Oμιλία του υφυπουργού Εργασίας κ. Ι. Πλακιωτάκη για την Κοινωνική Οικονομία

27 Προβολές

Ημερίδα: “Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ” – ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ κ. Ι. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλους εσάς που κάνατε σήμερα τον κόπο να είστε εδώ κοντά μας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Αναμένουμε στο τέλος των παρουσιάσεων τόσο τις παρατηρήσεις, όσο και τις προτάσεις σας απώτερος στόχος των οποίων θα πρέπει να είναι να το να βελτιώσουμε περαιτέρω τις δράσεις μας αυτές.
Πάνω απ΄όλα όμως κυρίες και κύριοι.
Πάνω από τις καλές ιδέες. Πάνω από την θέληση μας να εργαστούμε για την υλοποίηση των ιδεών αυτών που συμβάλουν καθοριστικά στην καταπολέμηση του φαινομένου της ανεργίας, αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι πολιτική σταθερότητα.
Αυτή η πέρα για πέρα αναγκαία πολιτική σταθερότητα είναι η βάση πάνω στην οποία θα πατήσουμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από το να επαναφέρουμε την χώρα, την εθνική μας οικονομία, σε τροχιά ανάπτυξης.
Ήδη τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν και ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον είναι ικανό να τινάξει στον αέρα τους κόπους και τις θυσίες μας.
Και φυσικά, όπως λέει ο σοφός λαός μας, ένας κούκος δεν φέρνει την ʼνοιξη.
Η κυβέρνηση μας είναι αποφασισμένη να κάνει όλα αυτά που πρέπει για να αποκτήσουμε μια νέα προοπτική. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Χρειάζεται η συμβολή όλων μας για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός και πραγματικά πιστεύω, πως σε αυτή την προσπάθεια, δεν περισσεύει κανείς.
Ως χώρα λοιπόν στρέφουμε την προσοχή μας στην κοινωνική οικονομία, προκειμένου να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές της, που θα ΅ας βοηθήσουν να επιτύχου΅ε τους στόχους για το 2020 για την επίτευξη «έξυπνης» και βιώσιμης ανάπτυξης.
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι για εμάς ένα επιπλέον μέσο:
για την αντιμετώπιση της ανεργίας των ευάλωτων ομάδων,
την κάλυψη νέων κοινωνικών αναγκών σε τοπικό επίπεδο,
την απασχόληση των νέων μέσω της ενδυνάμωσης τους,
τη δικτύωση φορέων της κοινωνίας των πολιτών

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την:
Ενθάρρυνση, ενεργοποίηση και ενίσχυση των πολιτών και προώθηση της κοινωνικής επιχειρη΅ατικότητας ΅εταξύ των νέων
Προσφορά υπηρεσιών επιχειρη΅ατικής ανάπτυξης και δο΅ών υποστήριξης
Παροχή βιώσι΅ης χρη΅ατοδότησης για τη στήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από την εκκίνηση ΅έχρι την ανάπτυξη τους
Συγκρότηση ενός σταθερού πλαισίου λειτουργίας κοινωνικής οικονομίας (νομικό, ρυθμιστικό φορολογικό)
Υποστήριξη της πρόσβασης σε δη΅όσιες αγορές, μέσα από την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με φορείς του κεντρικού κράτους ή της αυτοδιοίκησης

Στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την κοινωνική οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ δείχνουν ότι:
10% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων υπολογίζονται ως κοινωνικές επιχειρήσεις
Η Κοινωνική Οικονομία αντιπροσωπεύει το 5,9% της συνολικής απασχόλησης και το 6,7% της μισθωτής απασχόλησης.
Από πρόσφατες εκτιμήσεις προκύπτει ότι το 10% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε. αφορούν σε δραστηριότητες του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας
Πρόσφατες μελέτες που ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο «Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας» της ελληνικής Προεδρίας καταγράφουν την ανθεκτικότητα των κοινωνικών επιχειρήσεων σε Ευρώπη και Αμερική κατά την περίοδο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης

Η Κοινωνική Οικονομία και κυρίως η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, διαμορφώνεται ολοένα σε μία ζωντανή πραγματικότητα πλέον και στην Ελλάδα, όπως υποδηλώνει και η συνεχής εισροή αιτήσεων εγγραφής στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας και η αδειοδότηση περί των 700 Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Μέσω της υλοποίησης των Πράξεων ΤΟΠΣΑ ΚΑΙ ΤΟΠ ΕΚΟ του ΕΠΑΝΑΔ αναμένεται να λειτουργήσουν 600 επιπλέον Κοιν.Σ.Επ.

ʼμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες – παρεμβάσεις

1.Δημιουργούμε 13 Περιφερειακούς Μηχανισμούς για τη στήριξη των ΚΟΙΝΣΕΠ με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, συμβουλευτική υποστήριξη νέων και υφιστάμενων κοινωνικών επιχειρηματιών (ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015)
2.Δημιουργούμε «θερμοκοιτίδες» για τις ΚΟΙΝΣΕΠ σε όλους του Νομούς της χώρας (ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2015 ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2016, ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ)
3.Προκηρύσσουμε πιλοτικά ένα ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης, παρέχοντας χρηματοδότηση έως και 50.000 ευρώ ανα επιχείρηση, επιδοτώντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προμήθεια εξοπλισμού κλπ.
4.Σχεδιάζουμε Πρόγραμμα Χρηματοδότησης όλων των ΚΟΙΝΣΕΠ, ώστε παράλληλα με την εγκατάσταση και λειτουργία των Περιφερειακών Μηχανισμών – που αναμένεται να παρέχει συμβουλευτική για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ – να δίδεται η δυνατότητα χρηματοδότηση της αρχικής επένδυσης στη παραγωγική λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών.

Το πρόγραμμα θα αφορά τρείς κατηγορίες δαπανών:
α) δαπάνες για αγορά εξοπλισμού,
β) δαπάνες για την απόσβεση περιουσιακών στοιχείων, όπως: επίπλωσης, εξοπλισμού, μηχανημάτων, διαμορφώσεις κτιρίων & γηπέδων και
γ) επιχορήγηση που θα καλύπτει μέρος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ανά θέση απασχόλησης.
Η χρηματοδότηση των ΚΟΙΝΣΕΠ – ανεξαρτήτου κατηγορίας – θα γίνεται στη βάση της αξιολόγησης του κοινωνικού αντικτύπου του υποβαλλόμενου business plan. (ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2015)
Για το σκοπό αυτό προχωράμε στη μελέτη του συστήματος Αξιολόγησης της Βιωσιμότητας και της Κοινωνικής Επίδοσης Κοινωνικών Επιχειρήσεων (Κοιν. Σ.Επ.), ώστε να είμαστε εγκαίρως έτοιμοι να αξιολογήσουμε τις προτάσεις που θα κατατεθούν.

5.Προχωράμε στην άμεση σύσταση και ενεργοποίηση του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο την παροχή στήριξης, με τη μορφή μικροπιστώσεων, δανείων ή και εγγυήσεων δανείων με ευνοϊκούς όρους προς νομικά πρόσωπα που εμπίπτουν στους σκοπούς σύστασης του Ταμείου (στη βάση των προβλεπομένων στο άρθρο 9 του Ν.4019/11).
a.Πραγματοποιούνται σειρά επαφών και διαπραγματεύσεων με Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων, ΕΕ, ΕΤΕΑΝ και εμπορικές τράπεζες προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο λειτουργίας του ταμείου και να μεγιστοποιηθούν οι διατιθέμενοι πόροι για το σκοπό αυτό.
b.Έχει ανατεθεί ειδική μελέτη για τη διερεύνηση της αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με απώτερο στόχο την προσέλκυση πρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων.

6.Αναλαμβάνουμε θεσμικές πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση των Δημόσιων Συμβάσεων Κοινωνικής Αναφοράς στις παρακάτω κατηγορίες υπηρεσιών/προϊόντων:
a.Στην κατηγορία των υπηρεσιών καθημερινότητας, («βοήθεια στο σπίτι», η παιδική φροντίδα, η υποστήριξη νέων με δυσκολίες κ.λ.π.)
b.Στην κατηγορία των υπηρεσιών ποιότητας ζωής, (η Ε.Ε. εστιάζει στα πεδία της βελτίωσης της κατοικίας, της ασφάλειας, των τοπικών μεταφορών και της αναζωογόνησης συνοικιών)
c.Στην κατηγορία του πολιτισμού και αναψυχής, (τα σημαντικά πεδία απασχόλησης εντοπίζονται στον τουρισμό, την πολιτιστική κληρονομιά, την πολιτιστική ανάπτυξη.)
d.Στην κατηγορία της φροντίδας για το περιβάλλον, (σημαντικές ευκαιρίες για την απασχόληση φαίνεται να προκύπτουν από δραστηριότητες διαχείρισης απορριμμάτων, προστασίας του φυσικού τοπίου, ελέγχου της περιβαλλοντικής μόλυνσης κ.λπ.)
7.Προχωράμε σε στενότερη συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να προωθήσουμε νομοθετικές ρυθμίσεις στον 3852/10 («Καλλικράτης»), προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία των ΟΤΑ με ΚΟΙΝΣΕΠ.

Σημαντικός «σταθμός» στην προσπάθειά μας για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας, αποτελεί η πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία των Περιφερειακών Μηχανισμών για την υποστήριξη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί σημαντικό πυλώνα του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκτιμούμε ότι μέσα από τους Περιφερειακούς Μηχανισμούς αναμένεται να ωφεληθούν 12.000 ωφελούμενοι/ες που ανήκουν στις «Ευάλωτες» και «Ειδικές» ομάδες του πληθυσμού, όπως αυτές προσδιορίζονται στο Νόμο 4019/2011 εκ των οποίων :
Οι 6.489 θα είναι υποψήφιοι/δυνητικοί κοινωνικοί επιχειρηματίες, και
Οι 6.000 θα είναι υφιστάμενοι κοινωνικοί επιχειρηματίες
Οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας, θα παρέχουν υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop) για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις.
Τι προβλέπουμε για τη Χρηματοδότηση της Κοινωνικής Οικονομίας
Στο πλαίσιο αυτό, το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 2014-2020», πρόκειται να διαθέσει 60 εκ € σε δράσεις και ενέργειες που αφορούν την Κοινωνική Οικονομία, παράλληλα έχουν κατανεμηθεί πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και στα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, προκειμένου να σχεδιαστούν ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα για ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά και για να διασφαλιστεί η διαρκής λειτουργία των 13 Περιφερειακών Μηχανισμών για τις ΚΟΙΝΣΕΠ.

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ.  «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ. «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
ΣΗΤΕΙΑ
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
ΛΑΣΙΘΙ
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΚΡΗΤΗ
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
ΣΗΤΕΙΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
Επίσκεψη Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, στην Κρήτη
ΛΑΣΙΘΙ
Επίσκεψη Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, στην Κρήτη