ΣΕΔΗΚ: Η Κρήτη πληρώνει ακριβά το τίμημα από τη νέα ΚΑΠ

20 Προβολές

Ζητήματα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της παραγωγής ελαιολάδου στην Κρήτη, ανέδειξε ο ΣΕΔΗΚ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου στο Ρέθυμνο.

Τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ συζήτησαν τις προοπτικές που υπάρχουν για την ανάδειξη της χρήσης του ελαιολάδου μέσα από στοχευμένες δράσεις ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων ως αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής ιστορίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για ανάδειξη των ευρύτερων περιοχών στις οποίες εντοπίζονται Μνημειακά ελαιόδεντρα.

Μείζον θέμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν οι περικοπές των επιδοτήσεων των ελαιοπαραγωγών που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνάνε το 50% με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Στην κατεύθυνση αυτή στρέφεται το ενδιαφέρον του ΣΕΔΗΚ ο οποίος για άλλη μια φορά φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα αυτό με απόφαση μάλιστα να ζητήσει τη συνδρομή της Περιφέρειας αλλά και βουλευτών ώστε να αποκατασταθεί η αδικία όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Χάνονται 100 εκατ. κάθε χρόνο από την Κρήτη με την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ

Ένα σοβαρότατο ζήτημα για την Κρήτη, είναι η μαύρη τρύπα που δημιουργείται στα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, αφού όπως επισημάνθηκε κάθε χρόνο η Κρήτη θα χάνει 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης υπογράμμισε: «Δεν ξέρω γιατί κάποιοι δεν έχουν δώσει σημασία σε αυτήν την τεράστια περικοπή των εισοδημάτων που υφίσταται ο Κρητικός ελαιοπαραγωγός. Είμαστε πολύ θορυβημένοι. Ο ΣΕΔΗΚ είχε αναφέρει το θέμα και παλαιότερα και έχει πάρει και τώρα απόφαση να το ενεργοποιήσει γι άλλη μια φορά. Υπάρχει φοβερή αδικία με τη νέα ΚΑΠ εις βάρος των ελαιοπαραγωγών. Η Κρήτη και η Πελοπόννησος πληρώνουν πολύ ακριβά το τίμημα της νέας ΚΑΠ. Τα ποσά των περικοπών είναι πάρα πολύ μεγάλα και αυτό πρέπει να το δει πάρα πολύ σοβαρά η καινούργια Κυβέρνηση. Είχανε γίνει επερωτήσεις Βουλευτών με βάση υπομνήματά του ΣΕΔΗΚ οι οποίες σωστό είναι να ληφθουν υπόψη από την Κυβερνητική πολιτική.

Αυτά τα χρήματα που περικόπτονται από τις επιδοτήσεις των Ελαιοκαλλιεργητών και ουσιαστικά μεταφέρονται από την Κρήτη σε άλλες γεωγραφικές περιφέρειες της Ελλάδος. Είναι αδιανόητο να ισοπεδώνεται και να εξισώνονται οι αιωνόβιες ελιές με άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΕΔΗΚ πρόκειται να στρέψει το ενδιαφέρον της Περιφέρειας και των Βουλευτών ζητώντας να πάρουν θέση και να ζητήσουν να εξεταστεί σε νέες βάσεις η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Δρομολόγηση μελέτης ανάπλασης-ανάδειξης των Μνημειακών ελαιοδέντρων

Χρηματοδότηση μελέτης από την Περιφέρεια διεκδικεί ο ΣΕΔΗΚ προκειμένου να ολοκληρώσει την προσπάθεια για ανάπλαση- ανάδειξη των Μνημειακών ελαιοδέντρων που έχει επισημάνει, καταγράψει και ανακηρύξει ως Μνημειακά ο ΣΕΔΗΚ τα τελευταία χρόνια.

Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιώργος Μαρινάκης, μετά από μακρόχρονες προσπάθειες 25 ελαιόδεντρα σε διαφορές περιοχές της Κρήτης έχουν εχουν επισημανθεί, ανακηρυχθεί και αναδειχθεί με διαφόρους τρόπους (οδικές και ενημερωτικές πινακίδες, έντυπα, δημοσιεύματα, ιστοσελίδες, τοπικές εκδηλώσεις κλπ) από τον ΣΕΔΗΚ σε αρκετές περιοχές σε όλους τους Νομούς της Κρήτης. Απαιτείται όμως παραπέρα ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου τους και εκτέλεση έργων οδικής προσπέλασης τους ώστε να καταστούν επισκέψιμα και να αποτελέσουν πράγματι Μνημεία τα όποια θα εμπλουτίσουν την ενδοχώρα με αξιοθέατα τα όποια θα ενισχύσουν τον τουρισμό στην ενδοχώρα και θα συμβάλλουν έμμεσα στην προβολή του ελαιολάδου.

Ωστόσο, ένα σημαντικό πρόβλημα για την κατασκευή έργων ανάπλασης είναι η ρύθμιση της ιδιοκτησιακής κατάστασης των Μνημειακών ελαιοδέντρων και η παραχώρηση τους με μορφή δωρεάς, εξαγοράς η ενοικίασης στους οικείους Δήμους. Ήδη για 14 από τα Ελαιόδεντρα αυτά, έχει εξασφαλιστεί εγγραφή συναίνεση των ιδιοκτητών τους για την παραπέρα ανάδειξη τους και τα πλείστα από αυτά έχουν ήδη παραχωρηθεί στους Δήμους

Συσκευασμένο ελαιόλαδο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Προσπάθειες γίνονται από πλευράς του ΣΕΔΗΚ και για την εισαγωγή επώνυμων συσκευασιών ελαιολάδου στα Τραπέζια των καταστημάτων εστίασης. Έτσι θα διασφαλιστεί η ταυτότητα, η ποιότητα αλλά και η διατροφική ασφάλεια του ελαιολάδου που προσφέρεται στα τραπέζια των Ταβερνών και χρησιμοποιείται νωπό σε διάφορα φαγητά όπως σαλάτες, βραστά, ψητά κ.α.

«Δεν είναι καθόλου τιμητικό για εμάς, μια μεγάλη ελαιοπαραγωγική χώρα να μην εφαρμόσουμε αυτό που κάνανε ήδη η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και πριν από δύο μήνες και η Κύπρος, οι οποίες νομοθέτησαν την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου της διάθεσης νωπού ελαιολάδου σε συσκευασίες επώνυμες μη επαναγεμιζομενες.

Ο ΣΕΔΗΚ εδώ και πολύ καιρό έχει ζητήσει εγγράφως την εφαρμογή του μέτρου και στην χωρά μας ώστε να παύσει η πρόσφορα ελαιολάδου χύμα με τα γνωστά μπουκάλια που τοποθετούνται πάνω στα Τραπέζια και μέχρι να καταναλωθούν αλλοιώνονται απωθώντας τους πελότες, είπε ο κ. Μαρινάκης.

Δράσεις από τον ΣΕΔΗΚ για την ανάδειξη του ελαιολάδου

Πρωτοβουλίες και δράσεις προωθεί ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με άλλους φορείς για την ανάδειξη του τυποποιημένου ελαιολάδου και την χρήση του από την νεολαία. Ήδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός ποιότητας τυποποιημένων ελαιόλαδων της Κρήτης ενώ προχωρεί και η προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών στα διατροφική και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου.

Όπως ανάφερε ο κ. Μαρινάτης υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με την “Αγροτοδιατροφική Κρήτης” για την οργάνωση στο Ρέθυμνο ενός διαγωνισμού ποιότητας τυποποιημένου ελαιολάδου. Είναι πολύ σημαντικό οι τυποποίησες να πάρουν ένα Βραβείο που θα αποτελεί πιστοποιητικό για την ποιότητα του ελαιολάδου τους. Η αξιολόγηση των ελαιόλαδων θα γίνει από εξειδικευμένους αξιόπιστους γευσιγνώστες που θα εφαρμόσουν όλους τους διεθνείς κανόνες και διαδικασίες.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδων προωθούμε πρόγραμμα “Ευαισθητοποίησης της νεολαίας στην γευστική, υγιεινή και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου”. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκδοση δυο βιβλίων για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού στα Ελληνικά και Αγγλικά, οργάνωση εκδηλώσεων σε διάφορα μέρη της Κρήτης και δημιουργία ηλεκτρονικών παιγνιδιών για παιδιά.

Κατηγορία : ΑΓΡΟΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
Χωρίς νέα κρούσματα το Παλαίκαστρο, επιστροφή στην κανονικότητα
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χωρίς νέα κρούσματα το Παλαίκαστρο, επιστροφή στην κανονικότητα
Ξεκίνησαν τα Drive Through για τον Covid19 στη Σητεία
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ξεκίνησαν τα Drive Through για τον Covid19 στη Σητεία
Άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις κακοτεχνίες στην αποκατάσταση εγκοπών του δρόμου προς Αγία Φωτιά
ΣΗΤΕΙΑ
Άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις κακοτεχνίες στην αποκατάσταση εγκοπών του δρόμου προς Αγία Φωτιά
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου