Μια Κρήτη, περιβάλλον – άνθρωπος:Εναλλαγή στο περιφερειακό Συμβούλιο

17 Προβολές

Στις 2 Ιανουαρίου, ανέλαβε τα καθήκοντά του ως νέος Περιφερειακός Σύμβουλος ο Αριστείδης Παπαδάκης, ο οποίος ήταν ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου της παράταξης «Μια Κρήτη, περιβάλλον – άνθρωπος». Πήρε τη θέση του Αντώνη Ανηψητάκη, που παραιτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου.
Υλοποιήθηκε έτσι η αρχή της εναλλαγής που είχε υιοθετήσει η ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ το καλοκαίρι του 2010. Η εναλλαγή βοηθά την ανανέωση της πολιτικής με την είσοδο νέων ανθρώπων, βοηθά τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο και εμποδίζει τη δημιουργία ιδιοτελών μηχανισμών εξουσίας και πελατειακών σχέσεων. Είναι μια διαφανής δημοκρατική διαδικασία και δεν έχει καμία σχέση με κομματικές συναλλαγές.
Στο πρόγραμμα της παράταξης αναφέρεται ξεκάθαρα ότι: «Λειτουργούμε δημοκρατικά, όλοι έχουν λόγο και όλοι μαζί παίρνουμε τις αποφάσεις. Τους υποψήφιούς μας δεν τους διορίζουν τα κόμματα αλλά τους εκλέγουμε στις συνελεύσεις μας». Στην κίνηση «Μια Κρήτη» όλοι και όλες συμμετέχουν ως άτομα και όχι ως εκπρόσωποι κομμάτων ή άλλων συλλογικών φορέων. Όσοι και όσες είναι μέλη κομμάτων αυτοδεσμεύονται να μη προσπαθούν να επιβάλλουν κομματικές αποφάσεις στην παράταξη. Η “Μια Κρήτη” φιλοδοξεί να προκαλέσει τα κόμματα να αποκτήσουν αυτοδιοικητικό λόγο. Τυχόν υποστήριξή της από κόμματα δεν αναιρεί την ανεξαρτησία της, ούτε υποκαθιστά την αυτοτέλεια της».
Ο θεσμός της εναλλαγής είχε μπει στον κανονισμό λειτουργίας μας, αλλά εξαιρούσε τον επικεφαλής προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στη λειτουργία της ομάδας των εκλεγμένων και να μη διαταράσσεται η σχέση με τους ψηφοφόρους που ψήφιζαν συνεκτιμώντας και τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου.
Η τωρινή αλλαγή είχε αναγγελθεί από τον Αντώνη Ανηψητάκη, στην πρώτη μετεκλογική συνδιάσκεψη της παράταξης το Φεβρουάριο του 2011. Ο Αντώνης τότε συνεκτιμώντας τις αρχές της Κίνησης και την κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί με την εκλογή ενός μόνο συμβούλου, δεν θέλησε να εξαιρεθεί της εναλλαγής, διατηρώντας το ρόλο του επικεφαλής μέχρι την έναρξη της επόμενης προεκλογικής περιόδου, μέχρι δηλαδή τις αρχές του 2014, οπότε η Παράταξη θα αποφασίσει εξ? αρχής για όλα. Η απόφασή του αυτή επιδοκιμάστηκε από τη συνδιάσκεψη.
Ο Αντώνης και ο Αριστείδης συνεργάστηκαν στενά όλο το προηγούμενο διάστημα και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την καλύτερη εκπροσώπηση της παράταξης τόσο μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και γενικότερα. Οι διακριτοί ρόλοι, του επικεφαλής και του περιφερειακού συμβούλου, συνιστούν ενδιαφέρουσα πρόκληση που μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση της λειτουργίας της Παράταξης, στην ενεργοποίηση περισσότερων μελών της προς όφελος της Αυτοδιοίκησης και της Κρήτης.
Η διετής θητεία του Αντώνη Ανηψητάκη μας κάνει περήφανους. Συνέβαλε με τεκμηριωμένο κριτικό, αλλά και ενωτικό λόγο, σε όλα τα όργανα που συμμετείχε, Περιφερειακό Συμβούλιο, επιτροπή Περιβάλλοντος, Περιφερειακή επιτροπή Διαβούλευσης. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη που τον ευχαρίστησε ως “καλό συνάδελφο, ο οποίος με τις δικές του παρεμβάσεις, την αντιπολίτευση που έκανε, με τις προτάσεις του ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητικός στη θητεία του στο ΠΣ πέρα και πάνω από κάθε κομματική σκοπιμότητα”.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο Αντώνης Ανηψητάκης δήλωσε μετά την παραίτησή του: «Ευχαριστώ τη Μια Κρήτη και τους ψηφοφόρους της για τη μοναδική εμπειρία που μου πρόσφεραν, να τους εκπροσωπήσω στο πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο της Κρήτης. Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου στην Περιφέρεια για την προσοχή και την εκτίμηση που έδειξαν στο πρόσωπό μου. Ένιωσα αρκετές φορές πως συμμερίζονταν την αγωνία μας για οραματική διαχείριση των πραγμάτων της Κρήτης, αντίστοιχη των δυνατοτήτων της, πέρα από γραφειοκρατικές διεκπεραιώσεις και μεγαλόστομες καταγγελίες.
Υπηρετώντας το θεσμό της εναλλαγής χαίρομαι που δίνω τη θέση μου στον άξιο συνάδελφο Αριστείδη Παπαδάκη, συντονιστή του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Κρήτης, ο οποίος πιστεύω να εκλεγεί στην επιτροπή περιβάλλοντος για να σηματοδοτήσει την αναγκαία συνεργασία αυτοδιοίκησης και οικολογικών οργανώσεων για την αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη του μοναδικού φυσικού πλούτου του νησιού μας.
Με την εφαρμογή της εναλλαγής, θέλουμε να δείξουμε πως μπορεί να είναι ένας χρήσιμος θεσμός και να διαψεύσει όσους τον θεωρούν εσωστρεφή δημοκρατική εκκεντρικότητα της παράταξης μας. Εμμέσως προκαλεί όσους αιρετούς συστηματικά απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους να παραιτηθούν».
Μετά την ορκωμοσία του ο Αριστείδης Παπαδάκης δήλωσε ότι «θα προσπαθήσω να συνεχίσω στο ίδιο θετικό πνεύμα το έργο του προκατόχου μου ό οποίος έθεσε ψηλά τον πήχη. Ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι ένα βασικό βήμα δημοκρατίας και αποκέντρωσης που δυστυχώς ξεκίνησε κουτσά και έχει ανάγκη από μια γενναία μεταρρύθμιση για πραγματική ανεξαρτησία από το κεντρικό κράτος, περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους, συμμετοχή των πολιτών, έλεγχο και διαφάνεια. Κεντρική θέση για μας έχει η στροφή της τοπικής πολιτικής σε κατευθύνσεις ποιότητας ζωής, τοπικής ευημερίας, κοινωνικής συνοχής και συμφιλίωσης με το περιβάλλον. Τις κατευθύνσεις αυτές θα προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε σε όλες τις μικρές και μεγάλες τοπικές μάχες που έρχονται, μέσα από ευρύτερες συνεργασίες».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Ο Αντώνης Ανηψητάκης γεννήθηκε το 1955 στον ʼγιο Νικόλαο. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Σητεία και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο EMΠ. Ζει στη Σητεία όπου εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Από μαθητής ασχολείται με τα κοινά. Μέλος του Δημοκρατικού Αγώνα και του Ρήγα Φεραίου. Διετέλεσε πρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης Νέων Σητείας, αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών, πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του TEE, μέλος της Διοικούσας και της Αντιπροσωπείας του TEE/TAK, της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣYN, νομαρχιακός σύμβουλος Λασιθίου με το «Λασίθι στην Πλώρη» και ενεργό μέλος της Οικολογικής Ομάδας Σητείας. Είναι μέλος της ΚΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς και αρθογραφεί τακτικά στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο.

Ο Αριστείδης Παπαδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1960 όπου μεγάλωσε, κατοικεί και εργάζεται ως γραφίστας και τεχνολόγος εκτυπώσεων. Είναι ενεργός πολίτης στον χώρο των κοινωνικών κινημάτων, της οικολογίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα εφηβικά του χρόνια. Είναι ιδρυτικό μέλος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου και μέλος της Γραμματείας του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων “ΟικοΚρήτη”. Υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων.

Η Γραμματεία

Περισσότερες πληροφορίες:
Αντώνης Ανηψητάκης, 6932309698
Αριστείδης Παπαδάκης, 6977471845

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ


Τελευταία Νέα
25 συνολικά νέα κρούσματα στην Κρήτη 3 στο νομό Λασιθίου
ΛΑΣΙΘΙ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
25 συνολικά νέα κρούσματα στην Κρήτη 3 στο νομό Λασιθίου
Αναβάθμιση του γηπέδου Κάτω Χωριού Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Αναβάθμιση του γηπέδου Κάτω Χωριού Ιεράπετρας
Πιστοποιητικό ικανότητας εκδοροσφαγέων
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πιστοποιητικό ικανότητας εκδοροσφαγέων
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του Συντυχάκη Μανώλη Για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή στην Κρήτη
ΛΑΣΙΘΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του Συντυχάκη Μανώλη Για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή στην Κρήτη
Ερώτηση του Μανόλη Θραψανιώτη για τις καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια
ΛΑΣΙΘΙ
Ερώτηση του Μανόλη Θραψανιώτη για τις καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια
Νέες Ημερομηνίες για την Έκθεση Τουριστικών Ειδών σε Κρητη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη & Κέρκυρα!
ΚΡΗΤΗ
Νέες Ημερομηνίες για την Έκθεση Τουριστικών Ειδών σε Κρητη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη & Κέρκυρα!
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΙΣΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΗΤΗ
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΙΣΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη για τα 80 χρόνια από την 28η Οκτώβρη του 1940.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη για τα 80 χρόνια από την 28η Οκτώβρη του 1940.
Νέο συμβούλιο στην Περιηγητική Λέσχη Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Νέο συμβούλιο στην Περιηγητική Λέσχη Σητείας
12 νέα κρούσματα Covid19 στην Κρήτη 2 στο νομό Λασιθίου
ΛΑΣΙΘΙ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
12 νέα κρούσματα Covid19 στην Κρήτη 2 στο νομό Λασιθίου