Οι Περιφερειάρχες Κρήτης και Κιέβου υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας

19 Προβολές

Δυναμική είναι η ανάπτυξη και η συνεργασία στον τουριστικό και εμπορικό τομέα ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και στην Περιφέρεια Κιέβου. Οι στοχευμένες ενέργειες του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη αποδίδουν ήδη καρπούς μετά και τις δύο επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας το Κίεβο. Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι ο Περιφερειάρχης Κρήτης είναι ο άνθρωπος που «ξεκλείδωσε» τις πόρτες της Ουκρανικής αγοράς. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης του Κιέβου αναφερόμενος στον Σταύρο Αρναουτάκη τόνισε: «Του έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη για την διεύρυνση και την επιτυχή συνεργασία των δύο Περιφερειών». Ακόμα πιο ενθουσιώδης ήταν ο Πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη Γιάννης Λίτινας που δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Αρναουτάκης έχει πιάσει έγκαιρα τα μηνύματα των καιρών και χάρη σε αυτόν ‘ξεκλείδωσε’ επιτέλους μια μεγάλη αγορά τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και στο επίπεδο της προώθησης των Κρητικών προϊόντων».

Ειδικότερα σήμερα Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την προώθηση του τουρισμού αλλά και της επιχειρηματικής-εμπορικής συνεργασίας υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Περιφερειάρχης Κιέβου Anatolii Prysiazhniuk. Σε ειδική εκδήλωση στην Περιφέρεια Κρήτης με την συμμετοχή των πρέσβεων Ελλάδας και Ουκρανίας κυρίων Γεωργούντζου και Σκουρόφ αντίστοιχα, του προξένου της Ουκρανίας στην Κρήτη Γιάννη Λίτινα , επισφραγίστηκε η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Κρήτης και Κιέβου, για την ανάπτυξη του τουρισμού-όπου συμπεριλαμβάνεται και ο θρησκευτικός τουρισμός- αλλά και την σύναψη εμπορικών συνεργασιών για την εξαγωγή των ποιοτικών Κρητικών προϊόντων στην Ουκρανική αγορά.

Την τελευταία διετία μέχρι σήμερα καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση τουριστών από την Ουκρανία στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη που ανέρχεται σε ποσοστό 72%, ενώ ήδη το Κρητικό λάδι αλλά και εμφιαλωμένο νερό του νησιού, βρίσκονται στις προθήκες των σούπερ μάρκετ της χώρας. Όπως επίσης το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν οι εξαγωγές και άλλων Κρητικών προϊόντων.

Εξάλλου όπως έγινε γνωστό για τον τουριστικό τομέα ενδιαφέρονται και Ουκρανοί επιχειρηματίες που συνεργάζονται με την Περιφέρεια του Κιέβου. Μάλιστα όπως προέκυψε σήμερα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των Ουκρανών για την αγορά 100 στρεμμάτων Κρητικής γης προκειμένου να κατασκευαστούν πολυτελείς κατοικίες ή μικρές ξενοδοχειακές μονάδες για την φιλοξενία υψηλού εισοδήματος τουριστών είτε από την Ουκρανία είτε από τις άλλες χώρες.

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη, του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, της αντιδημάρχου Αγγελικής Σχοιναράκη που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, και εκπροσώπων του Επιμελητηρίου, των τουριστικών φορέων, των εξαγωγέων αλλά και των παραγωγικών τάξεων, παρουσιάστηκε το πλαίσιο των επιχειρηματικών δυνατοτήτων που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στις Περιφέρειες Κρήτης και Κιέβου και κατ επέκταση Ελλάδας Ουκρανίας.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εμφανώς ικανοποιημένος δήλωσε ότι με την «σημερινή υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας πιστεύω απόλυτα ότι με την συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει θα βγουν ωφελημένες και οι δυο περιοχές. Ειδικότερα όμως θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο Περιφερειάρχη Κιέβου για την σημαντική συμπαράσταση και βοήθεια που μας προσφέρει. Και εδώ αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η διαπεριφερειακή συνεργασία μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της κάθε περιοχής που συνεργάζεται» και πρόσθεσε: «Η Κρήτη δείχνει για μια ακόμα φορά την εξωστρέφεια της, την παρέμβαση της πάνω στην προώθηση του τουρισμού, του πρωτογενή τομέα, και του πολιτισμού και όλα αυτά θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Κρήτης».

Για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος κατά 72% από την Ουκρανία στην Κρήτη ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του νησιού και ευρύτερα της χώρας. «Η Περιφέρεια μας με στοχευμένες ενέργειες στο Κίεβο για τον τουρισμό αλλά και για τον πρωτογενή μας τομέα, θα προωθήσει ότι χρειάζεται για να μπορεί να αναπτυχθεί αυτή η συνεργασία. Η επόμενη συνάντηση γίνεται το Φθινόπωρο στο Κίεβο με έκθεση προϊόντων της Κρήτης που θα πραγματοποιηθεί στην πρεσβεία μας».

Ο Περιφερειάρχης έκανε παράλληλα ιδιαίτερη ευχαριστήρια αναφορά στον Έλληνα πρέσβη στο Κίεβο Γιώργο Γεωργούντζο για τις ενέργειες που έχει κάνει προκειμένου η visa να εκδίδεται μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που ευνοεί το τουριστικό ρεύμα στην χώρα μας.

Ο Περιφερειάρχης Κιέβου Anatolii Prysiazhniuk στις δηλώσεις του ανέφερε ότι

«στο ταξίδι αυτό της Κρήτης, μέσα από το πρόσωπο του κ. Αρναουτάκη, βρήκαμε τη ζεστασιά τη φιλία και τη φιλοξενία. Εμείς αισθανόμαστε σήμερα την Κρήτη, όχι απλά φίλο αλλά πολύ καλό φίλο». Αναφερόμενος στην φιλοξενία 65 παιδιών από την Ουκρανία για 15 ημέρες στην Κρήτη επεσήμανε: «Ήταν πολύ καλή κίνηση αυτή του κ. Αρναουτάκη να καλέσει με την αποστολή τα παιδιά από την Ουκρανία. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και υποχρεωμένοι και κάναμε την ανάλογη πρόταση στον κ. Αρναουτάκη, ώστε τον επόμενο μήνα παιδιά από την Κρήτη να επισκεφτούν την Ουκρανία και το Κίεβο και να γνωρίσουν όλες τις πτυχές της ουκρανικής ζωής. Θα ήθελα να ευχηθώ στον Κρητικό και Ελληνικό λαό, να ξεπεράσει γρήγορα την κρίση, να περάσει στην ανάπτυξη και να ζήσει όπως του αξίζει».

Ο πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη Γιάννης Λύτινας αναφερόμενος στην σημερινή υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας υπογράμμισε ότι «είναι πράγματι πολύ σημαντική και ένας από τους λόγους είναι ότι γίνεται σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, τη στιγμή μάλιστα που ενώ από άλλες χώρες έχουμε πτώση του τουρισμού, από την Ουκρανία έχουμε σημαντική αύξηση. Η αύξηση αυτή μέχρι το Μάιο- όπου βρισκόμαστε- ανέρχεται στο 72%. Υπολογίζουμε φέτος να ξεπεράσουμε στους 200.000 επισκέπτες από την Ουκρανία, τη στιγμή που πέρυσι είχαμε 98.000».

Για την φιλοξενία των παιδιών από την Ουκρανία στην Κρήτη ο κ. Λίτινας είπε:

«Με τον ερχομό των παιδιών από την Ουκρανία -65 τώρα 500 που θα έρθουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού- αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της Κρήτης και της Περιφέρειας, με την εικόνα της φιλοξενίας που θα μεταφέρουν στην πατρίδα τους. Επίσης στα πλαίσια της αμοιβαίας ανταλλαγής, μετά τον Ιούνιο παιδιά από την Κρήτη, θα επισκεφτούν την Ουκρανία».

Για την επιχειρηματική και εμπορική συνεργασία ο κ. Λίτινας είπε χαρακτηριστικά:

«Στον εμπορικό τομέα έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό. Το λάδι έχει μπει στα Ουκρανικά ράφια. Το Κρητικά νερά επίσης έχουν μπει και ακολουθεί άμεσα η σταφίδα, ενώ το μέλι έχει καλή προοπτική. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της σαιζόν πολλά κρητικά προϊόντα θα είναι σε Ουκρανικά ράφια».

Μετά το πέρας της συνάντησης στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης, η Ουκρανική αποστολή συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη μετέβη στο Ρέθυμνο, με πρώτο σταθμό την ιστορική Μονή Αρκαδίου. Την αποστολή υποδέχτηκαν στο Αρκάδι, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του μοναστηριού και ενημερώθηκαν για τα ιστορικά γεγονότα, που έκαναν το Αρκάδι γνωστό σε όλη την οικούμενη.

Στη συνέχεια η αποστολή μετέβη στα γραφεία της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση με τη συμμετοχή των επιμελητηρίων και εκπροσώπων φορέων και παραγωγικών τάξεων της Περιφερειακής Ενότητας.

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης