Η πρωτοβουλία του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» για την Αναγέννηση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της ∆ημοτικής Βιβλιοθήκης Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος».

51 Προβολές

«Φυλλομετρώντας ο αναγνώστης παλιούς και καινούριους τόμους της Βιβλιοθήκης «Βιτσέντζος Κορνάρος», αισθάνεται να βυθίζεται μέσα στη σιωπή του αναγνωστηρίου σε κόσμους βουερούς και ονειρεμένους. Όμως η αίσθηση αυτή παραμερίζει μια άλλη, ίσως την πιο σημαντική διάσταση που αφορά την ίδια την ύπαρξη αυτής της Βιβλιοθήκης: τους κόπους, τις αγωνίες, τις απογοητεύσεις των ανθρώπων που αφιέρωσαν μέρος της ζωής τους για να στήσουν βιβλίο με βιβλίο τα πολυώροφα ράφια με τις πολύχρωμες ράχες.» Σε αυτούς τους ανθρώπους, τα μέλη του Προοδευτικού Συλλόγου, που ακούραστα και αθόρυβα εργάστηκαν για να στήσουν την πρώτη λαϊκή βιβλιοθήκη της Σητείας, αφιέρωσε την εισαγωγή της μελέτης που έγραψε ο αείμνηστος αρχαιολόγος και πνευματικός εργάτης της Σητείας, Νίκος Παπαδάκης.

Όταν το 1933 ιδρύθηκε ο ΠΣΣ, προβλεπόμενο μέλημα κατά το κατ/κό του ήταν η δημιουργία Λαϊκής Βιβλιοθήκης. Από τότε, η αποφασιστικότητα και η αφοσίωση των ανθρώπων του Συλλόγου εξασφάλισαν την ίδρυση και τη λειτουργία της ομώνυμης Βιβλιοθήκης που σώζεται έως τις μέρες μας. Ωστόσο, η έλλειψη ιδιόκτητης στέγης και το συνεχώς αυξανόμενο λειτουργικό κόστος της βιβλιοθήκης, οδήγησε το 2000 στην παραχώρησή της από τον ΠΣΣ στο ∆ήμο Σητείας, με σκοπό την αναβάθμισή της και την οικονομική της αυτοδυναμία μέσω σταθερής επιχορήγησης /χρηματοδότησης από την Πολιτεία.

Από τότε μέχρι σήμερα όλα γύρω μας έχουν αλλάξει. Η ψηφιακή εποχή θέτει νέα δεδομένα στην πληροφορία και τη γνώση. Η ραγδαία εξάπλωση του ∆ιαδικτύου και η αυξανόμενη πρόσβαση σε υλικό ψηφιακής μορφής δημιουργεί νέες προκλήσεις και επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της Βιβλιοθήκης. Πολλές Βιβλιοθήκες γύρω μας αναζητούν ήδη τρόπους προσαρμογής στις νέες συνθήκες, δικτυώνονται, δυναμώνουν και εκσυγχρονίζονται για να γίνουν ελκυστικές στο κοινό τους.

Άραγε, η ∆ημοτική Βιβλιοθήκη Σητείας θα μείνει αμέτοχη στις αλλαγές; Η σημερινή κατάσταση της ∆ημοτικής Βιβλιοθήκης είναι, δυστυχώς, αποκαρδιωτική έως τραγική. Παρότι στεγάζεται σε μια αίθουσα του Πολύκεντρου του ∆ήμου Σητείας, βρίσκεται στην αφάνεια. Παρατημένη. Με ισχνή επισκεψιμότητα, ανύπαρκτο εξοπλισμό, απουσία συστήματος καταλογογράφησης και ελέγχου των τίτλων, ανύπαρκτο σύστημα ασφαλείας, υποστελέχωση και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, μόνο με το μεράκι μιας ηρωίδας αποσπασμένης υπαλλήλου σε ένα αφιλόξενο έως ακατάλληλο χώρο για δράσεις και μελέτη, με μηδενικές αγορές βιβλίων για ανανέωση της συλλογής και εντέλει – παρά τις προσδοκίες- με μηδενικό ποσοστό επιχορήγησης από τον προϋπολογισμό του ∆ήμου.

Επειδή πιστεύουμε ότι διαχρονικά και πολύ περισσότερο σήμερα, στην κοινωνία της πληροφορίας και της οικονομικής κρίσης, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ελεύθερη την πρόσβαση στο πολιτιστικό αγαθό και στη γνώση, δεν μπορούμε να μείνουμε παθητικοί θεατές στην εντεινόμενη απαξίωση του ρόλου της. Η διαπιστωμένη δυσλειτουργία της ∆ημοτικής Βιβλιοθήκης Σητείας συνεπάγεται την απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα του πολιτισμού για την πόλη μας. Γιατί η βιβλιοθήκη είναι ο μόνος δημόσιος φορέας μετά την τυπική εκπαίδευση που εγγυάται την ισότιμη και ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στην πληροφορία και τη γνώση και λειτουργεί προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας που υπηρετεί. Επιπλέον, η ιστορική και γεμάτη κόπους και θυσίες, πορεία της ∆ημοτικής Βιβλιοθήκης «Βιτσέντζος Κορνάρος» – που είναι το πρώτο «παιδί» του Συλλόγου μας- μας νομιμοποιεί ουσιαστικά και ηθικά να δράσουμε, ώστε να αποτρέψουμε τη λειτουργική αποδόμησή της.

Αναλάβαμε, λοιπόν, την πρωτοβουλία να ενταχθεί στο δίκτυο ∆ημόσιων και ∆ημοτικών Βιβλιοθηκών FUTURE LIBRARY. Μέχρι σήμερα στο δίκτυο έχουν ενταχθεί 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 7 στην Κρήτη και 2 στο Λασίθι: H Κουνδούρειος ∆ημοτική Βιβλιοθήκη Αγίου Νικολάου και η ∆ημοτική Βιβλιοθήκη Ιεράπετρας “Μαρία Λιουδάκη” είναι ήδη μέλη του δικτύου.

Κάναμε την απαραίτητη προεργασία και αφού εκθέσαμε την πρότασή μας στον ∆ήμαρχο πήραμε τη συγκατάθεσή του και υποβάλλαμε με τα κατάλληλα επιχειρήματα την αίτηση για ένταξη στο Πανελλήνιο ∆ίκτυο. Πρόκειται για ένα δίκτυο που ξεκίνησε το 2011 και έχει στόχο “να ενισχύσει στη συνείδηση του κόσμου τη σπουδαιότητα των βιβλιοθηκών ως κέντρων μάθησης, χώρων δημιουργικότητας και αλληλεπίδρασης ιδεών”. Για να το πετύχει αυτό οργανώνει εργαστήρια, ειδικά σεμινάρια και ετήσιο συνέδριο με τα οποία προσφέρεται καθοδήγηση και επιμόρφωση στα μέλη- εμψυχωτές, προκειμένου να αναπτυχθούν δεξιότητες σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, χρήστες της βιβλιοθήκης.

Η αίτησή μας έγινε δεκτή και πετύχαμε να μπει και η Σητεία σε αυτό το εθνικής εμβέλειας δίκτυο. Ήδη, τον προηγούμενο μήνα, εκπρόσωποι του Συλλόγου μας παρακολούθησαν το σχετικό σεμινάριο που στόχο έχει την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων για τη Βιβλιοθήκη της πόλης μας, τις οποίες και θα εφαρμόσουμε το φετινό καλοκαίρι από 15 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου, στο πρόγραμμα της “Καλοκαιρινής Εκστρατείας”.

Κάθε χρόνο, οι βιβλιοθήκες – μέλη του ∆ικτύου συμμετέχουν στις “Καλοκαιρινές Εκστρατείες”. Ανάγνωσης και ∆ημιουργικότητας, που σκοπό έχουν να μετατρέψουν το παιδί σε ερευνητή με δεξιότητες στον εντοπισμό και τη διαχείριση πληροφοριών στο σύγχρονο πολυπληροφοριακό περιβάλλον. Η φετινή Εκστρατεία έχει θέμα «Γίνε εξερευνητής του κόσμου» και τη διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας που παίρνει τη σκυτάλη από το FUTURE LIBRARY. Περισσότερα θα ανακοινώσουμε σε επόμενη δημοσίευση, γιατί οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και η εθελοντική προσφορά των συμπολιτών μας είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά και απαραίτητη για τη επιτυχία αυτής της δημιουργικής γιορτής του καλοκαιριού 2016.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Μετά την επιτυχή ένταξη στο πρόγραμμα, βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με τον ∆ήμο για τα διαδικαστικά. Ήδη συμφωνήθηκε να γίνει, από το ∆ήμο, η πρώτη αγορά βιβλίων που είναι απαραίτητα για τις δράσεις της Καλοκαιρινής εκστρατείας. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για την Αναγέννηση της Βιβλιοθήκης. Όμως, με σωστό σχεδιασμό είναι όλα εφικτά. Εμείς έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση.

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της ∆ημοτικής Βιβλιοθήκης. Και προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων. Προτείνουμε στον ∆ήμο Σητείας ένα ρεαλιστικό σύνολο παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, ώστε αυτή η ιστορική βιβλιοθήκη να είναι μέσα στις βιβλιοθήκες του μέλλοντος και όχι στην αφάνεια.

Στις επόμενες ημέρες για το σκοπό αυτό ετοιμάζεται το Σύμφωνο Συνεργασίας του ΠΣΣ με το ∆ήμο που θα καθορίσει το πλαίσιο των παρεμβάσεων.

ΚΑΛΟΥΜΕ κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, κάθε γονιό που νοιάζεται το παιδί του να διατηρήσει το δικαίωμα στη συμμετοχή, στην εμπειρία του πολιτισμού και στη γνώση, κάθε εκπαιδευτικό που παλεύει καθημερινά με το έλλειμμα φιλαναγνωσίας και το συγκριτικό μειονέκτημα των Νεοελλήνων σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους, καλούμε όλους να συσστρατευθούν σε αυτήν την προσπάθεια.

Μας ενδιαφέρει να συνδέσουμε τη Βιβλιοθήκη της πόλης μας με την πραγματική ζωή. Και αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο της Πολιτείας. Είναι ευθύνη όλων μας.

Εκ μέρους του ∆.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος»

Η Πρόεδρος Η Γ.Γραμματέας

Άννα Μανουσάκη Νίκη ∆ρετάκηΤελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης