Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στη Σητεία

126 Προβολές

Σε κλίμα κατάνυξης το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου 4 Απριλίου, αμέσως μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου η καθιερωμένη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στην πόλη της Σητείας.

Η εκδήλωση, στην οποία παρέστη ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού, ο Ιερός Κλήρος και αρκετός κόσμος από την πόλη της Σητείας, άνοιξε με το καλωσόρισμα-προλόγισμα του υπευθύνου Καθηγητή της Σχολής στη Σητεία και διευθυντής της Χορωδίας Αιδεσιμολ. πρωτ. Νικολάου Αλεξάκη, ο οποίος σημείωσε ότι η εκδήλωση αυτή με την υμνολογία της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, παρά τις όποιες δυσκολίες παρουσιάσθηκαν μέχρι την πραγματοποίησή της, αποτελεί μια εισαγωγή πνευματικής προετοιμασίας όλων μας, προκειμένου να υποδεχτούμε κατάλληλα και να βιώσουμε τα σωτήρια Πάθη και στη συνέχεια την λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν ύμνοι από τη Χορωδία των μικρότερων τάξεων της Σχολής. Τα παιδιά έψαλλαν το Κοντάκιον του Ακαθίστου Ύμνου «Τη Υπερμάχω» (ήχος πλ. δ΄), «Κύριε των Δυνάμεων» (ήχος πλ. δ΄ δίφωνος) από την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, «Αλληλούια-Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…» από την Ακολουθία του Νυμφίου (ήχος πλ. δ΄ τρίφωνος) και το εξαποστειλάριο της Ακολουθίας του Νυμφίου «Τον νυμφώνα σου βλέπω» (ήχος γ΄).

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η Χορωδία των μεγαλύτερων τάξεων της Σχολής, πλαισιωμένη με τους Ιεροψάλτες της ευρύτερης περιοχής Σητείας απέδωσε επιλεγμένους ύμνους της κατανυκτικής περιόδου που διανύουμε. Ειδικότερα έψαλλε το αργό προκείμενο των κατανυκτικών Εσπερινών της Μεγ. Τεσσαρακοστής «Μη αποστρέψεις…» (ήχος πλ. δ΄), από τη Θεία Λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου» (ήχος α΄) «Την γαρ σην μήτραν», το κοντάκιο από την ακολουθία του Μεγ. Κανόνος «ψυχή μου, ψυχή μου» (ήχος πλ. β΄), το αργό ιδιόμελο της Β΄Κυριακής των Νηστειών «Χαλινούς αποπτύσας τους πατρικούς», το κάθισμα από την ακολουθία του Νυμφίου της Μ. Δευτέρας «Τα πάθη τα σεπτά» ήχος β΄ (υπείσακτο μέλος α΄ ήχου), το ιδιόμελο των αίνων της Μεγ. Δευτέρας «ερχόμενος ο Κύριος» (ήχος α΄), το ιδιόμελο των αίνων  της Μεγ. Δευτέρας «Φθάσαντες πιστοί (ήχος πλ. α΄), το ιδιόμελο των αίνων της Μεγ. Τρίτης «Ο τη ψυχής ραθυμία νυστάξας» (ήχος β΄), και το ιδιόμελο των αποστίχων, από την ακολουθία των Αγίων Παθών (ήχος πλ. δ΄) «Ήδη βάπτεται κάλαμος».

Επίσης διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο «Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου» του π. Ισαάκ από την εκπαιδευτικό κ. Ελένη Σαντιμπαντάκη-Τσικαλάκη.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χαιρετίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στο νεοφανή άγιο και προσφάτως αναγραφέντα στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, από το βιβλίο του οποίου ήταν τα αναγνώσματα της εκδήλωσης. Όπως είπε «ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης έλεγε σε εμάς που τον γνωρίσαμε ότι «ένας ευλαβής και πιστός χριστιανός σήμερα αξίζει πιο πολύ από μια θαυματουργό εικόνα. Η εικόνα έχει την αξία της, αλλά ο αγιασμένος άνθρωπος αποκαλύπτει ζωντανό τον Θεό και σήμερα. Αποκαλύπτει και στις μέρες μας την παρουσία του Θεού ανάμεσά μας».

Αυτό πραγματικά ζούσαν όσοι τον γνώρισαν από κοντά. Μιλούσε ο Ίδιος ο Θεός μέσα Του και σου έδιδε τη σωστή απάντηση και λύση στο πρόβλημά σου, αμέσως χωρίς αναστροφές κι επιφυλάξεις. Σου έλεγε όχι τή γνώμη του απλά, αλλά τι θέλει ο Θεός από τον καθένα ανάλογα με το πρόβλημά του και τι πρέπει ή πως πρέπει να το κάμει. Κι αυτό πάντα ζητούσε, το θέλημα του Θεού να γίνει κι όχι το δικό μας. Αποκάλυπτε και τα αίτια του προβλήματος κι έδιδε τη λύση.

Ήταν όντως θεοφόρος και αγιασμένος και γι’ αυτό έκανε το ξένο δικό του κι ο πόνος του άλλου ήταν και δικός του. Προσευχόταν για όλους και η προσευχή έλεγε λύνει όλα τα προβλήματα. Πρέπει όμως να γίνεται ταπεινά, πιστά και με πόνο. Αυτό είναι και δική μας υποχρέωση να συμπονούμε και να συμπάσχουμε με τους άλλους, όπως ο Χριστός μας. Έτσι μετέχουμε στον πόνο του Χριστού, στον πόνο του Σταυρού για τη σωτηρία του κόσμου».
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον π. Νικόλαο Αλεξάκη, Καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» και τους Ιεροψάλτες και μέλη της Χορωδίας. Όπως τόνισε «αυτή η καλή συνεργασία και συστηματική εκμάθηση της Βυζαντινής παραδοσιακής μουσικής της Εκκλησίας μας από τους Ιεροψάλτες και τους άλλους μαθητές φάνηκε στην αποψινή εκδήλωση, γιατί απέδωσαν άριστα τους δύσκολους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και το βυζαντινό μέλος, το ήθος και το ύφος της ψαλμωδίας συμβάλλουν ώστε τα νοήματα και τα διδάγματα να γίνουν από όλους κατανοητά». Ακόμα, συνέστησε οι γονείς και δάσκαλοι να προστρέπουν τα παιδιά να μάθουν αυτή την πλούσια υμνολογική μας παράδοση, που σίγουρα είναι ένα σημαντικό εφόδιο στη ζωή τους και συγχρόνως αποκτούν γνώση και επίγνωση μοναδικής και ανεπανάλληπτης αγιοπατερικής διδασκαλίας και παράδοσης. Ευχήθηκε, τέλος, με περισυλλογή και προσευχή να διέλθουμε την Μεγάλη Εβδομάδα, να παρακολουθούμε τη μοναδική υμνολογία των ιερών ακολουθιών και να προσκυνήσουμε τα φρικτά πάθη του Χριστού και τη ζωηφόρο Ανάστασή Του. .
Η εκδήλωση έκλεισε με τη φήμη του Σεβ. κ. Ευγενίου, ο οποίος διένειμε μαζί με τις πατρικές ευχές του σε όλα τα μέλη της Χορωδίας την εικόνα του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, καθώς και την ευχητήρια κάρτα του για το Άγιον Πάσχα, και ακολούθησε μικρή δεξίωση με παραδοσικό κέρασμα στην αίθουσα του ναού.Τελευταία Νέα
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
Νέα κρούσματα covid στην περιοχή της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Νέα κρούσματα covid στην περιοχή της Σητείας