Σύσκεψη για αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών και την αντιπυρική περίοδο 2011 στην Κρήτη

14 Προβολές

Υπό την προεδρία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Εμμανουήλ Όθωνα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη εργασίας με θέμα τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και ετοιμότητα των φορέων στην αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών και την αντιπυρική περίοδο 2011 στην Κρήτη. Η σύσκεψη έγινε στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιου Καρούντζου, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Γενικού Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Θεόδωρου Μπούφη, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρη Τασούλα και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Στυλιανού Στεφανίδη. Στην σύσκεψη επίσης μετείχαν, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Προϊστάμενοι τμημάτων Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακών Ενοτήτων, εκπρόσωποι ΕΚΑΒ, εκπρόσωπο Εθελοντών Ε.Ε.Σ., εκπρόσωποι Εθελοντών πυροσβεστών, εκπρόσωποι Ραδιοερασιτχνών, οι Δ/ντές των Δ/νσεων Δασών του νησιού και γενικά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Κρήτης.

Την έναρξη των εργασιών της σύσκεψης πραγματοποίησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Όθωνας ο οποίος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και υπογράμμισε : «η σημερινή συνάντηση θα είναι χρήσιμη εάν καταφέρουμε να βγάλουμε μια ευκρινή και αξιόπιστη φωτογραφία της σημερινής υφιστάμενης κατάστασης ενόψει της εφετινής αντιπυρικής περιόδου». Ο κ. Όθωνας ανέφερε ότι για την εφετινή χρονιά δεν έγινε καμιά απολύτως περικοπή από την κυβέρνηση πίστωσης – μίσθωσης των εναέριων μέσων . «Η διάταξή τους θα είναι ακριβώς η ίδια με την προηγούμενη χρονιά και αυτό αφορά και την Κρήτη προκειμένου να προστατευθούν οι δασικές περιοχές. Το ίδιο ισχύει και για τις κατανομές της ΣΑΤΑ ως προς το συγκεκριμένο θέμα γιατί σε κυβερνητικό επίπεδο για ότι αφορά το θέμα αυτό σηματοδοτείται μια προτεραιότητα»,σημείωσε ο κ. Όθωνας.
Ακολούθησαν οι σχετικές τοποθετήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οι εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη του κ. Μπούφη, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Τασούλα και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Στεφανίδη, του Περιφεριεάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη και του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Καρούντζου.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Όθωνας ανέφερε :

«Κάνουμε έναν κύκλο συσκέψεων εργασίας σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας για να αποτυπώσουμε ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση σε σχέση με τον σχεδιασμό πρόληψης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου αλλά και να δούμε ποια προβλήματα συνεργασίας και συντονισμού πρέπει να λυθούν μεταξύ των φορέων για την επιχειρησιακή δράση που ενδεχομένως θα χρειαστεί κατά την εκδήλωση φαινόμενων πυρκαγιάς κατά την επόμενη περίοδο. Είμαστε σε μια μεταβατική φάση που για πρώτη φορά εφαρμόζεται ο θεσμός του Καλλικράτη και κάποια πράγματα επικαιροποιούνται στον τομέα των αρμοδιοτήτων και του τρόπου που συντονίζονται και συνεργάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και στην πρόληψη και στην καταστολή των πυρκαγιών. Επομένως κρίναμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει αυτή η δυνατότητα επικοινωνίας δια λόγου και συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Όθωνας διαβεβαίωσε την ύπαρξη εναέριων μέσων στην Κρήτη. «Ο σχεδιασμός των εναέριων μέσων, και των εθνικών και των μισθωμένων θα είναι ακριβώς στο πρότυπο που υπήρξε και κατά την προηγούμενη χρονιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για ότι αφορά το πρόβλημα με τις χωματερές ο υφυπουργός σημείωσε ότι έχουν σταλεί έγκαιρα οι σχετικές οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από τον προηγούμενο Μάρτιο. «Πρέπει ήδη να έχουν συγκροτηθεί τα μικτά κλιμάκια ελέγχου των χωματερών , πρέπει να έχει αρχίσει ήδη η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με τις υπηρεσίες δασών για τον καθαρισμό όλων εκείνων των δρόμων προσβάσεων κοντά στις δασικές εκτάσεις , καθώς επίσης και των οικοπεδικών εκείνων χώρων που βρίσκονται είτε εντός οικισμών είτε στα όρια των οικισμών , η επισκευή και η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των όποιων μέσων υπάρχουν από όλους τους φορείς, κράτος, πυροσβεστική υπηρεσία, τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να σχεδιάσουμε ασκήσεις πραγματικών συνθηκών στις οποίες θα ενεργοποιήσουμε τις όποιες εθελοντικές ομάδες υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Όλα αυτά δεν θα τα παρακολουθούμε από το γραφείο μας ή από το κέντρο επιχειρήσεων της Αθήνας. Πρέπει να τα δούμε και να τα συζητήσουμε με τους κατά τόπους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά» επεσήμανε ο υφυπουργός κ. Όθωνας.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Στυλιανός Στεφανίδης σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ανέφερε:

«Ήρθαμε να δώσουμε κουράγιο στους συναδέλφους πυροσβέστες αλλά ποιο πολύ μας ενδιαφέρει η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Με την αστυνομία, τον στρατό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συνεργασία υπήρξε και πέρυσι και είχαμε καλά αποτελέσματα και συνεργασία επιθυμούμε και για την εφετινή χρονιά, οπότε να μπορέσουμε να επιτύχουμε και στην συνέχεια να συζητάμε στο τέλος του καλοκαιριού για τα καλά αποτελέσματα. Ο σχεδιασμός θα είναι ο ίδιος με τον περυσινό. Θα υπάρχουν δύο ελικόπτερα όπως και πέρυσι».
Για ότι αφορά το προσωπικό ο κ. Στεφανίδης σημείωσε ότι ήδη έχουν προσληφθεί οι εποχικοί και είναι στις θέσεις τους και για ότι αφορά το μόνιμο προσωπικό , υπάρχουν ελλείψεις όμοιες με τις περυσινές και τόνισε στη συνέχεια : «Ο σκοπός για τον οποίο είμαστε εδώ σήμερα είναι να συνεργαστούμε και να βοηθήσουν το πυροσβεστικό σώμα όλοι οι φορείς. Τόσο οι Δημοτικοί ʼρχοντες όσο και οι υπόλοιπες ένστολες υπηρεσίες. Το θέμα που τονίζουμε σήμερα είναι η πρόληψη. Από την πλευρά μας ως καταστολή, οι δυνάμεις είναι έτοιμες, έχουν γίνει οι εκπαιδεύσεις, είναι στον τόπο τους, θα περιπολούν τα υδροφόρα οχήματα μέσα στους δρυμούς σε κάποιες ιδιαίτερες θέσεις για να έχουν την δυνατότητα να βλέπουν και να αναγγέλλουν» .
Ο κ. Στεφανίδης έκανε έκκληση τόσο προς τους τοπικούς άρχοντες με το προσωπικό που διαθέτουν όσο και προς τους εθελοντές να συνδράμουν όταν οι συνθήκες αυξηθούν και να αναγγέλλουν την τυχόν πυρκαγιά. «Οποιοσδήποτε πολίτης , εθελοντής, μπορεί να βλέπει να μας δίδει άμεσα το μήνυμα στο τηλέφωνο της πυροσβεστικής για να μπορέσει η υπηρεσία να ανταποκριθεί άμεσα και να αποστείλει δυνάμεις. Στόχος του πυροσβεστικού σώματος είναι κάθε πυρκαγιά που θα εκδηλώνεται σε πρώτο χρόνο να καταστέλλεται και να μην έχουμε μεγάλες καμένες εκτάσεις» κατέληξε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ


Τελευταία Νέα
Παγκόσμια ημέρα Ψωρίασης η 29η Οκτωβρίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παγκόσμια ημέρα Ψωρίασης η 29η Οκτωβρίου
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για διορθώσεις σφαλμάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΣΗΤΕΙΑ
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για διορθώσεις σφαλμάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ
25 συνολικά νέα κρούσματα στην Κρήτη 3 στο νομό Λασιθίου
ΛΑΣΙΘΙ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
25 συνολικά νέα κρούσματα στην Κρήτη 3 στο νομό Λασιθίου
Αναβάθμιση του γηπέδου Κάτω Χωριού Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Αναβάθμιση του γηπέδου Κάτω Χωριού Ιεράπετρας
Πιστοποιητικό ικανότητας εκδοροσφαγέων
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πιστοποιητικό ικανότητας εκδοροσφαγέων
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του Συντυχάκη Μανώλη Για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή στην Κρήτη
ΛΑΣΙΘΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του Συντυχάκη Μανώλη Για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή στην Κρήτη
Ερώτηση του Μανόλη Θραψανιώτη για τις καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια
ΛΑΣΙΘΙ
Ερώτηση του Μανόλη Θραψανιώτη για τις καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια
Νέες Ημερομηνίες για την Έκθεση Τουριστικών Ειδών σε Κρητη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη & Κέρκυρα!
ΚΡΗΤΗ
Νέες Ημερομηνίες για την Έκθεση Τουριστικών Ειδών σε Κρητη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη & Κέρκυρα!
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΙΣΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΗΤΗ
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΙΣΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη για τα 80 χρόνια από την 28η Οκτώβρη του 1940.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη για τα 80 χρόνια από την 28η Οκτώβρη του 1940.