Εγκληματική η ολιγωρία του κράτους για το λιμάνι της Ιεράπετρας

11 Προβολές

Για εγκληματική ολιγωρία του κράτους κάνει λόγο ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης αναφερόμενος στο έργο προστασίας του λιμανιού (αλιευτικού καταφυγίου) της Ιεράπετρας.
Με επιστολή του προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, την Αυτοδιοίκηση και τους χρήστες του αλιευτικού καταφυγίου, ο Δήμαρχος αφού αναφέρεται στο ιστορικό του έργου, εστιάζει στις διαχρονικές παλινωδίες που καταγράφονται από την πλευρά των κρατικών υπηρεσιών που αγνόησαν τις διατάξεις του νόμου και δεν προχώρησαν στις ενέργειες νομιμοποίησης του λιμανιού με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορούν να υλοποιηθούν τα έργα προστασίας που με πρωτοβουλία του Δήμου χρηματοδοτήθηκαν γιατί θεωρούνται μη νόμιμα από το Υπουργείο Οικονομικών και απαιτείται η νομιμοποίησή τους.
Κι αυτό όταν ο Δήμος Ιεράπετρας με αλλεπάλληλες παραστάσεις του στο Υπουργείο Οικονομίας και στην Περιφέρεια Κρήτης κατάφερε να εξασφαλίσει ποσό 600.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ορίστηκε φορέας υλοποίησης του έργου για τις «Επείγουσες εργασίες προστασίας αλιευτικού καταφυγίου Ιεράπετρας», επειδή υπήρχε απροθυμία ή αδυναμία άλλων φορέων να το αναλάβουν. Και ενώ το έργο δημοπρατήθηκε και έχει υπογραφεί η εργολαβική σύμβαση, δεν δίδεται έγκριση για την έναρξη των εργασιών από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με το επιχείρημα ότι βάσει του Ν.2971/2001 τα λιμενικά έργα Ιεράπετρας θεωρούνται μη νόμιμα από το Υπουργείο Οικονομικών και απαιτείται η νομιμοποίησή τους.
Για το θέμα συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης μαζί με τον βουλευτή Λασιθίου κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και ζήτησαν να υπάρξει παρέμβαση του Υπουργείου ώστε να απεμπλακεί η εργολαβία για το λιμάνι της Ιεράπετρας με δεδομένη τη σημασία που έχει το έργο για την περιοχή.
«Ζητήσαμε μετ’ επιτάσεως στη συνάντηση να δοθεί λύση. Όμως η διαδικασία νομιμοποίησης είναι αρκετά χρονοβόρα και θα καθυστερήσει. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος μας δεν είναι αρμόδιος για την υποβολή του σχετικού αιτήματος, αφού δεν είναι ο φορέας Διοίκησης και Λειτουργίας του Λιμένα, ήδη έχουμε δηλώσει ότι θα βοηθήσουμε στη διαδικασία νομιμοποίησης, ενόψει και της έναρξης λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Δηλώνουμε δε πως δεν θα έχουμε οποιαδήποτε ευθύνη από την καταστροφή του Αλιευτικού Καταφυγίου Ιεράπετρας σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς και οποιασδήποτε αποζημίωσης γ

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα