Ικανοποίηση από Ευρωπαϊκή Επιτροπής και Γ.Γ. ΕΣΠΑ για τη θετική πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014-2020»

11 Προβολές

Την ικανοποίηση τους, δίδοντας τα εύσημα στη Περιφέρεια, στη Διαχειριστική Αρχή, για την καλή πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη 2014-2020, εξέφρασαν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής Παναγιώτης Πανταζάτος και ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, Διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού ΕΚΤ Δημήτρης Τρουλάκης, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο συνεδρίασης της «3ης Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΠ Κρήτη 2014-2020». Η συνεδρίαση έγινε με την συμμετοχή στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολούθησης, στελεχών Υπουργείων, θεσμικών εκπροσώπων της Κρήτης, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, Περιφερειακών-Δημοτικών συμβούλων, φορέων υλοποίησης, προϊσταμένων υπηρεσιών, στο ξενοδοχείο Ατλαντίς.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος μέχρι στιγμής. Είμαστε πρωτίστως ικανοποιημένοι για την επιτυχή ολοκλήρωση της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2007-2013» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πανταζάτος ο οποίος παράλληλα πρόσθεσε ότι έχει εμπιστοσύνη στους φορείς της Κρήτης, στη Περιφέρεια, στη Διαχειριστική Αρχή για την επιτυχή ολοκλήρωση των δράσεων της νέας Προγραμματικής Περιόδου.

Από την πλευρά του ο κ. Τρουλάκης εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα ΕΣΠΑ, απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη και στην προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Κρήτης είπε χαρακτηριστικά: «Εσείς ως Περιφέρεια πάτε καλά, είστε πολύ πάνω από το μέσο όρο σε απορροφητικότητα, σε δεσμεύσεις, στην εξειδίκευση».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενος στη προηγούμενη αλλά και στη νέα Προγραμματική Περίοδο είπε: «Τα έγγραφα ολοκλήρωσης του προγράμματος της προηγούμενης περιόδου έχουν αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βρισκόμαστε σε μία τυπική διαδικασία ολοκλήρωσης αυτής της περιόδου που ήταν επιτυχής με την ολοκλήρωση μίας σειράς σημαντικών έργων υποδομής και ενίσχυσης επιχειρηματικότητας στο νησί. Σήμερα είμαστε ήδη περίπου

στο μισό της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, έχουμε ήδη προγραμματίσει μια σειρά δράσεις που θα υλοποιηθούν και υλοποιούνται. Το πρόγραμμα είναι αρκετά φιλόδοξο και θέλει να κάνει μια μετάβαση από τις παραδοσιακές δράσεις υποδομών που υλοποιήθηκαν τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους σε κατι πιο καινοτόμο, πιο ολοκληρωμένο, σε δυσκολότερες δράσεις, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στους φορείς της Κρήτης στη Περιφέρεια Κρήτης, στη Διαχειριστική Αρχή, για την επιτυχή ολοκλήρωση των δράσεων που είναι δύσκολες και απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια»

Στ. Αρναουτάκης: Μας ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα υπάρχουν δεσμεύσεις κοντά στο 80%

Στην καλή πορεία υλοποίησης του προγράμματος της Κρήτης αναφέρθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Κρήτης Μαρία Κασωτάκη λέγοντας ότι για το πρόγραμμα της Κρήτης υπάρχει εξειδίκευση των δράσεων στο 80%, ότι ήδη έχουν εκδοθεί προσκλήσεις στο 65% του προγράμματος οπότε μέχρι τέλος του χρόνου οι προσκλήσεις θα καλύψουν το 80% του προϋπολογισμού του.

Ο Περιφερειάρχης για το έργο που έχει γίνει με επιτυχία ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν και συμβάλλουν σε αυτό ενώ παράλληλα επισήμανε τις αδυναμίες και τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τις καθυστερήσεις των δημοπρατήσεων, συμβασιοποιήσεων των έργων, στο συντονισμό ανάμεσα στις κεντρικές-κρατικές υπηρεσίες , θέματα που επισήμαναν και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι.

«Ως Περιφέρεια Κρήτης έχουμε δεσμεύσει αρκετούς πόρους, όμως έργα δυστυχώς ακόμα δεν μπορούν να δημοπρατηθούν και εδώ είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν όλα τα έργα. Από τη στιγμή που βγαίνει ένας νόμος πρέπει άμεσα να μπορούν να δημοπρατούνται τα έργα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης προσθέτοντας: «Εμείς έχουμε καταθέσει ως Ένωση Περιφερειών τις αντιρρήσεις μας πως τα συναρμόδια Υπουργεία, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις δημοπρατήσεις, για να συμβασιοποιηθεί ένα έργο απαιτούνται 15-19 μήνες, όλα αυτά θεωρούμε ότι μπορούν να ξεπεραστούν με τις διευκρινιστικές εγκυκλίους που έρχονται. Η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη από πλευράς των δημοπρατήσεων και από πλευράς των συμβασιοποιήσεων, και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις κοντά στο 80%. Οι δεσμεύσεις που έχουμε λοιπόν είναι πολύ υψηλές ωστόσο απαιτείται να υπάρχει συνεργασία με όλους τους φορείς υλοποίησης. Ειδικά οι δήμοι που έχουν 70% τροποποίηση του προγράμματος πρέπει και αυτοί να «τρέξουν» αλλά εγκλωβίζονται πάνω στην αλλαγή του νόμου και υπάρχουν και εκεί καθυστερήσεις. Η εκτίμηση μας είναι ότι ο νέος χρόνος θα πάει καλύτερα».

Η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασωτάκη αναφερόμενη στο θέμα των εντάξεων είπε ότι πάει πάρα πολύ καλά επισημαίνοντας ότι έχουν ενταχθεί ήδη 119 έργα, και πρόσθεσε: «έχουμε ένα καλό απόθεμα ενταγμένων έργων, είναι τα περισσότερα καινούργια έργα και όχι έργα μεταφερόμενα από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, επίσης προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στη συμβασιοποίηση παρά το ότι ο καινούργιος νόμος των

συμβάσεων, έχει επιφέρει καθυστερήσεις στη δημοπράτηση και στη συμβασιοποίηση των έργων. Πιστεύουμε ότι από το ερχόμενο έτος θα έχουμε πλέον και ένα καλό ποσοστό απορρόφησης των πόρων το οποίο θα μας επιτρέψει και να μην έχουμε πρόβλημα με το πλαίσιο επίδοσης δηλαδή να κερδίσουμε το 6% των πόρων που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο πλαίσιο επίδοσης, και να προχωρήσουμε ικανοποιητικά την υλοποίηση του προγράμματος. Μέχρι τώρα έχουμε εντάξει μεγάλα τμήματα του οδικού άξονα Ηράκλειο-Βιάννος δηλαδή τους κόμβους Αρκαλοχωρίου και Κουνάβων, την παράκαμψη των Τοπολίων, την κατασκευή του Βενιζελείου νοσοκομείου, το μουσείο Χανίων, ετοιμαζόμαστε να εντάξουμε το μουσείο Αγ. Νικολάου, και το μουσείο της Μεσαράς ως προς τις μουσειολογικές μελέτες, έχουμε εντάξει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τον βιολογικό της Αγ. Πελαγίας και τα δίκτυα, της Γεωργιούπολης και τα δίκτυα, του Πλακιά επίσης με τα δίκτυα, των παραθαλάσσιων περιοχών, της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου δίκτυα και βιολογικά μεγάλα, δύσκολα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές».

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ


Τελευταία Νέα
Στον «ευαγγελισμό» μεταφέρθηκε για νοσηλεία ο Γιαννης Πλακιωτάκης
ΛΑΣΙΘΙ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Στον «ευαγγελισμό» μεταφέρθηκε για νοσηλεία ο Γιαννης Πλακιωτάκης
Πρωτόγνωρη η φετινή εορτή της Αγίας Αικατερίνης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Πρωτόγνωρη η φετινή εορτή της Αγίας Αικατερίνης
Η Θεία Λειτουργία της Αγίας Αικατερίνης Πολιούχου Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Η Θεία Λειτουργία της Αγίας Αικατερίνης Πολιούχου Σητείας
Ο Εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης σε ζωντανή μετάδοση
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ο Εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης σε ζωντανή μετάδοση
Θετικός στον Covid19 o Γιάννης Πλακιωτάκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Θετικός στον Covid19 o Γιάννης Πλακιωτάκης
Εξιτήριο έλαβε ο αντιδήμαρχος κ. Αϊλαμάκης από το Νοσοκομείο
ΣΗΤΕΙΑ
Εξιτήριο έλαβε ο αντιδήμαρχος κ. Αϊλαμάκης από το Νοσοκομείο
Ερώτηση Θραψανιώτη για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Ερώτηση Θραψανιώτη για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας
3ο Πανελλήνιο Βραβείο για το Γυμνάσιο Χανδρά στον Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
ΣΗΤΕΙΑ
3ο Πανελλήνιο Βραβείο για το Γυμνάσιο Χανδρά στον Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Ενημέρωση πληγέντων παραγωγών Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου για τις ζημιές από την πλημμύρα το διάστημα 6 έως 11 Νοεμβρίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ενημέρωση πληγέντων παραγωγών Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου για τις ζημιές από την πλημμύρα το διάστημα 6 έως 11 Νοεμβρίου
Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με το Δήμαρχο Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με το Δήμαρχο Ιεράπετρας