Παρατηρητήριο Δημοσίων μελετών και έργων από την Περιφέρεια Κρήτης

14 Προβολές

Παρουσιάστηκε το ‘Παρατηρητήριο Δημοσίων Μελετών και Έργων’ που ίδρυσε η Περιφέρεια με τα Τεχνικά Επιμελητήρια

Ένα καινοτόμο ‘εργαλείο’ –όπως χαρακτηρίστηκε- είναι το ‘Παρατηρητήριο Δημόσιων Μελετών και Έργων’ που συστάθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Τεχνικά Επιμελητήρια Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης, και παρουσιάστηκε σήμερα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Το καινοτόμο αυτό on line πρόγραμμα, που για πρώτη φορά λειτουργεί σε πανελλαδική κλίμακα, θα παρακολουθεί την εκτέλεση των έργων και των μελετών στο νησί, και θα δείχνει σε πραγματικό χρόνο τις όποιες ‘αγκυλώσεις’ παρουσιάζονται, ώστε να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, επιταχύνοντας τις σχετικές διαδικασίες.
Στην ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν o Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Κώστας Λαμπρινός, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, τεχνικά στελέχη των δήμων και της Περιφέρειας, αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς, παρουσιάστηκε το ‘Παρατηρητήριο Δημόσιων Μελετών και Έργων’ που θα συμβάλει όπως τονίστηκε μεταξύ άλλων στην διαφάνεια, στην επιτάχυνση, και στην εξοικονόμηση πόρων, αναφορικά με την εκτέλεση έργων και μελετών.
Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η δημιουργία του Παρατηρητηρίου ήταν ένα χρόνιο αίτημα των Τεχνικών Επιμελητηρίων του νησιού, αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Πρόκειται για ένα χρήσιμο ‘εργαλείο’ όχι μόνο για την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς, αλλά για κάθε αιρετό και πολίτη που θέλουν να παρακολουθούν ποια έργα γίνονται σε κάθε περιοχή και ποιες μελέτες υπάρχουν σε εξέλιξη» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης και προσέθεσε:

«Το Παρατηρητήριο είναι ότι καλύτερο για τη διαφάνεια, για την ενημέρωση των πολιτών, και θα αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό βήμα για το τόπο», κατέληξε.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του 2013, στο on line σύστημα του Παρατηρητηρίου Έργων και Μελετών, πρόκειται να παρακολουθούνται περί τα 3.000 εκτελούμενα έργα σε ολόκληρο το νησί.

Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας τμήμα Ανατολικής Κρήτης Πέτρος Ινιωτάκης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης τόλμησε να δημιουργήσει ένα καινοτόμο-λειτουργικό εργαλείο, που θα δίνει την δυνατότητα της συνεχούς παρακολούθησης όλων των έργων που εκτελούνται στο νησί. «Για άλλη μια φορά η Περιφέρεια Κρήτης και τα Τεχνικά Επιμελητήρια πρωτοπορούνε, το Παρατηρητήριο θα βοηθήσει να ‘σπάσουν’ οι όποιες αγκυλώσεις υπάρχουν ή δυσκαμψίες στην εκτέλεση των έργων και των μελετών».
Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας τμήμα Δυτικής Κρήτης επεσήμανε ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται με την εκτέλεση των έργων και των μελετών αφορά ολόκληρη την Ελλάδα. «Με το Παρατηρητήριο που συστήσαμε στην Κρήτη θα έχουμε την δυνατότητα να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή, τι μελέτες και έργα προχωρούν και εκτελούνται, ποιά έχουν υλοποιηθεί. σε τι στάδιο βρίσκονται, ποια έργα έχουν ‘κολλήσει’ και γιατί συμβαίνει αυτό».

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ


Τελευταία Νέα