ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ Β-ΑΠΕ, ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

16 Προβολές

Την έμπρακτη συμπαράσταση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενάντια στην σχεδιαζόμενη περιβαλλοντική και πολιτισμική καταστροφή της Κρήτης, από την αλόγιστη εγκατάσταση γιγαντιαίων έργων ΑΠΕ, ζήτησε το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά β-ΑΠΕ.

Την επιστολή και το φάκελο με λεπτομερή στοιχεία για τα προγραμματιζόμενα έργα, τις παρεμβάσεις και το χαρακτήρα του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα, παρέδωσε στον Πατριάρχη ο Ιωάννης Βάθης, πρωτοπρεσβύτερος της ενορίας Σελλίων Αγ. Βασιλείου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά των Β-ΑΠΕ του Δήμου Αγ. Βασιλείου και μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των Β-ΑΠΕ.

O Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποσχέθηκε ότι θα δει το θέμα προσωπικά, γιατί το θεωρεί σημαντικό.

Ακολουθεί η επιστολή που εδόθη στον Πατριάρχη:

« Κρήτη, 3 Σεπτεμβρίου 2012

Προς τον Παναγιώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο.

Παναγιώτατε,

Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία και τις ποικιλότροπες προσπάθειές σας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την επαπειλούμενη καταστροφή του περιβάλλοντος της Κρήτης από την επέλαση βιομηχανικών εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πρόκειται για γιγαντιαία – φαραωνικά έργα (αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, αντλησιοταμιευτήρες) που απειλούν να μετατρέψουν την Κρήτη σε ένα απέραντο ενεργειακό εργοστάσιο, χωρίς όριο μέγιστης ισχύος, με ολέθριες επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους του νησιού.

Παρόλο που οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού δεν ξεπερνούν τα 750 MW (και υπάρχουν ήδη εγκαταστημένες Α.Π.Ε. 230 MW) έχουν δοθεί, μέχρι στιγμής, άδειες παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ή εκκρεμεί η αξιολόγηση αιτήσεων, για αιολικούς, υβριδικούς, φωτοβολταϊκούς και ηλιοθερμικούς σταθμούς ισχύος 6.500 MW. Σ’ αυτά τα MW προστίθεται άγνωστο μέγεθος ισχύος σε εκτάσεις που ζητείται από το Υ.Πε.Κ.Α. να παραχωρήσουν οι Δήμοι για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων του προγράμματος “ΗΛΙΟΣ” (αγνώστου ισχύος για την Κρήτη).

Επιπροσθέτως σχεδιάζονται πολλαπλές υποθαλάσσιες διασυνδέσεις με την ηπειρωτική χώρα για εξαγωγή των χιλιάδων MW της παραγόμενης ενέργειας.

Είναι προφανές ότι στόχος δεν είναι να γίνει η Κρήτη «πράσινο νησί» αλλά να δημιουργηθεί μια μεγάλη αγορά ενέργειας από Α.Π.Ε. (και εξαγοράς ρύπων) από τέσσερις -πέντε κυρίαρχες εταιρείες, που επενδύουν συγχρόνως στα ορυκτά καύσιμα και στην πυρηνική ενέργεια. Ένα «μοντέλο ανάπτυξης» που ακυρώνει όλους τους άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας και ειδικότερα τον πρωτογενή τομέα. Τη στιγμή μάλιστα που η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας εξαρτάται απόλυτα από τις εισαγωγές τροφίμων.

Ένα «μοντέλο ανάπτυξης» που βασίζεται στην καταπάτηση διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων (που έχουν γίνει νόμοι του Ελληνικού Κράτους) όπως αυτές για την προστασία των οικοτόπων, για την βιοποικιλότητα, την ερημοποίηση, τα αρχαιολογικά μνημεία, τα μοναστήρια και τις εκκλησίες, για την προστασία του τοπίου.

