Συστράτευση Περιφέρειας επιστημονικών Ιδρυμάτων

20 Προβολές

Μέτρα από την Πολιτεία αλλά και διευρυμένες αρμοδιότητες στις Περιφέρειες που σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν την στρατηγική της «Έξυπνης Εξειδίκευσης», ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας πριν από λίγο στην προσυνεδριακή ημερίδα στο Candia Maris για τις «Αναπτυξιακές Προτεραιότητες της Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020».
Στην ημερίδα, η ηγεσία της Περιφέρειας, οι εκπρόσωποι εκπαιδευτικών, επιστημονικών ιδρυμάτων, φορέων, και επιχειρηματιών, εξέφρασαν την ομοθυμία τους για κοινή δράση -«συστράτευση» για τον σχεδιασμό και υλοποίηση της Περιφερειακής Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης με στόχο την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.
Στην εκδήλωση «προπομπό» του αυριανού Περιφερειακού Συνεδρίου, αίσθηση προκάλεσαν οι εισηγήσεις των τεχνοκρατών στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παναγιώτη Πανταζάτο και την Ελένη Μπανάβα, του εμπειρογνώμονα της Ε.Ε. Jorge A. Sanchez, και της Προϊσταμένης ΕΔΑ Μαρίας Κασωτάκη, του Προέδρου του ΠΣΛ Λευτέρη Οικονόμου, του Προέδρου του ΙΤΕ Κώστα Φωτάκη, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλη Αλιφιεράκη, ενώ παρουσίαση καλών πρακτικών έγινε από εκπροσώπους εταιρειών με καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και τις προτάσεις τους , είπε, ότι, «ήδη, τα κεντρικά θέματα του νέου προγραμματισμού βρίσκονται υπό διαμόρφωση στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του αναπτυξιακού σχεδιασμού για την περίοδο 2014-2020» και ότι, «ειδικά τα θέματα καινοτομίας έχουν τεθεί στο Συμβούλιο Καινοτομίας και έχουν συζητηθεί με τους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Περιφέρειας».
Η έξυπνη εξειδίκευση-πρόσθεσε- αποτελεί πλέον βασική συνιστώσα του σχεδιασμού μας, και έχουμε συστήσει ειδική ομάδα προετοιμασίας και διαμόρφωσης των προτεραιοτήτων σε επίπεδο Περιφέρειας, ενώ αναμένουμε το επόμενο διάστημα μέσα από ανταλλαγή απόψεων και μελέτη να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες δέσμες δράσεων με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές.
Ο Περιφερειάρχης έκρινε ως ιδιαίτερα σημαντική την ημερίδα που όπως, είπε, θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση καθώς στόχος είναι να εξαντληθεί η διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και τους ερευνητές με στόχο την διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού προγράμματος συνεργασίας.
Ο ίδιος αναφερόμενος σε παθογένειες του παρελθόντος είπε, ότι, «ενώ επί δεκαετίες ο σχεδιασμός και η άσκηση ερευνητικής πολιτικής ήταν αποκλειστικό προνόμιο μιας γενικής γραμματείας, οι ευθύνες των αστοχιών τώρα διαχέονται. Το πλαίσιο λειτουργίας και το σύστημα κινήτρων στην ερευνητική κοινότητα είναι παρωχημένα» και πρόσθεσε: «Αν το κεντρικό κράτος θέλει να βοηθήσει αυτή τη νέα προσπάθεια θα πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό και εργασιακό περιβάλλον. Ας αφήσει τις Περιφέρειες να λειτουργήσουν για πρώτη φορά με συστηματικότητα αναλαμβάνοντας τις κατάλληλες πρωτοβουλίες. Δεν μπορεί να υπάρξει μια στροφή στην «έξυπνη εξειδίκευση» χωρίς τη συμμετοχή των Περιφερειών και των τοπικών παραγωγικών φορέων, σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης, από το σχεδιασμό ως την εφαρμογή και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων».

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ


Τελευταία Νέα