Με ενότητα και ομοψυχία ο εορτασμός των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης

18 Προβολές

Ενωμένοι, Εκκλησία, Περιφέρεια, Αυτοδιοίκηση, Επιστημονικά-Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι φορείς του νησιού, προετοιμάζουν τις τιμητικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Το μήνυμα της ιστορικής επετείου έδωσαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, προαναγγέλλοντας την έναρξη των εκδηλώσεων, που θα γίνει την Παρασκευή 26 Απριλίου, τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, οι αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων, Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, Λασιθίου Νίκος Καστρινάκης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης-Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ο Δήμαρχος Χανίων Μανόλης Σκουλάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης, και τα παριστάμενα μέλη της Οργανωτικής, Επιστημονικής Επιτροπής των εκδηλώσεων Μανόλης Βασιλάκης (αντιδήμαρχος Ηρακλείου), Μανόλης Δρακάκης (αντιπρόεδρος ΕΚΙΜ), Δημήτρης Σάββας (Προϊστάμενος Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης), και εκ μέρους της ΕΡΤ που είναι συνδιοργανωτής έναρξης η Προϊσταμένη της ΕΡΑ Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη.
Η αυλαία των εκδηλώσεων που ανοίγει την Παρασκευή στο Ηράκλειο περιλαμβάνει εκδηλώσεις με ενότητες θρησκευτικού, επετειακού, ιστορικού-μορφωτικού, παραδοσιακού, μουσικού περιεχομένου, και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, του δήμου Ηρακλείου, και της ΕΡΤ- ΕΡΑ Ηρακλείου.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή που συστάθηκε για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ένταξης της Κρήτης στην Ελλάδα. «Μέσα από τις επιτροπές αυτές συνεργαστήκαμε με την Αυτοδιοίκηση της Κρήτης , με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με τους πολιτιστικούς φορείς για να μάθουν οι νέοι μας την ιστορία, τον πολιτισμό, και τα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν πυρετωδώς για να δώσουμε ειδικά στις νέες γενιές το στίγμα αυτού του ιστορικού γεγονότος».
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ευχαρίστησε παράλληλα την διοίκηση της ΕΡΤ και την παριστάμενη διευθύντρια της ΕΡΑ Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη, για την δωρεάν παραχώρηση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας την Παρασκευή στο Ηράκλειο κατά την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
«Εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα καθ’ όλη την διάρκεια του 2013, στην Κρήτη, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπου υπάρχει Κρητικό στοιχείο».
Ως Περιφέρεια Κρήτης –κατέληξε ο Σταύρος Αρναουτάκης- στηρίζουμε αυτή την μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη της ιστορίας της Κρήτης, και όλοι μαζί δίνουμε το μήνυμα της ενότητας για να αγωνιστούμε για τις νέες γενιές στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει ο τόπος μας.
Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος αναφερόμενος στις επετειακές εκδηλώσεις ανέφερε ότι το μήνυμα που πηγάζει από αυτές είναι ότι, «όπως οι πατέρες μας αγωνίστηκαν, έτσι και εμείς σήμερα χρειάζεται να αγωνιστούμε στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, τις οποίες είμαι σίγουρος με την αίσθηση της ενότητας μας, θα ξεπεράσουμε».
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης μιλώντας για το ιστορικό γεγονός της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα τόνισε ότι, οι αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν εκείνοι που αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα, παραμένουν επίκαιρες, «και το καθήκον μας είναι να είμαστε ενωμένοι για να πετύχουμε το στόχο και να διατηρήσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία».
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, και δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης επεσήμανε ότι η ελευθερία της Κρήτης και η Ένωση του νησιού, δεν ήταν ένα δώρο που προσφέρθηκε αλλά ήταν αποτέλεσμα συνεχών αγώνων και θυσιών του Κρητικού λαού. Επίσης ο Γιάννης Κουράκης έκανε γνωστό ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου θα είναι αφιερωμένες στην ιστορική επέτειο, όπως και η έκδοση «Παλίμψηστον».
Ο δήμαρχος Χανίων Μανόλης Σκουλάκης χαρακτήρισε βαρύ το χρέος και μεγάλη τιμή που την 1η Δεκεμβρίου του 2013, θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας στο Φρούριο Φιρκά, εκεί που πριν από 100 χρόνια ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος, ύψωσαν την σημαία και επισημοποιήθηκε η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. «Η μέρα αυτή είναι ημέρα ευγνωμοσύνης και τιμής για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη λευτεριά αυτού του τόπου».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης είπε, ότι, συμμετέχουμε όλοι μαζί ενωμένοι για την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου , που είναι με την ευκαιρία του μεγάλου αυτού γεγονότος, να ξαναθυμηθούμε την ιστορία μας. «Χαίρομε που η επιλογή της Περιφέρειας, αλλά και της Οργανωτικής Επιτροπής, ήταν αυτή η μεγάλη επέτειος να είναι αφορμή μνήμης και ιστορίας, γιατί δυστυχώς ξεχνούμε γρήγορα την ιστορία μας. Αυτές οι εκδηλώσεις απευθύνονται κυρίως στους νέους μας, σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που πραγματικά πρέπει να τους εμψυχώσουμε με ιστορικά, κοινωνικά, και πολιτικά αντισώματα, για να αντέξουν στην λαίλαπα της εποχής που είναι η ευκολία και η σύγχυση».
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης τόνισε ότι η συμμετοχή των φορέων του νησιού μας και την Κρητών αποδήμων είναι εκπληκτική. «Οφείλουμε πάρα πολλά στην Επιστημονική Επιτροπή των εκδηλώσεων η οποία ανέλαβε το βάρος να συνθέσει το θεματολόγιο αυτών των εκδηλώσεων. Ήταν ένα έργο πολύ δύσκολο, με πολλές συσκέψεις για να εξετάσουν 200 προτάσεις από όλο τον κόσμο, προτάσεις αξιόλογες, φιλόδοξες, οι οποίες βέβαια δεν ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν όλες». Ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε τέλος, την εντυπωσιακή, όπως είπε, κινητοποίηση στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας όπου παιδιά και δάσκαλοι μετέχουν σε επετειακές εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία της Κρήτης, και η κινητοποίηση της νεολαίας μας είναι μέγιστο γεγονός.
Τέλος η Διευθύντρια της ΕΡΑ Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη αναφερόμενη στην συναυλία της Παρασκευής με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στις 8 το βράδυ στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, τόνισε ότι οι πολίτες θα έχουν την μοναδική δυνατότητα να απολαύσουν ένα από τα πιο σπουδαία συμφωνικά σύνολα στην χώρα μας.
«Το πρόγραμμα της συναυλίας θα είναι ειδικά διαμορφωμένο για την συγκεκριμένη ημέρα, και από τους 55 μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του σπουδαίου Μίλτου Λογιάδη, θα ακουστούν έργα Μπετόβεν, Σκαλκώτα, Γιώργου Χατζημιχελάκη».
Η κ. Παπαδάκη έκανε επίσης γνωστό ότι η επετειακή συναυλία για τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΤ1, δορυφορικά σε όλον τον κόσμο από την ERT WORLD για να την παρακολουθήσουν οι απόδημοι Έλληνες, καθώς επίσης ραδιοφωνικά από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την ΕΡΑ Ηρακλείου, και την ΕΡΑ Χανίων.

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ


Τελευταία Νέα
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
Νέα κρούσματα covid στην περιοχή της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Νέα κρούσματα covid στην περιοχή της Σητείας