Αποφάσεις του ΣΕΔΗΚ για τα προβλήματα του ελαιολάδου

23 Προβολές

Τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν την ελαιοκομία της Κρήτης και ιδιαιτέρα οι εξελίξεις στις τιμές και η υστέρηση τους στην Κρητη σε σχέση με την Ισπανία και Ιταλία αλλά και με Πελοπόννησο, τα αίτια τα οποία την προκαλούν αλλα και οι ενέργειες για αντιμετώπιση τους και την αναβάθμιση της ελαιοκομίας γενικότερα, αποτελέσαν τα κυρία θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση του ΔΣ που έγινε στις 11-12-12 στο Ρέθυμνο.
Μετά την συνεδρίαση το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ ανακοίνωσε τα εξης

Ενέργειες για τις τιμές ελαιολάδου

Οι εξελίξεις στην αγορά ελαιολαδου και η αδυναμία της τοπικής αγοράς στην Κρητη να παρακολουθήσει τα επίπεδα τιμών που σημειώνονται τελευταία στην Ισπανία αλλά και στην Πελοπόννησο πρέπει να ανησυχήσει τους φορείς των παραγωγών, των Συν/σμων, της Αυτοδιοίκησης αλλά και τους αρμόδιους στην Κυβέρνηση.
Η φετινή εσοδεία ελαιολαδου στην Κρήτη, ενώ εκτιμάται αρκετά υψηλή σε ποσότητα και με αρκετά καλές έως άριστες πρώτες ενδείξεις για την ποιότητα, κινδυνεύει να απαξιωθεί για τους παραγωγούς εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου των τιμών.
Οι τιμές παραγωγού ενώ στην Ισπανία και Πελοπόννησο κυμαίνονται τελευταία κατά μ.ο στα 2,50 €, έχοντας σημειώσει και μέγιστα μέχρι 2,88 έως 3,03 € στην Ισπανία και 2,66€ στην Πελοπόννησο, στην Κρητη έπεσαν τελευταία στα 2,10-2,15€.
Μετά από αυτά το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ αποφάσισε όπως ανανεώσει το αίτημα που είχε υποβάλει με σχετικό υπόμνημα του (13-7-12) για συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό να συζητήσει μαζί του, θέματα σχετικά με την αναδιάρθρωση και την διαφάνεια της αγοράς ελαιολαδου, την αναγνώριση ελαιολαδου ΠΟΠ Κρήτη, την ανασυγκρότηση των Συνεταιρισμών, την αξιοποίηση και τον έλεγχο της ποιότητας κ.α.
Παράλληλα το ΔΣ αποφάσισε όπως ζητήσει από την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και τις Συνεταιρικές και Ιδιωτικές επιχειρησεις του νησιού να προβούν και από την πλευρά τους στις απαιτούμενες ενέργειες και σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ συμβάλουν ώστε η ελαιοκομία που αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους οικονομικούς πυλώνες του νησιού παύσει να απαξιώνετε και αποκτήσει την αξία που επιβάλλεται


Σύνδεση του Δελτίου Τιμών ΣΕΔΗΚ με Ιστοσελίδες Δημων

Το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ εκτιμώντας ότι αρκετοί παραγωγοί μη γνωρίζοντας τα επίπεδα τιμών που διαμορφώνονται σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης ενδίδουν εύκολα σε χαμηλές τιμές που τους προσφέρονται, , αποφάσισε όπως με διαφόρους τροπους συμβάλλει στην αύξηση της διαφάνειας της αγοράς.
Στα πλαίσια αυτά, αποφάσισε όπως προωθήσει την παραπέρα διεύρυνση και διάχυση του εβδομαδιαίου Δελτίου Τιμών που εκδίδει ο ΣΕΔΗΚ του οποίου η εγκυρότητα και μοναδικότητα στον ελληνικό χώρο έχει συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας του ΣΕΔΗΚ, σε άνω από 32.000 επισκέψεις τον μήνα (μ.ο. άνω των 1000 την ημέρα).

Η διάχυση αυτή αποφασίστηκε όπως σε πρώτη φάση και προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και παρερμηνείες γίνει σε πρώτη φάση μέσω των Δημων ως εξης:
(α) Η έντυπη μορφή του Δελτίου θα συνεχίσει να γίνεται με ηλεκτρονική αποστολή του στους Δήμους για εκτύπωση και τοιχοκόλληση του σε έντυπη μορφή, στους χώρους που επιλέγουν οι Δήμοι. Προς εξασφάλιση όμως της εγκυρότητας τού Δελτίου, προτείνεται όπως το Δελτίο πριν την τοιχοκόλληση του σφραγίζεται με την σφραγίδα του Δήμου και υπογράφεται από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο του.
(β) Η ηλεκτρονική μορφή του Δελτίου, που παρουσιάζεται ήδη στην Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr, να συνδεθεί ηλεκτρονικά με τις ιστοσελίδες των Δήμων ώστε, σε μόνιμη πλέον βάση οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να βλέπουν ανά πάσα στιγμή, το πρωτότυπο Δελτίο Τιμών.

Αξιοποίηση εκθεσιακού υλικού του ΣΕΔΗΚ.
Ίδρυση ενεργού Μουσείου Ελιάς στο ΠΑΝΑΚΡΟΝ

Το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ μετά και από άλλες συζητήσεις που προηγηθήκαν, αποφάσισε όπως το πλούσιο εκθεσιακό υλικό που διαθέτει ο ΣΕΔΗΚ, αξιοποιηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους με έκθεση του καταλλήλους χώρους ώστε να συμβάλλει στην ενημέρωση των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών της Κρήτης για την πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία της ελιάς και την υγιεινή αξία του Κρητικού ελαιολαδου.
Στα πλαίσια αυτά, σε πρώτη φάση έγινε δεκτή πρόταση του Δημάρχου Αμαρίου κ. Στεφ. Σημαντήρα, όπως το υλικό αυτό εκτεθεί στις εγκαταστάσεις του Δήμου στο κέντρου ΠΑΝΑΚΡΟΝ στην Σχολή Ασωμάτων, ώστε να συνδυαστεί με την ύπαρξη στον περιβάλλοντα χώρο του πολύ αξιόλογων αρχαιολογικών μνημείων που σχετίζονται με την ελιά και το λάδι, την Μινωική διατροφή, αλλά και με το πολύ σημαντικό και μοναδικό Μνημειακό άλσος ελαιοδέντρων που υπάρχει κοντά στο ΠΑΝΑΚΡΟΝ. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα σύνολο αξιοθέατων που θα προσελκύει Έλληνες και ξένους επισκέπτες στην περιοχή, συμβάλλοντας έτσι, στην αξιοποίηση των υπαρχόντων μνημείων και την ενίσχυση του τουρισμού στην ενδοχώρα.
Παράλληλα αποφασίστηκε όπως ο Δήμος Αμαριου σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ προχωρήσουν στο σχεδιασμό της διοργάνωσης στο ΠΑΝΑΚΡΟΝ σειράς εκδηλώσεων που θα απευθύνονται στο ευρύ κοινο η και ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενημέρωση τους σε γεωργοοικονομικά και πολιτιστικά θέματα, σχετικά με την ελαιοκομία, την ανάδειξη της Κρητικής διατροφής, των Μνημειακών ελαιοδέντρων κ.α.

Ρέθυμνο 12-12-12

Για το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ
Ο Πρόεδρος

Γιώργης Μαρινακης
Δήμαρχος Ρεθυμνου

Δελτίου Τιμών ΣΕΔΗΚ

Κατηγορία : ΑΓΡΟΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ.  «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ. «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
ΣΗΤΕΙΑ
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
ΛΑΣΙΘΙ
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΚΡΗΤΗ
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
ΣΗΤΕΙΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
Επίσκεψη Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, στην Κρήτη
ΛΑΣΙΘΙ
Επίσκεψη Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, στην Κρήτη