Δελτία τύπου ΝΟΔΕ Λασιθίου για θέματα της επικαιρότητας ΦΠΑ 23%, Οικονομική Κατάσταση στρατιωτικών

20 Προβολές

Οριακή η οικονομική κατάσταση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα εν ενεργεία στελέχη, αλλά και οι συνταξιούχοι των Ενόπλων μας Δυνάμεων, έχουν υποστεί την πιο βίαιη περικοπή στα εισοδήματά τους από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέχρι σήμερα, έχει επιβάλει στα εν ενεργεία στελέχη, με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης τα παρακάτω «χαράτσια», έχοντας οδηγήσει την πλειοψηφία τους, στην πλήρη απαξίωση και στην έλλειψη δυνατότητας κάλυψης ακόμη και των βασικών οικογενειακών τους αναγκών.

1. Με το Ν.3833/2010, θεσπίστηκε η μείωση των πάσης φύσεως επιδομάτων κατά 12% (πλην ελαχίστων, όπως το οικογενειακό, ΕΧΥ, κ.α.), καθώς και μείωση των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και του επιδόματος αδείας, σε ποσοστό 30%.

2. Με το Ν.3842/2010, θεσπίστηκαν οι νέες φορολογικές κλίμακες, η αύξηση των οποίων, μέσω της παρακράτησης επιπλέον Φόρου Εισοδήματος, μείωσε τα μεσαία εισοδήματα των στελεχών των ΕΔ.

3. Με το Ν.3845/2010, θεσπίστηκε η περαιτέρω μείωση των ήδη μειωμένων, με το Ν.3833/2010, επιδομάτων, κατά ποσοστό 8%, ενώ ολοκληρώθηκε η επίθεση, στα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και του επιδόματος αδείας, με τον περιορισμό τους σε 500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα.

4. Με το Ν.3986/2011, θεσπίστηκε η μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ σε 8.000 ευρώ και προστέθηκε νέο φορολογικό κλιμάκιο των 4.000 ευρώ με ποσοστό φόρου 10%. Επίσης, θεσπίστηκε Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών των στελεχών των ΕΔ.

5. Έχει αποφασιστεί ακόμη και νέα περικοπή, αυτή του επιδόματος ειδικής απασχόλησης.

6. Αναμένεται τέλος, ότι – στο πλαίσιο του νέου ενιαίου μισθολογίου για το Δημόσιο – η καθιέρωση ειδικού μισθολογίου για το προσωπικό των ΕΔ, θα επιφέρει, με τη μέθοδο της συγχώνευσης επιδομάτων, και νέα μείωση στις ήδη πενιχρές, για το λειτούργημα του στρατιωτικού, αποδοχές.

Κατ’ αντιστοιχία, οι περικοπές στους συνταξιούχους των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ακόμη πιο οξείες και έχουν φέρει τους απόστρατους, στα απόλυτα όρια των αντοχών τους.

Έτσι, λοιπόν:

1. Με το Ν.3842/2010 θεσπίσθηκαν οι νέες φορολογικές κλίμακες με την αύξηση των οποίων, μέσω της παρακράτησης επιπλέον Φόρου Εισοδήματος μείωσε τα μεσαία εισοδήματα των συνταξιούχων.

2. Με τους Ν.3845 και 3847/2010 τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα αδείας, καταργήθηκαν ή μειώθηκαν.

3. Με τους Ν.3863 και 3865/2010 θεσπίσθηκε η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων για μεικτές συντάξεις άνω των 1.700,00 €, σε ποσοστά από 3 έως 10% κλιμακωτά.

4. Με το Ν.3865/2010 «τιμωρούνται» οι συνταξιούχοι που επιθυμούν να συνεχίσουν να

εργάζονται για να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες, με αναστολή ή μείωση της σύνταξής τους, δηλαδή – επί της ουσίας – τους αφαιρείται το βασικό συνταγματικό δικαίωμα της εργασίας.

5. Με το Ν.3986/2011 θεσπίσθηκε η μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ σε 8.000 ευρώ και προστέθηκε νέο φορολογικό κλιμάκιο των 4.000 ευρώ με ποσοστό φόρου 10%. Επίσης θεσπίσθηκε η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, σε ποσοστό κλιμακωτά από 1 έως 4%. Με τον ίδιο νόμο, συνεχίζεται η «επίθεση» που άρχισε με τους Ν.3863 και 3865/2010, με τη θέσπιση αύξησης των ποσοστών της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων από 3 έως 10%, σε 6 έως 14%. Επιπρόσθετα «τιμωρούνται» οι στρατιωτικοί κάτω των 60 ετών που άσκησαν το νόμιμο δικαίωμα της αποστρατείας τους, με τη θέσπιση επιπλέον Μηνιαίας Εισφοράς, σε ποσοστά 6 έως 10%. Τέλος, θεσπίστηκε Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης για επικουρικές συντάξεις από 300,00 ευρώ και άνω, σε ποσοστό από 3 έως 10% ( αφορά τους συνταξιούχους του πολιτικού προσωπικού του ΥΠΕΘΑ).

6. Επίσης, με απόφαση του ΔΣ του ΜΤΣ και έγκριση του υπουργού Εθνικής ʼμυνας, μειώθηκε από 1-1-2011 το χορηγούμενο από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού μέρισμα, σε ποσοστό 25%, συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη μειωμένα εισοδήματα των συνταξιούχων στρατιωτικών.

Αν σε όλα τα παραπάνω, προστεθούν οι νέοι φόροι για ακίνητη και κινητή περιουσία, οι αυξήσεις στο ΦΠΑ, οι έμμεσοι φόροι κλπ, κλπ, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων, έχουν «στοχοποιηθεί» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία αδιαφορεί για το έργο το οποίο επιτελούν, το ζήλο που επιδεικνύουν και τη μεγάλη προσφορά τους στην Πατρίδα και στο κοινωνικό σύνολο.

Η Νέα Δημοκρατία καλεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο κατάρτισης του Ειδικού Μισθολογίου, να λάβει υπόψη της τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα στελέχη των Ε.Δ. και να μην προχωρήσει σε νέες περικοπές, γιατί η οικονομική κατάσταση των στελεχών είναι πια οριακή.

Δελτίο τύπου για την αύξηση του ΦΠΑ

Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στις υπηρεσίες εστίασης κλείνει σπίτια. Η νέα ληστρική επίθεση με έμμεσους φόρους, που αποφάσισε η κυβέρνηση του Μνημονίου, αναμένεται να οδηγήσει στην ανεργία περισσότερους από 120.000 εργαζομένους στον χώρο της εστίασης. Ταυτόχρονα, η λήξη της τουριστικής περιόδου τον Οκτώβριο θα αφήσει χωρίς δουλειά άλλους 100.000 εποχικά εργαζομένους στον τουρισμό. Υπό αυτές τις συνθήκες «κραχ» που βιώνει η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι η ανεργία έως το τέλος του έτους θα εκτιναχθεί στο 20%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περισσότερους από 1.000.000 ανέργους σε όλη τη χώρα..

Ο χορός των απολύσεων αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, αμέσως μόλις δηλαδή ολοκληρωθούν οι εκπτώσεις. Ο κλάδος του λιανεμπορίου είναι βαριά πληγωμένος από την κρίση, με τα ανεπίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας να κάνουν λόγο για ανεργία που προσεγγίζει το 30%. Παράγοντες του κλάδου θεωρούν δεδομένο ότι μόλις τελειώσουν οι εκπτώσεις τα λουκέτα στην αγορά θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή, με αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση των ανέργων.

Ο Οκτώβριος όμως είναι ο μήνας που τρέμει το υπουργείο Εργασίας. Εκφράζονται έντονες ανησυχίες ότι μπορεί να προκύψει δραματική άνοδος των ανέργων, κατά δεκάδες χιλιάδες και από όλη τη χώρα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο, που θα προσθέσει μέσα σε λίγους μήνες τόσους ανέργους όσους είχαν προκύψει μέσα σε όλο τον προηγούμενο χρόνο.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και με όριο τον Απρίλιο του 2011, οι άνεργοι αυξήθηκαν μέσα σε ένα έτος κατά 207.736 άτομα. Αποτέλεσμα είναι η ανεργία από το 11,9% του Απριλίου του 2010 μέσα σε 12 μήνες να εκτοξευθεί στο 15,8%. Τώρα υπάρχει η δραματική πιθανότητα να χάσουν άλλοι τόσοι πολίτες τη δουλειά τους, μέσα σε μόνο ένα τετράμηνο.

O φετινός χειμώνας θα είναι ο χειρότερος χειμώνας της κρίσης». Με την οικονομία να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και τον ιδιωτικό τομέα να μη δείχνει ότι μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ο κίνδυνος το φθινόπωρο να δημιουργηθούν νέες στρατιές ανέργων είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Γραφείο Τύπου ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Λασιθίου

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ


Τελευταία Νέα
Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου για την Κρήτη ανακοίνωσε ο ΥπουργόςΝαυτιλίας στην Περιφέρεια Κρήτης
VIDEO ΚΡΗΤΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου για την Κρήτη ανακοίνωσε ο ΥπουργόςΝαυτιλίας στην Περιφέρεια Κρήτης
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΚΡΗΤΗΣ (Β.Ο.Α.Κ.)
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΚΡΗΤΗΣ (Β.Ο.Α.Κ.)
Τιμήθηκε στο Ηράκλειο η ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας
ΚΡΗΤΗ
Τιμήθηκε στο Ηράκλειο η ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας
Μήνυμα Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2020
ΚΡΗΤΗ
Μήνυμα Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2020
Λαμπρή η πανήγυρη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Σητείας. (Φωτό)
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Λαμπρή η πανήγυρη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Σητείας. (Φωτό)
Πίνακες Αποτελεσμάτων Σχέδια Βελτίωσης Αγροτικής Ανάπτυξης Κρήτης (2014 – 2020)
ΚΡΗΤΗ
Πίνακες Αποτελεσμάτων Σχέδια Βελτίωσης Αγροτικής Ανάπτυξης Κρήτης (2014 – 2020)
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΤΙΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ
ΚΡΗΤΗ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΤΙΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ
Ο Ολυμπιακός δημιουργεί ποδοσφαιρική ακαδημία του στη Σητεία
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ο Ολυμπιακός δημιουργεί ποδοσφαιρική ακαδημία του στη Σητεία
Τέλος η συνεργασία Καραμανωλάκη και της δημοτικής Παράταξης “Μαζί στο Αύριο” στο δήμαρχο Ζερβάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Τέλος η συνεργασία Καραμανωλάκη και της δημοτικής Παράταξης “Μαζί στο Αύριο” στο δήμαρχο Ζερβάκη
Κλειστές σήμερα οι οδοί Ν. Καζαντζάκη και Ι. Κονδυλάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Κλειστές σήμερα οι οδοί Ν. Καζαντζάκη και Ι. Κονδυλάκη