Αυλαία για την έκθεση “Κρητικό Φθινόπωρο στο Κίεβο”

24 Προβολές

Πολύ θετικό ήταν το κλίμα για τις Κρητικές εξαγωγές αλλά και τον τουρισμό, στην τετραήμερη έκθεση «Κρητικό Φθινόπωρο στο Κίεβο» που ολοκληρώνεται απόψε στο Κίεβο, καθώς κλείστηκαν εμπορικές συμφωνίες οι οποίες πρόκειται να επισημοποιηθούν εντός των προσεχών ημερών με την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων. Η Κρήτη μάλιστα βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας στα Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης στην διάρκεια της σημαντικής «Κρητικο-Ουκρανικής» έκθεσης που συνδιοργάνωσαν οι Περιφέρειες Κιέβου και Κρήτης στο εμπορικό κέντρο «Στολίνσκυ».

Χιλιάδες ήταν οι Ουκρανοί επισκέπτες της έκθεσης τροφίμων-ποτών, τουρισμού, και realestate, την οποία εγκαινίασαν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου οι Περιφερειάρχες Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και Κιέβου Anatolii Prysiazhniuk παρουσία του Ουκρανού αντιπροέδρου για θέματα αγροτικού τομέα Vr. Prysiazhniuk.

Το σημαντικότερο όμως γεγονός που ‘σφράγισε’ την επιτυχία της «Κρητικό-Ουκρανικής» έκθεσης ήταν το γεγονός ότι κλείστηκαν εμπορικές συμφωνίες για την εξαγωγή Κρητικών προϊόντων στην Ουκρανία όπως ελαιόλαδο, πάστα ελιάς, κρασί, αρωματικά φυτά, σταφίδα, ‘ξινόχοντρος’ κ.α. , στο πλαίσιο των εμπορικών συναντήσεων –b2b- που οργάνωσαν οι Περιφέρειες Κρήτης και Κιέβου μεταξύ των Κρητικών επιχειρήσεων και μεγάλων εταιριών του χονδρεμπορίου-λιανεμπορίου της Ουκρανίας. Παράλληλα διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι η τουριστική αγορά της χώρας έχει ‘ανοίξει’ καθώς αναμένεται για το 2014 μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων Ουκρανών τουριστών στην Κρήτη.

«Οι Περιφέρειες Κρήτης και Κιέβου, διαρκώς θεμελιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σχέσεις φιλίας και τη γέφυρα επιχειρηματικότητας, που ανοίξαμε την τελευταία διετία. Μια γέφυρα που στηρίζεται πρωτίστως σε αμοιβαία αισθήματα, κοινές παραδόσεις, κοινή θρησκεία κ.α.» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος κάλεσε τους επιχειρηματίες της Ουκρανίας να επενδύσουν στην Κρήτη όπου οι επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά και οι επενδυτικές ευκαιρίες εστιάζονται κυρίως στον τουρισμό και στον τομέα των αγροτικών προϊόντων, τομείς, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Κρητικής οικονομίας και ταυτότητας.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε ότι όλοι προσπαθούμε και επιδιώκουμε, την διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις Περιφέρειες του Κιέβου, και της Κρήτης, ενώ ευχαρίστησε επανειλημμένως τον κ. Anatolii Prysiazhniuk για την φιλοξενία και την αγάπη που εισέπραξε η Κρητική αποστολή τις ημέρες που διήρκησε η έκθεση.

Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης για θέματα πρωτογενή τομέα σήμερα, τελευταία ημέρα της έκθεσης, έκανε έναν πρώτο απολογισμό ο οποίος είναι θετικός για τα Κρητικά προϊόντα, το τουρισμό, καθώς επίσης στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας. «Στην διάρκεια των επιχειρηματικών συναντήσεων στο πλαίσιο της έκθεσης «κλείστηκαν» συμβόλαια για την εξαγωγή Κρητικών προϊόντων στην Ουκρανία όπως είναι το λάδι, το κρασί, τα αρωματικά φυτά. Καταφέραμε, με τις στοχευμένες ενέργειες του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, και ‘ξεκλειδώσαμε’ την τουριστική αγορά της Ουκρανίας και τα τουριστικά συμβόλαια για το Καλοκαίρι το 2014 θα είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης καταγράφηκε μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας στην Κρήτη από Ουκρανικές εταιρίες» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης και πρόσθεσε: «Παράλληλα, πολύ σημαντικό, πάνω από 3.000 Ουκρανοί πολίτες γεύτηκαν την Κρητική Κουζίνα στο Κρητικό εστιατόριο που στήθηκε και λειτούργησε στην έκθεση από τον σέφ κ. Καλαθάκη και έμαθαν για το πόσο σημαντική για την ανθρώπινη υγεία είναι η Κρητική διατροφή. Επίσης 40 Ουκρανοί σέφ διδάχτηκαν να μαγειρεύουν συνταγές της Κρήτης χρησιμοποιώντας πιστοποιημένα Κρητικά προϊόντα. Ο στόχος για την εξωστρέφεια της Κρήτης και στην Ουκρανική αγορά επιτεύχθηκε βήμα-βήμα, με σωστό σχεδιασμό, και για αυτό είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι» κατέληξε η αντιπεριφερειάρχης.Στην διάρκεια της έκθεσης αξίζει να επισημανθεί ότι μοιράστηκαν πάνω από 500 τσάντες με το brandname «Κρήτη» που είχαν παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και τουριστικό ενημερωτικό υλικό για το νησί μας.Ξεχωριστή νότα στο τετραήμερο φεστιβάλ έδωσαν το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα του Δημήτρη Μαυρόκωστα και οι μουσικοί, που κατάφεραν και ξεσήκωσαν τους χιλιάδες Ουκρανούς επισκέπτες, που χειροκροτούσαν ακατάπαυστα ενώ χόρεψαν με επιτυχία συρτό!

«Είμαι πολύ υπερήφανος για το αποτέλεσμα, γιατί καταφέραμε και ξεσηκώσαμε με τους χορούς της Κρήτης του Ουκρανούς οι οποίοι όπως είδαμε όλοι μας, από τον ενθουσιασμό τους χόρεψαν συρτό. Μπράβο στην Περιφέρεια Κρήτης για την πρωτοβουλία της αυτή, τέτοια υποδοχή σε ξένη χώρα δεν έχω ξαναζήσει…» δήλωσε ο Δημήτρης Μαυρόκωστας.

Από την πλευρά του ο σεφ Θόδωρας Καλαθάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το τελικό αποτέλεσμα λέγοντας: «Ήταν μια πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία και για εμάς αλλά και για τους Ουκρανούς. Ο στόχος με τη δημιουργία του Κρητικού εστιατορίου επιτεύχθηκε και τα αποτελέσματα πολύ θετικά. Η αποδοχή του κόσμου ήταν απίστευτη, καθώς μόνο το πρώτο διήμερο καταφέραμε και ταΐσαμε πάνω από 2.500 Ουκρανούς, που ενθουσιάστηκαν με την Κρητική κουζίνα, καθώς έφαγαν χοχλιούς με διάφορους τρόπους μαγειρεμένους, ασκολύμπρους, χοιρινό με σέλινο, κουνέλι, κ.α. Φτιάξαμε πάνω από 60 διαφορετικές γεύσεις Κρητικών παραδοσιακών φαγητών. Επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι Ουκρανοί ενθουσιάστηκαν με το ελαιόλαδο μας, στο οποίο και βουτούσαν το ψωμί τους. Αυτός ήταν ο στόχος να γευτούν το λάδι μας και τα καταφέραμε, μάλιστα μας ρωτούσαν από πού θα αγοράσουν Κρητικό λάδι. Νομίζω ότι αυτό ήταν το ζητούμενο, και πάλι συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Κρήτης για την πρωτοβουλία αυτή».

Η Κρητική επιχειρηματική αποστολή με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Θεανώς Βρέντζου, Μαρίας Λιονή εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου, της συνοδικής επιτροπής θρησκευτικού τουρισμού της Εκκλησίας Κρήτης αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες Πέτρας και Χερονήσου Νεκτάριο, Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου Ευγένιο, ‘’αγκαλιάστηκε’’ θερμά από την Ουκρανική Κυβέρνηση και την Περιφέρεια – φορείς του Κιέβου. Ανεκτίμητη ήταν επίσης η συμβολή για την επιτυχία της έκθεσης του επίτιμου προξένου της Ουκρανίας στην Κρήτη Γιάννη Λίτινα, ο οποίος και υποστήριξε με προσωπικό που παρείχε, την εύρυθμη λειτουργία της έκθεσης αλλά και του ξεχωριστού περιπτέρου της Περιφέρειας Κρήτης.

Αξίζει να επισημανθεί επίσης το στοιχείο ότι τόσο ο Ουκρανός αντιπρόεδρος όσο και ο Περιφερειάρχης Κιέβου, απευθυνόμενοι στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη έστειλαν ανοιχτή πρόσκληση στην Κρήτη, να συμμετέχει κάθε χρόνο στο ετήσιο αυτό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Τι είπαν οι επιχειρηματίες που έκλεισαν συμφωνίες για εξαγωγές Κρητικών προϊόντων στην Ουκρανία

Στέλιος Αλεξάκης επιχειρηματίας ιδιοκτήτης εταιρίας ΄΄Πάτημα΄΄ Χανιά (λάδι, πάστα ελιάς, ελιές)

«Η εμπειρία που αποκομίσαμε ήταν πάρα πολύ μεγάλη, θετική, υπήρχε οργάνωση, ο κόσμος που επισκέφθηκε την έκθεση μας εντυπωσίασε, καθώς ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Κρήτης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσπάθεια στις δυο Περιφέρειες, τα προϊόντα μας μετά τα επιχειρηματικά b2b που είχαμε, θα φτάσουν σύντομα στα ράφια Ουκρανικών σούπερ μάρκετ».

-Ιωάννης Καλοχριστιανάκης εκπρόσωπος συνεταιρισμού Αρχανών

«Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το κρασί και το λάδι που παράγουμε. Κλείσαμε συμφωνία με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ για την εξαγωγή 27 τόνων κρασιού, κάθε μήνα, στην Ουκρανία. Ήταν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης για την προβολή των Κρητικών προϊόντων».

-Γιάννης Μαγριπλής εκπρόσωπος της εταιρίας CretanFields (παραγωγή ελαιολάδου,σταφίδας, ξινόχοντρου, μαρμελάδες, μέλι, σαπούνι κ.α.)

«Οι προοπτικές για εξαγωγές Κρητικών προϊόντων στην Ουκρανία είναι εξαιρετικές, και βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνικών για την εξαγωγή ελαιολάδου, σταφίδας αλλά και «ξινόχοντρου». Ευχαριστούμε τις δυο Περιφέρειες Κρήτης και Κιέβου για την προσπάθεια που κατέβαλλαν ώστε τα Κρητική προϊόντα να μπουν στην Ουκρανική αγορά».

-Μιχάλης Παπαδοπετράκης εκπρόσωπος εταιρείας CretanGoods Ιεράπετρα (ζέλ αλόη βέρα, λάδι, βότανα, αρωματικά φυτά, κηπευτικά)

«Είμαστε πάρα πολύ κοντά να υπογράψουμε και επίσημα συμβόλαια για εξαγωγές προϊόντων ειδικά αρωματικών φυτών που παράγουμε. Είμαστε ικανοποιημένοι από την συμμετοχή μας στην σημαντική αυτή εμπορική έκθεση, και ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης για την πρωτοβουλία της αυτή».

Δημήτρης Ξυρουχάκης εκπρόσωπος εταιρίας OlivePaste Ηράκλειο (ελαιόλαδο, πάστα ελιάς, αρωματικά φυτά)

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί με τις επιχειρηματικές συναντήσεις b2b που έγιναν καταφέραμε και κλείσαμε συμφωνίες για να εξάγουμε και τα τρία προϊόντα που παράγουμε, δηλαδή λάδι, πάστα ελιάς αλλά και αρωματικά φυτά. Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, που πράγματι άνοιξε το δρόμο ώστε να φτάσουν τα Κρητικά προϊόντα στα ράφια των Ουκρανικών σούπερ μάρκετ»

Μιχάλης Χαραμουντάνης εκπρόσωπος αγροτικού συνεταιρισμού Ζάκρου (ομάδα παραγωγών ελαιολάδου)

«Η συμμετοχή μας στην μεγάλη αυτή έκθεση ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία, και από τις επαφές που κάναμε με τις Ουκρανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κλείσαμε συμφωνίες για εξαγωγές. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε δικό μας δίκτυο διανομής. Ευχαριστίες πολλές και στις δυο Περιφέρειες για την πρωτοβουλία τους αυτή».

Χαράλαμπος Κιαγιάς εκπρόσωπος εταιρίας «Χοχλιοί Κρήτης» Ρέθυμνο (παραγωγή εμπορία σαλιγκαριών)

«Με την συμμετοχή μας σε αυτό το μεγάλο φεστιβάλ γεύσεων και πολιτισμού, καταφέραμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των Ουκρανών καταναλωτών. Κάναμε σημαντικά επιχειρηματικά ραντεβού και έχουμε την εκτίμηση ότι θα έχουν θετικό αποτέλεσμα για την εξαγωγή προϊόντων μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε από καταστήματα ντελικατέσεν αλλά και σούπερ μάρκετ. Πολύ καλή η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης που ευχόμαστε να επαναληφθεί του χρόνου, για την προώθηση των Κρητικών προϊόντων στην μεγάλη αγορά της Ουκρανίας».

Μανόλης Καρπαδάκης εκπρόσωπος εταιρίας «ΤΕΡΡΑ CRETA» Χανιά (ελαιόλαδο)

«Η προσπάθεια που έγινε από την Περιφέρεια Κρήτης πολύ σημαντική, γιατί για πρώτη φορά μας δίνεται η δυνατότητα να εισέλθουμε στην αγορά της Ουκρανίας. Μας εξέπληξε η φιλοξενία και η φιλικότητα των Ουκρανών. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγή ελαιολάδου, αλλά το σημαντικό είναι ότι οι χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης γνώρισαν την Κρήτη και τα προϊόντα της, Διαπιστώσαμε επίσης ότι το όνομα «Κρήτη» τουριστικά είναι πάρα πολύ δυνατό. Αποδείχτηκε σε αυτό το τετραήμερο η μεγάλη αξία του ενιαίου σήματος (Brandname) «ΚΡΗΤΗ»

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ


Τελευταία Νέα
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές