Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Αγ. Νικολάου για την Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν.

14 Προβολές

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014, με μοναδικό θέμα τη λήψη αποφάσεων, μετά τη θέση σε διαβούλευση του νομοσχεδίου που αναφέρει ότι το Υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει να μεταφέρει την έδρα της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου (ΑΣΤΕΑΝ) από τον ʼγιο Νικόλαο.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης ενημέρωσε για την κατάσταση κατήγγειλε την ενέργεια αυτή, δήλωσε έντονα την αγανάκτηση του για τις συνεχείς δυσοίωνες εξελίξεις στο Λασίθι, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εκφράζουμε την οργή, την θλίψη και την απογοήτευση μας. Δεν αισθανόμαστε ισότιμοι πολίτες αυτού του κράτους. Ως τόπος και ως περιοχή καταρρέουμε κυριολεκτικά και με πολύ μεγάλη δυσκολία προσπαθούμε να κρατήσουμε ότι μπορούμε για να περάσουμε στο αύριο . Ζητούμε τα αυτονόητα όπως όλοι οι πολίτες σε άλλες περιοχές. Παλεύουμε και διαμαρτυρόμαστε προστατεύοντας πρωτίστως την αξιοπρέπεια μας. Το ζήτημα είναι πολιτικό και περιφερειακό. Η αντίδραση μας πρέπει να είναι συντονισμένη. Εκτός από την τοπική κοινωνία, πρέπει να εκδηλωθεί και η ανάλογη κινητικότητα και ομόθυμη στήριξη των φορέων του Νομού Λασιθίου αλλά και της υπόλοιπης Κρήτης».

Την ευαισθητοποίηση όλων των δυνάμεων του Λασιθίου ζήτησε ο βουλευτής Λασιθίου κ. Κωστής Δερμιτζάκης, προέτρεψε στην δημιουργία Παλλασιθιώτικου κινήματος, ενώ ενημέρωσε ότι άμεσα θα καταθέσει ερώτηση στην Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε τη συμπαράσταση του στο Δήμο Αγίου Νικολάου και προσφέρθηκε να συμμετέχει και ο ίδιος στην αντιπροσωπία που επιδιώκει να συναντηθεί με την Υπουργό.

Μετά από διαλογική συζήτηση των δημοτικών συμβούλων, των φορέων και όλων όσων παρευρέθησαν αποφασίστηκε η αντίδραση και η πίεση προς το Υπουργείο να είναι μαζική και συντονισμένη και τα κόμματα και οι φορείς να στείλουν επιστολές σε αυτή την κατεύθυνση και να υπάρξουν αποφάσεις των συλλογικών οργάνων για την στήριξη της παραμονής της ΑΣΤΕΑΝ στον ʼγιο Νικόλαο. Επίσης συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα για να συντονίσει τις περαιτέρω κινητοποιήσεις, ενώ επιδιώκεται άμεση συνάντηση αντιπροσωπείας με την Υπουργό Τουρισμού.

Τα ψήφισμά του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου αναφέρει:

Δ Η Μ Ο Σ Α Γ Ι Ο Υ Ν Ι Κ Ο Λ Α Ο Υ

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, που συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση την 24η Φεβρουαρίου 2014 μετά από πρόσκληση του Προέδρου, συζήτησε το θέμα της μεταφοράς της Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν. από τον ʼγιο Νικόλαο.

Στη συνεδρίαση προσεκλήθησαν και παρέστησαν οι: Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης Σταύρος, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πετράκη Πελαγία, ο κ. Κοκκίνης Νικόλαος τ. Βουλευτής Ν. Λασιθίου, ο κ. Παπαβασιλείου Νεκτάριος Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Λασιθίου, ο κ. Πεπόνης Εμμανουήλ Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, ο κ. Ψιλλάκης Γεώργιος εκπρόσωπος του ΕΒΕΛ, ο κ. Βαρκαράκης Εμμανουήλ Πρόεδρος Συνδέσμου Ξενοδόχων, ο κ. Γαρεφαλάκης Μιχαήλ Πρόεδρος Συλλόγου ξενοδοχοϋπαλλήλων , ο κ. Λεβέντης Πρόεδρος Τουριστικών καταλυμάτων, ο κ. Αρακαδάκης Γεώργιος εκπρόσωπος Νομαρχιακής Επιτροπής Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο κ. Ζερβός Αντώνιος τ. Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο κ. Σταυρακάκης εκπρόσωπος Ν.Δ., κ. Χαβάκης Γιώργος εκπρόσωπος Συλλόγου Τριτέκνων, ο κ. Μανουσάκης Γεώργιος Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, εκπρόσωποι σπουδαστών ΑΣΤΕΑΝ καθώς και πολίτες.

Όπως πληροφορήθηκε εμβρόντητη η τοπική μας κοινωνία, στο Νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ στο άρθρο 19 που έχει τεθεί προς διαβούλευση, προβλέπεται η μετονομασία της Α.Σ.Τ.Ε.ΑΝ. σε Α.Σ.Τ.Ε.Κ. και ως έδρα ορίζεται το Ηράκλειο Κρήτης. Επισημαίνουμε το περίεργο γεγονός της μη ενημέρωσης θεσμικών παραγόντων, του Δήμου και των φορέων της περιοχής που έχουν στηρίξει καθοιονδήποτε τρόπο διαχρονικά την Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν. Από τη συζήτηση προέκυψε η πλήρης αντίθεση στην επιχειρούμενη αλλαγή και το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και οι φορείς εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους, την έκπληξη και την οργή από τις εξελίξεις αυτές. Η επιχειρούμενη μεταβολή έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων ενεργειών με τις οποίες απαξιώνονται, υποβαθμίζονται, χάνονται δομές σ΄ όλο το Νομό Λασιθίου και στον ʼγιο Νικόλαο, επιτείνοντας την ανισομέρεια και την άνιση κατανομή και σε επίπεδο Κρήτης.

Μετά τα παραπάνω, το Δ.Σ. Αγίου Νικολάου
με την αριθμ. 54/2014 απόφασή του
αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

1) Διαμαρτύρεται και καταγγέλλει την επιχειρούμενη μεταφορά της Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν. από τον ʼγιο Νικόλαο.
2) Καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις για να προωθηθεί το ζήτημα, την υποτίμηση και την προσβολή του Δήμου και της κοινωνίας μας, την απαξίωση θεσμών και αιρετών.
3) Η Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν. λειτουργεί και συνδέεται με την παραγωγή, δεδομένου των πολλών υψηλής κατηγορίας ξενοδοχείων όπου εκπαιδεύονται οι φοιτητές και αποκτούν υψηλή εργασιακή εμπειρία.
4) Η Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν. έχει μία διαρκώς ανερχόμενη πορεία και υπάρχει πλήρης απορρόφηση των αποφοίτων της από το χώρο του τουρισμού.
5) Τα σταθερά και λειτουργικά της έξοδα είναι ελάχιστα, δεδομένου ότι ο Δήμος με σημαντικό κόστος, παρέχει δωρεάν επαρκή χώρο εκπαίδευσης.
6) Όπως διαβεβαιώνουν οι ξενοδόχοι της περιοχής με χαμηλό συγκριτικά κόστος, μπορούν οι σπουδαστές να έχουν ξενοδοχειακούς χώρους οι οποίοι, λόγω και των μέτρων δεν παρέχονται στη σχολή.
7) Ο Δήμος Αγίου Νικολάου πέραν της δωρεάν παραχώρησης κτιρίου, έχει παραχωρήσει χώρο στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης του Υπουργείου εκτάσεως 15 στρεμμάτων, για αξιοποίηση και ανέγερση μονίμων εγκαταστάσεων, που θα αναβαθμίσουν συνολικά την τουριστική εκπαίδευση.
8) Δεν μπορεί μονίμως οι οικονομίες που επιβάλουν τα μνημονιακά μέτρα να θίγουν πρωτίστως το Νομό Λασιθίου και τον ʼγιο Νικόλαο, γεγονός που έχει εξοργίσει τις κοινωνίες μας που προσπαθούν να επιζήσουν και να διατηρήσουν τα στοιχειώδη για τη συντήρηση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού. Στα αναπτυξιακά και περιφερειακά προγράμματα του νησιού χρειάζεται σαφής δέσμευση για μέτρα και ενέργειες για τη μείωση του ελλείμματος του Ν. Λασιθίου σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη.
9) Το θέμα της παραμονής και της στήριξης της ΑΣΤΕΑΝ στον ʼγιο Νικόλαο είναι πρωτίστως θέμα πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται επίσης ρητή πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για την παραμονή της Σχολής στον ʼγιο Νικόλαο.
10) Η ΑΣΤΕΑΝ χρειάζεται να αναβαθμιστεί και να στηριχθεί και κατά τα πρότυπα της ΑΣΤΕ Ροδου μπορεί να φιλοξενήσει και σχολή ξεναγών.

Καλούμε την εκκλησία, τα κόμματα, τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη, τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τους φορείς και τους πολίτες, να στηρίξουν τον αγώνα μας, να αντιδράσουν στην νέα επίθεση που δεχόμαστε, να στηρίξουμε την Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν. και την παραμονή της στον ʼγιο Νικόλαο, ώστε να ακυρώσουμε την πρόταση του Νομοσχεδίου καθώς και να εργαστούμε για την αυτονόητη ισόρροπη ανάπτυξη σε επίπεδο Κρήτης.

Συγκροτούμε ομάδα αγώνα για την διαχείριση των προσπαθειών μας η οποία θα καθορίσει και τις ενέργειες τις οποίες θα προβούμε.

Κατηγορία : ΛΑΣΙΘΙ


Τελευταία Νέα
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ.  «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ. «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
ΣΗΤΕΙΑ
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
ΛΑΣΙΘΙ
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΚΡΗΤΗ
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
ΣΗΤΕΙΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
Επίσκεψη Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, στην Κρήτη
ΛΑΣΙΘΙ
Επίσκεψη Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, στην Κρήτη