Χαιρετισμός του κ. Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρχιμάκη στο συνέδριο μελισσοκομίας

36 Προβολές

Αγαπητοί διοργανωτές, Αγαπητοί παραγωγοί, Φίλες και Φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζω το Παγκόσμιο Συνέδριο Μελισσοκομίας που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και σας καλωσορίζω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη φιλόξενη Κρήτη.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Μελισσοκομίας, αποτελεί μια πολύ σημαντική διοργάνωση για τη διεθνή προβολή του μελιού και των προϊόντων της μέλισσας, καθώς πραγματεύεται κρίσιμα θέματα που αφορούν στο παρόν και στο μέλλον του μελιού, τους τρόπους διακίνησής του στις διεθνείς αγορές,
τις προοπτικές που ανοίγονται, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, καθώς και τα προβλήματα του κλάδου κάτω από μια σφαιρική σκοπιά.

Γιατί η ιστορική αξία του μελιού, η διαχρονικότητά του ως βασικό στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής, καθώς και η διεθνής εμπορική και οικονομική του αξία, επιβάλλουν την οργάνωση και τη μαζική συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων σε διεθνείς συναντήσεις επιπέδου, όπως η σημερινή.

Το μέλι είναι, αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας διατροφής, με υψηλή θρεπτική αξία, αλλά και αναγνωρισμένη αντιοξειδωτική δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικότερα στις σημερινές συνθήκες, που οι διεθνείς τάσεις διατροφής στρέφονται στην κατανάλωση όλο και περισσότερων φυσικών τροφών, το μέλι συμπεριλαμβάνεται στη Μεσογειακή Δίαιτα, η οποία αποτελεί διεθνές πρότυπο ισορροπημένης διατροφής.

Παράλληλα, τα πολλά υποπροϊόντα του μελιού, όπως το κερί, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, η προπόλη και άλλα συστατικά του χρησιμοποιούνται σε δεκάδες σημαντικές δραστηριότητες ανά τον κόσμο, όπως στη παραγωγή φαρμάκων και άλλων χρήσιμων προϊόντων και αναζητούνται από τους καταναλωτές, είτε αυτούσια είτε ως παρασκευάσματα.

Είναι γεγονός, ότι ο κλάδος της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας μελισσοκομίας, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο οικογενειακό εισόδημα, είτε σαν αποκλειστική, είτε σαν δευτερεύουσα απασχόληση.

Στην Ελλάδα, εργάζονται σχεδόν 20.000 μελισσοκόμοι εκ των οποίων περισσότεροι από 3.000 επαγγελματικά.

Ειδικότερα, εδώ στην Κρήτη, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 2.500 Μελισσοκομικές μονάδες, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις η συνολική εγχώρια μελισσοκομία, αριθμεί περίπου 1,5 εκατομμύρια μελίσσια με συνολική ετήσια παραγωγή μελιού από 12.000 έως 17.000 τόνους.

Είναι γεγονός, ότι η Ελλάδα κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε μελίσσια και σε παραγωγή μελιού, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και παγκοσμίως. Ειδικότερα, από τα 27 κράτη-μέλη, βρισκόμαστε σε απόλυτους αριθμούς στη 2η θέση πίσω από την Ισπανία και πάνω από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πίσω από την Ασία, στην παραγωγή μελιού, είναι η δική μας ήπειρος που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα, με περίπου 45% του εισαγόμενου μελιού διεθνώς.

Από την άλλη, αναφορικά και με τις συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές εμπόριο, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μελιού σήμερα, θεωρείται η Αργεντινή, που αγγίζει πάνω από το 30% του παγκόσμιου εμπορίου.

Αυτά τα στοιχεία, μαζί με το γεγονός ότι η παγκόσμια παραγωγή μελιού έχει αυξηθεί από το 1996 έως σήμερα κατά 25% περίπου, διαμορφώνουν μια νέα δυναμική τόσο στην παραγωγή του προϊόντος, όσο και στις νέες συνθήκες του διεθνούς εμπορίου.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, να δουλέψουμε όλοι μαζί και συντεταγμένα με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας και της ταυτότητας του μελιού ανά τον κόσμο, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του από τόπο σε τόπο.

Στην Ελλάδα για παράδειγμα, ο νομαδικός τρόπος άσκησης της ελληνικής μελισσοκομίας,
αν και είναι ιδιαίτερα επίπονος, προσφέρει ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι μεταφέρουν τα μελίσσια τους από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη, αξιοποιώντας τις ανθοφορίες, για να εξασφαλίσουν την παραγωγή τους και να συλλέξουν το υπέροχο προϊόν τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το ελληνικό μέλι να μην προέρχεται μόνο από μονοανθικές καλλιέργειες,
όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες, αλλά να παρουσιάζει μία σπάνια ιδιαιτερότητα, η οποία αποτελεί εγγύηση υψηλής ποιότητας.

Συνεπώς, είναι χρέος της Πολιτείας, των παραγωγών αλλά και όλων εμάς που αγαπάμε το μέλι και την ιστορία του, να διασφαλίσουμε την παραγωγή του προϊόντος σφαιρικά, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές μας στο να παραμείνει το μέλι στο ψηλότερο σκαλί της ποιοτικής και εμπορικής του αξίας.

Ο κλάδος της μελισσοκομίας αποτελεί για την Ελλάδα ένα σημαντικό κεφάλαιο της αγροτικής οικονομίας και δεδομένης της στενής σχέσης του Έλληνα με το μέλι και τα προϊόντα του, ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λαμβάνουμε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Τα μέτρα αυτά διακρίνονται σε οριζόντια προγράμματα και ειδικότερα προγράμματα, βάσει Ευρωπαϊκών Κανονισμών και Εθνικών Αποφάσεων για τη μελισσοκομία.

Στα οριζόντια Προγράμματα εντάσσονται. Οι Νέοι Μελισσοκόμοι στο Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Μελισσοκόμοι ή και Αγρότες κατά κύρια απασχόληση, για την πραγματοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης στον κλάδο της Μελισσοκομίας.

Αναφορικά με το 4ο ΚΠΣ, με την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης θα ενταχθούν άμεσα και οι μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις, μελισσοκόμοι ή και φυσικά πρόσωπα για επενδύσεις στη μεταποίηση, στην τυποποίηση και στην εμπορία των γεωργικών προϊόντων.

Ειδικότερα, θα ήθελα να επισημάνω ότι από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί περισσότερα από 25 Επενδυτικά Προγράμματα με σκοπό την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό μονάδων τυποποίησης μελιού.

Με αυτά τα μέτρα, παρέχεται η δυνατότητα ένταξης νέων μελισσοκόμων στον κλάδο, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις με σκοπό την τυποποίηση του προϊόντος
με την εφαρμογή προτύπων ISO και HACCP.

Με την υλοποίηση των νέων προγραμμάτων στηρίζεται η μελισσοκομία, ενώ φαίνεται η ξεκάθαρη βούληση για την περεταίρω βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος.

Παράλληλα, η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, αποτελεί για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έναν από τους βασικότερους στόχους. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε σε Νομοθετική Ρύθμιση για τον καλύτερο συντονισμό των φορέων ελέγχου ώστε το αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο αποδοτικό τόσο στην εγχώρια παραγωγή όσο και στις εισαγωγές του προϊόντος.

Όσο για τα προβλήματα του κλάδου; Είναι γνωστά στην πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ, όπως έχουν αποτυπωθεί σε αλλεπάλληλες συναντήσεις στο Υπουργείο, με όλους τους φορείς παραγωγής, τυποποίησης και διακίνησης του μελιού.

Μέσα σε λίγους μήνες, έχουν γίνει τα πρώτα θετικά βήματα, και θα ήθελα να αναφέρω ενδεικτικά, την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος για τη λειτουργία της Ομάδας Εργασίας για το Μέλι, η οποία αποφασίσθηκε και λειτουργεί από τα τέλη Μαρτίου.

Η Ομάδα αυτή, αποτελείται από παράγοντες όλων των συναρμόδιων Υπουργείων και την Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και αναμένεται έως τον προσεχή Ιούνιο,να μας παρουσιάσει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις για την παραγωγή, τις προοπτικές, την τυποποίηση και τον ποιοτικό έλεγχο του προϊόντος.
Επίσης, ακολουθούμε μια στρατηγική προώθησης των Ελληνικών προϊόντων σε νέες αγορές.
Συγκεκριμένα, έχουν ήδη υπογραφεί από την Υπουργό Αγροτική Ανάπτυξη Κατερίνα Μπατζελή, 3 Συμβάσεις Έγκρισης Προγραμμάτων για ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης γεωργικών προϊόντων στις Τρίτες Χώρες, με στόχο τη διείσδυση των Ελληνικών προϊόντων ποιότητας σε νέες αγορές και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης
Επιπροσθέτως, μετά από ανοικτές διαδικασίες και διαβούλευση, αναδιατάσσοντας τις προτεραιότητες και απαντώντας στα αιτήματα του κλάδου, συμφωνήσαμε από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας για την προσεχή τριετία που θα στηρίξει τον κλάδο με 17 εκατ. € !

Αυτό, θεωρώ ότι δείχνει τη σαφή βούληση της Πολιτείας να τιμήσει τους μελισσοκόμους και τα υψηλής αξίας προϊόντα που παράγουν, καθώς και οι ίδιοι με τη σειρά τους τιμούν την παράδοσή μας και την

Κατηγορία : ΑΓΡΟΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης