Με 35 εκατομμύρια ευρώ ξεκινά το Ταμείο Jessica Κρήτης τη χρηματοδότηση επενδύσεων

16 Προβολές

Καρπούς αρχίζει ν’ αποδίδει η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, από την εποχή ακόμα που ήταν ευρωβουλευτής, για τη δημιουργία του Ταμείου Jessica Κρήτη, που χρηματοδοτεί επενδύσεις σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας αστικών περιοχών.

Σήμερα παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, Νίκου Μαντζούφα και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ηλία Παπαγεωργίου, συνεδρίασε για πρώτη φορά η Επενδυτική Επιτροπή του Jessica Κρήτης, η οποία ενέκρινε τη χρηματοδότηση των τριών πρώτων έργων ιδιωτικού και δημόσιου ενδιαφέροντος στην Κρήτη.

«Όταν τον Ιανουάριο του 2007, που ήμουν ευρωβουλευτής και κάναμε στο Ηράκλειο την πρώτη ενημέρωση στους φορείς της Κρήτης για το χρηματοδοτικό μηχανισμό Jessica, δεν φανταζόμουν ότι πέντε χρόνια αργότερα, ο χρηματοδοτικός μηχανισμός σε πανελλαδικό επίπεδο θα ξεκινούσε από το νησί μας» δήλωσε μ’ ιδιαίτερη κονιοποίηση ο κ. Αρναουτάκης.

Για τη δημιουργία του Jessica Κρήτης, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης δέχτηκε τα εύσημα τόσο της διοίκησης της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας (που διαχειρίζεται το πρόγραμμα) όσο και του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, Νίκου Μαντζούφα.

Το σύνολο των κεφαλαίων του Ταμείου ανέρχονται συνολικά σε 35 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όπως διαβεβαίωσε την Επενδυτική Επιτροπή ο κ. Αρναουτάκης, η Περιφέρεια Κρήτης θα σταθεί δίπλα σε αυτή την προσπάθεια, εξετάζοντας τη δυνατότητα αύξησης των παραπάνω κεφαλαίων για την Κρήτη.

Τα πρώτα τρία έργα που θα χρηματοδοτηθούν έχουν συνολικό προϋπολογισμό 42,4 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 19,4 εκατομμύρια ευρώ θα καλυφθούν από το Jessica. Ήδη έχουν υποβληθεί δύο ακόμα προτάσεις από το Δήμο Ηρακλείου, ενώ άμεσα κατατίθενται δύο ακόμα αιτήματα χρηματοδότησης.

«Η συνεργασία και οι συνέργειες με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και το ΣΔΙΤ, είναι αποδοτικές και αυτό μας ικανοποιεί. Οι ανακυκλούμενοι πόροι που έρχονται στο νησί, ικανοποιούν μια βασική μας προτεραιότητα: την τοπική ανάπτυξη και τη διασφάλιση νέων θέσεων εργασίας. Μαζί με τα έργα ου ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ, φιλοδοξούμε να καταστήσουμε την Κρήτη μια περιφέρεια χωριστή στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο» κατέληξε ο κ. Αρναουτάκης.

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ


Τελευταία Νέα