Συνέντευξη Τύπου Παρουσίαση Προγράμματος Τηλεϊατρικής στην 7η Υ.ΠΕ Κρήτης

19 Προβολές

Tο έργο που εφαρμόζεται και αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Προληπτικής ιατρικής και στηρίζει κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της Κρήτης παρουσιάστηκε χθες στις 11.00 το πρωί, σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η 7η ΥΠΕ Κρήτης στα γραφεία της.
Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone, υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στην υλοποίησή του συμμετέχουν επίσης το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής της Υγείας και η εταιρεία Vidavo. 
Η συνέντευξη τύπου παρεχωρήθη από τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, παρουσία εκπροσώπων της Εταιρείας VODAFONE και VIDAVO, γιατρών που εφαρμόζουν το Πρόγραμμα, του Διοικητή του Γ.Ν. Λασιθίου και του Δ/ντή Πληροφορικής της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης .
Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone, ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην 7η Υ.ΠΕ Κρήτης το Σεπτέμβριο του 2013 με τη συνεργασία και συμβολή των Διοικήσεων των νοσοκομείων και σ αυτό έχουν ενταχθεί αρχικά δέκα (10) Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας της Κρήτης και συγκεκριμένα:
Στο Νομό Ηρακλείου: Π.Ι. Χερσονήσου και Π.Ι. Μαλίων του Κ.Υ. Καστελλίου, Π.Ι. Ζαρού- Γρηγοριά του Κ.Υ. Μοιρών.
Στο Νομό Λασιθίου: Π.Ι. Τουρλωτής και Π.Ι. Ζάκρου του Κ.Υ. –Γ.Ν. Σητείας και το Κ.Υ. Τζερμιάδων.
Στο Νομό Χανίων: Π.Ι. Ανώπολης Σφακίων του Κ.Υ. Βάμου, Π.Ι. Γαύδου του Κ.Υ. Κανδάνου, Π.Ι. Σφακοπηγαδίου του Κ.Υ. Κισσάμου, το Κ.Υ. Καντάνου
Στο Νομό Ρεθύμνου: Κ.Υ. Ανωγείων
Μέχρι στιγμής μέσα από το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone έχουν ληφθεί και αποσταλεί περισσότερες από 380 εξετάσεις.
Το Πρόγραμμα αξιοποιεί την τεχνολογία της κινητής επικοινωνίας και συγκεκριμένα το δυναμικά εξελισσόμενο δίκτυο της Vodafone στον τομέα της υγείας σε συνδυασμό με ιατρικά μηχανήματα νέας γενιάς, με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου ειδικευμένων υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους.
Κάθε ιατρείο που συμμετέχει στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής παραλαμβάνει από ένα ηλεκτροκαρδιογράφο, σπιρόμετρο, οξύμετρο, πιεσόμετρο, γλυκοζόμετρο, καθώς και ένα tablet, καθώς και σχετικό αναλώσιμο υγειονομικό υλικό.
Χρησιμοποιώντας τον παραπάνω εξοπλισμό του προγράμματος, οι ιατροί των περιοχών που συμμετέχουν, έχουν τη δυνατότητα εξέτασης ασθενών, οι οποίοι μπορούν να επισκέπτονται το περιφερειακό ιατρείο και να πραγματοποιούν τις ιατρικές τους εξετάσεις, όπως για παράδειγμα την πραγματοποίηση ενός καρδιογραφήματος ή τον έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας για την πιθανότητα άσθματος και τη μεταφορά των εξετάσεων αυτών –μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας της Vodafone– στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και συγκεκριμένα σε ειδικευμένους καρδιολόγους ή/και πνευμονολόγους.
Ο καρδιολόγοι και πνευμονολόγοι ιατροί θα λάβουν την εξέταση και θα αποστείλουν εντός 24 ωρών τη γνωμάτευσή του στους αγροτικούς ή γενικούς ιατρούς, πάλι μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό, τα Π.Ι. και τα Κ.Υ. που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μπορούν πλέον να παρέχουν και συγκεκριμένες ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.
Για την ανάγκη εφαρμογής και το σημαντικό ρόλο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας μίλησε η Υποδιοικήτρια 7ης ΥΠΕ Κρήτης Δρ. ʼννα Τριχοπούλου, δηλώνοντας ότι :
«Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας αποτελούν προτεραιότητα της 7ης ΔΥΠΕ, το οποίο φαίνεται τόσο από τις μέχρι σήμερα πιλοτικές εφαρμογές όσο και από το σχεδιασμό της ΔΥΠε για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, όπου υπερέχουν οι προτεινόμενες δράσεις e-health. Και αυτό γιατί βλέπουμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας ( όποια μορφή και αν έχουν, όπως ηλεκτρονική πληροφόρηση και διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών, τηλεϊατρική, τηλεσυμβουλευτική, κατ’ οίκον νοσηλεία) ως ένα από τα εργαλεία που θα μειώσουμε τις ανισότητες πρόσβασης των πολιτών στο εθνικό σύστημα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποδεχτήκαμε το πρόγραμμα τηλεϊατρικής της Vodafone σε 10 σημεία του νησιού, απομακρυσμένα από τα Νοσοκομεία, με δύσκολη πρόσβαση και συχνά με αυξημένη τουριστική κίνηση. Ήδη ενεργά λειτουργούν τα 6 σημεία και βρίσκονται σε εξέλιξη τα υπόλοιπα. Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος, αυτός της έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης, εκπληρώνεται τη στιγμή που ένας στους τρεις εξεταζόμενους παραπέμπεται για παραπέρα εξετάσεις ή προτείνεται να τεθεί υπό παρακολούθηση Το εντυπωσιακό είναι ότι ένα σοβαρό ποσοστό περίπου 25-30% και αυτό νομίζω είναι η προληπτική ιατρική, παραπέμπεται σε εξειδικευμένους γιατρούς στο νοσοκομείο ή για παραπέρα εξετάσεις».

Στη συνέντευξη τύπου εκπρόσωποι της εταιρείας Vidavo και Vodafone ανέλυσαν τον τρόπο και τη μέθοδο λειτουργίας του προγράμματος σε επίπεδο εξοπλισμού και software και η κα Ναυσικά Ζευγώλη, Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνεισφοράς Vodafone έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
“Η Vodafone συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας και επενδύει σε προγράμματα που, αξιοποιώντας την τεχνολογία της στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους τους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone το οποίο εφαρμόζεται για 9η συνεχή χρονιά, και πλέον απαριθμεί 100 σημεία εφαρμογής, στηρίζοντας έμπρακτα και αποτελεσματικά περισσότερους από μισό εκατομμύριο κατοίκους, στις πιο απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές της χώρας μας”.

Για τη σπουδαιότητα εφαρμογής του Προγράμματος και στο Λασίθι μίλησε ο Διοικητής του Γ.Ν. Λασιθίου κ. Μανώλης Μακρονικολάκης δηλώνοντας ότι:
«Τέτοιες πρωτοβουλίες και Προγράμματα που έχουν ως στόχο τους να ενισχύσουν τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας γεωμορφολογικά δυσπρόσιτων περιοχών, όπως είναι κι εκείνες του Λασιθίου και τα οποία συμβάλλουν στη θωράκιση και ενδυνάμωση της υγείας των πολιτών δεν μπορεί παρά να τύχουν της ολοκληρωμένης υποστήριξης μας».

Δηλώσεις για την εφαρμογή του Προγράμματος έκαναν και οι γιατροί που το υλοποιούν.
Δήμητρα Καλεμάκη, Αγροτική Γιατρός Περιφερειακού Ιατρείου Ανώπολης Σφακίων:
«Το πρόγραμμα τηλεϊατρικής Vodafone εμάς μας βοηθάει σημαντικά γιατί μας παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε κάποιες εξετάσεις που δεν θα ήταν εφικτό να γίνουν στο Π.Ι., στην κατ οίκον νοσηλεία ή σε εξωτερικές δράσεις προληπτικής ιατρικής. Παραδείγματος χάριν σπιρομέτρηση δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε ούτε στο ιατρείο, ούτε σε ένα σχολείο της περιοχής, ενώ παράλληλα έχουμε την ασφάλεια ότι εντός 24 ωρών μας παρέχεται η γνώμη σχετικά, ενός ειδικευμένου καρδιολόγου ή πνευμονολόγου. Και μάλιστα είναι σημαντικό το ότι είναι εύκολα μεταφερόμενο αυτό το πρόγραμμα τηλεϊατρικής της Vodafone με αποτέλεσμα ακόμα και ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν ούτε καν στο περιφερειακό ιατρείο πόσο μάλλον να πάνε στο νοσοκομείο μπορούμε να πάμε εμείς στο σπίτι τους και να κάνουν αυτές τις εξετάσεις κατ’ οίκον».
 
Νίκος Αντωνάκης, Γενικός Γιατρός, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Ανωγείων:
«Ο κόσμος έχει ενθουσιαστεί με το πρόγραμμα αυτό, κυρίως οι ηλικιωμένοι, επειδή μπορούν να κάνουν μια σειρά από προληπτικές εξετάσεις χωρίς να μετακινηθούν από τον τόπο τους. Με το πρόγραμμα τηλεϊατρικής, οι γιατροί έχουν συνεργασία στενή με συναδέλφους, οι οποίοι είναι περισσότερο από εμάς εξειδικευμένοι σε ορισμένα προβλήματα κυρίως καρδιολογικά και πνευμονολογικά. Αποτέλεσμα είναι να ρυθμίζεται ο ασθενής σωστότερα.»
 

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ


Τελευταία Νέα
3η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΛΑΣΙΘΙ
3η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Διαδικτυακή διάλεξη “Η σημασία του Ερωτόκριτου για τα ελληνικά γράμματα-Διάλεξη Παπαδόπουλος Βασίλης”
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Διαδικτυακή διάλεξη “Η σημασία του Ερωτόκριτου για τα ελληνικά γράμματα-Διάλεξη Παπαδόπουλος Βασίλης”
“Ναι στο εμβόλιο κατά του covid19” προτείνει η επιτροπή Υγείας του Δημου
ΣΗΤΕΙΑ
“Ναι στο εμβόλιο κατά του covid19” προτείνει η επιτροπή Υγείας του Δημου
ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ 2020 ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΛΑΣΙΘΙ
ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ 2020 ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014 -2020 «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ»
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014 -2020 «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ»
Κοπή πίτας Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Κοπή πίτας Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας
Η Περιφέρεια Κρήτης στο Πολιτικό Γραφείο της Διαμεσογειακής Επιτροπής CPMR
ΚΡΗΤΗ
Η Περιφέρεια Κρήτης στο Πολιτικό Γραφείο της Διαμεσογειακής Επιτροπής CPMR
Οι Γενίτσαροι στην Κρήτη-Ντόπιοι και εισαγόμενοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι Γενίτσαροι στην Κρήτη-Ντόπιοι και εισαγόμενοι
Ερώτηση Θραψανιώτη για τους Δασικούς Χάρτες του Λασιθίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ερώτηση Θραψανιώτη για τους Δασικούς Χάρτες του Λασιθίου
Διοργάνωση διαδικτυακού προγράμματος «Διαδικτυακά Σεμινάρια Εκπαίδευσης στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία»
ΚΡΗΤΗ
Διοργάνωση διαδικτυακού προγράμματος «Διαδικτυακά Σεμινάρια Εκπαίδευσης στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία»