Το ζητούμενο σήμερα είναι μια νέα προοδευτική αριστερή σύνθεση στα πλαίσια του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και ριζοσπαστικού συνασπισμού

40 Προβολές

Σήμερα είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα νέο κίνημα, μια παράταξη, ένα αναγεννημένο πολιτικό υποκείμενο που να μπορεί να κατανοεί τη δυναμική της κοινωνίας, το νέο κοινωνικό καταμερισμό της εργασίας, που να μπορεί να εντοπίσει, να ανιχνεύσει, να αναγνωρίσει, να αναδείξει τις νέες κοινωνικές διαιρετικές τομές και ταξικότητες που με τον πιο δραματικό τρόπο η κρίση ανέδειξε.
Ικανή να υπερασπιστεί αλλά και να προεκτείνει στο μέλλον τις πολιτικές κατακτήσεις των τελευταίων χρόνων και που θα εκφράζει το όλον της προοδευτικής, σοσιαλιστικής και αριστερής παράδοσης.
Που θα ξεπερνά τη διχοτόμηση μεταξύ μεταρρύθμισης και επανάστασης καθώς και τη διχοτομία ανάμεσα στη διαμαρτυρία και την κυβερνητική ευθύνη και προοπτική.
Μια νέου τύπου παράταξη που δεν θα αποτελεί προϊόν του κράτους-έθνους, των διαιρετικών τομών που ιστορικά εμφανίστηκαν σε αυτό και που θα μπορεί να ανταποκριθεί στη λειτουργία του επιβαλλόμενου διεθνισμού από τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής, της καπιταλιστικής εν γένει ολοκλήρωσης ή, αν προτιμάτε, της παγκοσμιοποίησης.
Αυτό το πολιτικό υποκείμενο θα είναι ταυτόχρονα και φορέας προοδευτικής διεξόδου από την κρίση και δεν μπορεί παρά να έχει σαφή προγραμματικό λόγο, να παίρνει υπόψη του τους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς που επιβάλλουν ή προσδιορίζουν την ιεράρχηση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων καθώς και την μακροπρόθεσμη στοχοθεσία, άρα να παρέχει αξιόπιστη κυβερνητική προοπτική.
Η νέα Κεντροαριστερά, η Δημοκρατική Σοσιαλιστική παρέμβαση είναι αναγκαία για:
• Νέα απάντηση από τη θέση μιας ανανεωμένης, αυθεντικά αριστερής προοδευτικής σοσιαλιστικής παρέμβασης στην ακολουθία των κρίσεων του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.
• Νέα συνάντηση με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς, σοσιαλιστικής και πράσινης αριστεράς για ένα νέο ιστορικό συμβιβασμό του πλεονασματικού Βορρά με τον ελλειμματικό Νότο που θεραπεύει τις γενετικές ατέλειες της Ευρωζώνης για ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανάπτυξης – Απασχόλησης
• Νέο αναπτυξιακό πρότυπο στην Ελλάδα καθώς οι σεισμικές δονήσεις της διεθνούς κρίσης τράνταξαν συθέμελα το παλιό μοντέλο με τη στενή, σαθρή παραγωγική βάση και τη μη βιώσιμη υπερκείμενη γιγάντια αντεστραμμένη πυραμίδα με τα δανεικά.
• Νέα αντιστοίχηση με τις δραματικές κοινωνικές ανακατατάξεις εν μέσω κρίσης – την κλιμάκωση της ανεργίας σ’ όλες τις ηλικίες ειδικά στους νέους , την κρίση και υποβάθμιση των μεσαίων στρωμάτων , τη δοκιμασία και τα λουκέτα επιχειρήσεων , νέα κοινωνική συμμαχία του κόσμου της εργασίας, της επιστήμης ,της οικολογίας ,του πολιτισμού με τις αναδυόμενες παραγωγικές καινοτομικές δυνάμεις του ΄΄επιχειρείν’’ με την Ελλάδα του μόχθου και της αριστείας, τον πατριωτισμό του παράγεται-κατασκευάζεται στην Ελλάδα.
• Νέο κοινωνικό συμβόλαιο που εξασφαλίζει την ισχυρή προστασία των αδύνατων δίχως να αποθαρρύνει με αντικίνητρα τους δημιουργικούς και παραγωγικούς Έλληνες, νέα σύνδεση της ανάπτυξης με τη δίκαιη κατανομή του εισοδήματος, νέο φορολογικό νόμο που ευνοεί την εργασία, τις παραγωγικές επενδύσεις , την αποταμίευση , νέο δίκαιο ισοζύγιο μεταξύ των γενεών, σε ρήξη με τις λογικές της χαμένης γενιάς σε χαμένη χώρα
• Νέος στρατηγικός κεντρικός τόπος ριζικής ανασύνταξης- ανανέωσης, κάθαρσης, αυτοκάθαρσης του πολιτικού συστήματος και θεμελιωδών θεσμικών και συνταγματικών μεταβολών.
• Νέος πολιτικός χάρτης με μια ισχυρή αναγεννημένη προοδευτική παράταξη.
Η Νέα Κεντροαριστερά, η Δημοκρατική Σοσιαλιστική παρέμβαση επιβάλλεται να:
• Ανανεώνει τις καλύτερες παραδόσεις της προοδευτικής παράταξης, τη βαθιά μνήμη’’ των δημοκρατικών αγώνων του λαού, την πολιτική κληρονομιά της συγχώνευσης του πολιτικού ευρωπαϊκού και ελληνικού διαφωτισμού, με τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
• Αποτελεί τον στρατηγικής σημασίας τόπο συνάντησης των νέων αναδυόμενων πολιτικών κινημάτων κοινωνικού ριζοσπαστισμού και μεταρρυθμισμού εν μέσω κρίσης με έναν ριζικά μετασχηματισμένο χώρο του ΠΑΣΟΚ, με τις δυνάμεις της μετακομμουνιστικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας, των διάχυτων στην κοινωνία ριζοσπαστικών ρευμάτων και των προσωπικοτήτων που διακρίνονται στο τοπικό και εθνικό επίπεδο στην πνευματική, πολιτιστική , κοινωνική, οικονομική πολιτική ζωή. Συνάντηση – σταδιακή συγχώνευση σ ένα πλειοψηφικό μετασυμμαχικό πολιτικό αστερισμό της Νέας Κεντροαριστεράς με προοπτική το νέο πολιτικό υποκείμενο της εποχής μας.
Που θα:
• Εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και τις βιώσιμες συμμαχικές προοδευτικές κυβερνήσεις με άξονα τη μαχόμενη και υπεύθυνη κεντροαριστερά. Οι μετεκλογικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι δίχως μια ισχυρή αναγεννημένη κεντροαριστερά που κατέχει μια στρατηγική θέση στη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων υπάρχει ο κίνδυνος να επικρατήσει πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα ως πρός την δυνατότητα φερέγγυας προοδευτικής κυβερνητικής προοπτικής.
• Αποκρούει τις ολέθριες ψευδαισθήσεις για επιστροφή στην εποχή της ΄΄φούσκας’’ , τον αμφίσημο λαϊκίστικο πολιτικό λόγο που λέει στον καθένα ο,τι θέλει να ακούσει , την πολιτική της αμεριμνησίας που αποφεύγει την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων.
• Σαρώνει τα εκφυλιστικά φαινόμενα του ΄΄ κυβερνητισμού’’ της νομενκλατούρας, της ανοχής στα πελατειακά δίκτυα, στην κακοδιαχείριση και τη διαφθορά, της αλαζονείας, του ελιτισμού, του από καθέδρας ‘‘μεταρρυθμισμού’’ με υψωμένο δάχτυλο που δίνει μαθήματα χωρίς ποτέ να μαθαίνει, της αποξένωσης από τη νέα γενιά, τον κόσμο του μόχθου και τους απόμαχους της δουλειάς.

Η Νέα Κεντροαριστερά, η Δημοκρατική Σοσιαλιστική παρέμβαση με την Ελλάδα σε ζώνη υψηλού κινδύνου θα πρέπει να:
• Υιοθετεί μια ριζοσπαστική και εποικοδομητική διαπραγματευτική στάση έναντι των εταίρων της Ευρωζώνης η οποία διεκδικεί το μέγιστο εφικτό δίχως να θέσει σε αμφιβολία τα ελάχιστα:
– τη συνέχιση της χρηματοδοτικής ροής.
– τη διαρκή κάλυψη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το ευρωσύστημα πληρωμών ώστε να εξασφαλίζονται σε κάθε περίπτωση στο 100 % οι καταθέσεις και να αποτρέπεται κάθε ανεξέλεγκτος αυτοτροφοδοτούμενος πανικός και που δεν θα προσθέτει επιπλέον κρατικό χρέος.
– την εξασφάλιση των αναπτυξιακών πακέτων, του δεδομένου (ΕΣΠΑ) και του διεκδικούμενου νέου ( ΄΄Μάρσαλ’’)
• Επιδιώκει τις παραγωγικές κρίσεις στις σχέσεις με τους εταίρους για θετικές μετατοπίσεις στους κυλιόμενους ευρωπαϊκούς συμβιβασμούς, στον ευρωπαϊκό ΄΄ πόλεμο θέσεων ’’ όταν οι περιστάσεις και οι συμμαχίες μας ευνοούν αλλά αρνείται να παίξει σε μια παρτίδα τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη χωρίς δυνατό χαρτί, όταν οι πιθανότητες δεν θα είναι το μέρος μας. Επιβάλλεται η επιστημονική εκτίμηση των στρατηγικών, πολιτικών και οικονομικών συσχετισμών.
• Επιδιώκει την αναθεώρηση των υφεσιακών στοιχείων των δανειακών συμβάσεων, την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία , την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την αλλαγή της σύνθεσής της, την με όποιο τρόπο ουσιαστική απομείωση και αναδιάρθρωση και του ΄΄επίσημου’’ χρέους προς τους εταίρους, την καθιέρωση ορίων στην καταβολή των τόκων ως ποσοστό επί του ΑΕΠ με παράλληλη αναχρηματοδότηση του υπολοίπου από τους ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας)
• Προχωρεί πολύ πέρα από τη συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων καθώς θέτει στην ημερήσια διάταξη τα θεμελιώδη ζητήματα:
– την επαναχάραξη του καταστατικού χάρτη της Ευρωζώνης
– την επανατοποθέτηση του ελληνικού ζητήματος και του ζητήματος του Νότου
– τη διεύρυνση της παραγωγικής, ανταγωνιστικής βάσης της Ελλάδας, την αύξηση της παραγωγής κοινωνικού πλούτου με ένα Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Συνοχής, που αποτελεί προϋπόθεση για τις θέσεις εργασίας της νέας γενιάς, τη στήριξη των συντάξεων και την ενίσχυση της αμοιβής και του κύρους των μισθωτών εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τον παραγωγικό και κοινωνικά αναγκαίο επαναπροσανατολισμό των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών.

Η Νέα Κεντροαριστερά, η Δημοκρατική Σοσιαλιστική παρέμβαση, σε τελευταία ανάλυση, θα πρέπει να οικοδομεί το νέο ιστορικό κοινωνικό και πολιτικό συνασπισμό που θα πραγματώσει μιας ιστορικής κλίμακας αναδιάρθρωση του ελληνικού καπιταλισμού το πλαίσιο της Ευρωζώνης με τη σταδιακή μετατόπιση επαγγελμάτων μισθωτής εργασίας, επιχειρήσεων και κεφαλαίων από φθίνοντες τομείς σε ανερχόμενους δυναμικούς , εξωστρεφείς που μεγεθύνουν τον παραγόμενο κοινωνικό πλούτο και διασφαλίζουν τη δίκαιη κατανομή του.
Να οικοδομεί τη νέα κοινωνική συμμαχία της Ελλάδας των παραγωγών, των δημιουργών, των καινοτόμων με τη σφραγίδα μιας νέας γενιάς που σπάζει το γκρίζο στάτους-και σ΄όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής, πνευματικής πολιτιστικής και πολιτικής ζωής.

Σε αυτή την προοπτική δηλώνω παρών.
Νίκος Δασκαλάκης
Περιφερειακός Σύμβουλος

Κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης