τον τρόπο ώστε να ενισχυθεί το τμήμα του με νέο πύργο αρθροσκοπικής επεμβατικής. Ένα νέο πεδίο δράσης του Νοσοκομείου θα έμπαινε σε εφαρμογή. Σήμερα χειρουργεί με μια περίεργη σύνθεση παλιών μηχανημάτων. Αυτό το νέο πεδίο δράσης δεν θα το επέτρεπαν ποτέ.
Το Ορθοπεδικό Τμήμα είναι ένα από τα τρία μόνον Tμήματα που θα ήταν σωστά στελεχωμένα. Χειρουργικό, Αναισθησιολογικό και Ορθοπεδικό. Παίρνοντας Αναισθησιολόγο και Ορθοπεδικό , περιμένουμε την μετακίνηση Χειρουργού (το έκαναν και στο παρελθόν) ώστε να ολοκληρωθεί το έργο τους. Κανένα στελεχωμένο Τμήμα στην Ιεράπετρα. Θέλουν σκόπιμα να αγνοούν ότι πάνω από το 50% των ορθοπεδικών περιστατικών του Νομού αντιμετωπίζεται εδώ στην Ιεράπετρα.

Ξεκαθαρίζουμε και τονίζουμε ότι είναι διαφορετικό να υποστηρίζεις γειτονικά Νοσοκομεία από το περίσσευμα σου γιατί πράγματι θεωρούμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο και ταγμένο στην υπηρεσία του κόσμου, και τελείως διαφορετικό να ενισχύεις γειτονικό Νοσοκομείο και μάλιστα κατ εξακολούθηση και χωρίς καμιά αμοιβαιότητα από τις ήδη αιματηρές ελλείψεις σου. Τότε κάτι δεν πάει καλά. Κάποιος κλέβει! Ή κάποιος απαξιώνει τον σκοπό της ύπαρξης του Νοσοκομείου μας. Κλεψιά επίσης είναι να αγωνίζεσαι να ενταχθείς στη Β’ άγονη και προβληματική περιοχή και Γ’ στη ζώνη εφημεριών, για να σου δοθεί το δικαίωμα για περισσότερες εφημερίες στο Νοσοκομείο που υπηρετείς χωρίς επιπλέον αμοιβή, και τις εφημερίες αυτές να στις κλέβει το γειτονικό Νοσοκομείο που εκβιαστικά μας επιβλήθηκε ως το Κεντρικό.
Λάβετε υπ όψιν ότι οι γιατροί μας έρχονται εδώ με ένα όνειρο. Να ασκήσουν την ειδικότητα τους, να οικοδομήσουν την επιστημονική τους καριέρα και να έχουν την ικανοποίηση ότι έκαναν το καθήκον τους στην κοινωνία που καλούνται να υπηρετήσουν. Εμείς (και εννοούμε η πολιτεία), έχουμε καθήκον να τους διασφαλίσουμε καλές συνθήκες άσκησης του λειτουργήματος τους. Με ελλείψεις συναφών ειδικοτήτων, με παρακλήσεις σε εξουθενωμένους συναδέλφους και ελλιπές νοσηλευτικό προσωπικό , δουλειά δεν γίνεται. Μοιραία και δίκαια , αν συνεχιστεί αυτή η καταστροφική πολιτική, όχι μόνον δεν θα προσελκύσουμε νέους γιατρούς, αλλά και αυτοί που έχουμε θα αναζητούν διέξοδο διαφυγής.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες που συμμετέχετε σήμερα στην σημερινή συνεδρίαση που συγκαλεί η Επιτροπή Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας. Σας παρακαλούμε θερμά να αγνοήσετε τυχόν δικαιολογίες του τύπου «είναι μόνον τυπικό το θέμα» ή ότι «δεν θα υπάρξει μετακίνηση». Να γνωρίζετε ότι κάθε εφημερία δικού μας γιατρού στον Άγιο Νικόλαο ακολουθείται από ρεπό και ουσιαστικά η απόφαση αυτή ισοδυναμεί σχεδόν με πλήρη απόσπαση. Αγνοήστε επίσης τυχόν διαβεβαιώσεις ότι θα είναι μόνον για ελάχιστες εφημερίες. Επιτρέψτε μας να γνωρίζουμε ότι στα Χειρουργεία του Αγίου Νικολάου θεωρούν δεδομένη την πλήρη απόσπαση του Αναισθησιολόγου και του Ορθοπεδικού μας.
Γι αυτό, σε καμιά περίπτωση το έγγραφο-απόφαση της Διευθύντριας των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου δεν πρέπει να μπει σε διάλογο. Πρέπει να άμεσα να αποσυρθεί.
Και να μην ξεχνάμε τις αρχικές μας θέσεις που αποτελούν θέσεις όλων των θεσμών, όλων των συλλογικοτήτων και όλου του λαού της Ιεράπετρας: Από την ενιαία Διοίκηση δεν έχουμε δει κανένα καλό. Ούτε την περίφημη «οικονομία κλίμακας» έχουμε δει. Διεκδικούμε το αυτοδιοίκητο του Νοσοκομείου μας και την πλήρη στελέχωση του με έναν νέο οργανισμό που να ανταποκρίνεται στις δικές μας υγειονομικές ανάγκες. Με λίγα λόγια «ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟΥΣ».

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Ανδρέας Μαμαντόπουλος Χαράλαμπος Κανάκης

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα
Συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια Κρήτης για την ελαιοκομική περίοδο και την προστασία από το δάκο
ΚΡΗΤΗ
Συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια Κρήτης για την ελαιοκομική περίοδο και την προστασία από το δάκο
Εναρκτήρια συνάντηση ευρωπαϊκού σχεδίου «MOVING» στο πλαίσιο του προγράμματος «HORIZON 2020».
ΚΡΗΤΗ
Εναρκτήρια συνάντηση ευρωπαϊκού σχεδίου «MOVING» στο πλαίσιο του προγράμματος «HORIZON 2020».
ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΒΥΖ. ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
ΛΑΣΙΘΙ
ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΒΥΖ. ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Εθελοντική Αιμοδοσία στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τουρλωτής
ΣΗΤΕΙΑ
Εθελοντική Αιμοδοσία στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τουρλωτής
Επιστολή σχετικά με τους επικουρικούς εργαζομένους στα Νοσοκομεία
ΛΑΣΙΘΙ
Επιστολή σχετικά με τους επικουρικούς εργαζομένους στα Νοσοκομεία
Δράσεις του Κ.Κ.Ε.
ΣΗΤΕΙΑ
Δράσεις του Κ.Κ.Ε.
Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας στον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης
ΣΗΤΕΙΑ
Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας στον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΕΛ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΕΛ ΣΗΤΕΙΑΣ
Νεκρός εντοπίστηκε κυνηγός στα βουνά της Σητείας-Ο άνδρας αγνοείτο ενώ είχε πάει για κυνήγι
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Νεκρός εντοπίστηκε κυνηγός στα βουνά της Σητείας-Ο άνδρας αγνοείτο ενώ είχε πάει για κυνήγι
Η αλιεία της Κρήτης και τα προβλήματά της στην τηλεδιάσκεψη της CPMR από τον Αντιπρόεδρο της Γιώργο Αλεξάκη
ΚΡΗΤΗ
Η αλιεία της Κρήτης και τα προβλήματά της στην τηλεδιάσκεψη της CPMR από τον Αντιπρόεδρο της Γιώργο Αλεξάκη