Οι προγραμματιζόμενες επενδύσεις Α.Π.Ε., θα υλοποιηθούν κατά κύριο λόγο στην ευαίσθητη ορεινή ζώνη, σε προστατευόμενες περιοχές, σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) για την ορνιθοπανίδα, σε περιοχές σπάνιας βιοποικιλότητας, σε δάση και αναδασωτέες περιοχές, σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Χιλιάδες στρέμματα πολύτιμης και ζωογόνου βλάστησης θα αποψιλωθούν για να καλυφθούν με εκατομμύρια κυβικά μπετόν και τόνους σιδήρου των γιγάντιων αιολικών, υβριδικών, φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών σταθμών και για να διανοιχθούν οι δρόμοι πρόσβασης σε αυτούς τους σταθμούς.

Όπου υπάρχουν επιφανειακά και υπόγεια νερά θα κατασκευασθούν αντλησιοταμιευτήρες χωρητικότητας εκατομμυρίων κυβικών παραβλέποντας μεταξύ των άλλων και την υψηλή σεισμογένεια της περιοχής, με εικαζόμενο στόχο τον έλεγχο του πολυτιμότερου κοινού αγαθού, του νερού.

Και όλη αυτή η καταστροφή, θα συντελεστεί με την «νομότυπη» υφαρπαγή πατρογονικών περιουσιών όπως έγινε και στο Αποπηγάδι Χανίων (σας επισυνάπτουμε την σχετική ταινία): Ελλείψει Κτηματολογίου και Δασολογίου, οι βοσκότοποι, εν αγνοία των ιδιοκτητών τους, περνούν στη δικαιοδοσία του κράτους μέσω των δασικών χαρακτηρισμών, που σύμφωνα με την νομοθεσία πρέπει να ζητήσουν οι επενδύτριες εταιρείες. Στη συνέχεια το κράτος εκμισθώνει αυτές τις «δασικές» εκτάσεις, έναντι πινακίου φακής στους επενδυτές .

Όπως αντιλαμβάνεστε, η καταστροφή περιοχών που ταυτίζονται με την Κρητική ιστορία και την πολιτιστική μας ταυτότητα και ως εκ τούτου σχετίζονται με την οντολογική και την πνευματική μας επιβίωσή, θα είναι ανεπανόρθωτη .

Το φυσικό περιβάλλον είναι προϋπόθεση ζωής για μας. Αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευλογημένοι από τον Θεό που ζούμε σ’ αυτόν τον προικισμένο τόπο. Γι’ αυτόν τον τόπο οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους. Έχουμε κι εμείς χρέος να τον παραδώσουμε, βιώσιμο, στα παιδιά μας.

Για τούτο, συγκροτήσαμε το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών Α.Π.Ε. στο οποίο συμμετέχουν εκατό περίπου Φορείς, Οργανώσεις, Σύλλογοι επιστημόνων και επαγγελματιών, Τοπικές Επιτροπές Αγώνα και χιλιάδες πολίτες από όλη την Κρήτη.

Πέρα και πάνω από κομματικές αποχρώσεις και πολώσεις, υπερασπιζόμαστε το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας από την σχεδιαζόμενη επέλαση εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. βιομηχανικής κλίμακας και αγωνιζόμαστε για ένα παραγωγικό πρότυπο που θα ταιριάζει στην Κρήτη και θα σέβεται τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και το απαράμιλλο Κρητικό τοπίο.

Παναγιώτατε,

Σ’ αυτόν τον αγώνα μας, για την υπεράσπιση του τόπου μας, Σας κάνουμε κοινωνό και προσβλέπουμε σε Σας, ελπίζοντας στην καθοριστική, έμπρακτη συμπαράσταση Σας.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού,

Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών Α.Π.Ε.

Εφημέριος Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Βάθης Ενορία Σελλίων Αγίου Βασιλείου, μέλος του Δικτύου

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ


Τελευταία Νέα
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
Νέα κρούσματα covid στην περιοχή της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Νέα κρούσματα covid στην περιοχή της Σητείας
Στο νοσοκομείο Σητείας η Διευθύντρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορπουδάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Στο νοσοκομείο Σητείας η Διευθύντρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορπουδάκη