Με ενότητα και ομοψυχία ο εορτασμός των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης

16 Προβολές

Ενωμένοι, Εκκλησία, Περιφέρεια, Αυτοδιοίκηση, Επιστημονικά-Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι φορείς του νησιού, προετοιμάζουν τις τιμητικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Το μήνυμα της ιστορικής επετείου έδωσαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, προαναγγέλλοντας την έναρξη των εκδηλώσεων, που θα γίνει την Παρασκευή 26 Απριλίου, τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, οι αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων, Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, Λασιθίου Νίκος Καστρινάκης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης-Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ο Δήμαρχος Χανίων Μανόλης Σκουλάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης, και τα παριστάμενα μέλη της Οργανωτικής, Επιστημονικής Επιτροπής των εκδηλώσεων Μανόλης Βασιλάκης (αντιδήμαρχος Ηρακλείου), Μανόλης Δρακάκης (αντιπρόεδρος ΕΚΙΜ), Δημήτρης Σάββας (Προϊστάμενος Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης), και εκ μέρους της ΕΡΤ που είναι συνδιοργανωτής έναρξης η Προϊσταμένη της ΕΡΑ Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη.
Η αυλαία των εκδηλώσεων που ανοίγει την Παρασκευή στο Ηράκλειο περιλαμβάνει εκδηλώσεις με ενότητες θρησκευτικού, επετειακού, ιστορικού-μορφωτικού, παραδοσιακού, μουσικού περιεχομένου, και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, του δήμου Ηρακλείου, και της ΕΡΤ- ΕΡΑ Ηρακλείου.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή που συστάθηκε για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ένταξης της Κρήτης στην Ελλάδα. «Μέσα από τις επιτροπές αυτές συνεργαστήκαμε με την Αυτοδιοίκηση της Κρήτης , με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με τους πολιτιστικούς φορείς για να μάθουν οι νέοι μας την ιστορία, τον πολιτισμό, και τα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν πυρετωδώς για να δώσουμε ειδικά στις νέες γενιές το στίγμα αυτού του ιστορικού γεγονότος».
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ευχαρίστησε παράλληλα την διοίκηση της ΕΡΤ και την παριστάμενη διευθύντρια της ΕΡΑ Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη, για την δωρεάν παραχώρηση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας την Παρασκευή στο Ηράκλειο κατά την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
«Εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα καθ’ όλη την διάρκεια του 2013, στην Κρήτη, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπου υπάρχει Κρητικό στοιχείο».
Ως Περιφέρεια Κρήτης –κατέληξε ο Σταύρος Αρναουτάκης- στηρίζουμε αυτή την μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη της ιστορίας της Κρήτης, και όλοι μαζί δίνουμε το μήνυμα της ενότητας για να αγωνιστούμε για τις νέες γενιές στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει ο τόπος μας.
Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος αναφερόμενος στις επετειακές εκδηλώσεις ανέφερε ότι το μήνυμα που πηγάζει από αυτές είναι ότι, «όπως οι πατέρες μας αγωνίστηκαν, έτσι και εμείς σήμερα χρειάζεται να αγωνιστούμε στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, τις οποίες είμαι σίγουρος με την αίσθηση της ενότητας μας, θα ξεπεράσουμε».
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης μιλώντας για το ιστορικό γεγονός της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα τόνισε ότι, οι αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν εκείνοι που αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα, παραμένουν επίκαιρες, «και το καθήκον μας είναι να είμαστε ενωμένοι για να πετύχουμε το στόχο και να διατηρήσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία».
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, και δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης επεσήμανε ότι η ελευθερία της Κρήτης και η Ένωση του νησιού, δεν ήταν ένα δώρο που προσφέρθηκε αλλά ήταν αποτέλεσμα συνεχών αγώνων και θυσιών του Κρητικού λαού. Επίσης ο Γιάννης Κουράκης έκανε γνωστό ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου θα είναι αφιερωμένες στην ιστορική επέτειο, όπως και η έκδοση «Παλίμψηστον».
Ο δήμαρχος Χανίων Μανόλης Σκουλάκης χαρακτήρισε βαρύ το χρέος και μεγάλη τιμή που την 1η Δεκεμβρίου του 2013, θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας στο Φρούριο Φιρκά, εκεί που πριν από 100 χρόνια ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος, ύψωσαν την σημαία και επισημοποιήθηκε η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. «Η μέρα αυτή είναι ημέρα ευγνωμοσύνης και τιμής για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη λευτεριά αυτού του τόπου».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης είπε, ότι, συμμετέχουμε όλοι μαζί ενωμένοι για την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου , που είναι με την ευκαιρία του μεγάλου αυτού γεγονότος, να ξαναθυμηθούμε την ιστορία μας. «Χαίρομε που η επιλογή της Περιφέρειας, αλλά και της Οργανωτικής Επιτροπής, ήταν αυτή η μεγάλη επέτειος να είναι αφορμή μνήμης και ιστορίας, γιατί δυστυχώς ξεχνούμε γρήγορα την ιστορία μας. Αυτές οι εκδηλώσεις απευθύνονται κυρίως στους νέους μας, σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που πραγματικά πρέπει να τους εμψυχώσουμε με ιστορικά, κοινωνικά, και πολιτικά αντισώματα, για να αντέξουν στην λαίλαπα της εποχής που είναι η ευκολία και η σύγχυση».
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης τόνισε ότι η συμμετοχή των φορέων του νησιού μας και την Κρητών αποδήμων είναι εκπληκτική. «Οφείλουμε πάρα πολλά στην Επιστημονική Επιτροπή των εκδηλώσεων η οποία ανέλαβε το βάρος να συνθέσει το θεματολόγιο αυτών των εκδηλώσεων. Ήταν ένα έργο πολύ δύσκολο, με πολλές συσκέψεις για να εξετάσουν 200 προτάσεις από όλο τον κόσμο, προτάσεις αξιόλογες, φιλόδοξες, οι οποίες βέβαια δεν ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν όλες». Ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε τέλος, την εντυπωσιακή, όπως είπε, κινητοποίηση στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας όπου παιδιά και δάσκαλοι μετέχουν σε επετειακές εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία της Κρήτης, και η κινητοποίηση της νεολαίας μας είναι μέγιστο γεγονός.
Τέλος η Διευθύντρια της ΕΡΑ Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη αναφερόμενη στην συναυλία της Παρασκευής με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στις 8 το βράδυ στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, τόνισε ότι οι πολίτες θα έχουν την μοναδική δυνατότητα να απολαύσουν ένα από τα πιο σπουδαία συμφωνικά σύνολα στην χώρα μας.
«Το πρόγραμμα της συναυλίας θα είναι ειδικά διαμορφωμένο για την συγκεκριμένη ημέρα, και από τους 55 μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του σπουδαίου Μίλτου Λογιάδη, θα ακουστούν έργα Μπετόβεν, Σκαλκώτα, Γιώργου Χατζημιχελάκη».
Η κ. Παπαδάκη έκανε επίσης γνωστό ότι η επετειακή συναυλία για τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΤ1, δορυφορικά σε όλον τον κόσμο από την ERT WORLD για να την παρακολουθήσουν οι απόδημοι Έλληνες, καθώς επίσης ραδιοφωνικά από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την ΕΡΑ Ηρακλείου, και την ΕΡΑ Χανίων.

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ


Τελευταία Νέα
Ζημιές από τη χαλαζόπτωση στο Μόχλος
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ζημιές από τη χαλαζόπτωση στο Μόχλος
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ.  «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ. «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
ΣΗΤΕΙΑ
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
ΛΑΣΙΘΙ
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΚΡΗΤΗ
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
ΣΗΤΕΙΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