Φυσικό Πάρκο- ΑΠΕ- Τουρισμός

70 Προβολές

Ο σοφός Μαχάτμα Γκάντι το διετύπωσε απλά: «Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς». Ο φιλόσοφος Μαξ Χορκχάιμερ (της «Σχολής της Φραγκφούρτης» στο έργο του: «Παραδοσιακή και Κριτική Θεωρία», 1937) επιστημονικά: «Μπροστά στην γενική ιστορική καμπή μπορεί η αλήθεια -κάλλιστα- να βρίσκεται με το μέρος πολύ μικρών ομάδων της κοινωνίας. Η ιστορία διδάσκει ότι τέτοιες ομάδες, θεωρούμενες ασήμαντες ακόμα και από τις αντιπολιτευόμενες μερίδες της κοινωνίας, παραγνωρισμένες αλλά αδιατάρακτες στις πεποιθήσεις τους, μπορούν κατά την αποφασιστική στιγμή ν’ αναδειχτούν με βάση την βαθύτερη επίγνωση που τις διακρίνει, σε ηγετικές»..….{ Δεν αναφέρομαι στο κόμμα που κυβερνά σήμερα και μέχρι πρόπερσι ήταν ένας συνασπισμός πολλών κινημάτων (συνιστωσών) που από πολλούς θεωρούνταν «περιθωριακά». Στον δήμο Σητείας η εκλογική επιρροή του -το 2009- ήταν 3,3%. } ….. Αναφέρομαι στις οικολογικές κινήσεις και στις μεμονωμένες φωνές διαμαρτυρίας, στον τόπο μας και παντού, που σήμερα είναι μικρές και αδύναμες, «αιρετικές», μειοψηφικές, αύριο όμως και υπό τον απαράβατο όρο ότι υπηρετούν πιστά το επιστημονικά σωστό και την αδογμάτιστη αλήθεια, μπορεί να αποκτήσουν την δύναμη και επιρροή που τους αρμόζει και να επαληθευθούν-δικαιωθούν….. (Πάλι κατά τον Μ. Γκάντι: «Ένα λάθος δεν γίνεται αλήθεια επειδή είναι ευρέως διαδεδομένο, ούτε η αλήθεια γίνεται λάθος επειδή δεν τη βλέπει κανείς».

Τα πιο πάνω αποφθέγματα σκέφθηκα σαν εισαγωγή (και τεκμηρίωση) στο πολύ δύσκολο και ακανθώδες θέμα της σημερινής μου επιστολής, που είναι συνέχεια και συμπλήρωση της από 7/5/2015. Θ’ αναφερθώ, πάλι, στον επηρεασμό του φυσικού περιβάλλοντος από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (Ήλιο – Άνεμο), αλλά και αυτών του Τουρισμού μεγάλης κλίμακας, πάντα στην περιοχή της Σητείας.

Έχει ισχύ αδιαμφισβήτητου δόγματος. Κατοχυρώνεται στο Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο24), αλλά και σ’ όλο το Ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και στις συνθήκες που η χώρα μας έχει προσυπογράψει εδώ και δεκαετίες: «Η προστασία του περιβάλλοντος (φυσικού και πολιτιστικού) αποτελεί θεμέλιο λίθο για την αειφόρο (ή βιώσιμη ή πράσινη) ανάπτυξη». [Για τον άρρηκτο δεσμό του φυσικού με το πολιτιστικό περιβάλλον, ας αναρωτηθούμε μόνον αυτό: Η ιδιοσυγκρασία, η ιστορία, τα γράμματα, ο πολιτισμός μας γενικότερα, θα ήταν τα ίδια, αν ζούσαμε σε άλλο γεωγραφικό σημείο του πλανήτη;]. Η προστασία του περιβάλλοντος, «αξία καθ’ εαυτήν», έρχεται πρώτη σε όλα τα συστήματα αξιών. Σε οποιαδήποτε σύγκρουση με άλλες έννομες αξίες, ως υπέρτερη, έχει προτεραιότητα. Ως ηθική – πνευματική αξία έχει προβάδισμα έναντι όλων των άλλων (των υλικών).

Στις πιο πάνω γενικές αρχές όλοι -οι καλόπιστοι- θα συμφωνήσουν. Όμως όταν επιχειρείται η («πράσινη») ανάπτυξη ανακύπτουν πολλά προβλήματα εφαρμογής. Κύρια αιτία -νομίζω- έχουν τον τεράστιο πόλεμο συμφερόντων των εμπλεκομένων (ολίγων ισχυρών και πολλών αδυνάμων, οργανωμένων και μη, διεθνών και εγχωρίων). Κατά περίπτωση, τα σφάλματα και οι ανεπάρκειες, η γραφειοκρατία και οι άλλες χρόνιες παθογένειες της διοίκησης παίζουν κι’ αυτά τον κακό τους ρόλο. Ας μου επιτραπεί να επιχειρήσω μια (μικρή) προσέγγιση σ’ αυτά τα (μεγάλα) προβλήματα.

1ο) Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ):

Αναντίρρητα είναι απόλυτα αναγκαίο τάχιστα να πάρουμε δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μείωσης των ρύπων της ατμόσφαιρας (CO2 κλπ.) κ.ά. και με διεθνείς συνθήκες υποχρεούμεθα να το κάνουμε. Στόχος ποσοστό 20% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος να λαμβάνεται από ΑΠΕ. Πολύ καλά…… Όμως (ενδεικτικά αναφέροντας):

Η κατάληψη και αλλοτρίωση μεγάλου μέρους της γης (από γεωργική και κτηνοτροφική μετατρέπεται σε βιομηχανική) με τερατώδεις εγκαταστάσεις (ηλιακά κάτοπτρα και ανεμογεννήτριες) και η ως εκ τούτου παραποίηση του φυσικού ανάγλυφου (με αποτέλεσμα την αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση των τοπίων), η «άλωση» των κορυφογραμμών (γιατί εκεί το «αιολικό δυναμικό» είναι μέγιστο και μεγιστοποιεί το κέρδος της επένδυσης), η μόλυνση νερών και εδάφους κ.ά..….. συνάδουν με την έννοια της «αειφόρου ανάπτυξης» έτσι όπως επιστημονικά (και νομικά) αυτή προσδιορίζεται και μάλιστα στην μαζική-ισοπεδωτική κλίμακα που πραγματοποιείται;

Και αν όλα τα πιο πάνω γίνονται «νόμιμα ή νομότυπα» και σε μεγάλο βαθμό χωρίς σοβαρές αντιδράσεις από τις κοινωνίες που τα υφίστανται, αυτό σημαίνει ότι «καλώς» γίνονται; Αύριο, άλλοι νόμοι, που θα υπηρετούν άλλες ανάγκες ή σκοπιμότητες, πιθανόν να καθορίσουν διαφορετικά. Πάλι τότε, ή πάντα θα συμφωνούμε με όσα εκάστοτε μας επιβάλλονται;

Υπάρχουν και άλλα σχετικά ερωτήματα, στα οποία οι απαντήσεις που έχουν δοθεί επίσης δεν είναι πιστικές. Υπολόγισαν πιο κόστος (ηθικό και υλικό) θα κληθούν να πληρώσουν οι κοινωνίες στο μέλλον από τις «πληγές» που προκαλούμε σήμερα στην φύση; Εξαντλήθηκαν τα μέτρα ελέγχων στις σπατάλες κατανάλωσης και στην εφαρμογή προηγμένης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στις παντός είδους και μεγέθους βιομηχανικές μονάδες σ’ όλο τον κόσμο (των θερμικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας μη εξαιρουμένων ασφαλώς);

Άλλες σκέψεις: Οι ΑΠΕ -σε τεχνολογία- βρίσκονται σε στάδιο εξελίξεων. Αύριο, για το ίδιο αποτέλεσμα, θα απαιτούνται λιγότερες και μικρότερες εγκαταστάσεις και σε μέρη του πλανήτη (ή του διαστήματος) που δεν θα οχλούν. Τότε άραγε θα αποσυρθούν και ανακυκλωθούν οι παλαιότερες απαξιωμένες, ογκώδεις, βλαβερές και ακαλαίσθητες εγκαταστάσεις τους, που με βιασύνη σήμερα «φυτεύουν όπου γης»;

Σαν συμπέρασμα: Το σοβαρό θέμα με τις ΑΠΕ – και αυτό συνιστά την βασική μας αντίρρηση – είναι ότι σαν «πλημμυρίσουν» στα φυσικά τοπία, τα αλλοιώνουν καίρια, ενδεχομένως μη αναστρέψιμα. Πολύ περισσότερο όσα είναι οικολογικά ευαίσθητα, όπως αναμφίβολα είναι τα δικά μας τα Ελληνικά (το γεωφυσικό πάρκο Σητείας π.χ., που είναι και η αφορμή για την δική μου παρέμβαση), ειδικότερα οι περιοχές NATURA 2000, καθώς και αυτές με ειδικότερο αρχαιολογικό και γενικότερα πολιτισμικό ενδιαφέρον. Ήδη «όπου γυρίσεις το βλέμμα σου» βλέπεις ανεμογεννήτριες και ηλιακά κάτοπτρα. Οι ντόπιοι τα «καταπίνουμε». Δεν πολυσυζητούμε (κακώς) για την αισθητική του τοπίου. Οι επισκέπτες μας όμως; Θα το ανεχτούν, ή θα μας φύγουν για αλλού, στις λίγες ημέρες που έχουν να κάνουν τις διακοπές τους; Μήπως πρέπει να αφυπνισθούμε; Κάποιος να μας «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου»;

Οι ΑΠΕ όμως είναι μια πραγματικότητα που έχει μπει στη ζωή μας και χρήσιμο είναι να ενημερωνόμαστε γι’ αυτές, όπως με όλες τις ειδήσεις. Καταγράφω μερικά πρακτικά ζητήματα που τις αφορούν, από πρόσφατα δημοσιεύματα, και που βγάζουν στην επιφάνεια τις δυσκολίες και τα προβλήματα που συναντούν. Λοιπόν, μετά τα κατάσπαρτα στην φύση «πάρκα» χρειάζονται -ασφαλώς- και εκτεταμένα δίκτυα για την μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρ. ενέργειας. Τα υφιστάμενα είναι ανεπαρκή (και σε προηγμένες ακόμα χώρες) με αποτέλεσμα να κοστίζει πιο ακριβά ή και να χάνεται η μη δυνάμενη να μεταφερθεί στους τόπους κατανάλωσης της (συχνότατα πολύ απομακρυσμένους, τα αστικά κέντρα). Σύμφωνα με το περιοδικό econews: «…. Οι Βρετανοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επιβαρυνθεί με 43 εκατ. στερλίνες εντός του 2014 προκειμένου οι ανεμογεννήτριες που είναι εγκατεστημένες στο “Νησί” να μην λειτουργήσουν. Αυτό συνέβη σε μέρες υψηλού αιολικού δυναμικού επειδή το Εθνικό Δίκτυο της Βρετανίας δεν είχε τη δυνατότητα να απορροφήσει την παραγόμενη αιολική ενέργεια. Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα ποσά που καταβάλλονται προς τους λειτουργούς αιολικών πάρκων για να διατηρήσουν τις ανεμογεννήτριες αδρανείς έχουν αυξηθεί ταχύτατα την τελευταία τετραετία. Ενδεικτικά, το 2013 καταβλήθηκαν για τον ίδιο λόγο 32 εκατομμύρια στερλίνες, το 2012 έξι εκατομμύρια και το 2010 μόλις 174 χιλιάδες στερλίνες….. Οι ισχυροί άνεμοι που μαστίγωσαν τα βρετανικά νησιά τον Οκτώβριο έγιναν η αιτία για νέο ρεκόρ αποζημιώσεων. Μόνο στις 26 Οκτωβρίου καταβλήθηκαν 3,07 εκατομμύρια στερλίνες σε 33 αιολικά πάρκα για να σταματήσουν την παραγωγή ενέργειας….». Άλλο, κατά το ίδιο περιοδικό (το econews):… «Όταν το αιολικό δυναμικό κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, η απότομη εισαγωγή ηλεκτρικού φορτίου στα δίκτυα μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στα καλώδια υψηλής τάσης και τον εξοπλισμό…..». Τα αιολικά, όπως και τα φωτοβολταϊκά – βλέπετε – αποτελούν μια εν γένει απρόβλεπτη πηγή ενέργειας με διαλείπουσα φύση παραγωγής, καθώς εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες.

Όμως εκεί που οι δυσκολίες είναι αξεπέραστες, είναι με την αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας των ΑΠΕ. Εκατοντάδες τεχνολογικά κέντρα και χιλιάδες επιστήμονες σ’ όλο τον κόσμο πειραματίζονται πάνω στο θέμα προτείνοντας (πέραν των κλασσικών: μπαταρίες, ανυψωμένες υδατοδεξαμενές κλπ.) και τις πιο απίθανες «ευρεσιτεχνίες». Προ ημερών σε άρθρο στην ekathimerini καταγράφεται πρόταση (γνωστή και χρησιμοποιημένη – λέει – και στην Ελληνική αρχαιότητα) για αποθήκευση της, υπό μορφή πεπιεσμένου αέρα μέσα σε δεξαμενές….. Κάπως σαν τους ασκούς του – θεού των ανέμων – Αίολου!

Ας κλείσω το θέμα των ΑΠΕ με μια εξέλιξη που κινείται σε θετική κατεύθυνση: Τελευταία (ΦΕΚ Β΄3583/31.12.2014) η πολιτεία θέσπισε νόμο για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς (για την κάλυψη ιδίων αναγκών σε ηλεκτρ. ενέργεια), με ενεργειακό συμψηφισμό (Net Metering) που θα γίνεται κατ’ έτος. Η περίπτωση αυτή ας εξετάζεται τόσο από επιχειρηματίες, όσο και από νοικοκυριά. Πχ. μια οικιακή χρήση μπορεί να καλύψει έτσι μέχρι και τις μισές ανάγκες της.

2ο) Τουρισμός :

Αποτελεί τον πρώτιστο στόχο (το σπουδαιότερο «στοίχημα»), όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη όλης της Ελλάδας. Η Σητεία, όμορφη κι υπερήφανη αλλά «παραγκωνισμένη», ασφαλώς δικαιούται και αυτή να λάβει το μερίδιο της για να μην «χάσει το τρένο» και μείνει «έξω του νυμφώνος». Σύμφωνοι κι εδώ, οπωσδήποτε. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει και να «ξεπουληθεί», μάλιστα έναντι «πινακίου φακής»; Να δώσει «γη και ύδωρ», κυριολεκτικά στην περίπτωση μας; Αναφέρομαι -προφανώς- στην επένδυση στην μονή Τοπλού:

Στο ακρωτήρι Κάβο Σίδερο απετράπη η εξωφρενικού μεγέθους επένδυση…. {Από δικούς τους λόγους και όχι επειδή οι τοπικοί παράγοντες δεν την ήθελαν και αντέδρασαν (Πώς, αλήθεια, να τους γυρίσεις την πλάτη, όταν σε δελεάζουν με 2 – 3 χιλιάδες θέσεις εργασίας άμεσες κι’ άλλες τόσες έμμεσες!). Σήμερα νομίζω όλοι -πιο νηφάλια σκεπτόμενοι- δέχονται ότι ήταν όντως «Φαραωνική»}…. Όμως και η νεώτερη, του 2012, αναθεωρημένη πρόταση της “Loyalward Ltd” δεν είναι καθόλου μικρή, αν επιθυμούμε ήπιου μεγέθους τουρισμό, που είναι και ο πιο ανθεκτικός σε οικονομικές (και άλλου είδους) κρίσεις, αναπόφευκτες κατά διαστήματα.

Το σημαντικό είναι ότι οι ενστάσεις ή αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν από την αρχή και από πολλούς για «γκρίζες» πλευρές του θέματος (νομικές, περιβαλλοντικές, αξιοπιστίας της εταιρείας κλπ.) παραμένουν με σοβαρά ερωτηματικά ή και αναπάντητες. Κάτι ακόμα: Ας μας δοθεί μια εξήγηση γιατί πρέπει να τους παραχωρήσουμε 26.000 στρέμματα περιοχής NATURA, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και γεωστρατηγικής σημασίας για μια ξενοδοχειακή επένδυση ύψους (μόνον) 267 εκατ. (Από 1,2 δις αρχική). Γιατί εκατοντάδες οικοδομές να είναι «η μία εδώ κι’ η άλλη ‘κει» (για τα σκόρπια 1.900 κρεβάτια και τα συμπαρομαρτούντα που σχεδιάζουν) και να γίνονται καθημερινά ατέλειωτες διαδρομές χιλιάδων τουριστών (πολλοί ηλικιωμένοι), υπαλλήλων και προμηθευτών, κάτω από το «λιοπύρι» και μέσα σε μια απέραντη άνυδρη και άδεντρη περιοχή, που χαρακτηριστικό (μοναδική ιδιαιτερότητα!) έχει την ερημιά της και που -δυστυχώς- μετά την πιο πάνω «εισβολή», θα την χάσει οριστικά και αμετάκλητα.

Επίλογος: Στην Πύλο πρόσφατα περατώθηκε και λειτουργεί η COSTA NAVARINO, η σημαντικότερη σήμερα ξενοδοχειακή μονάδα της Ελλάδας, 1.890 κλινών, δηλαδή ακριβέστατα του «δικού» μας μεγέθους (απόλυτα συγκρίσιμη), περιορισμένη σε ….. μόλις 1.300 στρέμματα (το 1/20 των 26.000). ‘Όλη η Ελλάδα ξέρει (και θαυμάζει) ότι ο συγχωρεμένος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος αναζήτησε και αγόρασε από 1.250! ιδιοκτήτες, 10.000 στρέμματα γης συνολικά, σε μια («μαραθώνια») διαδρομή 25 χρόνων – έργο ζωής του. (Το υπόλοιπο της αγορασθείσης εκτάσεως για τις μελλοντικές επεκτάσεις της επένδυσης). Προτείνω, κρατώντας μικρό καλάθι προσδοκιών, με το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος» από το Καστέλι Κισσάμου, να κάνουμε μια επίσκεψη μέχρι την Μεσσηνία για «να το ψάξουμε κάπως το πράμα»: Αν – και πως – και πόσο – και σε τι – και για ποιους άλλαξαν ή δεν άλλαξαν τα πράγματα στην (πάλαι ποτέ επαρχία Πυλίας και νυν) δήμο Πύλου, στην μετά COSTA NAVARINO εποχή…..

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΒΗΣ (22 – 5 – 2015)

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης