Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ενορίας Καλού Χωριού και απονομή του Σταυρού των Απ. Παύλου και Τίτου της Ι. Επαρχ. Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης στον Καθηγητή κ. Νικ. Τζιράκη

227 Προβολές

Μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα της Κυριακής της Πεντηκοστής και με την αθρόα συμμετοχή των απανταχού Καλοχωριανών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 31ης Μαΐου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Καλού Χωριού η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Η Ενορία Αγίου Χαραλάμπους Καλού Χωριού», στο πλαίσιο των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων της Ενορίας για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τα Εγκαίνια του ναού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος τίμησε με τον Σταυρό των Αγ. Αποστόλων Παύλου και Τίτου, που αποτελεί την ύψιστη τιμή και διάκριση της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, τον κ. Νικόλαο Εμμ. Τζιράκη, Φιλόλογο-Θεολόγο και Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την εκδήλωση, που παρουσίασε με επιτυχία ο οδοντίατρος κ. Μιχαήλ Κλώντζας, χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού Αιδεσιμολ. Πρωτ. Μιχαήλ Βλαβογιγλάκης, συνοδευομένος από τον πρωτ. Ιωάννη Μαστοράκη, και ο εκπρόσωπος του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Αρχισμηνίας κ. Μιχαήλ Ελληνικάκης.

Το βιβλίο, που συνέγραψε και επιμελήθηκε ο τιμώμενος κ. Νικ. Τζιράκης παρουσίασε ο φιλόλογος καθηγητής κ. Ιωάννης π. Εμμ. Τζώρτζης, ο οποίος με λόγο λιτό και γλαφυρό μίλησε για τη διάταξη της ύλης και το περιεχόμενο του βιβλίου, σημειώνοντας ότι μέσα από την αναφορά του στους Ιερείς, Ιεροψάλτες, νεοκώρους, επιτρόπους και τα λοιπά πρόσωπα, άνδρες και γυναίκες, που διακόνησαν την Ενορία, την αναπόληση των τοπικών παραδόσεων, ηθών και εθίμων, των εορτών και πανηγυριών της Ενορίας και το πλούσιο αρχειακό και το σπάνιο φωτογραφικό και εικονογραφικό υλικό καταγράφεται η ιστορική πορεία της Ενορίας του Καλού Χωριού και αποκρυπτογραφείται η λαϊκή ευσέβεια των κατοίκων του.

Στη συνέχεια ο Εφημέριος και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας Καλού Χωριού Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλάρετος Ζαχαριουδάκης προσφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, τον Ιερό Κλήρο, τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και τους υπόλοιπους περευρισκομένους τονίζοντας ότι «αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου,υπήρξε η μικρή εκδήλωση αναγνώρισης του έργου ενός από τους μακροβιότερους μέχρι σήμερα εφημερίους του Καλού Χωριού, του μακαριστού π. Εμμανουήλ Στ. Τζώρτζη, ο οποίος, καίτοι αυτόχθων, έχαιρε του σεβασμού και της εκτιμήσεως όλων των ενοριτών. Θεωρήσαμε ότι στον ευλογημένο αυτό τόπο υπάρχει θησαυρός και πλούτος γεγονότων και προσώπων, για τα οποία έχουμε ηθικό χρέος να τα φέρουμε στο φως, όχι ως παρελθοντολογία αλλά ως δύναμη ζωής και ως θεμέλιο ενός μέλλοντος αντάξιου των οραμάτων και των ευγενών στόχων των προγόνων μας, οικοδομημένο πάνω στις αρχές της χριστιανικής αγάπης και στις αρετές και το κλέος των ελληνικών αρετών».

Επίσης ο π. Φιλάρετος τόνισε ότι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου πέρα από την ιστορική καταγραφή της Ενορίας αποδίδεται η οφειλόμενη τιμή στους προαπελθόντες προγόνους μας και αναφέρθηκε στους συντελεστές της έκδοσης και στους συνδρομητές του ενοριακού έργου και της εκδήλωσης, σημειώνοντας ότι η έκδοση του βιβλίου της Ενορίας αποτελεί καρπό συλλογικής δουλειάς, καθώς «πολλοί υπήρξαν οι συγκυρηναίοι στον αγώνα συλλογής της ύλης των επιμέρους κεφαλαίων του βιβλίου», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έλευση από την Ιερά Μονή Τοπλού και την παρουσία καθ᾿ όλο το τριήμερο των ιερών ακολουθιών και εκδηλώσεων του ιερού Λειψάνου του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος αποτελεί τον πολιούχο και προστάτη της κωμοπόλεως του Καλού Χωριού.

Ακολούθως στο βήμα κλήθηκε και έλαβε τον λόγο ο συντάκτης και επιμελητής του βιβλίου κ. Ν. Τζιράκης, ο οποίος σημείωσε την σπουδαιότητα της ημέρας, κατά την οποία συνεορτάζουν όλοι οι Καλοχωριανοί, καθώς υπάρχει η καθολική αίσθηση ότι ανάμεσά μας πετούν οι ψυχές όλων των κεκοιμημένων προγόνων μας, στους οποίους ήταν αφιερωμένο το Ψυχοσάββατο, μιά μέρα νωρίτερα. Ο συντοπίτης μας καθηγητής, βαθύτατα συγκινημένος και με εξομολογητική διάθεση, τόνισε ότι η οικονομική κρίση που διερχόμαστε έχει ως υπόβαθρο την ηθική κρίση, καθώς ο άνθρωπος είναι ο δημιουργός της ιστορίας του, γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να έχουμε αυτογνωσία και συνέπεια λόγων και πράξεων. Ζήτησε συγγνώμη από τους εγγύς και τους μακράν που τυχόν πίκρανε στην μέχρι σήμερα πορεία του και ζήτησε τη συνδρομή και την αρωγή όλων των συγχωριανών στο έργο του εκλεκτού Κληρικού της Ενορίας, υπογραμμίζοντας ότι όλοι εργάσθηκαν ανιδιοτελώς ώστε τα έσοδα του βιβλίου να διατεθούν για τις πολλές ελλείψεις που έχει ο ναός.

Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος απένειμε στον κ. Τζιράκη, πιστό τέκνο της Εκκλησίας, εργάτη του Ευαγγελίου στην Εκπαίδευση και διακεκριμένο επιστήμονα, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας Κρήτης, τον Σταυρό και το Δίπλωμα των Αποστόλων Παύλου και Τίτου. Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος σημείωσε τα ακόλουθα:

Η άρτια εικόνα του πνευματικού οδηγού και του πανεπιστημιακού καθηγητού και δασκάλου δεν είναι να ηγηθεί ενός συστήματος γενικά, η ενός πνευματικού οργανισμού, αλλά η συνεχής πνευματική εγρήγορση, η άρτια κατάρτιση, η προσωπική ακεραιότητα, το υγιές εκκλησιαστικό φρόνημα, το ανεπίληπτον ήθος, το ευπροσήγορον και ταπεινόν του χαρακτήρος, η οικογενειακή και κοινωνική καταξίωση και ειρηνική συμβίωση.
Όλα αυτά σκιαγραφούν μία ολοκληρωμένη και ισορροπημένη προσωπικότητα, ένα πρόσωπο αρχών και αξιών ζυμωμένο και βγαλμένο μέσα από τον Ευαγγελικό λόγο, την αγιοπατερική διδασκαλία, την παιδαγωγική διαδικασία, την οικογενειακή και ευρύτερη θυσιαστική προσφορά και διακονία.

Αυτά αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ανθρώπου που τιμούμε απόψε, του αγαπητού συντοπίτη μας Ομότιμου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκου Τζιράκη, του «κατά Θεόν» μορφωμένου και διακεκριμένου επιστήμονα, αλλά προπάντων ανθρώπου μόνο καλοσύνης και προσφοράς. Όλοι θαυμάζομε τον αδαμάντινο χαρακτήρα και την αταλάντευτη πίστη του στον Θεό και αναγνωρίζομε την πολυετή και ανιοδιοτελή προσφορά του στον μαθητή, στον συνάδελφο, στον συνάνθρωπο. Ο ίδιος συμπεριφέρεται με την ίδια απλότητα, ειλικρίνεια και αυθορμητισμό απ’ τον πιο μεγάλο έως τον πιο μικρό, ανεξαρτήτου κοινωνικής τάξεως και ηλικίας. Γνώρισμα όντως μεγάλου ανδρός.
Αυτά λοιπόν τα φυσικά και επίκτητα χαρίσματα τον καταξίωσαν και του εξασφάλισαν την αδιαμφισβήτητη και πανθομολογούμενη πλέον προσφορά μιας δυναμικής, σπουδαίας και πολυτάλαντης προσωπικότητος, που όλοι αναγνωρίζουμε και τιμούμε απόψε, γνωστής ανά το πανελλήνιον και πέραν αυτού, όπως στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Περισσότερο όμως τιμούμε τον τόπο καταγωγής του και τους ευσεβείς γονείς που τον γέννησαν και τον μεγάλωσαν με τις αρχές και τις παραδόσεις του ιστορικού τούτου χωριού, του κατ’ αξίαν της ιστορίας του «καλού καγαθού».
Τον άνδρωσε όμως και τον έθρεψε το άδολο γάλα της πίστεως και ο θείος φωτισμός, ως επιβράβευση του μεγάλου προσωπικού του αγώνα, της ανυποκρίτου αγάπης και της ανιδιοτελούς προς όλους προσφοράς του. «Οίος των λόγων, τοιούτος και τον τρόπον». Τιμούμε σήμερα τη δυναμική πολύπλευρη πνευματική προσωπικότητά του, πρώτα αυτόν και μαζί με αυτόν και την «κατ’ οίκον αυτού Εκκλησίαν», την εκλεκτή οικογένειά του, την υποδειγματική σύζυγό και τα αγαπητά, μορφωμένα και καταξιωμένα παιδιά του.

Τιμούμε ακόμα το χωριό του, την τοπική μας Εκκλησία και την Ιερά Μητρόπολή μας. Ως Μητροπολίτης και Ποιμενάρχης της ιστορικής αυτής Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας ομολογώ και κηρύττω, ότι το Καλό τούτο Χωριό της επαρχίας μας, στην αρχή της εκκλησιαστικής Μητροπολιτικής περιφερείας μας, ήταν όχι μόνον κατά το παρελθόν, αλλά και τώρα η βιτρίνα και το υπόδειγμα εκκλησιαστικής ζωής και δράσεως. Ούτως ηυδόκησεν ο Θεός που θέτει «όριον ο ου παραλεύσεται» (Ψαλμ.103, 9) στη ζωή και την ιστορία κάθε τόπου αναδεικνύοντας πάντα τους ικανούς για να συνεχίσουν και να διδάξουν την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας. Για να έχει αυτός ο τόπος συνέπεια και συνέχεια ιστορική.
Όλα αυτά για μας απόψε αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο τοπικής ιστορίας και παράδοσης, μια σπουδαία πνευματική κληρονομιά, μνήμες ιερές και ιστορικά δρώμενα, τα οποία με το απαράμιλλο χάρισμα που πλούσια τον προίκισε ο Θεός αποτύπωσε με τον μοναδικό τρόπο που εκείνος γνωρίζει στο νεοεκδοθέν σύγγραμμά του με τίτλο: «Η Ενορία Αγίου Χαραλάμπους Καλού Χωριού». Σήμερα το προσφέρει απλόχερα σε όλους μας και το καταθέτει ως ιερά παρακαταθήκη στην Ενορία μας. Αυτή είναι και η αξία του βιβλίου για να συνειδητοποιήσομε τι παραλάβαμε και τι θα παραδώσομε.Τον ευχαριστούμε από καρδιάς. Αναγνωρίζουμε την προσφορά του, επαινούμε τους αγώνες και τις θυσίες του, συγχαίρομε μαζί με τους συντοπίτες τους οικογενείς, φίλους και συγγενείς.
Στον ελλογιμώτατο και αγαπητό κ. Τζιράκη εγχειρίζω και αναγιγνώσκω τον δίκαιο έπαινο της Τοπικής Εκκλησίας μας τιμώντας τον ίδιο, την οικογένεια και το χωριό του, και του απονέμω την ύψιστη διάκριση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της εν Κρήτη Εκκλησίας, τον Σταυρό των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου με την ανάλογη περγαμηνή. Από σήμερα συγκαταλέγεται στον ιερό κατάλογο τιμής και αξίας των εκλεκτών παιδιών της Εκκλησίας Κρήτης, των διδασκάλων της Ευαγγελικής αγάπης και Θεολογίας, της διακονίας και προσφοράς στους πολυάριθμους επί μία 40ετια μαθητές και φοιτητές του, καθώς και στον ευσεβή λαό της Μεγαλονήσου Κρήτης μας.
Οι Αρχιερατικές μας ευχές, η απεριόριστη βαθειά τιμή και τα γνήσια αισθήματα της αγάπης μας να τον συνοδεύουν πάντοτε για να συνεχίσει να ζει και να κηρύττει λόγω και έργω μέχρι βαθέος γήρατος όσα και ο θεόπνευστος Παροιμιαστής εγκωμιάζει και που βρίσκουν πλήρη εφαρμογή στο πρόσωπό του: «Μακάριος άνθρωπος ος εύρε σοφίαν και θνητός ος είδε φρόνησιν· κρείσσον γαρ αυτήν εμπορεύεσθαι η χρυσίου και αργυρίου θησαυρούς· τιμιωτέρα δε εστί λίθων πολυτελών, ουκ αντιτάξεται αυτή ουδέν πονηρόν· εύγνωστος εστί πάσι τοις εγγίζουσιν αυτή, παν δε τίμιον ουκ άξιον αυτής εστί μήκος γαρ βίου και έτη ζωής εν τη δεξιά αυτής, εν δε τη αριστερά αυτής πλούτος και δόξα· εκ του στόματος αυτής εκπορεύεται δικαιοσύνη, νόμον δε και έλεον επί γλώσσης φορεί. Αι οδοί αυτής οδοί καλαί, και πάσαι αι τρίβοι αυτής εν ειρήνη» (Παροιμίαι 3,13-17).

Ακολούθησε η ανάγνωση της ύψιστης αυτής Συνοδικής τιμής και διακρίσεως από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχ. Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη, καθώς και η επίδοση ενθυμίων δώρων από την Ενορία στον κ. Τζιράκη. Ειδικότερα ο π. Φιλάρετος του επέδωσε την εικόνα της φιλοξενίας του Αβραάμ, που αποτελεί την ορθόδοξη απεικόνιση της Αγίας Τριάδος, καθώς και κάδρο σε καμβά με την περιφέρεια του Καλού Χωριού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση ύμνων της Πεντηκοστής από τη Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης», στην οποία συμμετείχαν οι Ιεροψάλτες της Ιεράπετρας και διήυθυνε ο Διευθυντής της Σχολής Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Αρώνης. Ο Σεβασμιώτατος επέδωσε σε όλα τα μέλη της Χορωδίας το νεοεκδοθέν βιβλίο και ενθύμιο μπρελόκ της Ενορίας, επισημαίνοντας ότι οι εκδηλώσεις για την 40ετία από τα Εγκαίνια του Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Καλού Χωριού συνδυάστηκαν με την παρουσία της Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Αγιος Ανδρέας ο Κρήτης», καθώς ολοκληρώνεται μία πολύ εποικοδομητική διδακτική χρονιά για τους εκατόν περίπου συνολικά μαθητές της Σχολής σε Ιεράπετρα και Σητεία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί Κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, Κληρικοί από την όμορη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, και από την υπόλοιπη Κρήτη, ανάμεσα στους οποίους ο συμμαθητής του τιμωμένου κ. Τζιράκη Αιδεσιμολ. Πρωτ. Εμμανουήλ Δασκαλάκης, πρώην Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Γραμματέας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, η Αντιδήμαρχος κ. Αφροδίτη Βαρκαράκη και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αγίου Νικολάου, οι πρώην Δήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Μιχ. Μυγιάκης, κ. Νικ. Χριστοφακάκης και κ. Ιωσήφ Αναστασάκης, ο Πρόεδρος κ. Μιχαήλ Μανδουράρης και τα Μέλη της Τοπικής Κοινότητας Καλού Χωριού, ο Καλοχωριανός πρώην Βουλευτής κ. Ιω. Κουνενός, ομάδα προσκυνητών από την Σητεία με επικεφαλής τον Πρωτ. Ιωάννη Καριχημάκη, Προϊστάμενο του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας, ο καταγόμενος από το Καλό Χωριό Αιδεσιμολ. Πρωτ. Γεώργιος Μανδουράρης, οι διατελέσαντες ιεροψάλτες και μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας και πολύς κόσμος από την ευρύτερη περιοχή

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης