“Αγροτικές και Περιφερειακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης”?(video)

15 Προβολές

Η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Δήμο Ανωγείων Κρήτης, ημερίδα-τηλεοπτική εκπομπή με θέμα: ” Αγροτικές και Περιφερειακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ” στα Ανώγεια, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Σταυρακάκης και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης έκανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάολο Ντε Κάστρο. Την συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος Μάκης Μάκκας και κατά τη διάρκεια της έγιναν ζωντανές συνδέσεις με Περιφερειακά Κανάλια με σχόλια και ερωτήματα προς τους ομιλητές.
Η ημερίδα ήταν διακαναλική και περιλάμβανε:
– ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την Αγροτική Ανάπτυξη στην Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο
– προβληματισμούς και πληροφόρηση σχετικά με τη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής που πρόκειται να ισχύσει μετά το 2013,
– ενημέρωση για την συζήτηση και τις διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει ήδη για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ καθώς και ενημέρωση για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής  μετά το 2013

Στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές τόνισαν τα παρακάτω:
Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης επεσήμανε :
“Η Γεωργία και ο πρωτογενής τομέας αποτελούν τον πυλώνα πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η ανάταξη της οικονομίας της χώρας και πάλι όπως στο παρελθόν.
Η Γεωργία της χώρα μας για να είναι ανταγωνιστική πρέπει να έχει ως στόχο την παραγωγή προϊόντων ποιότητας.
Η συνέχιση των ενισχύσεων και μετά το 2013 θα αποτελέσει το εργαλείο για την ενδυνάμωση της ελληνικής γεωργίας και ειδικότερα της κτηνοτροφίας αλλά δεν αποτελούν αυτοσκοπό.
Αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα ρευστότητας της αγροτικής παραγωγής προβήκαμε σε πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2012 καθώς καις στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ενώ η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης θα γίνει κανονικά την εβδομάδα μετά τις 15.12.2012.
Η αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων προϋποθέτει και τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η αξιοποίηση των βοσκοτόπων.
Η κτηνοτροφία είναι στο επίκεντρο της δραστηριότητας του ΥΠΑΑΤ και για αυτό με την εξασφάλιση του de minnimis από την ΕΕ (25 εκ €) θα υποβοηθούν οι κτηνοτρόφοι από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών.
Η παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών με την υποστήριξη παραγωγής ψυχανθών για ζωοτροφές θα αμβλυνθεί το πρόβλημα της εξάρτησης από τις εισαγωγές σόγιας.
Η συνεχής διαπραγμάτευση στα αρμόδια όργανα της ΕΕ είναι προτεραιότητα του Υπουργείου σε συνεργασία και με τους έλληνες ευρωβουλευτές θα υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα για τους έλληνες αγρότες.”
Ο Σπύρος Δανέλλης έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των νομοθετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επεσήμανε τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική για την αναδιοργάνωση της ελληνικής γεωργίας, ώστε αυτή να αναπτυχθεί κατά τρόπο συμβατό με την ανταγωνιστικότητα, την περιβαλλοντική  βιωσιμότητα και το κοινωνικό όφελος.  “Οι προτάσεις για τη νέα “ΚΑΠ”, σε συνέχεια μιας εικοσαετούς προσπάθειας να στρέψει τον ευρωπαίο παραγωγό κοντύτερα στον καταναλωτή (δηλαδή τις “αγορές”), αλλά και να τον επανασυνδέσει με τη φύση, προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία. Μένει να τις διαβάσουμε και κατόπιν να τις ερμηνεύσουμε σωστά, χωρίς προκαταλήψεις και εμμονές, με στόχευση όχι μόνο το ίδιον όφελος αλλά και το κοινωνικό καλό.” Επίσης αναφέρθηκε στον δυναμικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών. Μεταφέροντας και την ευρωπαϊκή εμπειρία τόνισε: “Ένας συνασπισμός παραγωγών -είτε πρόκειται για συνεταιρισμό είτε για ομάδα παραγωγών- είναι επίσης απαραίτητος για να εξασφαλισθούν οι ποσότητες που απαιτούνται, προκειμένου ένα προϊόν να έχει πρόσβαση στις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου ή στις αγορές του εξωτερικού. Όσο ποιοτικό και αν είναι το προϊόν, ο ενδιαφερόμενος αγοραστής του εξωτερικού θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τη συνεπή του διάθεση σε ποσότητες μεγαλύτερες από ένα ελάχιστο όριο για να το προωθήσει. Διαφορετικά τα κόστη εμπορίας πολλαπλασιάζονται εκθετικά και η επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας είναι αδύνατη. Εξυπακούεται βέβαια ότι αυτή η συνεργασία παραγωγών θα πρέπει να θεμελιώνεται σε υγιή επιχειρηματικά κριτήρια και έναν απολύτως σύγχρονο τρόπο διαχείρισης της επιχείρησης.”

Ο Γιώργος Σταυρακάκης τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και δύσκολες. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι ” προϋπολογισμός της ΕΕ είναι ένας επενδυτικός προϋπολογισμός ο οποίος στηρίζει τους τομείς όπως η έρευνα, η καινοτομία, η ενεργειακή απόδοση, η κινητικότητα των νέων που έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και την επίτευξη κοινωνικής και οικονομικής συνοχής. ʼλλωστε πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι το 94,6% του κοινοτικού προϋπολογισμου επιστρέφει στις Κράτη Μέλη ενώ μόλις το 5,4% χρησιμοποιείται για λειτουργικές δαπάνες. Γι’ αυτό τον λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει, και θα το κάνει, να υπερασπιστεί την επαρκή χρηματοδότηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”

Ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης προετοιμάζεται για τις νέες αλλαγές μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος προτάσσει ως άξονες την έρευνα , την καινοτομία, την τεχνολογία, την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και τους παραγωγικούς φορείς που είναι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός.
Ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι η Κρήτη με το ισχυρό όνομα που διαθέτει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με την συνεργασία όλων των φορέων , παραγωγικών τάξεων , πολιτών αλλά και στις δράσεις εξωστρέφειας που έχει αναπτύξει τα δύο τελευταία χρόνια καταφέρνει και βρίσκει την θέση που τις αξίζει τόσο για τα προϊόντα της όσο και για τις υπηρεσίες της.
Μάλιστα ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ήδη η Περιφέρεια Κρήτης μέσω του ειδικού φορέα που δημιούργησε προχωρεί στην πιστοποίηση των προϊόντων του πρωτογενή τομέα με το δυνατό (brand name) ‘ΚΡΗΤΗ’. Ανάλογες προσπάθειες επίσης καταβάλλονται-όπως ανέφερε- για την ανάδειξη του δυνατού ονόματος «ΚΡΗΤΗ» για την ενιαία προβολή του τουρισμού του νησιού μας.
Ο Πάολο Ντε Κάστρο επεσήμανε ότι αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις για την Ενιαία Αγροτική Πολιτική, διαπραγματεύσεις οι οποίες είναι πολύ δύσκολες. Mια Ενιαία Αγροτική Πολιτική η οποία ακόμα σήμερα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό κομμάτι του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού πάνω από το 40% αυτού. Μια μάχη που έχει πρωταγωνιστές όλα τα Ευρωπαϊκά  κράτη, για να διατηρήσουμε αυτήν την πολύ σημαντική πολιτική, να προστατέψουμε τους αγρότες,τις αγροτικές περιοχές και πάνω από όλα  για να κάνουμε την γεωργία ποιό “πράσινη” ποιό προσεκτική στα προβλήματα που αφορούν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Χωρίς να ξεχνάμε βέβαια και την οικονομική και την κοινωνική βιωσιμότητα αυτού του σημαντικού τομέα που σημαίνει θέσεις εργασίας, που σημαίνει ευκαιρίες για ανάπτυξη. Το ΕΚ χάρις στην συναπόφαση  έχει τις ίδιες δυνάμεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλαδή τους Υπουργούς Γεωργίας της Ευρώπης,
Γι’ αυτό συμμετέχουμε ενεργά  και βρισκόμαστε στην παραμονή της ολοκλήρωσης των συμβιβαστικών διαπραγματεύσεων στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου που θα ψηφίσουμε μέχρι το τέλος του έτους. Μετά θα ήμαστε σε αναμονή των διαπραγματεύσεων για τις δημοσιονομικές προοπτικές. Ελπίζουμε να μην έχουμε άσχημα νέα για την  Ενιαία Αγροτική Πολιτική από της δημοσιονομικές προοπτικές. Εμείς ελπίζουμε να διατηρηθεί ο τωρινός προϋπολογισμός, εμείς δεν θέλουμε ένα νομισματικό “πάγωμα” όπως προτείνει η Κομισιόν χωρίς να συμπεριλαμβάνει τον πληθωρισμό. Αν έχουμε τους πόρους τότε θα έχουμε σίγουρα μια ΕΑΠ ποιο δυνατή, ποιό περιβαλλοντική, αλλά θα έχουμε και μια ΕΑΠ ποιο προσεκτική στην οικονομία και στην κοινωνία. Θέλουμε να απλοποιήσουμε την ζωή των ευρωπαίων γεωργών. Εμείς στο Ευρωκοινοβούλιο θα κάνουμε τα πάντα για να μειώσουμε την γραφειοκρατία στην πρόταση της Κομισιόν.

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ


Τελευταία Νέα
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
Νέα κρούσματα covid στην περιοχή της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Νέα κρούσματα covid στην περιοχή της Σητείας