Ερώτηση Κ. Δερμιτζάκη για ενοποίηση Νοσοκομείων Λασιθίου?

7 Προβολές

Για μια ακόμα φορά, στόχος και θύμα των μνημονιακών πολιτικών γίνεται το αγαθό της υγείας και ειδικότερα η δημόσια περίθαλψη. Έπειτα από τη συνεχή αποδυνάμωση, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση που έχουν υποστεί τα Νοσοκομεία της χώρας μας, σειρά έχει τώρα η ενοποίηση πολλών από αυτών, ως προς την Οικονομική Διαχείριση τους.
Ειδικότερα η Οικονομική Διαχείριση των ενοποιημένων Μονάδων Υγείας του Νομού Λασιθίου χαρακτηρίζεται από την έλλειψη μεταβατικού χρονικού σταδίου και βρίσκει τις επιμέρους υπηρεσίες τους εντελώς απροετοίμαστες, γεγονός που καθιστά την οικονομική διαχείριση τους ένα ακόμα αγκάθι στην ομαλή λειτουργία τους. Η υπαγωγή τους σε ένα ενιαίο και μοναδικό Α.Φ.Μ. με έδρα το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου φαίνεται ότι, στην παρούσα δραματική περίοδο που διανύουν οι Μονάδες αυτές, καθίσταται ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των ήδη δεκάδων υπαρχόντων προβλημάτων. Επίσης, η συγκεκριμένη εγκύκλιος, η οποία καθυστερημένα δόθηκε στη δημοσιότητα, χαρακτηρίζεται από ασάφεια και προχειρότητα, και έχει σαν μοναδικό αποτέλεσμα το γραφειοκρατικό κομφούζιο και όχι τον εξορθολογισμό τον οποίο ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς και σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό όχι μόνο δεν απαλείφονται, αλλά διογκώνονται με φανερό αντίκτυπο πλέον στον πολίτη.
Επειδή η συνένωση των τεσσάρων (4) επί μέρους Προϋπολογισμών σε ένα, βρίσκει την οικονομική υπηρεσία ανέτοιμη και προκαλεί σοβαρό πλήγμα στην ομαλή λειτουργία της.
Επειδή το ήδη υποστελεχωμένο γραφείο προμηθειών στο κεντρικό Νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο φόρτο εργασίας, καθώς και ότι ο τρόπος παραλαβής και διανομής των αγαθών είναι γραφειοκρατικά μετέωρος.
Επειδή η ασάφεια που χαρακτηρίζει την παρούσα εγκύκλιο στο θέμα προγραμματισμού των εφημεριών και στη δομή των τεχνικών υπηρεσιών προκαλεί σαφή διοικητική δυσλειτουργία.
Επειδή μοναδικό κριτήριο για οποιαδήποτε αλλαγή, μεταβολή ή συνένωση στην Οικονομική διαχείριση των Μονάδων Υγείας του Νομού πρέπει να είναι η ασφαλής παροχή ιατρικών υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες.
Επειδή μοναδικός στόχος της Εγκυκλίου, είναι η προετοιμασία του εδάφους για την ανισότιμη και ανισομερή κατανομή πόρων στις υγειονομικές μονάδες, οι οποίες σταδιακά υποβαθμίζονται για να καταλήξουν στο τελικό και οριστικό κλείσιμο τους.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός ,
Αν προτίθεται να σταματήσει τη διαδικασία ενοποίησης, καταργώντας το σχετικό Νόμο έτσι ώστε να επιστρέψουν οι μονάδες αυτές στην πρότερη κατάσταση τους ως νομικά πρόσωπα.
Αν προτίθεται να παραχωρήσει αναστολή στην εφαρμογή της Εγκυκλίου για την Οικονομική Διαχείριση των ενοποιημένων Μονάδων Υγείας του Νομού Λασιθίου και να προβεί σε διάλογο, λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα που υφίστανται ήδη στα νοσοκομεία του νομού.

Ο ερωτών Βουλευτής
Κωσταντίνος Δερμιτζάκης

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα