Χαιρετισμος Θραψανιώτη στο Επιμελητήριο Λασιθίου‏

40 Προβολές

Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι

Θα ήθελα πριν απ’ όλα να σας ευχηθώ καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία. Ο νέος χρόνος να φέρει αυτά που ο καθένας επιθυμεί. Με χαρά δέχτηκα την πρόσκλησή σας και θα ήθελα να είμαι σήμερα εδώ, όμως οι κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις με κρατούν στην Αθήνα.

Το Επιμελητήριο σαν θεσμός εκφράζει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης που χρειάζεται η πατρίδα μας σαν σύμβουλος και συνεργάτης της πολιτείας.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης μας να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών της λιτότητας των μνημονίων είναι συνεχείς και έχουν σαν στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας σε υγιείς βάσεις, με καθαρούς κανόνες και με κύριο μοχλό την μικρομεσαία επιχείρηση. Η μικρομεσαία επιχείρηση είναι αυτή που μπορεί να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό και να μειώσει την ανεργία, έχει την ευελιξία να αξιοποιήσει ευκαιρίες και είναι πολύ καλύτερα συνδεδεμένη με την αγορά του τόπου και λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην τοπική ανάπτυξη.

Στα πρώτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν η ρύθμιση των 100 δόσεων, που έδωσε βαθειά ανάσα στην υπερχρέωση που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, η κατάργηση της προσωποκράτησης, ρύθμιση χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία.

Σήμερα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση της νομοθεσίας που διέπει τα επιμελητήρια, με βάση και τις δικές σας προτάσεις ώστε το θεσμικό πλαίσιο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για τη μείωση των χρεώσεων ηλεκτρονικής τραπεζικής μέσω POS που είναι δυσβάστακτες για πολλές επιχειρήσεις σήμερα.

Όμως πέρα από όλα αυτά αν δεν μπορέσει η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης όλες οι προσπάθειες μας θα είναι σαν του Σίσυφου. Και για να γίνει αυτό πρέπει να πετύχουμε την μακροχρόνια ρύθμιση του χρέους, να αποκαταστήσουμε, μετά τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, και την εμπιστοσύνη του πολίτη στις προοπτικές της χώρας, βάζοντας τέλος στην καταστροφολογία και τις κραυγές.

Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα αντικαταστήσει τους αποτυχημένους προηγούμενους με διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα ενισχυθεί ποικιλότροπα η επιχειρηματικότητα τόσο η μικρή όσο και η μεγάλη τόσο με φορολογικές όσο και κεφαλαιακές ή θεσμικές ενισχύσεις.

Οι κύριοι άξονες του νέου αναπτυξιακού θα είναι:
1. Γενική επιχειρηματικότητα: Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει φορολογικές απαλλαγές για επιχειρήσεις που θα πραγματοποιούν παραγωγικές επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με απλοποιημένες και ταχείες διαδικασίες ένταξης και ελέγχου.
2. Οριζόντιες δράσεις: Ενισχύονται επιχειρήσεις παραγωγής καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, η συγχώνευση επιχειρήσεων αλλά και η συνεργασία (clusters, δίκτυα κοινωνικής οικονομίας, συνεταιρισμοί κ.λπ.)
3. Επενδυτικά ταμεία: Προβλέπεται η παροχή επιπλέον εργαλείων χρηματοδότησης όπως δάνεια, εγγυήσεις δανείων, επιστρεφόμενες κεφαλαιακές συμμετοχές.
4. Τοπικά – κλαδικά σύνολα: Πιλοτική δράση που στοχεύει στην ενίσχυση της ισόρροπης ανάπτυξης της χώρας με ενίσχυση του ρόλου της περιφέρειας για την προώθηση επενδύσεων.
5. Σημαντικές επενδύσεις: Υπάρχει πρόνοια για ενθάρρυνση μεγάλων και συχνά ξένων επενδύσεων παρέχοντας διασφάλιση σταθερού φορολογικού συστήματος για 7 χρόνια και ταχεία αδειοδότηση της επένδυσης.
6. Business centers: Η στόχευση είναι να διευρυνθεί το πεδίο για τη δημιουργία και άλλων business centers στην Ελλάδα. Μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου επιδιώκεται μεταξύ των άλλων να διευρυνθεί η εφαρμογή του συγκεκριμένου πεδίου με την προσθήκη και άλλων δραστηριοτήτων στις επιλέξιμες υπηρεσίες, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα και σε ελληνικές πολυεθνικές, που σήμερα οδηγούνται στη δημιουργία κέντρων σε άλλες χώρες, να δημιουργούν business centers.
7. Χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών για επενδυτική δραστηριότητα: Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Κάτι που αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, αφού έχουν υποβληθεί μόνο επτά αιτήματα για τον χαρακτηρισμό αντίστοιχων επενδυτικών σχεδίων 10 ενδιαφερομένων επενδυτών/στελεχών συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ. Βασικό πρόβλημα, η έλλειψη ενός φορέα ο οποίος θα μπορούσε να ενημερώσει και να διευκολύνει με στοιχεία πολίτες τρίτων χωρών (μικρού και μεσαίου μεγέθους επενδυτές) που επιθυμούν να αναπτύξουν δραστηριότητα στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομίας επανεξέτασε τον σχεδιασμό του καθεστώτος με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και τη διαφάνεια (δημιουργήθηκε ηλεκτρονικό πρότυπο που θα βοηθήσει να κερδηθεί χρόνος).
Με την ανοιχτή συζήτηση που θα γίνει και με τη συμμετοχή σας, πιστεύουμε ότι ο νέος Αναπτυξιακός νόμος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Τέλος θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, όπως με διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, στις υπηρεσίες μας στην Ρωσία έχουν διατεθεί 10 υπάλληλοι του Υπουργείου για την διευκόλυνση της έκδοσης visa σε ρώσους τουρίστες.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας,
Μανόλης Θραψανιώτης
\Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ.  «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ. «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
ΣΗΤΕΙΑ
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
ΛΑΣΙΘΙ
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΚΡΗΤΗ
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
ΣΗΤΕΙΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
Επίσκεψη Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, στην Κρήτη
ΛΑΣΙΘΙ
Επίσκεψη Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, στην Κρήτη