Η κοπή της Βασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ιεράπετρα

8 Προβολές

Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος κατά το εκκλησιαστικό έθος αμέσως μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας. Νωρίτερα ο Σεβ. κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από σύσσωμο τον Ιερό Κλήρο της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας, χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγ. Εσπερινού της κατά σάρκα περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου.

Τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και των Μοναστικών Αδελφοτήτων προσφώνησε κατάλληλα ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος αφού ανέλυσε θεολογικά τη σημασία του χρόνου μέσα στον κτιστό κόσμο, έκανε λόγο για την ανάγκη αυτομεμψίας και μετάνοιας, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την κατά Χριστόν ζωή μας, ώστε με τη δύναμη του Τριαδικού Θεού να διέλθουμε το νέο έτος 2014 έχοντας πλούσια την ευλογία Του στην προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική μας ζωή. Επίσης δεν παρέλειψε, απευθυνόμενος στον Σεβ. Ποιμενάρχη μας, να τονίσει την ανανέωση της συνεργασίας και της υϊικής αφοσίωσης του ευαγούς Κλήρου και του ευσεβούς λαού προς τον πρόσωπό του, ο οποίος στα 20 χρόνια της Ποιμαντορίας καί αρχιερατικής του διακονίας αποδείχθηκε αριστοτέχνης πηδαλιούχος, προστάτης και φύλακας του ποιμνίου που του ενεπιστεύθη ο Αρχιποίμην Κύριος μας Ιησούς Χριστός.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος στην αντιφώνησή του, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη της κατά Χριστόν αξιοποίησης του χρόνου από όλους μας «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν», κατά τήν παραίνεση του Απ. Παύλου, σημείωσε ότι ο Θεανθρώπινος οργανισμός της Εκκλησίας δεν υποτάσσεται στον χρόνο, ο οποίος σταματά κατά τη Θεία Λειτουργία που αποτελεί προτύπωση και πρόγευση της Βασιλείας του Θεού μέσα στον κόσμο. Μέσα στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, χωρίς να καταλύονται, συναιρούνται σε διαρκές παρόν της σωτηρίας. Ο Σεβ. επεσήμανε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν πλήρης ευεργεσιών και δωρεών του Θεού, αλλά θα πρέπει να αποτελέσει και ευκαιρία προβληματισμού, περισκέψεως και αναθεωρήσεως της όλης βιοτής και αναστροφής μας για το νέο έτος που ανατέλει και πρέπει να αποτελέσει «καιρόν ευπρόσδεκτον». Ευχήθηκε τα λάθη του παρελθόντος να γίνουν ευκαιρίες ανάκαμψης, αναδημιουργίας, πείρας και προβληματισμού, καθώς ο Kύριος μας Ιησούς Χριστός, «πάντα προς το συμφέρον οικονομών», χαρίζει σε όλους την ελπίδα της ζωής και σωτηρίας.

Αφού αναφέρθηκε στην παραθεώρηση του ανθρωπίνου προσώπου και στην υποτίμηση της αξίας του ανθρώπου λόγω της έλλειψης προσωπικής επικοινωνίας, ενεργητικής συμμετοχής, και συμπόνοιας και συμπόρευσης με τον συνάνθρωπό μας και με τον Χριστό, ο Οποίος είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή», ο Σεβ. κ. Ευγένιος προέβη σε ένα σύντομο απολογισμό για το έτος που πέρασε. Ιδιαίτερα στάθηκε στην ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας του «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύντης και Σητείας που αποτελεί εκκλησιαστικό Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το ανεγέρθηκε με δαπάνες των Ενοριών της Μητροπόλεως και στεγάζει πολλές από τις ιεραποστολικές και φιλανθρωπικές δράσεις της τοπικής Εκκλησίας. Όπως ανέφερε το νεόδμητο κτίριο του Κέντρου, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως, τέθηκε σε λειτουργία και ήδη καλύπτει κοικίλους τομείς εκκλησιαστικής και κοινωνικής διακονίας, καθώς διαθέτει σύγχρονη αίθουσα συνεδρίων και διαλέξεων, κατάλληλα εξοπλισμένη αίθουσα συσσιτίων απόρων και νεοπτώχων, διδακτήρια για τη λειτουργία Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας, Ξυλογλυπτικής, Συντήρησης έργων τέχνης, Ζωγραφικής και Σχεδίου, Εργαστήριο διδασκαλίας Η/Υ, πολυμέσων και ιντερνέτ, Βιβλιοθήκη, Αναγνωστήριο και χώρους φιλοξενίας, ενώ προβλέπεται η λειτουργία Τμημάτων επιμόρφωσης στελεχών Εκκλησίας, Νεανικών Συνάξεων και Ψυχαγωγίας, Καταστηνώσεων, Σχολής Γονέων και Στήριξης οικογένειας, Τμήματα καταγραφής και διαφύλαξης της εκκλησιαστικής, πολιτιστικής και λαϊκής κληρονομιάς, Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, Οικολογίας και Βιολογικής γεωργίας, Εκκλησιαστικού Μουσείου και εκθέσεως κειμηλίων και ειδών εκκλησιαστικής και λαϊκής τέχνης, Ραδιοφωνικού προγράμματος, Θρησκευτικού τουρισμού κ.ά.

Επίσης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη λειτουργία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύντης και Σητείας «ʼγιος Ανδρέας ο Κρήτης», που είναι από το έτος 2013 επίσημα αναγνωρισμένη από το κράτος και εδρεύει στις κτιριακές εγκαταστάσεις του «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας», ενώ Παράρτημα της Σχολής λειτουργεί και στη Σητεία.
Τέλος, αφού παρουσίασε το νέο εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως που είναι αφιερωμένο στους ιστορικούς Ναούς και τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία, ιδιατέρως στις παλαιές και κατάγραφες βυζαντινές εκκλησίες, των Ενοριών Καπιστρίου, Κεντρίου, Μακρυλιάς και Μεσελέρων ευχήθηκε καλό και ευλογημένο το νέο έτος, και με τη χάρη του Σαρκωθέντος, Περιτμηθέντος και Επιφανέντος Σωτήρος Χριστού να πετύχουμε την κατά Χριστόν αλληλοπεριχώρηση, την αλληλεγγύη και την προσωπική συνάντηση και επικοινωνία με τον ουράνιο Θεό και Πατέρα και τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος διένειμε την αγιοβασιλόπιτα και το εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως 2014 ανταλάσσοντας ευχές με τον Ιερό Κλήρο, τους παρευρεθέντες εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και το λοιπό εκκλησίασμα. Παρέστησαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ν. Παπαβασιλείου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Γ. Ματαλλιωτάκης, πολλοί Ιεροψάλτες και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή.
Ακολούθησε μικρή δεξίωση με κεράσματα για όλο το εκκλησίασμα στο αρχονταρίκι του ναού.

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα
Στον «ευαγγελισμό» μεταφέρθηκε για νοσηλεία ο Γιαννης Πλακιωτάκης
ΛΑΣΙΘΙ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Στον «ευαγγελισμό» μεταφέρθηκε για νοσηλεία ο Γιαννης Πλακιωτάκης
Πρωτόγνωρη η φετινή εορτή της Αγίας Αικατερίνης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Πρωτόγνωρη η φετινή εορτή της Αγίας Αικατερίνης
Η Θεία Λειτουργία της Αγίας Αικατερίνης Πολιούχου Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Η Θεία Λειτουργία της Αγίας Αικατερίνης Πολιούχου Σητείας
Ο Εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης σε ζωντανή μετάδοση
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ο Εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης σε ζωντανή μετάδοση
Θετικός στον Covid19 o Γιάννης Πλακιωτάκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Θετικός στον Covid19 o Γιάννης Πλακιωτάκης
Εξιτήριο έλαβε ο αντιδήμαρχος κ. Αϊλαμάκης από το Νοσοκομείο
ΣΗΤΕΙΑ
Εξιτήριο έλαβε ο αντιδήμαρχος κ. Αϊλαμάκης από το Νοσοκομείο
Ερώτηση Θραψανιώτη για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Ερώτηση Θραψανιώτη για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας
3ο Πανελλήνιο Βραβείο για το Γυμνάσιο Χανδρά στον Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
ΣΗΤΕΙΑ
3ο Πανελλήνιο Βραβείο για το Γυμνάσιο Χανδρά στον Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Ενημέρωση πληγέντων παραγωγών Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου για τις ζημιές από την πλημμύρα το διάστημα 6 έως 11 Νοεμβρίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ενημέρωση πληγέντων παραγωγών Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου για τις ζημιές από την πλημμύρα το διάστημα 6 έως 11 Νοεμβρίου
Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με το Δήμαρχο Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με το Δήμαρχο Ιεράπετρας