Αποτελέσματα του Ελληνο-Ουκρανικού Φόρουμ στο Ηράκλειο

19 Προβολές

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

Δυναμική είσοδος της Κρήτης στην Ουκρανική αγορά – Έντονο το ενδιαφέρον των Ουκρανών για τα προϊόντα μας, τον τουρισμό και την αγορά γης

«Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ»

Την δυναμική είσοδο της Κρήτης στην Ουκρανική αγορά, την οποία όπως άπαντες ομολογούν «ξεκλείδωσε» ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, κατέδειξε το σημερινό Ελληνοουκρανικό φόρουμ, που διοργάνωσε μ’ επιτυχία η Περιφέρεια Κρήτης, στο ξενοδοχείο Capsis στην Αγία Πελαγία, με άξονες τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και το real estate.
Ένα φόρουμ που έτυχε της ευλογίας όχι μόνο της Ουκρανικής ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία εκπροσωπήθηκε από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κιέβου κ. Παντελεήμονα, αλλά και του Ουκρανού Προέδρου, Βίκτωρος Γιανουκόβιτς, ο οποίος μέσω επιστολής του το χαρακτήρισε, ως την ισχυρή βάση για την αμφίπλευρη συνεργασία Ελλάδας και Ουκρανίας.
Η επιτυχία του φόρουμ επισφραγίστηκε τόσο από την 100μελή αποστολή των Ουκρανών της οπαίας ηγήθηκε ο Περιφερειάρχης του Κιέβου Anatolii Prysiazhniuk (και συμμετείχαν επιχειρηματίες, πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη) όσο και από την πολυπληθή παρουσία Κρητικών επιχειρηματιών, αλλά και εκθετών, που είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους (σε τουρισμό, πρωτογενή τομέα και real estate) και να έλθουν σ’ απευθείας επαφές με τους ενδιαφερόμενους, καλλιεργώντας ένα θετικό κλίμα για την υπογραφή συμβολαίων.
Μάλιστα τόσο οι εκθέτες- ο αριθμός των οποίων ξεπέρασε κάθε προσδοκία- όσο και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανόλης Αλιφιεράκης από βήματος, εκθείασαν τις ενέργειας του κ. Αρναουτάκη και την πρωτοβουλία της Περιφέρειας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Περιφέρεια Κρήτης καλύπτει την απουσία του επίσημου κράτους και μακάρι τέτοια φόρουμ και εκθέσεις να διοργανώνονται σε μηνιαία βάση.»
Όλοι όσοι μίλησαν από Ουκρανικής πλευράς κατά τις εργασίες του φόρουμ αναφέρθηκαν στη συμβολή του Περιφερειάρχη Κρήτης, στο να έρθει πιο κοντά η Ουκρανία με την Κρήτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έβαλε το νερό στο αυλάκι» για την εκκίνηση της σημαντικής αυτής συνεργασίας. Παράλληλα οι Ουκρανοί δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις ομορφιές της Κρήτης και τα προϊόντα της, τα οποία μάλιστα χαρακτήρισαν από τα καλύτερα στον κόσμο!
Στη διάρκεια των εργασιών αναγνωρίστηκε για μία ακόμα φορά η εξωστρέφεια της Περιφέρειας Κρήτης, που αποτελεί το «θωρακισμένο» άρμα των δράσεων και των πρωτοβουλιών της, ενώ η Ουκρανική πλευρά τάχθηκε αλληλέγγυα στις προσπάθειες της Ελλάδας για να ξεπεραστεί η κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Περιφερειάρχης και η Κρήτη «μπορούν ν’ ακουμπήσουν πάνω μας.»
Κατά το άνοιγμα των εργασιών από τον Σταύρο Αρναουτάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της απευθείας επαφής των επιχειρηματιών από Ουκρανία και Κρήτη και αναφέρθηκε στους πυλώνες της ανάπτυξης του νησιού, που είναι ο τουρισμός και τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι μπορούν να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο από την αγορά της Ουκρανίας.
Κατά το μήνα Αύγουστο- υπογράμμισε- οι Ουκρανοί τουρίστες στην Κρήτη, αυξήθηκαν κατά 90% και δήλωσε: «Φιλοδοξούμε του χρόνου η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στο νησί μας να φτάσει στο 200 με 250% και σε τρία χρόνια στο 1000%- πράγμα εφικτό με τη συνέχιση της συνεργασίας μας.»
Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στη λαχτάρα των Ουκρανών να γευτούν τα προϊόντα μας, τα οποία με κάθε τρόπο πρέπει να φτάσουν στην αγορά της Ουκρανίας. «Η Ουκρανία είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά στην οποία εμείς μπορούμε να διεισδύσουμε με τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, με τη δυναμική του τουρισμού και των προϊόντων και με όλα τα στοιχεία εκείνα, που μας κάνουν ένα ευλογημένο τόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης.
Η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου- Σκορδαλάκη- αρμόδια σε θέματα πρωτογενούς τομέα- «ψυχή» της διοργάνωσης του φόρουμ και της έκθεσης, τόνισε ότι «Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί την Κιβωτό της Κρητικής οικονομίας και εκτιμούμε ότι το φόρουμ και η έκθεση, θα είναι το εφαλτήριο για τη δυναμική εξαγωγή των ποιοτικών και πιστοποιημένων προϊόντων μας, στην αγορά της Ουκρανίας και όχι μόνο.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης του Κιέβου Anatolii Prysiazhniuk, επεσήμανε ότι η παρουσία της Ουκρανικής αποστολής στην Κρήτη, στόχο έχει τη διεύρυνση των σχέσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ο τουρισμός και τα προϊόντα σας. Είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, καθώς εκτός από ποιοτικά είναι και ιδιαίτερα ανταγωνιστικά για τη δίκη μας αγορά» ανέφερε ο Περιφερειάρχης του Κιέβου.
Ο ίδιος ανεβαίνοντας στο βήμα ανέγνωσε επιστολή του Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτωρος Γιανουκόβιτς, η οποία ανάφερε: «Αυτό το φόρουμ πρέπει ν’ αποτελέσει τη βάση της συνεργασίας μας. Είμαι βέβαιος ότι θα βάλει τα θεμέλια για τις αμφίπλευρες συνεργασίες, θα προωθήσει τις εκατέρωθεν επενδύσεις, τη διεύρυνση των επαφών των δύο κρατών και την εγγύηση της επιτυχούς συνεργασίας μας στο εμπόριο και την παραγωγή».
Ο κ. Prysiazhniuk απευθυνόμενος στην Ελληνική πλευρά τόνισε ότι δεν πρέπει να φοβηθεί την κρίση και την κάλεσε να παλέψει, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουκρανίας το 2008, που βρισκόταν σε ακόμα δυσμενέστερη θέση. «Οι φίλοι φαίνονται στις δύσκολες στιγμές και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ. Ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι φίλος μας, φίλοι μας είναι και οι Κρητικοί. Θα βοηθήσουμε όπως μπορούμε να ξεπεράσετε την κρίση. Μπορείτε ακουμπήσετε πάνω μας» δήλωσε χαρακτηριστικά προκαλώντας την ικανοποίηση της Κρητικής πλευράς για την αλληλέγγυα στάση του.
Μάλιστα ο ίδιος απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στην Περιφέρεια Κρήτης, για τη συμμετοχή της σε αντίστοιχο φόρουμ την ερχόμενη ʼνοιξη στο Κίεβο.
Στις εργασίες του φόρουμ συμμετείχε και ο Έλληνας Πρέσβης στην Ουκρανία Γιώργος Γεωργούντζος, ο όποιος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία θα ξαναβρεί το δρόμο, μόνο μέσα από την εξωστρέφεια και η Περιφέρεια Κρήτης μπορεί να πρωτοπορήσει με τα πλούσια εξωστρεφή στοιχεία που αποδεικνύει συνεχώς. «Ζώντας στην Ουκρανία μπορώ να σας διαβεβαιώσω για το ενδιαφέρον των Ουκρανών στον τουρισμό σας, στα ποιοτικά προϊόντας σας και στην αγορά γης» είπε ο κ. Γεωργούντζος.
Ο Επίτιμος Πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη, Γιάννης Λίτινας, εξήρε την άμεση ανταπόκριση του Περιφερειάρχη Κρήτης στο κάλεσμα του να επισκεφτεί την Ουκρανία το Νοέμβριο του 2011 και δήλωσε: «Ανοίξαμε μια αγορά και σήμερα το νερό μπαίνει στο αυλάκι. Ο τουρισμός έχει τεράστιες προοπτικές, το κομμάτι του λαδιού πάει πολύ καλά, στη σταφίδα έχουμε κάποια υστέρηση που πιστεύω να ξεπεράσουμε του χρόνου με αυξημένη παραγωγή που να καλύπτει τη ζήτηση, ενώ τα Κρητικά κρασιά προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους Ουκρανούς», υπογράμμισε ο κ. Λίτινας.
Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν και η επίσκεψη της Ουκρανικής αποστολής στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης, όπου πλέον των εκατό εκθετών (στους τομείς των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού και του real estate) είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να έχουν b2b συναντήσεις με τους Ουκρανούς επιχειρηματίες, που εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντός τους είναι το γεγονός ότι κάλυψαν πλήρως τα έξοδα της μετάβασης και της παραμονής τους στην Κρήτη.
Επίσης στης 7:30 απόψε ο Ουκρανός Πρέσβης, Anatolii Prysiazhniuk, παραθέτει δείπνο στο ξενοδοχείο Capsis στις τοπικές αρχές και στους συνέδρους (Κρητικούς και Ουκρανούς).
Στο μεταξύ το βράδυ της Παρασκευής σε δείπνο που έγινε στο ξενοδοχείο Capsis, ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, διά του Προέδρου του Στέλιου Καγιαδάκη τίμησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και διασκέδασε τους παριστάμενους (Κρητικούς και Ουκρανούς) με Κρητική μουσική, χορούς και τραγούδια. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ


Τελευταία Νέα
RAPID test στη Ζάκρο.
ΣΗΤΕΙΑ
RAPID test στη Ζάκρο.
Δημοτική παράταξη “Σητεία Μπροστά”: Ποιος τελικά λέει ψέματα;
ΣΗΤΕΙΑ
Δημοτική παράταξη “Σητεία Μπροστά”: Ποιος τελικά λέει ψέματα;
ΑΝΑΦΟΡΑ βουλευτών του ΚΚΕ της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, με το οποίο αιτείται μέτρα για την προστασία της υγείας του πληθυσμού του Δήμου
ΣΗΤΕΙΑ
ΑΝΑΦΟΡΑ βουλευτών του ΚΚΕ της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, με το οποίο αιτείται μέτρα για την προστασία της υγείας του πληθυσμού του Δήμου
οργάνωση και λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης του Νοσοκομείου Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
οργάνωση και λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης του Νοσοκομείου Σητείας
Ευχαριστήριο ΕΕΕΕΚ Σητείας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο ΕΕΕΕΚ Σητείας
Δελτίο Τύπου Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Δελτίο Τύπου Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων Παλαικάστρου
Έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παρασκευή 15 Ιανουαρίου
ΚΡΗΤΗ
Έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παρασκευή 15 Ιανουαρίου
Μέρες τώρα παρακολουθώ σιωπηλά τα γεγονότα …
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μέρες τώρα παρακολουθώ σιωπηλά τα γεγονότα …
Δήλωση του Σίμου Συμεωνίδη, δημοτικού συμβούλου Σητείας, με αφορμή την απάντηση του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της 7ης ΥΠΕ σε Δημοσίευμα του Ρ/Σ Style 100 fm
ΣΗΤΕΙΑ
Δήλωση του Σίμου Συμεωνίδη, δημοτικού συμβούλου Σητείας, με αφορμή την απάντηση του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της 7ης ΥΠΕ σε Δημοσίευμα του Ρ/Σ Style 100 fm
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΣΗΤΕΙΑΣ: ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ!
Χωρίς κατηγορία
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΣΗΤΕΙΑΣ: ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ!