Συμπεράσματα του συνεδρίου σύγχρονου Κρητικού Πολιτισμού

16 Προβολές

Διαπιστώσεις και Συμπεράσματα του συνεδρίου «Συνιστώσες στην διαμόρφωση του σύγχρονου Κρητικού Πολιτισμού»
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου «Συνιστώσες στην διαμόρφωση του σύγχρονου Κρητικού Πολιτισμού» που πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στην Ιστορική Μονή Αρκαδίου από την υπό ίδρυση ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ αφού αξιολόγησε τα αποτελέσματα του προχώρησε στις παρακάτω διαπιστώσεις.
1. Οι ομιλίες των συνέδρων αναπτύχθηκαν πάνω σε έξι θεματικούς άξονες όπως προσδιόριζαν οι ενότητες, Γέφυρες Πολιτισμού, Πολιτισμός και παράδοση, Ιστορία και πολιτισμός, Πολιτισμός και παράδοση, Πολιτισμός και ανάπτυξη και Δράσεις και προβλήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων.
2. Οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθηκαν μέσα σε ένα θερμό και ενθουσιώδες κλίμα όπου κυριάρχησε η τεκμηριωμένη προσέγγιση των θεμάτων από τους ομιλητές. Ένας ανοιχτός δημιουργικός διάλογος αναπτύχθηκε ανάμεσα στους εκατοντάδες συμμετέχοντες και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων.
3. Προβλήθηκαν πολλές ενδιαφέρουσες και εν πολλοίς άγνωστες πλευρές του Κρητικού Πολιτισμού και παρουσιαστήκαν πρότυπα δράσεων αλλά και προβλήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων της Κρήτης. Επαναδιατυπώθηκαν επίσης μεγάλα δομικά προβλήματα της πολιτιστικής ανάπτυξης στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπως έλλειψη σοβαρών επενδύσεων στον πολιτισμό, απουσία πολιτιστικών υποδομών στην περιφέρεια κ.α.
4. Εκφράστηκε για μια ακόμη φορά η αγωνιά όλων για την σημερινή κρίση και επιβεβαιώθηκε μέσα από σοβαρές αναλύσεις ότι η οικονομική, κοινωνική και ηθική κατάρρευση που βιώνουμε κατά την τελευταία τετραετία σηματοδοτεί μια μείζονα ανθρωπιστική – πολιτισμική κρίση.
5. Με την παρουσία, τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι δεκάδων Πολιτιστικών Συλλόγων επισήμαναν για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, της ενότητας, του διαλόγου και της κοινής δράσης όλων των ενεργών Πολιτιστικών Συλλόγων, όλων των εθελοντικών δυνάμεων του Πολιτιστικού κινήματος στην Κρήτη σε ενιαίο φορέα την ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ υιοθετώντας το σύνθημα του συνεδρίου, Ενωμένοι :
– Αναπτύσσουμε τον διάλογο
– Διατηρούμε την αυτοτέλεια μας
– Δυναμώνουμε τον εθελοντισμό και την συνεργασία
– Κάνουμε πιο αποτελεσματικές τις διεκδικήσεις μας για την ανάπτυξη του πολιτισμού στην Κρήτη.
6. Εκφράστηκε σε διάφορους τόνους, από όλους τους παρόντες εκπροσώπους της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, διανοούμενου, καλλιτέχνες, πολιτιστικούς φορείς και κοινωνικούς ακτιβιστές, η βούληση για συστράτευση με την ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ αλλά και η πίστη τους ότι η Ένωση μπορεί και οφείλει να καταστεί η κινητήρια δύναμη μιας ειρηνικής πολιτιστικής επανάστασης για την ηθική και πνευματική στήριξη του σκληρά δοκιμαζόμενου λαού και την ανατροπή και ακύρωση και αλλαγής της υπάρχουσας πολιτιστικής πραγματικότητας. όπως είπε μάλιστα επικροτούμενος ένας ομιλητής, « όλες και όλοι που μετέχουμε ενεργά στην μετάβαση αυτή, έχουμε συνειδητοποιήσει πως ο πολιτισμός είναι το τελευταίο οχυρό που επιβάλλεται “να κρατούμε γερά” για να είμαστε ελεύθεροι και να μπορούμε να λέμε την άποψη μας»
Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις και την διεξοδική συζήτηση που ακλούθησε, η διευρυμένη, με την παρουσία εκπροσώπων και άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων, επιτροπή προχώρησε στην σύνταξη και ομόφωνη διατύπωση των παρακάτω συμπερασμάτων:
1. Όλοι εμείς οι συνειδητοί και ενεργοί πολίτες, οι εθελοντές της πολιτιστικής δραστηριότητας στις μικρές κοινωνίες μας οφείλουμε να πιστέψουμε βαθειά ότι το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί για την διαμόρφωση νέων συνθηκών ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης αποκλεισμού των πολιτών της περιφέρειας από τα αγαθά της τέχνης, του πολιτισμού και της πνευματικής καλλιέργειας είναι μεγάλο. Οφείλουμε επίσης, όλοι οι ενεργοί Πολιτιστική Σύλλογοι της Κρήτης, όλες οι δημιουργικές εθελοντικές κοινωνικές ομάδες της κάθε χωρίου, κάθε μικρής κοινωνίας να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την πνευματική και οργανωτική μας ώστε να γίνουμε πιο ισχυρά αναχώματα στην πολιτισμική ομογενοποιήσει και ισοπέδωση, στην παθητικότητα, στον ατομικισμό και στην αδράνεια.
2. Όλοι οι ενεργοί Πολιτιστική Σύλλογοι στην Κρήτης οφείλουμε επίσης να πιστέψουμε βαθειά πως με τις πολύπλευρες δραστηριότητες μας, αναδεικνύουμε, παράγουμε και διαχέουμε πολιτιστικές αξίες οι οποίες συντελούν στην διαμόρφωση κλήματος κοινωνικής συνοχής, καλύτερης ποιότητας ζωής και δημογραφικής σταθερότητας και ανάπτυξης στις μικρές κοινωνίες της περιφέρειας. Γιατί γνωρίζουμε να προσελκύουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον των πολιτών προς την ενημέρωση, την ψυχαγωγία, την πνευματική καλλιέργεια και τις πολιτιστικές αξίες οι οποίες κινητοποιούν τα αισθήματα, βάζουν σε κίνηση το μυαλό και οξύνουν την δημιουργική και κριτική σκέψη των ανθρώπων τους ημερεύουν τους κάνουν να σκέφτονται πιο νηφάλια τους κάνουν πιο φιλικούς πιο αλληλέγγυους. Η επικοινωνία με τα έργα της μακραίωνης πολιτιστικής μας παράδοσης, τα πνευματικά μας έργα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς τα επιτεύγματα της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού και οι αξίες του περιβάλλοντος, η καθημερινή πνευματική ενασχόληση καλλιέργεια, έστω και για λίγο είναι ένα καταφύγιο μια παρηγοριά κι απαντοχή στις καθημερινές μας δυσκολίες και σε ότι φαντάζει αδιέξοδο. Γιατί μας ανοίγουν ορίζοντες ελπίδας, μας κάνει να ανακτούμε την χαμένη αισιοδοξία μας, μας κάνουν ποιο δυνατούς, πιο αυθεντικούς για να αντιπαλέψουμε τις καθημερινές δυσκολίες.
3. Η Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων που επιδιώκουμε πρέπει να αποτελέσει μια δημιουργική ενωμένη ομάδα που η μεταξύ των μελών της συνεργασία και αλληλεπίδραση μέσα σ΄ ένα κλίμα γνώσεων, εμπειριών και ενθουσιασμού θα είναι κινητήρια δύναμη για την παραγωγή σημαντικού έργου. Θα μπορεί να έρχεται σε ρήξη
με κανόνες που δεν έχουν ουσία θα μπορεί να προκαλεί τριγμούς στα μυαλά και στα αισθήματα των αδρανοποιημένων πολιτών.
4. Μια τέτοια ομάδα θα πρέπει να οραματιζόμαστε την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, που να μπορεί οργανωμένα, μεθοδικά και προγραμματισμένα να παρεμβαίνει με τεκμηριωμένες προτάσεις, αξιόπιστα επιχειρήματα και ευρεία λαϊκή υποστήριξη και να διεκδικήσει από τις Κυβερνήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους την αναβάθμιση του ρόλου του Πολιτισμού με σοβαρές επενδύσεις στο επίπεδο της υγείας, της παιδείας και της εθνικής άμυνας, όπως διεκδικεί το ευρύτερο πολιτιστικό κίνημα στην χωρά μας.
? Επενδύσεις στην παιδεία για ανάδειξη στελεχών με κατάρτιση σύγχρονου υψηλού επιπέδου για την παραγωγή πολιτιστικών έργων και για την ανάπτυξη πολιτιστικών δομών διαχείρισης και διάδοσης των έργων.
? Επενδύσεις για την ανάδειξη και προβολή του ήδη υπάρχοντος πλούτου της πολιτιστικής παράδοσης και για την δημιουργία νέων σύγχρονων έργων.
? Επενδύσεις για την ευρεία διάδοση των πολιτιστικών αξιών και διαμόρφωση κοινού προετοιμασμένου να επικοινωνήσει μ΄ αυτές, με κύριο μέτρο την εισαγωγή των αξιών του πολισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
? Επενδύσεις για την στήριξη όλων των φορέων και εθελοντικών οργανώσεων που αναδεικνύουν, διαχέουν και παράγουν πολιτιστικές αξίες οι οποίες συντελούν στην διαμόρφωση κλίματος κοινωνικής συνοχής, καλύτερης ποιότητας ζωής και συνθηκών δημογραφικής ανάπτυξης στην περιφέρεια.
? Επενδύσεις για την δημιουργία σύγχρονων πολιτιστικών αιθουσών για την παρουσίαση των πολιτιστικών έργων σε κάθε επαρχία της περιφέρειας με τους ίδιους όρους όπως αυτών στις μεγάλες πόλεις.
5. Η 9μελή προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή αναλαμβάνει την υποχρέωση να εργαστεί με ταχύτερο βηματισμό προκειμένου να επισπευτούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης του καταστατικού χάρτη της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων ώστε να πορευτούμε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην εκλογή του πρώτου Διοικητικού Συμβούλιου της. Αναλαμβάνει επίσης να κοινοποίηση το παρόν κείμενο σε όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Κρήτης με τους οποίους έχει επαφή για πολιτιστική αξιοποίηση του, να το αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας, να το προωθήσει σε όλα τα ΜΜΕ καθώς και σε όλους τους φορείς του ενδιαφέροντος μας.
Αρκάδι 12 Ιανουαρίου 2014
Οι παρόντες εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ


Τελευταία Νέα
Πρωτόγνωρη η φετινή εορτή της Αγίας Αικατερίνης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Πρωτόγνωρη η φετινή εορτή της Αγίας Αικατερίνης
Η Θεία Λειτουργία της Αγίας Αικατερίνης Πολιούχου Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Η Θεία Λειτουργία της Αγίας Αικατερίνης Πολιούχου Σητείας
Ο Εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης σε ζωντανή μετάδοση
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ο Εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης σε ζωντανή μετάδοση
Θετικός στον Covid19 o Γιάννης Πλακιωτάκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Θετικός στον Covid19 o Γιάννης Πλακιωτάκης
Εξιτήριο έλαβε ο αντιδήμαρχος κ. Αϊλαμάκης από το Νοσοκομείο
ΣΗΤΕΙΑ
Εξιτήριο έλαβε ο αντιδήμαρχος κ. Αϊλαμάκης από το Νοσοκομείο
Ερώτηση Θραψανιώτη για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Ερώτηση Θραψανιώτη για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας
3ο Πανελλήνιο Βραβείο για το Γυμνάσιο Χανδρά στον Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
ΣΗΤΕΙΑ
3ο Πανελλήνιο Βραβείο για το Γυμνάσιο Χανδρά στον Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Ενημέρωση πληγέντων παραγωγών Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου για τις ζημιές από την πλημμύρα το διάστημα 6 έως 11 Νοεμβρίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ενημέρωση πληγέντων παραγωγών Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου για τις ζημιές από την πλημμύρα το διάστημα 6 έως 11 Νοεμβρίου
Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με το Δήμαρχο Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με το Δήμαρχο Ιεράπετρας
Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Γ. Στεφανάκη προς τον Πρόεδρο και την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς που αποφάσισαν το κλείσιμο του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος της Πειραιώς στο Δήμο.
ΛΑΣΙΘΙ
Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Γ. Στεφανάκη προς τον Πρόεδρο και την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς που αποφάσισαν το κλείσιμο του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος της Πειραιώς στο Δήμο.