8η Μαρτίου – Εορτή Γυναίκας ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΣΚΥΛΙΤΣΗ

362 Προβολές

Γραφή: Γιώργος Αλεβίζος – Πρόεδρος
Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε στη δεύτερη σύζυγο του Ελευθέριου Βενιζέλου, την Έλενα Βενιζέλου – Σκυλίτση.
Με καταβολές από το Βυζάντιο οι γονείς της Έλενας κατάγονταν από τη Χίο. Γεννήθηκε στο Λονδίνο, ήταν όμως Ελληνίδα. Ένας κλάδος των Σκυλίτση εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, ένας άλλος στην Κωνσταντινούπολη.
Δεν πήγε ποτέ σχολείο. Με δασκάλους στο σπίτι έμαθε πολλές γλώσσες άπταιστα. Διδάχθηκε γεωγραφία, ιστορία, λογοτεχνία, μουσική.
Αγαπούσε τα ταξίδια και σε όλες τις δυσκολίες της ζωής της κράτησε ανέπαφη τη δίψα να γνωρίζει και να μαθαίνει.
Το 1908 στο Λονδίνο έχασε τον πατέρα της. Τότε γνώρισε την Μαρίκα Ηλιάδη την καλύτερη ως το θάνατό της φίλη.
Το 1911 νοίκιασε για λίγες εβδομάδες τη μικρή θαλαμηγό «Νάρκισσος» για μια κρουαζιέρα στις Σκανδιναβικές ακτές. Εννέα χρόνια αργότερα (1920) θα νοίκιαζε πάλι τη «Νάρκισσος» φεύγοντας από την Ελλάδα, όταν ο Βενιζέλος έχασε τις εκλογές.
Ο θαυμασμός της για τον Βενιζέλο ξεκίνησε στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 1910 διαβάζοντας ένα λόγο του που είχε εκφωνήσει στην Αθήνα με θέμα την εσωτερική πολιτική.
Ο Βενιζέλος, όπως διηγείται η ίδια, ήταν μια ύπαρξη που ανταποκρινόταν στην ανάγκη της αφοσίωσης, στην κρυφή επιθυμία κάθε ψυχής να δοθεί ολοκληρωτικά σε κάποιους στόχους.
Το 1912 ήρθε ο Βενιζέλος στο Λονδίνο για να διαπραγματευθεί το Βαλκανικό Σύμφωνο. Συστήθηκαν στην Ελληνική Μητρόπολη, όπου παρίστατο όλη η Ελληνική παροικία.
Συναντήθηκαν σε διάφορα δείπνα. Αντάλλαξαν απόψεις μόνο για… μελιτζάνες και το ιμάμ μπαϊλντί. Έμπαινε στη θέση του Βενιζέλου αναλογιζόμενη όχι τι θα έφερνε στη ζωή της, αλλά τι θα πρόσφερε εκείνη στη δική του. Γεννημένη στη στερεά θεμελιωμένη Αγγλία, πώς θα αντιδρούσε στην τρικυμισμένη, πολύμορφη Ανατολή; Παντρεύεται κανείς την οικογένεια του συζύγου του, αλλά η οικογένεια ενός πολιτικού είναι ολόκληρο το κόμμα του.
Κατά την περίοδο της διχασμένης Ελλάδας, λόγω διαφωνίας βασιλιά Κωνσταντίνου και Βενιζέλου 1916 – 1917 και σχηματίζοντας την Προσωρινή Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης ο Βενιζέλος με τον Στρατηγό Δαγκλή και τον Ναύαρχο Κουντουριώτη, η Έλενα σε σπίτι που νοίκιασε στο Λονδίνο ίδρυσε ένα κέντρο με σκοπό της την αποστολή βοήθειας στην Ελλάδα. Ρούχα, φάρμακα, σκηνές, φορτηγά έφθαναν στη Θεσσαλονίκη βοήθεια στη κυβέρνηση Βενιζέλου.
Από τις 20 Απριλίου 1920 έμενε με τη μητέρα της στην Αθήνα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», παρακολουθώντας και ακολουθώντας τον Βενιζέλο στο τιτάνιο πολιτικό του έργο. Χάνοντας τις εκλογές του Νοεμβρίου 1920 ο Βενιζέλος, έφυγε με περίπου εκατό οπαδούς και τις οικογένειές τους, που είχαν εκτεθεί πολιτικά για τη Μεσσήνη πάλι με τη νοικιασμένη τη θαλαμηγό «Νάρκισσος». Στην τρικυμισμένη θάλασσα τους συνόδευαν δύο αγγλικά καταδρομικά για παν ενδεχόμενο. Ο Βενιζέλος με κλεφτοφάναρο στο χέρι διάβαζε όλη τη νύχτα, καθισμένος σε άβολο ξύλινο πάγκο.
Φθάνοντας στη Νίκαια της Γαλλίας ο Βενιζέλος φιλοξενήθηκε από την Ζερβουδάκη μητέρα της αρραβωνιαστικιάς του γιού του Σοφοκλή. Η Έλενα με την Ηλιάδη έμειναν στο ξενοδοχείο «NEGRESSO».
Η Ζερβουδάκη μίλησε στον Βενιζέλο για την Έλενα. Εκείνος είχε καταλάβει ότι την ενδιέφερε. Δεν είχε καταλάβει όμως ότι τον αγαπούσε εννέα ολόκληρα χρόνια. Τη θεωρούσε πολύ νεότερη του αν και είχαν μόνο δέκα χρόνια διαφορά.
Στο Λονδίνο στο HIGHGATE στις 15 Σεπτεμβρίου 1921 τελέσθηκε ο γάμος τους. Λόγω κινδύνου της ζωής του Βενιζέλου η Αστυνομία είχε αποτρέψει να τελεσθεί ο γάμος στην εκκλησία. Παντρεύτηκαν στην αίθουσα μουσικής σπιτιού Άγγλων φίλων τους.
Κατά το γαμήλιο ταξίδι στο λιμάνι της Νέας Υόρκης τους υποδέχτηκαν με νεανικό ενθουσιασμό. Πριν αγκυροβολήσει το καράβι πετούσαν πάνω του αεροπλάνα ρίχνοντας ταινίες, άνθη και κοσμήματα.
Στην Αμερική, αν και η εποχή της ποτοαπαγόρευσης, παντού, προς τιμήν τους άνοιγαν σαμπάνιες και ονομαστά κρασιά. Και οι δυο τους δεν ήπιαν σταγόνα.
Στο Hollywood ο Βενιζέλος πολιορκήθηκε από αστέρες κινηματογράφου, που ήθελαν να εμφανισθούν δίπλα του για να εντυπωσιάσουν στα Επίκαιρα. Εκείνος όμως με μεγάλη διπλωματία τους αρνήθηκε.
Πριν παντρευτούν και όποτε παραιτήθηκε ή αυτοεξορίστηκε ο Βενιζέλος ορκιζόταν ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική. Όρκος … αλκοολικού.
Στις 26 Δεκεμβρίου 1924 πέθανε η καλύτερη φίλη της Μαρίκα Ηλιάδη. Λίγο μετά η Έλενα σε ταξίδι της στη Λωζάννη – Ελβετίας συνάντησε τον καθηγητή ROSSIER που την κάλεσε να επισκεφθεί το μαιευτήριο που διηύθυνε. Γοητευμένη από τη μοντέρνα εγκατάσταση αποφάσισε να προσφέρει στη χώρα της, την Ελλάδα, ένα υποδειγματικό μαιευτήριο δίνοντας το όνομα και διατηρώντας τη μνήμη της καλύτερης φίλης που μόλις είχε χάσει.
Ο πρόεδρος του Ε. Ε. Σταυρού Αθανασάκης, ο καθηγητής ROSSIER και ο Ελβετός αρχιτέκτων GEORGES EPITEAU της επέτρεψαν να φέρει σε αίσιο πέρας το εγχείρημά της. Η κατασκευή άρχισε το 1927 και ολοκληρώθηκε το 1932.
Ο καθηγητής Γεώργιος Σταυρίδης, γυναικολόγος, απαρχής ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση του νοσοκομείου. Διευθύνουσα του νοσοκομείου έως το 1945 ήταν η Λιλέττα Κολέα, αφού είχε σπουδάσει μαία στην Ελβετία. Τη διαδέχτηκε επιτυχώς η Βογιατζάκη.
Κατά το Κίνημα του 1935 από οπαδούς του Βενιζέλου, οι άνθρωποι του τότε δικτάτορα Κονδύλη βομβάρδισαν το μαιευτήριο. Ενώ οι Γερμανοί κατακτητές εγκατέστησαν ένα στρατιωτικό νοσοκομείο. Φεύγοντας λεηλάτησαν το κτίριο απ’ άκρου εις άκρον. Πλήθος δωρεές ήρθαν να αποδείξουν πως κανένα κύμα βίας και αγριότητας δεν μπορεί να καταστρέψει την καλοσύνη και την ευσπλαχνία στην καρδιά του ανθρώπου.
Το «Μαιευτήριο Μαρίκα Ηλιάδη – Ίδρυμα Έλενας Βενιζέλου» δέχθηκε και δέχεται εκατοντάδες γυναίκες παντρεμένες, ανύπαντρες απ’ όλη την Ελλάδα βρίσκοντας λίγη θαλπωρή και συνθήκες υγιεινής, που ίσως να μην είχαν ποτέ γνωρίσει.
Το 1928 αφού ο Βενιζέλος είχε επανακάμψει στην ενεργό πολιτική η Έλενα εγκαταλείπει το Παρίσι και εγκαθίστανται στην Αθήνα στο ξενοδοχείο PETIT PALACE, πρώην κατοικία του πρίγκιπα Νικολάου.
Αγόρασε οικόπεδο στη Λεωφ. Κηφισίας και ξεκίνησε το χτίσιμο του σπιτιού που αργότερα αγόρασε το Αγγλικό κράτος και σήμερα στεγάζεται η Αγγλική Πρεσβεία. Τον Ιούνιο του 1930 στην Άγκυρα στη διάρκεια της προετοιμασίας του Ελληνοτουρκικού Συμφώνου οι Ελληνίδες φίλες την επέκριναν γιατί δέχτηκε να χορέψει με τον Κεμάλ.
Το βράδυ της 6ης Ιουνίου 1933, επιστρέφοντας από το σπίτι των Στεφάνου και Πηνελόπης Δέλτα στη Λεωφ. Κηφισίας έγινε πάλι απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου από εντεταλμένους δολοφόνους του Λαϊκού Κόμματος. Μερικές σφαίρες βρήκαν την Έλενα στον αριστερό γοφό και κάτω από την καρδιά. Φθάνοντας στον «Ευαγγελισμό» χονδρές σταγόνες αίμα έβαφαν τις πλάκες της εισόδου. Ο Βενιζέλος είχε γλιτώσει και από αυτή την επίθεση χωρίς εμφανή τραύματα.
Οι Τσαλδαρικές εφημερίδες τότε μιλούσαν ανοιχτά για την ανάγκη να δολοφονηθεί ο Βενιζέλος.
Το 1935 μετά το Κίνημα από Βενιζελικούς οπαδούς η Έλενα μετά του συζύγου της αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα. Με το πολεμικό «Αβέρωφ» και μια εκατοντάδα οπαδούς από την Κρήτη αποβιβάστηκαν στην Κάσο, όπου έμειναν μια μέρα. Τα Δωδεκάνησα τελούσαν υπό Ιταλική κατοχή και ο Μουσολίνι φρόντισε για τη μεταφορά Κάσο – Ρόδο – Νεάπολη.
Στο Παρίσι άρχισαν τα εγκεφαλικά επεισόδια του Βενιζέλου. Το πρωί της 13ης Μαρτίου 1936 ο καθηγητής GENNES διέγνωσε εγκεφαλική συμφόρηση. Η δεξιά πλευρά του παρέλυσε.
Το πρωί της 18ης Μαρτίου 1936, σφίγγοντας το χέρι της αγαπημένης του συντρόφου, ο Βενιζέλος ήρεμος έσβησε στις 8 το πρωί.
Η Έλενα ενθυμούμενη την πρόσφατη επανάσταση και την καταδίκη ερήμην τους σε θάνατο ζήτησε από τον καπετάνιο του πλοίου να βάλει πλώρη για τα Χανιά στο νησί του Μεγάλου Κρητικού για τον αιώνιο ύπνο.
Επιστρέφοντας, μέσω Αθήνας, η Έλενα στο Παρίσι στην οδό BEAUSON έζησε το υπόλοιπο της ζωής της με την ανάμνηση εκείνου, που η απουσία του θα απασχολούσε τη σκέψη της, όπως η παρουσία του είχε γεμίσει την ύπαρξή της.
Γιώργος Αλεβίζος

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης