ΕΑΣ Ιεράπετρας: Να αποδοθεί άμεσα ο ΦΠΑ στους αγρότες.

8 Προβολές

ΠΡΟΣ: 1) Υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη

2) Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Μαυραγάνη

3) Υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση

4) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Καρασμάνη

ΚΟΙΝ.: 1) Υφυπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη

2) Υφυπουργό Εργασίας, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου

3) Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νομού Λασιθίου, κ. Κων/νο Δερμιτζάκη

4) Αντ/ρχη Κοιν. Πολιτικής, Αγρ. Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας, κ. Βρέντζου – Σκορδαλάκη Θεανώ

Θέμα: «Να αποδοθεί άμεσα ο ΦΠΑ στους αγρότες.

Όχι στην παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ και άλλων υποχρεώσεων των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, από τις Δ.Ο.Υ. και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις πάσης φύσεως ενισχύσεις και επιδοτήσεις, όπως επιστροφή ΦΠΑ, ενιαία ενίσχυση, εξισωτική αποζημίωση, προγράμματα, σχέδια βελτίωσης κλπ»

Κύριοι Υπουργοί,

Η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες έχει σταματήσει να αποδίδεται από τις ΔΟΥ, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει έλεγχοι. Υπάρχει η φήμη ότι θα σταλεί εγκύκλιος από το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα ενημερώνει τις κατά τόπους ΔΟΥ, πριν την απόδοση του ΦΠΑ στους αγρότες, να παρακρατούν τις όποιες οικονομικές υποχρεώσεις έχουν οι αγρότες προς τον ΟΓΑ, ΕΛΓΑ κτλ.

Αξιόπιστες πληροφορίες, λένε πως το Υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιο του, ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για λογαριασμό του ΟΓΑ, να γίνεται παρακράτηση από κάθε αγρότη, κτηνοτρόφο και αλιέα, των οφειλών τους προς τον ΟΓΑ, από τις πάσης φύσεως ενισχύσεις και επιδοτήσεις, όπως την ενιαία ενίσχυση, την εξισωτική αποζημίωση, τα προγράμματα, τα σχέδια βελτίωσης κλπ, που πραγματοποιούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κύριοι Υπουργοί μην προχωρήσετε σε τέτοιες πρακτικές είσπραξης χρημάτων.

Όσον αφορά τις Δ.Ο.Υ, και την μη πληρωμή της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν και να αποδώσουν τον ΦΠΑ στους αγρότες, διότι η Δ.Ο.Υ Αγίου Νικολάου, έχει ήδη αποδώσει τον ΦΠΑ στους αγρότες της Α’ υποβολής. Εάν γίνει παρακράτηση των οφειλών των αγροτών προς ΟΓΑ, Εφορία και ΕΛΓΑ, από αυτούς που μένουν απλήρωτοι ενώ έχουν ελεγχτεί, αυτό θα είναι απαράδεκτο και άδικο και θα έχουμε αντιμετώπιση των αγροτών μας από την Πολιτεία, με δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Όσον αφορά την εγκύκλιο για την παρακράτηση των οφειλών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν πρέπει να εφαρμοστεί.

Η φετινή χρονιά ήταν μια πολύ κακή χρονιά από πλευράς τιμών και παραγωγής για τους αγρότες της περιοχής μας- η χειρότερη από το 2006 για βασικά προϊόντα τομάτα, πιπεριά κέρατο. Οι επιπτώσεις από το Ρωσικό εμπάργκο άμεσα ορατές καθότι η θερινή παραγωγή πρώιμων κηπευτικών έχει διατεθεί σε πολύ χαμηλές τιμές, πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής. Τα έξοδα καλλιέργειας, οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΛΓΑ, οι διάφορες φορολογικές επιβαρύνσεις που ισχύουν ή θα έρθουν, π.χ. ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων, καθιστά την επιβίωση της αγροτικής οικογένειας τρομερά δύσκολη και προβληματική τη συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας. Να σημειώσουμε επίσης, ότι για την περιοχή μας η περίοδος αυτή είναι η έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου και κατά συνέπεια επιβαρυμένη με επιπλέον έξοδα για τον παραγωγό.

Παρόμοια προβλήματα έχουν οι κτηνοτρόφοι μας, ιδιαίτερα όσοι δικαιούχοι δεν πληρώθηκαν την εξισωτική αποζημίωση. Περιμένουν τα χρήματα αυτά για να αγοράσουν τροφές για τα ζώα τους και φυσικά έχουν και όλες τις παραπάνω υποχρεώσεις. Πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν πληρωθεί την εξισωτική αποζημίωση. Εάν εφαρμοστεί η εγκύκλιος, τότε θα γίνουν κρατήσεις από τους υπόλοιπους που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη.

Αυτό είναι απαράδεκτο και άδικο και θα έχουμε αντιμετώπιση των κτηνοτρόφων μας από την Πολιτεία, με δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Ενώ ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας προβλέπει ότι «εξαιρούνται από την κατάσχεση οι κάθε είδους κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως τρίτου, μέχρι την κατάθεσή τους στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων ή τη με άλλο τρόπο καταβολή τους σε αυτούς», τώρα η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, καταστρατηγεί τον Νόμο και ζητά την παρακράτηση επιδοτήσεων και πάσης φύσεως ενισχύσεων, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επειδή οι αγρότες είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση και πρακτικές κατάσχεσης χρημάτων που δικαιούνται, κρίνονται ως απαράδεκτες , άδικες αλλά δημιουργούν και τεράστια προβλήματα σε οικογένειες που αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Επειδή οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς μας, δεν θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των χρεών τους, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να ζήσουν τα παιδιά τους και να συνεχίσουν την καλλιέργεια τους

Ζητούμε:

α) Να μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας και να σταματήσει αυτή η άδικη, απαράδεκτη κατάσχεση-παρακράτηση, από πάσης φάσεως ενισχύσεις των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, την στιγμή που αυτοί αγωνίζονται να επιβιώσουν και είναι σε αντίθεση με ελληνικούς νόμους, αλλά και οδηγίες της Ε.Ε.

Το Υπουργείο Οικονομικών να μην αποδεχτεί την κατάσχεση των πάσης φύσεως ενισχύσεων και επιδοτήσεων και ΦΠΑ των αγροτών, από την Εφορία.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μην αποδεχτεί την κατάσχεση των πάσης φύσεως ενισχύσεων και επιδοτήσεων των αγροτών, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

β) Να αποδοθεί ο ΦΠΑ στους αγροτοκτηνοτρόφους άμεσα και χωρίς κρατήσεις από τις Εφορίες, σε όσους δεν έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα.

γ) Να μελετηθεί το θέμα ουσιαστικά και να μην εφαρμόζονται διάφορες πολιτικές αποσπασματικά.

δ) Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το ακατάσχετο, όπως ισχύει για όλους τους Ευρωπαίους αγρότες, για τις επιδοτήσεις, ενισχύσεις, επιστροφής ΦΠΑ, ενιαίας ενίσχυσης, εξισωτικής αποζημίωσης και χρημάτων για εφαρμογή προγραμμάτων.

Οι φορείς Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου,

Για την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Πρωτογενή Τομέα στην Π.Ε. Λασιθίου

Δασκαλάκης Νικόλαος

Για το Δήμο Ιεράπετρας

Ο Αντιδήμαρχος Τοπικών Κοινοτήτων

Παπαδοπετράκης Ανδρέας

Για την ΕΑΣ Ιεράπετρας

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Πανακομιχελάκης Γεώργιος

Για τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας

Ο Πρόεδρος

Μαλλιωτάκης Μιχαήλ

Για τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Σητείας

Ο Πρόεδρος

Τσιφετάκης Γεώργιος

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης