Γενική εκτίναξη των τιμών ελαιολάδου στην Κρήτη

8 Προβολές

Μια γενική εκτίναξη προς τα άνω των τιμών του ελαιολάδου σημειώνεται τις μέρες αυτές στην Κρήτη, ικανοποιώντας του παραγωγούς και προβληματίζοντας τους ασχολούμενους με την εμπορία.
Η εξελιξη αυτή που είχε αρχίσει από τα τέλη του προηγούμενου έτους, δείχνει να συνεχίζεται και να γενικεύεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους δημιουργώντας στους παραγωγούς ελπίδες και προσδοκίες, που δεν ξέρουμε αν επαληθευτούν, για ακόμη κάτι καλύτερο. Ωστόσο, στους ασχολούμενους με την εμπορία υπάρχει προβληματισμός γιατί, διαπιστώνουν ότι η έλλειψη πραγματικών στοιχείων δεν μπορεί να τους βοηθήσει να εκτιμήσουν τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον ώστε να βαδίζουν ασφαλέστερα.

Στα 2,60 στην Κρήτη, στα 3 ευρώ στην Ισπανία
Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 8-1-13 (www.sedik.gr) οι τιμές στην Κρήτη παρουσίασαν μια γενική αύξηση σε όλες σχεδόν τις οργανώσεις και επιχειρήσεις που δίδουν τιμές στο Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ, της τάξης του 4-14% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τις υψηλότερες να προσφέρονται από την ΕΑΣ Ηρακλείου 2,60 €/κιλό, και το Ελαιοτριβείο Αλμπαντάκη στα Καλέσια 2,60 €/κιλό.
Στην Πελοπόννησο όπου οι τιμές ηταν ήδη αυξημένες την βδομάδα αυτή δεν αυξήθηκαν περισσότερο και κυμάνθηκαν μεταξύ 2,20-2,50 €/κιλό, ενώ στην Λέσβο όπου ηταν αρκετά χαμηλές αυξήθηκαν στα 2,40 €/κιλό.
Στην Ισπανία την εβδομάδα 2-8 Ιανουαρίου 2013 οι τιμές για τα πολύ καλά εξαιρετικά παρθένα που αντιστοιχούν με τα δικά μας 0,3 οξύτητας, ηταν αυξημένες κατά 10% και έφτασαν μέχρι 3,06 €/κιλό. Η μέση τιμή των έξτρα κυμάνθηκε στα 2,68€/κιλο, ενώ μικρότερες αυξήσεις της τάξεως του 1,5-6% υπήρξαν και στις άλλες ποιοτικές κατηγορίες.
Απο την Ισπανία η ώθηση για την άνοδο στην Κρήτη
Βασικός λόγος που φαίνεται ότι συνετέλεσε στην εκτίναξη των τιμών στην Κρήτη, δεν είναι δυστυχώς κάποια αλλαγή στάσης στην δική της αγορά, αλλά κάποια γεγονότα στην Ισπανική και κυρίως η ανακοίνωση του Οργανισμού Ελαιολάδου της χώρας ότι απο τα στοιχεία των ελαιοτριβείων προκύπτει ότι η φετινή παραγωγή είναι περισσότερο μειωμένη απο ότι αρχικά εκτιμήθηκε. Η διαπίστωση αυτή, με την οποία συμφωνούν και μεγάλες Αγροτικές Οργανώσεις της χώρας, οι οποίες ανεβάζουν την μείωση της παραγωγής μέχρι και 80%, φαίνεται ότι αποτέλεσε αιτία για μια σκληρότερη στάσης των Ισπανών παραγωγών και μια στροφή των μεγάλων αγοραστών σε φθηνότερες αγορές, όπως ηταν η Κρήτη! Αυτό επισημαίνεται και απο τις Ισπανικές Οργανώσεις που εκτιμούν ότι «οι Έλληνες λόγω της κρίσης πουλούν βιαστικά»! Αποδεικνύεται όμως και το ότι δ/ντες και εκπρόσωποι μεγάλων Εταιρειών της Ιταλίας, όπως πληροφορούμαστε, έχουν καταφθάσει στην φθηνότερη Κρήτη και περιέρχονται ελαιοτριβεία αναζητώντας την καλύτερη ποιότητα αλλά και… τις καλύτερες – για αυτούς- χαμηλές τιμές.
Η διαφορά τιμών με την Ισπανία και οι αιτίες της
Όπως φαίνεται απο την σύγκριση των τιμών Ισπανίας –Κρήτης, η μέγιστη τιμή στην Ισπανία που αφορα πολύ καλά ελαιόλαδα αντίστοιχα με τα δικά μας οξύτητας 0,3 βαθμών, υπερέχει και πάλι κατά 0,40€/κιλο. Η διαφορά αυτή που πριν λίγο καιρό ηταν ακόμη μεγαλύτερη δεν μπορεί παρά να αποδοθεί στην αδιαφάνεια και τον κατακερματισμό της εσωτερικής μας αγοράς.
Η αδιαφάνεια με την έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων για την παραγωγή, την διάθεση, τις εξαγωγές, τα αποθέματα και ιδίως τις τιμές, δημιουργεί συνθήκες για μια μονομερή και ανεξέλεγκτη ζώσα πληροφόρηση που δεν επιτρέπει σωστή διαπραγμάτευση. Υπεύθυνη εδώ είναι η πολιτεία που πρεπει να οργανώσει κάποιο σύστημα συγκέντρωσης, επεξεργασίας και δημοσιοποίησης των στοιχείων όπως έχει η Ισπανία και Ιταλία.
Ο κατακερματισμός της προσφοράς απο την άλλη πλευρά, με τον τεράστιο αριθμό πωλητών που στην Κρήτη μόνο ανέρχονται σε 650 περίπου, οπωσδήποτε διευκολύνει την λειτουργία άτυπων μειοδοτικών διαγωνισμών που κάνουν οι λίγοι αλλά μεγάλοι αγοραστές. Εδώ τον λόγο έχουν βασικά οι παραγωγοί και οι οργανώσεις τους αλλά και η πολιτεία μπορεί να συμβάλλει δημιουργώντας τις προϋποθέσεις

Θέμα 2ο
Η συμβολή στην διαφάνεια του Δελτίου Τιμών του ΣΕΔΗΚ.
Δυνατότητες και προϋποθέσεις για δημοσίευση του σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ
Ο ΣΕΔΗΚ στα πλαίσια των προσπαθειών του για διαφάνεια της αγοράς αποφάσισε την διεύρυνση της δημοσιότητας του Δελτίου Τιμών που εκδίδει με την παροχή άδειας για δημοσίευση απο ΜΜΕ που επιθυμούν εφόσον τηρούν ορισμένες προϋποθέσεις.
Το Δελτίο αυτό του όποιου η επισκεψιμότητα ήδη έφθασε τους 2000 επισκέπτες την ημέρα, προερχόμενους απο την Κρήτη, αλλά και όλη την Ελλάδα και πολλές χωρες του εξωτερικού, έχει αποκτήσει πλέον υψηλό κύρος και περιβάλλεται με εμπιστοσύνη απο παραγωγούς και εμπόρους, συμβάλλοντας σημαντικά στην διαφάνεια της αγοράς!
Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ το εβδομαδιαίο Δελτίο Τιμών που εκδίδει, για ευρύτερη διάχυση της πληροφόρησης του, εκτός απο τους Δήμους όπου ήδη επί χρόνια αποστέλλεται, επιτρέπεται να δημοσιεύεται και σε ΜΜΕ υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την πιστότητα και εγκυρότητα και αξιοπιστία του απο τυχόν αλλαγές, παραλείψεις, η προσθήκες που μπορεί να προκαλέσουν παρερμηνείες και αντιδικίες μεταξύ πωλητών και αγοραστών. Έτσι, αποφασίστηκε όπως στο εξής παρέχεται άδεια για την αυτούσια, απολύτως ακριβή και πλήρη δημοσίευση του σε έντυπα ΜΜΕ καθώς και την υπερσύνδεση (link) με Ιστοσελίδες.
Και στις δυο περιπτώσεις απαιτείται να προηγηθεί αίτημα των ενδιαφερόμενων στο info@sedik.gr η στο τηλ. 28210 50800, ώστε να τους δοθεί σχετική έγγραφη άδεια .

=====================
*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. (nmixel@otenet.gr)

Κατηγορία : ΑΓΡΟΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
Παγκόσμια ημέρα Ψωρίασης η 29η Οκτωβρίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παγκόσμια ημέρα Ψωρίασης η 29η Οκτωβρίου
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για διορθώσεις σφαλμάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΣΗΤΕΙΑ
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για διορθώσεις σφαλμάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ
25 συνολικά νέα κρούσματα στην Κρήτη 3 στο νομό Λασιθίου
ΛΑΣΙΘΙ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
25 συνολικά νέα κρούσματα στην Κρήτη 3 στο νομό Λασιθίου
Αναβάθμιση του γηπέδου Κάτω Χωριού Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Αναβάθμιση του γηπέδου Κάτω Χωριού Ιεράπετρας
Πιστοποιητικό ικανότητας εκδοροσφαγέων
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πιστοποιητικό ικανότητας εκδοροσφαγέων
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του Συντυχάκη Μανώλη Για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή στην Κρήτη
ΛΑΣΙΘΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του Συντυχάκη Μανώλη Για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή στην Κρήτη
Ερώτηση του Μανόλη Θραψανιώτη για τις καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια
ΛΑΣΙΘΙ
Ερώτηση του Μανόλη Θραψανιώτη για τις καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια
Νέες Ημερομηνίες για την Έκθεση Τουριστικών Ειδών σε Κρητη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη & Κέρκυρα!
ΚΡΗΤΗ
Νέες Ημερομηνίες για την Έκθεση Τουριστικών Ειδών σε Κρητη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη & Κέρκυρα!
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΙΣΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΗΤΗ
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΙΣΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη για τα 80 χρόνια από την 28η Οκτώβρη του 1940.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη για τα 80 χρόνια από την 28η Οκτώβρη του 1940.