Ημερίδα με θέμα την προστασία των ακτών της Κρήτης από την διάβρωση.

12 Προβολές

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η Ημερίδα που διοργάνωσε η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων στην Πλατεία Κουντουριώτη στο Ηράκλειο, με θέμα την προστασία των ακτών από διάβρωση.

Στην ημερίδα που διεξάγεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «COASTGAP–MED», Πρακτικές παράκτιας διακυβέρνησης και προσαρμογής στην Μεσόγειο, συμμετείχαν, εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων του νησιού, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της Διαχειριστικής Αρχής, του ΕΛΚΕΘΕ, εκπρόσωπος του Προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και Πανεπιστημιακοί και Μελετητές.
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γρηγόρη Ροκαδάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Χωροταξίας κ. Νίκου Καλογερή, του κ. Πέτρου Ινιωτάκη Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου, του κ. Γιώργου Αλεξάκη Περιφερειακού Συμβούλου της Περιφέρειας Κρήτης, των Δημάρχων Βιάννου κ. Παύλου Μπαριτάκη και Κισσάμου κ. Θοδωρή Σταθάκη του κ. Γιάννη Μπαλαντινάκη εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής, καθώς και Αντιδημάρχων από όλο το νησί.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γρηγόρης Ροκαδάκης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του:

«Η σημερινή Ημερίδα διοργανώνεται στα πλαίσια της Διακρατικής Συνεργασίας του προγράμματος COASTGAP και έχει σαν στόχο την ενημέρωσή σας γύρω από το θέμα «Έργα προστασίας ακτών από διάβρωση»
Οι διακρατικές αυτές συνεργασίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και αποδοτικές εάν στοχεύουν στη λύση ή την οργάνωση παρακολούθησης σημαντικών προβλημάτων της Περιφέρειας. Ακόμη, εάν μεταφέρουν στις Υπηρεσίες μας και στους μελετητές μας τη φιλοσοφία και τον τρόπο επίλυσης παρόμοιων προβλημάτων που προκύπτει μετά την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών των εκπροσώπων των Περιφερειών στο πρόγραμμα. Επίσης εάν καταφέρουν να ενισχύσουν τις επαφές και την διαδικτύωση της Περιφέρειας με άλλες Παράκτιες Μεσογειακές Περιφέρειες οι οποίες αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα».
Ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε πως από την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα COASTGAP έχουμε αποκομίσει πολλά οφέλη και κυρίως στο τι κάνουν άλλες παράκτιες μεσογειακές περιφέρειες όσον αφορά :
• Την οργάνωση και μεθοδολογία που ακολουθούν για την προστασία των ακτών τους
• Το σχεδιασμό για μια ουσιαστική Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών
• Τον προγραμματισμό και ιεράρχηση έργων προστασίας ακτής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το πρόγραμμα COASTGAP στοχεύει στη διάδοση και κεφαλαιοποίηση καλών πρακτικών οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια παλαιότερων προγραμμάτων στον τομέα της διακυβέρνησης στην Μεσόγειο, αποσκοπεί δε στην καλύτερη οργάνωση και σχεδιασμό στον παράκτιο χώρο ώστε να καταπολεμηθεί η διάβρωση των ακτών αλλά και για να προσαρμοστούν – προετοιμαστούν οι παράκτιες περιοχές για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι θα επιφέρει στην Μεσόγειο άνοδο της στάθμης της θάλασσας αλλά και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα».

Στη συνέχεια ο κ. Ροκαδάκης αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα διάβρωσης των ακτών τα οποία αντιμετωπίζει η Κρήτη καθώς και τις σημαντικές πιέσεις για ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, τόνισε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έχει συμμετάσχει σε σειρά Ευρωπαϊκών προγραμμάτων MED τα οποία αποσκοπούσαν στην προστασία των ακτών (Beachmed-e, Coastance, Maremed, COASTGAP).

Σημείωσε δε ότι στη σημερινή Ημερίδα θα παρουσιαστούν οι βέλτιστες πρακτικές οι οποίες προέκυψαν από το πρόγραμμα COASTGAP, οι δυνατότητες χρηματοδότησης τέτοιων έργων, καθώς και η ανάγκη να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους παράκτιους δήμους και την Περιφέρεια στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών.
«Ο σχεδιασμός, είναι το απαραίτητο εργαλείο για την Γαλάζια Ανάπτυξη αφού πράγματι οι παράκτιες ζώνες είναι το σημαντικότερο υπόβαθρο ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού. Ένας τέτοιος σχεδιασμός θα περιλαμβάνει έργα προστασίας και αναβάθμισης της ακτής, τα οποία θα συντελέσουν στην οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης. Πρέπει να προστατεύσουμε τις ακτές μας από τη διάβρωση και την αλόγιστη ανάπτυξη και πρέπει να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος σε θέματα έργων στην παράκτια ζώνη τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν προκαλέσει δυστυχώς μη αναστρέψιμες καταστάσεις» κατέληξε ο κ. Ροκαδάκης.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γρηγόρης Ροκαδάκης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Το Πρόγραμμα COASTGAP, που είναι ένα διακρατικό πρόγραμμα, είναι πολύ σημαντικό και έχει ως στόχο να προετοιμαστούμε ώστε να προλάβουμε και να προστατεύσουμε τις ακτές μας από έντονα καιρικά φαινόμενα που προβλέπεται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Επομένως, στόχος είναι η προστασία των ακτών, που αυτό παράλληλα σημαίνει και ανάπτυξη της Κρήτης, για να αποφευχθούν καταστάσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν προβλήματα τα οποία εάν δεν προλάβουμε, ενδεχομένως δεν θα μπορέσουμε και να αντιμετωπίσουμε».
Επίσης, ο κ. Ροκαδάκης σημείωσε ότι πολλές περιπτώσεις διάβρωσης ακτών έχουν δημιουργηθεί όχι από την κλιματική αλλαγή, αλλά εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης.
Ο Δ/ντής της Δνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μανόλης Μαυράκης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε:
«Η εικόνα που έχουμε για τη διάβρωση των ακτών της Κρήτης δεν είναι η καλύτερη. Είναι ένα φαινόμενο που μας έχει ταλαιπωρήσει τα τελευταία χρόνια, το οποίο προχωρεί συνεχώς». Όπως σημείωσε ο κ. Μαυράκης, «έχουν παρατηρηθεί έντονα προβλήματα διάβρωσης στην περιοχή του Κοκκίνη το Χάνι, στην περιοχή του Πλατανιά, στο Καστέλι Κισσάμου , στον Κερατόκαμπο και γενικότερα στη Νότια Κρήτη. Πολλά από αυτά τα προβλήματα έχουν προκληθεί εξαιτίας των άστοχων λιμενικών έργων τα οποία έχουν γίνει. Έργα τα οποία έγιναν χωρίς σοβαρές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Είναι η κύρια αιτία. Δεύτερη αιτία είναι τα φράγματα τα οποία γίνονται κατά καιρούς , τα οποία εμποδίζουν την στερεομεταφορά και έτσι υπάρχει έλλειψη ιζήματος προς τις ακτές για να γίνεται η αναπλήρωση αυτού του οποίου χάνεται από τον κυματισμό. Θεωρούμε, ότι η ανθρώπινη παρέμβαση είναι ο κύριος παράγοντας της διάβρωσης από αυτήν της κλιματικής αλλαγής την οποία θεωρούμε σαν δεύτερο παράγοντα της διάβρωσης των ακτών».

Ο κ. Μαυράκης επεσήμανε ότι αυτήν την στιγμή γίνονται μελέτες οι οποίες δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί. Αντιμετώπιση θα γίνει με ήπιες παρεμβάσεις, όπως τόνισε, που σημαίνει μεταφορά της άμμου ή και κατασκευή κάποιων έργων
( κυματοθραυστών ή υφάλων ) που θα εμποδίσουν τον κυματισμό και την παράσυρση της άμμου , ώστε να προκαλείται η διάβρωση. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει , και αυτό, όπως είπε, αναδεικνύεται στη σημερινή Ημερίδα είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε Περιφερειακό επίπεδο όπου πρέπει να προσδιοριστούν περιοχές όπου απαιτούνται να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα έργα προστασίας των ακτών. Τρίτον, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύνεση η ζήτηση της παράκτιας ζώνης σε τουριστικές περιοχές.

Είναι εφικτό, να προκύψει αυτός ο ζητούμενος ολοκληρωμένος σχεδιασμός μετά από συνεργασία που θα υπάρξει μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και της Περιφέρειας Κρήτης.

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ


Τελευταία Νέα
Η εθελοντική ομάδα «IerapetraV2»
ΛΑΣΙΘΙ
Η εθελοντική ομάδα «IerapetraV2»
H μεγαλύτερη βροχόπτωση του νομού Λασιθίου στη Σητεία- ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 19 – 23 Οκτ. 2020-10-24
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
H μεγαλύτερη βροχόπτωση του νομού Λασιθίου στη Σητεία- ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 19 – 23 Οκτ. 2020-10-24
Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης η γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τένις
ΚΡΗΤΗ
Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης η γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τένις
Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην 1η διαδικτυακή εμπορική έκθεση για τα Ελληνικά Τρόφιμα και Ποτά «FOOD MARKET SHOW 2020»
ΚΡΗΤΗ
Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην 1η διαδικτυακή εμπορική έκθεση για τα Ελληνικά Τρόφιμα και Ποτά «FOOD MARKET SHOW 2020»
Έμπρακτη στήριξη από την Περιφέρεια Κρήτης σε όλες τις ομάδες ποδοσφαίρου της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας
ΚΡΗΤΗ
Έμπρακτη στήριξη από την Περιφέρεια Κρήτης σε όλες τις ομάδες ποδοσφαίρου της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας
Ματαίωση των Αγώνων Στίβου «ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ», λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19)
ΛΑΣΙΘΙ
Ματαίωση των Αγώνων Στίβου «ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ», λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19)
ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
ΛΑΣΙΘΙ
ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Διαδικασία πιστοποίησης χρήσης φυτοφαρμάκων από την Ένωση Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Διαδικασία πιστοποίησης χρήσης φυτοφαρμάκων από την Ένωση Σητείας
Εγγραφές στο Δημοτικό Ωδείο Σητείας «Ο Στρατής Καλογερίδης»
ΣΗΤΕΙΑ
Εγγραφές στο Δημοτικό Ωδείο Σητείας «Ο Στρατής Καλογερίδης»
Διαγραφή Αϊλαμάκη- Παπαδάκη από την ομάδα Καραμανωλάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Διαγραφή Αϊλαμάκη- Παπαδάκη από την ομάδα Καραμανωλάκη