Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλεί η ΠΑΣΕΓΕΣ τους αγρότες(video)

8 Προβολές

Κάλεσμα προς τους αγρότες να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, προτρέποντας ταυτόχρονα τους Θεσσαλούς αγρότες να συγκεντρωθούν στον κόμβο της Νίκαιας, αλλά και σημειώνοντας την αναγκαιότητα να μην έρθουν σε σύγκρουση με άλλες κοινωνικές ομάδες.

Η έκκληση έγινε στο περιθώριο πανελλαδικής σύσκεψη που συγκάλεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ, και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και συσπειρώσεων του αγροτικού κινήματος, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο.

Στόχος της σύσκεψης είναι να διαμορφωθεί από κοινού ένα πλαίσιο δράσεων για την ανατροπή «της σκληρής και ανάλγητης αντιαγροτικής πολιτικής» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Στη σύσκεψη αναλύθηκε διεξοδικά η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του μνημονίου, αλλά και της αλλαγής στον τρόπο φορολόγησης. Εκτιμάται πως οι συνολικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, γεγονός που έρχεται να εξανεμίσει σχεδόν το σύνολο των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών.

Όπως είπε ο κ. Καραμίχας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, η ΠΑΣΕΓΕΣ συζητά ένα πακέτο ισοδύναμων πολιτικών -απέναντι στα όσα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει- που άμεσα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και να λειτουργήσουν ως οξυγόνο για τον αγροτοδιατροφικό τομέα συνολικά. Δηλαδή τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες αλλά και τη μεταποιητική βιομηχανία.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, ζητείται να υπάρξει μακροχρόνια ρύθμιση με χαμηλό επιτόκιο για τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για δάνεια που έχουν λάβει αγρότες, κτηνοτρόφοι και μεταποιητικές βιομηχανίες, να μην επιβληθεί χαράτσι στα αγροτεμάχια, να απαλλαγούν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής του 13% να ισχύσει για τη φετινή χρονιά και να διαμορφωθεί στο μισό σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους που πλήττονται ιδιαίτερα, ενώ σε ό,τι αφορά στο «κακό» χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ, είτε αφορά σε φυσικά πρόσωπα, είτε σε επιχειρήσεις, να αφαιρεθούν τόκοι, προσαυξήσεις και να γίνει μακροχρόνια ρύθμιση.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ άσκησε οξεία κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δη στον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη, ότι δεν έχει αναλάβει ουσιαστικές δράσεις για τη χάραξη μιας νέας αγροτικής πολιτικής, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον νόμο για τους συνεταιρισμούς, αλλά και στην απορροφητικότητα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”. «Ο κ. Τσαυτάρης έχει τεράστιες ευθύνες. Έχει στα χέρια του εδώ και δύο μήνες το πόρισμα της επιτροπής που ο ίδιος δημιούργησε για τους συνεταιρισμούς, που λέει ότι ο νόμος είναι ανεφάρμοστος και δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία. Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” ανησυχούμε ότι τα ποσά δεν θα απορροφηθούν με τον ρυθμό που κινείται το υπουργείο και θα τα επιστρέψουμε πίσω. Θα πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλία και να διαπραγματευτεί παράταση ενός χρόνου με την ΕΕ» σημείωσε ο κ. Καραμίχας.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ θα συνεχίσει τον κύκλο των επαφών της με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ έχει ζητήσει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ομιλία προϊσταμένου Γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ

Στο έργο των υπηρεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ και την προσφορά στους έλληνες αγρότες του γραφείου Βρυξελλών της οργάνωσης τα τελευταία 23 χρόνια αναφέρθηκε συνοπτικά ο προϊστάμενος του γραφείου, κ. Γιάννης Κολυβάς.

Ο κ. Κολυβάς αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του γραφείου το 2003 για επέκταση του “πακέτου” ενισχύσεων στα μεσογειακά προϊόντα, επί υπουργίας Δρυ, με τον προϋπολογισμό να κλειδώνει σε καλά επίπεδα για την Ελλάδα, γεγονός που μετά από τρία μόλις χρόνια αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων, που λαμβάνουν οι αγρότες κάθε χρόνο.

Επίσης, μίλησε για τις παρεμβάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ το Μάιο του 2004 για το βαμβάκι. Μια παρέμβαση που οδήγησε σε αύξηση του ποσού της συνδεδεμένης ενίσχυσης, με παράλληλη μείωση της επιλέξιμης έκτασης, καθώς επίσης για το θέμα του καπνού. Όπως είπε ο κ. Κολυβάς, αν και ήταν ατυχής η μεταφορά πόρων από τον α’ στο β’ πυλώνα της ΚΑΠ, εντούτοις 55.000 παραγωγοί έλαβαν χρήματα στο πλαίσιο του Μέτρου 144.

Τέλος θύμισε τις παρεμβάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για το λάδι και το θέμα των βοσκοτόπων.

Παρέμβαση Σκιαδά

Κατά του Νόμου 4015 καταφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Κώστας Σκιαδάς στην ομιλία του, τονίζοντας ότι στόχο είχε τη διάλυση των συνεταιρισμών, ενώ επιτέθηκε στο ΥΠΑΑΤ για το θέμα των τροπολογιών που αφορούν στο Νόμο, προσθέτοντας πως κατά αυτό τον τρόπο οι οργανώσεις τίθενται σε ομηρία. “Όπως πάμε, σε λίγο η καλλιέργεια θα είναι αδύνατη”, κατέληξε.

Μετά την σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παράσταση παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα.

Αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

(Αθήνα, 30.1.2013)

Στη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις Διοικήσεις των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας και με εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων, με σκοπό να εκτιμήσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό χώρο, διαπιστώνουμε ομόφωνα ότι τα προβλήματα οξύνονται καθημερινά και απειλούν με καταστροφή τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς της χώρας.

Ο αγροτικός κόσμος έχει φτάσει σε απόγνωση και υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμός σε όλη την χώρα. Την ίδια στιγμή το Κυβερνητικό έργο στερείται σχεδιασμού, στρατηγικής και αποτελεσματικότητας και είναι όχι μόνο ανύπαρκτο, αλλά και αρνητικό.

Η μεγάλη αύξηση του κόστους αγροτικής παραγωγής, εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων στην ενέργεια (αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ) και στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης), στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και σε όλες τις εισροές καθιστούν σχεδόν αδύνατη την καλλιέργεια. Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται σημαντική κάμψη στις τιμές παραγωγού, με αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά το 2010 (7,6%), κατά το 2011 (5,5%), αλλά και κατά το 2012 (13,3%). Παράλληλα, η ύφεση στην οικονομία, η υποχρηματοδότηση του αγροτικού τομέα και η εντεινόμενη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, έχουν σχεδόν εξαφανίσει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης των αγροτών και των επιχειρήσεών τους.

Από τα πρόσφατα μέτρα της Κυβέρνησης, που αποφασίστηκαν με το νόμο του Μνημονίου ΙΙΙ, διαπιστώνεται η αφαίμαξη των συντάξεων του ΟΓΑ (750 εκατ. ευρώ), η αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΓΑ, (90 εκατ. ευρώ), η αύξηση του ορίου ηλικίας των συνταξιούχων του ΟΓΑ, η μείωση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες (152 εκατ. ευρώ), η μείωση επιδότησης του ΕΦΚ πετρελαίου (130 εκατ. ευρώ) και η μείωση προγραμμάτων της γεωργίας (25 εκατ. ευρώ), με συνέπεια η συνολική επιβάρυνση για τους αγρότες από τις περικοπές αυτές να υπερβαίνει το 1 δις ευρώ κατά το 2013.

Επίσης με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς των αγροτών (45 εκατ. ευρώ), με την σημαντική αύξηση της φορολογίας των αγροτών (145 εκατ. ευρώ), με την κατάργηση της απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος των συναλλαγών των αγροτικών συνεταιρισμών με τα μέλη τους (107 εκατ. ευρώ), με την νέα αύξηση στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (40 εκατ. ευρώ) και τελικά με την επικείμενη επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας στα αγροτεμάχια (500 εκατ. ευρώ) οι αγρότες θα επιβαρυνθούν κατά το 2013 με 900 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Συνολικά η επιβάρυνση των αγροτών από τα μέτρα της Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο επίπεδο των 1900 εκατ. ευρώ, εξανεμίζοντας το σύνολο σχεδόν των άμεσων ενισχύσεών τους που εισπράττουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τονίζουμε ότι ο νόμος 4015/2011 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματά τους, αλλά σαν ανεφάρμοστος που είναι έχει εγκλωβίσει τις συνεταιριστικές οργανώσεις, που δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μετατροπές και συγχωνεύσεις. Οι συνεχείς αναβολές κατάθεσης των αναγκαίων τροποποιήσεων, όπως αυτές που εισηγούνται εδώ και 3 μήνες, από την Επιστημονική Επιτροπή, που συνέστησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν ως συνέπεια την αποδιοργάνωση και τη διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας. Ο Υπουργός αρνείται να πάρει πρωτοβουλίες.

Υπογραμμίζουμε τον κίνδυνο της αποεπένδυνσης του αγροτικού τομέα, εξαιτίας της μηδενικής απορρόφησης της δαπάνης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, λίγο πριν το τέλος του, τόσο στα σχέδια βελτίωσης, όσο και στη μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Εξάλλου, παρά τις εξαγγελίες, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια για την ενεργοποίηση του Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας ώστε να στηριχθεί η χρηματοδότηση των αγροτών και των επιχειρήσεών τους, ενώ, από την άλλη πλευρά, τα χρέη των αγροτών και των κτηνοτρόφων συνεχώς διογκώνονται, μια και δεν ισχύουν πλέον οι εγγυήσεις του Δημοσίου.

Έπειτα από τα προηγούμενα προτείνουμε ομόφωνα τα ακόλουθα :

1. Να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και να μην αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησής τους.

2. Να μην μειωθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και να καταργηθεί η πρόσφατη αύξηση (12%) στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

3. Να μην μειωθεί η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες και η απόδοσή του να γίνεται μόνο μία φορά το χρόνο, με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

4. Να τεθεί όριο για την ένταξη των μικρών παραγωγών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (τήρηση βιβλίων), γιατί προκύπτει πολύ μικρό ακαθάριστο εισόδημα, αλλά και σημαντική λογιστική επιβάρυνση.

5. Οι αγρότες που πρόκειται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (τήρηση βιβλίων) να έχουν τη δυνατότητα να περιλαμβάνουν στα έξοδά τους τις αποσβέσεις όλων των παραγωγικών στοιχείων της αγροτικής εκμετάλλευσης στη λογιστική τους αξία. Παράλληλα να παρέχεται δυνατότητα μεταφοράς της ζημίας για συμψηφισμό στα επόμενα έτη.

6. Να μειωθεί ο ενιαίος συντελεστής φορολόγησης (13%), αλλά και να ισχύσει ο μειωμένος συντελεστής από το 2013.

7. Να καθιερωθεί η έκδοση ηλεκτρονικού παραγωγικού τιμολογίου για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων.

8. Να ενεργοποιηθεί το Μητρώο Εμπόρων με ουσιαστικά μέτρα.

9. Να λειτουργήσει εκ νέου ο ΕΛΟΓΑΚ ως αυτόνομος και ανεξάρτητος Οργανισμός για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και να επανέλθει ο τομέας των δασών στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

10. Επιβάλλεται να προβλέπεται αφορολόγητο ποσό, ύψους 5.000 ευρώ καθαρού εισοδήματος για όλους τους αγρότες.

11. Να υλοποιηθεί άμεσα η έγκριση – και κυρίως η πληρωμή των σχεδίων βελτίωσης των αγροτών, αλλά και των επενδύσεων των επιχειρήσεών τους στην εμπορία και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων με την ενεργοποίηση και τη στήριξη του Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας.

12. Να ισχύσει μακροχρόνια ρύθμιση με την παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των αγροτών με χαμηλότοκα και μακροπρόθεσμα δάνεια.

13. Να υιοθετηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή της εκποίησης των ενυπόθηκων παραγωγικών ακινήτων και εγκαταστάσεων των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών από τον εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εξόφλησή τους, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, με άτοκα δάνεια, που να καταβάλλονται σε ετήσιες ισόποσες δόσεις. Με την ολοκλήρωση της εξόφλησης να γίνεται άμεσα άρση των υποθηκών για τα ακίνητα αυτά. Για όσους αγρότες δεν έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη να αρθούν οι υποθήκες.

14. Να ενεργοποιηθεί άμεσα η απόφαση για την εφαρμογή του νόμου 128/75 που προβλέπει την επιδότηση κατά δύο μονάδες (2%) των βραχυπρόθεσμων και με μία μονάδα (1%) των μεσοπρόθεσμων δανείων των αγροτών, εφόσον αυτά χορηγούνταν από την ΑΤΕ.

15. Να κατατεθούν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή οι τροπολογίες του νόμου 4015/2011, όπως έχουν κατατεθεί στο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής που οριστήκε από τον Υπουργό.

Το ψήφισμα αυτό να παραδοθεί στον Πρωθυπουργό και στους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων και να πραγματοποιηθεί παράσταση εκπροσώπων της σημερινής συγκέντρωσης στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ολοι οι συγκεντρωμένοι, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία οφείλεται να υποστηριχθούν, χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο σ’αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Πατρίδα μας.

Κατηγορία : ΑΓΡΟΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
4 νέοι μόνιμοι γιατροί στο νοσοκομείο Σητειας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
4 νέοι μόνιμοι γιατροί στο νοσοκομείο Σητειας
Αναπτυξιακά θέματα και έργα του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου στη συνάντηση Περιφερειάρχη και Δημάρχου
ΛΑΣΙΘΙ
Αναπτυξιακά θέματα και έργα του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου στη συνάντηση Περιφερειάρχη και Δημάρχου
πρόσληψη προσωπικού από τον Αγροτικό Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Κρυών
ΣΗΤΕΙΑ
πρόσληψη προσωπικού από τον Αγροτικό Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Κρυών
Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης τίμησαν τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την στήριξη τους με σύγχρονο εξοπλισμό εκπαίδευσης
VIDEO ΛΑΣΙΘΙ
Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης τίμησαν τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την στήριξη τους με σύγχρονο εξοπλισμό εκπαίδευσης
Την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κρήτης ζήτησαν οι αγρότες της Ιεράπετρας για την διεκδίκηση πόρων για τις ζημιές
ΛΑΣΙΘΙ
Την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κρήτης ζήτησαν οι αγρότες της Ιεράπετρας για την διεκδίκηση πόρων για τις ζημιές
Στ. Αρναουτάκης: «Οι Περιφέρειες είναι ο βατήρας για το μεγάλο άλμα της ανάπτυξης»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στ. Αρναουτάκης: «Οι Περιφέρειες είναι ο βατήρας για το μεγάλο άλμα της ανάπτυξης»
2.800 επενδύσεις στην Κρήτη από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης (2014-2020).
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
2.800 επενδύσεις στην Κρήτη από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης (2014-2020).
Πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ολοκλήρωση του Γηροκομείου Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ολοκλήρωση του Γηροκομείου Ιεράπετρας
Τα πάχη μου τα πάθη μου
Χωρίς κατηγορία
Τα πάχη μου τα πάθη μου
Ευχαριστήριο Δημοτικού Σχολείου Πισκοκεφάλου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο Δημοτικού Σχολείου Πισκοκεφάλου