Δεν μπορεί να συνεχιστεί η υποβάθμιση των υπηρεσιών αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα για την Ιεράπετρα

7 Προβολές

Το πρόβλημα της συρρίκνωσης των υπηρεσιών της Ιεράπετρας επισημαίνει ο Δήμαρχος κ. Σήφης Αναστασάκης σε επιστολή του προς τους βουλευτές του νομού Λασιθίου κ.κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και Κωστή Δερμιτζάκη.
Στην επιστολή ο Δήμαρχος χαρακτηρίζει μείζον πολιτικό θέμα το φαινόμενο να υποβαθμίζονται υπηρεσίες και να αφαιρούνται αρμοδιότητες που υπάρχουν για την εξυπηρέτηση των πολιτών και ζητά άμεση παρέμβαση και ενημέρωση τόσο των αρμόδιων υπουργείων όσο και των κομμάτων για την επιλογή αυτή του κράτους η οποία πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Το τελευταίο διάστημα οι πολίτες της Ιεράπετρας βιώνουν μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της περιοχής κατάσταση:
Όλες οι υπηρεσίες που υπήρχαν στην πόλη έχουν αποψιλωθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες σε στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες που αντιμετωπίζουν.
Η λογική που έχει επικρατήσει να μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες σε υπηρεσίες του Αγίου Νικολάου έχει κυριολεκτικά δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και ταλαιπωρία σε όλους τους κατοίκους της περιοχής. Είναι απλό αλλά χαρακτηριστικό το παράδειγμα με το Τελωνείο όπου αυτή την περίοδο έπρεπε από κάθε σημείο του Δήμου που υπήρχε ρακοκάζανο να μεταβούν οι πολίτες στον ʼγιο Νικόλαο για να πάρουν την άδεια. Ή η έκδοση διαβατηρίων που ο πολίτης πρέπει να μεταβεί στον ʼγιο Νικόλαο για τη διαδικασία.
Το φαινόμενο παρατηρείται σε δεκάδες αρμοδιότητες υπηρεσιών που τελικά λειτουργούν ανασταλτικά όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για το ίδιο το κράτος το οποίο προφανώς θα χάσει έσοδα από τον παραλογισμό των περικοπών που έχει υιοθετήσει. Έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν αρκετές φορές επιμέρους προβλήματα που προκύπτουν όπως για παράδειγμα η λειτουργία της Εφορίας ή του ΟΑΕΔ.
Είναι προφανές πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πρακτικούς και ουσιαστικούς λόγους. Δεν είναι δυνατόν το Λασίθι να αντιμετωπίζεται στη λογική της συρρίκνωσης και της μεταφοράς των υπηρεσιών στον ʼγιο Νικόλαο διότι ανέκαθεν η ανάπτυξη του νομού στηρίχθηκε σε τρία αστικά κέντρα, γεγονός που φαίνεται πως το κράτος δεν κατανοεί ότι αποτελεί θετική ιδιαιτερότητα του νομού. Και σήμερα το πολυπληθέστερο από αυτά που είναι η Ιεράπετρα, αντιμετωπίζεται ως χωριό από το κράτος.
Ζητώ από Εσάς που έχετε την πρόσβαση στην κεντρική εξουσία να αναδείξετε το θέμα ως μείζον πολιτικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Επί της ουσίας η Ιεράπετρα και το Λασίθι ευρύτερα αποτελεί το παράδειγμα της πολυκεντρικής ανάπτυξης και της αποκέντρωσης κι αυτό αποτέλεσε το μεγάλο όραμα και το στοίχημα των τελευταίων γενεών και των εξαγγελιών όλων των κομμάτων και της Αυτοδιοίκησης μεταπολιτευτικά.
Σήμερα στον αντίποδα βλέπουμε να καταρρίπτεται κάθε τέτοια προοπτική, κάθε προσπάθεια που έγινε, κάθε πρωτοβουλία που λήφθηκε, κάθε μάχη που κερδήθηκε στον παρελθόν προς αυτή την κατεύθυνση με κόπο. Και το χειρότερο είναι πως αυτή η εξέλιξη δεν βοηθά ούτε το κράτος, ούτε τις τοπικές κοινωνίες.
Είχε όμως κάποιο θετικό αποτέλεσμα αυτή η πρακτική; Αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων πως μόνο αρνητικά έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα. Όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και για την ίδια την κοινωνική συνοχή και την αναπτυξιακή προοπτική. Κι επειδή τείνει να μονιμοποιηθεί, θεωρούμε αναγκαία τη δική σας παρέμβαση στους κυβερνητικούς παράγοντες, τον πολιτικό και κομματικό σας χώρο, ώστε να γίνει απολύτως κατανοητό, πως αυτή η πρακτική δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.
Με όσα ανακοίνωσε στο πρόσφατο μήνυμα του ο Πρωθυπουργός, η χώρα θα πρέπει να μπει το επόμενο διάστημα στη διαδικασία της ανάπτυξης. Για να συμβεί όμως αυτό σε τοπικό επίπεδο δεν αρκεί οι κεντρικές υπηρεσίες να λειτουργούν – αν συμβεί αυτό – αλλά θα πρέπει και σε τοπικό επίπεδο, εκεί όπου υπάρχουν ποικίλες προοπτικές ανάπτυξης να μπορούν να εξυπηρετηθούν πολίτες και υποψήφιοι επενδυτές. Και είναι σαφές πως εφόσον υπάρξει αναστροφή του κλίματος η περιοχή της Ιεράπετρας θα έχει επενδύσεις στον αγροτικό αλλά και στον τουριστικό τομέα, οι οποίες είχαν ξεκινήσει ή δρομολογηθεί αλλά πάγωσαν λόγω των εξελίξεων.
Έτσι, τόσο στις εναλλακτικές μορφές όσο και στην κλασσική γεωργική ανάπτυξη υπάρχει διάθεση για νέες δράσεις ενώ παράλληλα εκκρεμούν περίπου 10 σημαντικές επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές.
Τα παραπάνω απαιτούν υποστηρικτικές κρατικές δομές που σήμερα έχουν παραλύσει στην περιοχή. Και δεν φαντάζομαι να θεωρεί κάποιος, για παράδειγμα, ότι με την έξαρση της εγκληματικότητας που καταγράφεται με ραγδαίους ρυθμούς εξαιτίας της ελλιπούς αστυνομικής δύναμης, θα μπορέσουν να αναπτυχθούν υποδομές είτε στον αγροτικό είτε στον τουριστικό τομέα;
Είμαστε απολύτως έκθετοι. Όταν σε μια περιοχή όπως ο Μακρύ Γιαλός που συνδυάζει τουρισμό και αγροτική ανάπτυξη κι αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, οι Έμποροι προειδοποιούν επίσημα ότι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους για να προασπίσουν την περιουσία τους, πιστεύω πως γίνεται απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αναπτυξιακή προοπτική του τόπου σε κανένα τομέα, διότι κανείς δεν θα επενδύσει ούτε ευρώ σε μια περιοχή που η περριρέουσα ατμόσφαιρα δημιουργεί ανασφάλεια.
Τα παραπάνω αποτυπώνουν μια πραγματικότητα που δεν μπορεί κανείς να την αγνοεί και κυρίως η κεντρική εξουσία. Είναι αδήριτη ανάγκη λοιπόν να αντιμετωπιστεί η περιοχή με τρόπο που να αρμόζει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική δυναμική που παρουσιάζει ως τέταρτη πόλη της Κρήτης και παράλληλα με τις υπαρκτές και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που έχει και είναι ορατές.
Θεωρώ ότι η δική σας συνδρομή ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του νομού είναι καθοριστική για να μεταφέρετε το μήνυμα στην κεντρική εξουσία, στην ηγεσία των κομμάτων Σας και παράλληλα να καταβάλλετε σημαντική προσπάθεια να πείσετε ότι δεν διατυπώνουμε αιτήματα στη λογική του πελατειακού κράτους, ούτε ζητούμε χαριστικές πράξεις, αλλά προτείνουμε να στηριχθεί ένας τόπος που απέδειξε στο παρελθόν ότι έχει δυνατότητες και προσέφερε στην εθνική οικονομία, αλλά κυρίως, μπορεί ακόμα να προσφέρει περισσότερα και στην περίοδο της κρίσης και να είναι από τις περιοχές που θα συνδράμουν καθοριστικά στην έξοδο από αυτήν. Μιλούμε δηλαδή για πράξεις στη λογική της αναγκαίας ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας που κυβέρνηση και αντιπολίτευση υποστηρίζουν και οραματίζονται. Θέλουμε τα αυτονόητα.
Επισημαίνω τέλος, πως αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και δεν υπάρξει και μετά από τις προσδοκόμενες δικές σας παρεμβάσεις, αναστροφή της κατάστασης, το συμπέρασμα πως η Ιεράπετρα τελεί υπό διωγμό δεν θα είναι άδικο και είναι βέβαιο πως μια τέτοια πρακτική θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και δυναμικά.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Σήφης Αναστασάκης
Δήμαρχος Ιεράπετρας

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα